2019. június 16., vasárnap

Ezeket a cikkeinket szerettétek idén a legjobban II. – Irodalom

Kovcs Krisztin
Kovács Krisztián
2018. december 18.

Közeledünk a Karácsony és az év vége felé, így, ahogy mindenki, kicsit mi is áttekintjük az idei évünket. 7 hónap telt el az ectopolis.hu indulása óta, a látogatottság meredeken emelkedik, hála Nektek, akik napról-napra lelkesen olvastok minket, és természetesen jövőre is számtalan érdekes cikkel, interjúval, kritikával készülünk majd a számotokra, igyekezve folyamatosan tartalmas olvasnivalót biztosítani Nektek.

Ha küldetésünkben már az oldal indulásakor kultúrmisszióról beszéltünk, szembe megy az üres mirelittartalmakkal, úgy gondoltuk, érdemes így 2018 végén átnéznünk az eddigi működésünket, és felidézni kicsit az ectopolis.hu első évét, vajon eleget tettünk-e ennek a célkitűzésnek. A szerkesztők pedig ezúttal Ti vagytok, hiszen a következő kis válogatás azokból a cikkeinkből született, melyeket Ti az idén a legtöbbet olvastatok és a legjobban szeretettek.

A mai témakörünk az irodalom.

Az irodalom Elon Muskja – 10 éve halt meg Michael Crichton (Tovább a cikkre…)

Túlzónak tűnik talán a cím, pedig a mélyére ásva egyáltalán nem az. Ha belegondolsz, mit is mondhatnék egy olyan emberről, akinek az egyik regénye, az egyik regényéből készült filmadaptáció, valamint az általa írt televíziós sorozat egyszerre, egy időben vezette a könyves eladási listát, a mozis bevételi listát, valamint a televíziós nézettségi listát is. Ha Elon Musk, a SpaceX, a Tesla, no meg a PayPal atyja zseni, akkor jelen írás alanya saját területén legalább annyira annak számít.

Dedikáláson

Dedikáláson Forrás: www.thoughtco.com

Tiltott irodalom, avagy 10 regény, mely áldozatul esett a cenzúrának (Tovább a cikkre…)

Érdekes, miként változik az ingerküszöb, ahogy telik az idő, és az is, miként kerül át a fókusz egyik jelenségről a másikra. Az, hogy a politikai eszméket, erőteljes társadalomkritikát, vagy szemérmetlen pornográfiát tartalmazó kötetek bizonyos országokban tiltólistásak voltak, manapság, az internet korában, ahol minden egyetlen kattintásra van tőlünk, szinte már-már elképzelhetetlen.

James Joyce: Ulysses

James Joyce: Ulysses Forrás: www.raptisrarebooks.com

Mit árulnak el világhírű írókról kedvenc regényeik? (Tovább a cikkre…)

Az egyik főiskolai tanárommal kulturális antropológia előadás közben beszélgetésbe elegyedtünk az inspirációkról, és a társalgás végül a XX. század második felének posztmodern íróira terelődött, majd az orosz Vladimir Szorokin elborult művészetének miértjeire kerestük a választ. Oktatóm akkor megjegyezte, ha meg akarod érteni a szerzőt, vizsgáld meg a kort, amelyben élt, és még inkább a kedvenc regényeinek listáját.

Marquez kivételesen saját regényének olvasása közben

Marquez kivételesen saját regényének olvasása közben Forrás: rex.egologo.transindex.ro

Jövőlátó fotelkalandor – Jules Verne kulturális hatásai (Tovább a cikkre…)

Aki fiatalon, gyerekfejjel szerette meg az olvasást, kétlem, hogy ne hallott volna May Károlyról és Verne Gyuláról. A szocialista rendszer tökéletesen bárgyú és céltalan magyarítása két kiváló írót takart, akikben egy közös vonás volt. Egyikük sem járt soha életében azokon a helyeken, melyekről szárnyaló fantáziával írt, de míg Karl May-t manapság már ritkán emlegetjük, az idén 190 éve született Jules Verne nélkül egészen biztos, hogy másként nézne ki a XX. és XXI. századi kultúra térképe.

Verne művei a mai napig nem veszítettek népszerűségükből

Verne művei a mai napig nem veszítettek népszerűségükből Forrás: pinterest.com

A galaktika forradalmára – 95 éve született Kuczka Péter (Tovább a cikkre…)

Kossuth Fantasztikus Könyvek, Kozmosz és Galaktika Fantasztikus Könyvek, Galaktika magazin, és Metagalaktika antológia, Sci-fi mesterei sorozat, és több mint 30 évnyi irodalmári tevékenység, mely meghonosította Magyarországon a science fictiont, és amely számtalan érdeklődő fiatalnak adott útmutatást egy olyan zsánerről, mely az adott korban idehaza addig az irodalmi élet perifériáján tengődött. 95 éve született a Galaktika forradalmára.

