2019. július 17., szerda

Nem akárkik várnak Rád az Ectopolis őszi előadásain!

Kovcs Krisztin
Kovács Krisztián
2019. július 5.

A héten Facebook-posztokban bemutatkoztattuk már Nektek az első, őszre tervezett előadásainkat, most következzék egy összefoglaló, mire számíthattok tőlünk szeptember és október hónapokban, de közben ne feledjétek, ez még mindig nem minden. Szerencsésnek érezzük magunkat, amiért egy-egy adott szakma, vagy szakterület valódi szakértőit sikerült egészen egyedi témákkal elcsábítanunk, hogy egy rendhagyó este erejéig elkápráztassanak Titeket. Mi nagyon várjuk már őket, reméljük Ti is!

Állandó jegyértékesítési partnerünk ősszel is a Ticketportal lesz, az előadásokra, kerekasztal beszélgetésekre pedig a Lurdy Moziban kerül majd sor. Jegyek hétfőtől kaphatóak online, és személyesen a Ticketportal országos jegyhálózatában. Gyertek, és tartsatok velünk, alighanem érdemes lesz, most pedig nézzük, kikre készülhettek az ősz első két hónapjában!

Tarts velünk ősszel az Ectopolis rendezvényein!

Tarts velünk ősszel az Ectopolis rendezvényein!

Stephen King és a horror lélektana

2019. szeptember 11., szerda, 19 óra

Egy közel 50 évet felölelő irodalmi pályafutás, több, mint 50 kötet, és több, mint 400 millió eladott példány világszerte, mely szerzőjét a popkultúra legolvasottabb szerzőjévé, és a világ leghíresebb horrorírójává tette. Amikor arról beszélünk, horror, sokaknak elfuserált, puhakötésű ponyvák ugranak be, holott a horror már rég túlhaladt saját árnyékán, műfaji betetőzését épp a Mesterként emlegetett King művészete hozta el, aki szépirodalmat meghazudtoló aprólékos történetvezetéssel, karakterábrázolással, és világépítéssel rajzolta fel műveit.

Vajon mely lélektani elemek mozgatják King művészetét és a horror műfaját? Miért szeretünk megijedni, miért vonzódunk a félelmet kiváltó művészeti termékekhez? Mit tett hozzá King az irodalomhoz, és milyen pszichológiai motívumok mentén elemezhetőek saját művei? Alkoholizmus, drogfüggőség, önbecsülési zavarok, gyermekkori traumák feldolgozása, a gyász megjelenése, vagy épp a hit lélektani kérdései? Mind-mind ott lapul King regényeinek sorai közt, mi pedig egyetlen este alkalmával előhúzzuk onnan.

Lázár Gergely az a szakemberek, aki szentül hiszi, hogy a pszichológia tanai és megoldásai sokkal olajozottabban juttathatók el az átlagemberhez, ha zenei, filmművészeti, vagy irodalmi elemzések köntösége csomagoljuk. Ahogy tette azt korábban is a Star Wars univerzum pszichológiája című előadáson is, Gergely ezúttal is a lélektan oldaláról közelíti majd meg King és a horror művészetét, beszélgetőpartnere ezúttal Kovács Krisztián, az ectopolis.hu főszerkesztője lesz, aki 12 éves kora óta King egyik legnagyobb rajongója.

Stephen King és a horror lélektana

Stephen King és a horror lélektana

Kepes András: Csillagok nyomában

2019. szeptember 26., csütörtök, 19 óra

Kepes Andrást a legtöbben kiváló televíziós műsoraiból – Desszert, vagy a Világfalu – ismerik, ő a kimért beszélgetőpartner, az intelligens kérdező, aki szimpatikus, érdeklődő attitűdjével teremtett kiváló hangulatot fontos és maradandó beszélgetésekhez. Kevesen tudják róla, hogy már gyermekként igazi világjáró volt, az általános- és középiskolát Bejrútban és Buenos Airesben végezte el, érdeklődése mások véleménye és világnézete iránt pedig megalapozta a későbbi kiváló riporter törekvéseit is.

Vajon miként zajlottak ezek a kalandos, izgalmakkal teli utazások? Miként férkőzhetett magyarként igazi világsztárok közelébe? Milyen a világ a színfalak mögött, ahová nem jut el a kamera, és milyen élet tulajdonképpen az, amit egy utazó riporter él a saját mindennapjaiban? Milyen ambíciók vezetik erre az útra, és milyen motiváció tartja rajta? Miként sikerült megszólaltatni olyan kiválóságokat, mint Woody Allen, Federico Fellini vagy Gabriel Garcia Marquez?

Kepes András az első volt, aki a Magyar Televízió képernyőjén a nyolcvanas években sztárinterjúkat készített Cannes-ban, Berlinben, Tokióban, Hollywoodban, New Yorkban és a Nobel-díj átadásokon. Pénz és összeköttetések híján akkoriban ez még sok furfangot követelt. Csillagok nyomában című önálló előadásán végre választ kapunk a nagy kérdésekre, miként lehetséges mindez?

