Kövess minket a Facebookon! Kövess minket az Instagramon! Kövess minket a YouTube-on! Iratkozz fel az Ectopolis hírlevelére! Fogadj értesítéseket az új tartalmakról!

2020. január 25., szombat

Film

6 sci-fi, melyet valós események ihlettek, igaz, kicsit másképp

2019. október 23.
Becsült olvasási idő: 6 perc

Némileg ellentmondásos a cím, tudom jól, hiszen, hogy létezik, hogy egy olyan műfajt inspirálnak múltbéli események, mely alapvetően a jövő meghatározásával és ábrázolásával foglalkozik, de bizony ez esetben mégis erről van szó. Akadnak esetek, melyek akár közvetett, akár közvetlen módon, de számtalan tudományos-fantasztikus alkotás megszületésében kiemelkedő szerepet játszottak, előfordult, hogy csupán momentumaikban, vagy éppen a körülöttük kialakult legendákban, de hatottak az álomgyár egyes műveire.

Korábban foglalkoztunk már történelmi filmekkel, melyek csúnyán elferdítették a tényeket, holott jól tudjuk, hogy az élet kimagasló forgatókönyvíró, és egy-egy alkotás egy az egyben leforgatva is hatásos tudott volna maradni; nos, az elkövetkező filmek kénytelenek voltak akár meseszerűen is továbbszőni az alapjukat képező történet, melyből előfordult, hogy hangulatos lélektani dráma, izgalmas szociológiai körkép, vagy épp butácska inváziótörténet kerekedett.

Sci-fi filmek valós események alapján?

Sci-fi filmek valós események alapján?

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Jonathan Liebesman kritikai bukást eredményező inváziós sci-fijének alapötletét egy megtörtént esemény adta. Miután 1941. december 7-én a japán repülőgépek megsemmisítették az amerikai hadiflotta nagyrészét, a következő év februárjára mindenki szentül hitte, hogy a következő célpont Los Angeles lesz, hiszen Hollywood fényei miatt rendkívül könnyű célpontot nyújtott. 1942. február 25-én kiadták a rendeletet, hogy a városban esténként általános elsötétítést tartanak, amit légvédelmi szirénákkal jeleztek, az eget pedig japán Zerók után kutató reflektorok pásztázták. Az egyik este az egyik reflektor egy a város felett lebegő tárgyba botlott, amit repülőnek hittek, és a katonaság több mint 1500 töltény lőtt ki a tárgy irányába, a látványtól 3-an haltak meg közúti balesetekben, két személy pedig pánikba esett, és szívrohamot kapott. Mire a lövegek füstje eloszlott, az égen semmi sem látszott már. Ez az esemény adta végül a forgatókönyvírók kezdőlökését, és elképzelték, mikét zajlana a folytatás.

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

A massza

Igencsak félresikerült, mostanra igazi retro sci-fi horrorrá érett alkotással van dolgunk, főszerepben a fiatal Steve McQueennel, ráadásul ez a film harminc évvel később még remaket is kapott. A sztori itt is igaz történeten alapszik. 1950. szeptember 26-án két philadelphiai járőr egy különös tárgyat látott meglehetősen alacsonyan átsiklani az éjszakai égbolton. Joe Keenan és John Collins követték a látszólag zuhanó tárgy útját, és a becsapódási ponton egy tömör, szagtalan, kikristályosodott masszával találkoztak, amit csak „lila zselének” neveztek el, így hivatkozva rá akkor is, amikor rádión bejelentették a diszpécsernek. Alig egy óra alatt a különös anyag egyszerűen felszívódott, és látszólag semmiféle nyomot sem hagyott az aszfalton, mintha soha nem is létezett volna. Keenan és Collins persze megkapták, hogy csupán fáradtságukban képzelődtek, sokan azonban feltétel nélkül elhitték a történetüket, és a szovjetek mesterkedését látták a háttérben, hiszen ne feledjük, ekkoriban kezdett kiélesedni a hidegháború, és az ebből fakadó társadalmi paranoia.

A massza

A massza

District 9

Neill Blomkamp idén 10 éves remeke régóta az egyik legegyedibb hangvételű, és témájú, rendkívül felnőtt sci-fi volt megjelenése idejében, és a mai napig igencsak hatásos. Az akkor éppen 30 éves dél-afrikai születésű filmrendező ugyan már az apartheid legsötétebb évei után látta meg a napvilágot, szüleitől, rokonaitól számtalan testközeli rémtörténetet hallott, és végül ezek képezték első komolyabb filmje alapját. Az emberek és a rákok története tulajdonképpen egy allegória a feketék és fehérek szembenállására. 1966-ban történt ugyanis, hogy a fehér kisebbségből álló dél-afrikai kormány Fokváros, az ország központjának 6. kerületét „feketementes” övezetnek nyilvánította, és azonnali hatállyal megkezdte közel 60 ezer feketebőrű lakos kitelepítését. A kitelepítés a sebtében felállított, rossz életkörülményeket biztosító átmeneti szállásokra történt, melyekből kialakultak a várost körülvevő gettók. Ezeket a borzalmas helyeket, ahol olykor ivóvíz, és csatornarendszer nélkül éltek az emberek összezsúfolva, viszontlátjuk Blomkamp filmjében is a rákok lakhelyeként.