Kuczka Péter Zórád Ernő képregényrajzolóval egyeztet 1986-ban

Kuczka Péter Zórád Ernő képregényrajzolóval egyeztet 1986-ban Forrás: wikipedia.org

A science fiction irodalom valóra vált jóslatai (Tovább a cikkre…)

A sci-fi nem a látnokok irodalma. Olyan nem létezik. A sci-fi inkább azon szerzők terepe, akik képesek józanul értékelni a technológiai fejlődést, és annak mutatott irányvonalából fantáziájuknak hála akár messzemenő következtetéseket is le tudnak vonni. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármit is megjósolnának, de tény, hogy olykor-olykor erőteljesen ráhibáznak egy-egy technikai vívmány, vagy szociológiai probléma megvalósulhatóságára.

Belépés a virtuális valóságba a Johnny Mnenomic című filmben

Belépés a virtuális valóságba a Johnny Mnenomic című filmben Forrás: drafthouse.com

Újrateremtett történelem – 7 regény, mely belenyúlt a múlt szövetébe (Tovább a cikkre…)

Megoszlanak a vélemények róla, vajon az alternatív történelmi regények egészen pontosan milyen zsánert is képviselnek a szórakoztatóirodalmon belül. Egyesek szerint valóban történelmi regényekről van szó, mások nemes egyszerűséggel a sci-fihez sorolják őket, akkor is, ha a megváltozott társadalmi viszonyokon kívül tulajdonképpen semmiféle tudomány- vagy technológiai fejlődéssel kapcsolatos utalás sem található bennük. Egy dologban azonban egyetért a két tábor: újrateremteni a történelmet izgalmas vállalkozás.

Philip K. Dick - Az ember a fellegvárban

Philip K. Dick – Az ember a fellegvárban Forrás: stemmit.com

Az elveszett nemzedék fia – Ernest Hemingway mítosza mai szemmel (Tovább a cikkre…)

Ernest Miller Hemingway azon kevés írók egyike, akik jelentősége nem pusztán irodalmi mércével mérve jelentős. Novella- és regényírói hagyatéka, újságírói, haditudósítói működése, hedonista életvitele, és a XX. század első felének viszontagságos történelmi eseményeiben való részvétele valósággal mítoszt épített alakja köré, és bár irodalmi tematikái ma már nem feltétlenül állják meg a helyüket, alakja ma is a század legjelentősebb írói közé emeli, holott immáron 57 éve, hogy véget vetett az életének.

Valahol Afrikában

Valahol Afrikában Forrás: www.biography.com

Amire Agatha Christie sem gondolt – A krimi XX. századi sokoldalúsága (Tovább a cikkre…)

Egy korábbi cikkben már részletesen taglaltam, miért is szeretem a jó krimit, ebbe most részletesen nem is mennék bele, a cikk sem erről szól, inkább arról a szerteágazó zsáner-evolúcióról, amit a krimi az elmúlt százötven évben mutatott, és ami egyelőre úgy fest, töretlenül tart a mai napig is. Sokan rendkívül behatárolt műfajnak tartják, és ez az eszköztárát tekintve bizonyos szempontból igaz is, ám remélem, ez a kis összegzés rávilágít majd arra, miként lehet tágítani saját kereteit.

Thomas Harris: A bárányok hallgatnak

Thomas Harris: A bárányok hallgatnak Forrás: abebooks.com

A magyar szórakoztatóirodalom nagyágyúja – 75 éve hunyt el Rejtő Jenő (Tovább a cikkre…)

Nem túlzás kijelenteni, hogy Rejtő Jenő legalább annyira hungarikum, mint a pálinka, a csabai kolbász, vagy az egri bikavér. Karinthy Frigyes jóbarátja egyszerű ponyvaregényeket írt élete során, olvasottsága mégis Jókai Móréval vetekedett, az utókor értékítéletének fényében pedig bátran kijelenthető, hogy mi itt a XXI. században is kevesebbet tudnánk a magyar humor sokrétűségéről Rejtő tetemes és színes munkásságának hiányában.

Rejtő Jenő (1905-1943)

Rejtő Jenő (1905-1943) Forrás: wikipedia.hu

Címkék

Legutóbbi cikkeink a témában

A modern magyar televíziózás halálhörgése?

Álláspont Vélemény

2019. február 14.

Az 5 leginkább kártékony műsor a magyar televíziózás jelenéből

A televíziós kultúra halálhörgése néhány száműznivaló műsoron át.

Batman: The Killing Joke

Álláspont Vélemény

2018. december 21.

Ezeket a cikkeinket szerettétek idén a legjobban V. – Képzőművészet, képregény, kiállítás

Válogatás az ectopolis.hu első évének legnépszerűbb írásaiból.

Michael Wilton és Chris DeGarmo a Building Empires turnén

Álláspont Vélemény

2018. december 20.

Ezeket a cikkeinket szerettétek idén a legjobban IV. – Zene

Válogatás az ectopolis.hu első évének legnépszerűbb írásaiból.

Facebook