Kepes András: Csillagok nyomában

Kepes András: Csillagok nyomában

Üvegtigris filmvetítés Csuja Imrével

2019. október 10., csütörtök, 18 óra

2001. október 18-án mutatták be a hazai mozik Kapitány Iván és Rudolf Péter közös filmjét, mely egy olyan közeget és történetet mutatott be nekünk, mely minden groteszk mivoltánál fogva – vagy épp azért – is hihetetlenül magyar. Olyan szituációkat, és alakokat vetített elénk, melyek megtörténtek mindannyiunk környezetében, és amilyen figurákat személyesen is ismerünk. Az Üvegtigris első része hamar kultikus közönségkedvenccé vált, különösen sziporkázó humorának és szállóigévé lett szövegkönyvének köszönhetően.

Az első részt két folytatás követte, 2006-ban, majd 2010-ben, és bár úgy fest egyelőre, hogy nem készül több, a gyártó Filmpartners Kft-vel közösen úgy gondoltuk, érdemes méltóképpen megünnepelni, hogy kedvenc büfénk idén felnőttkorba lép, és betölti a 18. születésnapját. Ennek megfelelőn hosszú-hosszú évek után először Kapitány és Rudolf klasszikusa egyetlen este erejéig ismét visszakerül a mozivászonra.

És ez még nem minden. Az Üvegtigris jól ismert figurái közül is kiemelkedett népszerűségét tekintve az a Csoki, akit a vásznon a Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Csuja Imre keltett életre elképesztő ihletettséggel. Imre ott lesz velünk, hogy együtt ünnepeljük a 18. születésnapot, és a vetítést követően személyesen mesél majd nekünk a film elkészültének és kultikus státuszba emelkedésének kulisszatitkairól.

Üvegtigris filmvetítés Csuja Imrével

Üvegtigris filmvetítés Csuja Imrével

Dr. Zacher Gábor: Betépett álmodozók

2019. október 25., péntek, 19 óra

Hallottál már a 27-esek klubjáról? Biztos vagyok benne, csak talán nem tudtad, hogy így hívják. A klubba lépés feltétele a halál, legkésőbb 27 éves korban. A klub tagja a karakteres hangjáról híres Janis Joplin, a virtuóz gitáristen Jimi Hendrix, a The Doors frontembere, Jim Morrison, és a Nirvana alapítója, Kurt Cobain. A névsort persze lehetne folytatni, amint kilépünk a 27-es szám bűvköréből, és látni fogjuk azt, hány és hány világhírű írót, költőt, festő- és fotóművészt, zenészt, azaz hány zseniális művészt kapunk, akik életét egyfelől felemelték, másfelől megkeserítették, és akár romba is döntötték saját függőségeik.

Vajon a pszichoaktív szerek, vagy az alkohol valóban serkentőleg hatnak a kreatív energiákra? A tudatmódosítók valóban az agytekervények és gondolatok katalizátorai? Ezek a hírességek vajon szerhasználat nélkül is elérték volna azt a magasságot, ahová végül felívélt a pályájuk? Eszköz volt-e csupán számukra a szer a kiteljesedéshez, vagy sokkal inkább egyfajta elixír, mely életben tartotta őket?

Dr. Zacher Gábort, az ország kedvenc toxikológusát alighanem senkinek sem kell bemutatni. Ő az, aki a televízióban, mikrofonnal a szája előtt közvetlen stílusban, mégis kíméletlenül és kendőzetlenül képes reagálni az általa csak „tízmillió függő országának” nevezett Magyarország legújabb szerhasználattal kapcsolatos híreire. Vadonatúj előadásában ezúttal a popkultúra ikonjainak életén és addikcióin át mutatja be a tudatmódosítók veszélyes világát!

Dr. Zacher Gábor: Betépett álmodozók

Dr. Zacher Gábor: Betépett álmodozók

Jegyek hétfőtől, azaz 2019. július 8-tól kaphatóak a Ticketportal hálózatában. És ez még nem minden! Őszi előadásaink bejelentése ezzel még nem ért véget, figyeljétek a Facebookot, és a weboldalt!

Címkék

Legutóbbi cikkeink a témában

Bizarr jövővíziók

Álláspont Vélemény

2019. április 22.

Miért érdekel minket folyton a jövő, és miért rettegünk tőle annyira?

Egy egész estét szentelünk a sztereotípiák eloszlatására.

A modern magyar televíziózás halálhörgése?

Álláspont Vélemény

2019. február 14.

Az 5 leginkább kártékony műsor a magyar televíziózás jelenéből

A televíziós kultúra halálhörgése néhány száműznivaló műsoron át.

Batman: The Killing Joke

Álláspont Vélemény

2018. december 21.

Ezeket a cikkeinket szerettétek idén a legjobban V. – Képzőművészet, képregény, kiállítás

Válogatás az ectopolis.hu első évének legnépszerűbb írásaiból.

Facebook