District 9

District 9

Megszólít az éjszaka

Richard Gere keveset emlegetett 2002-es filmje meglehetősen hangulatos lélektani darab, a molyember legendájára építve, mely a Loch Ness-i szörnyhöz, vagy Bigfoothoz hasonlóan mitikus helyi legenda a nyugat-virginiai Point Pleasant környékén. A történet egyébként meglehetősen hátborzongató. 1967. december 15-én, az ún. Silver-híd, mely Nyugat-Virginia és Ohio határán állt, mintegy összekötve a két államot, egyik pillanatról a másikra egyszerűen leomlott, és megölt 46 embert. A híd, melyet rendszeresen ellenőriztek, nem mutatta elhasználódás jeleit, és valóban minden előzetes jel nélkül omlott össze. A mérnökök, a katasztrófavédelem, és a mentésben dolgozó szakemberek egyhangúlag állították, hogy a híd kora, és az építése közben elkövetett hibák vezettek a tragédiához, ám többen nyilatkozták, hogy a katasztrófa előtti, és utáni napon egy furcsa, emberméretű, sötét, szárnyas lényt láttak a katasztrófa helyszínén. Érdekes egyébként, hogy a molyember észleléséről szóló tömeges beszámolók időről-időre felbukkannak, 2018-ban pl. 55 ember állította, hogy látta Chicagóban.

Megszólít az éjszaka

Megszólít az éjszaka

Harmadik típusú találkozások

Steven Spielberg máig egy legjobb filmje, mely meghozta az Oscar-díjat a fantasztikus operatőrnek, Zsigmond Vilmosnak is igaz történeten alapul, noha több sztoriból igyekszik egyetlen hibridet barkácsolni. A fő csapásvonal egyébként az amerikai hadsereg 1950-es években kezdődött kutatássorozata volt, élükön az ún. Kék Könyv-projekttel, mely a háború után megszaporodó UFO-észlelésekre keresett logikus magyarázatot. A programot egy bizonyos J. Allen Hynek professzor vezette – később többek közt Carl Sagan is megfordult a bizottság soraiban – aki először, tudós lévén meglehetős kétkedéssel fogadta az eseteket, de ahogy szaporodtak, és egybevágtak a szemtanúkkal készült interjúkban lévő gondolatok, a professzor elkezdett hinni az észlelések valóságtartalmában. A hadsereg aztán – hiába kezdeményezték korábban ők maguk a kutatást – végül mindent megtett, hogy ellehetetlenítse Hynek és csapata munkáját, és igyekezett a férfit közröhej tárgyává tenni, mely motívumok egyértelműen visszaköszönnek Spielberg filmjében, melyben egyébként Hynek nem csak megjelenik személyesen is az egyik jelenetben, de az előkészületek alatt tudományos tanácsadóként is közreműködött. (Hynek pályafutásával korábban részletesen is foglalkoztunk.)

Harmadik típusú találkozások

Harmadik típusú találkozások

Roswell

Az egyik leghíresebb UFO-észlelésről szóló történet. A pontos dátum ugyan nem ismert, de valamikor 1947. június 14-e környékén egy – a hivatalos beszámolók szerint – meteorológiai ballon zuhant le Új-Mexikóban, Roswell határában William Brazel, egykori művezető, most földműves, és állattenyésztő farmján. A hadsereg azonnal lezárta a területet, és a roncsot biztonságos helyre szállította. Vélhetően éppen ez az óvatosság, és a teljes hírzárlat eredménye, hogy sokan egy idegen űrhajó lezuhanására gyanakodtak. Több beszámoló is érkezett egy korong alakú tárgyról, és többtagú halott személyzetéről, akiket a hadsereg szintén elrejtett a kíváncsi szemek elől. Mások azt állítják, hogy a hadsereg kísérleti repülőgépe zuhant le szerencsétlenül, a nagy kapkodás pedig a fejlett technika esetleges szovjet kémek előli elrejtése miatt volt indokolt. Akárhogy is, Roswell lett minden ufóészleléssel foglalkozó későbbi történet kiindulópontja, az 1994-es Roswell című film, Kyle McLachlan főszereplésével pedig erre igyekezett egy viszonylag logikus, ám kétségtelenül sci-fibe hajló magyarázatot nyújtani.

Roswell

Roswell

Kapcsolódó cikkek

Octavia E. Butler Xenogenesis-trilógiája végre magyarul

2020. január 24.

Hírek

Márciusban befejeződik Octavia E. Butler kultikus Xenogenesis-trilógiája

A modern sci-fi egyik legfontosabb regénytrilógiája végre teljes egészében olvasható lesz magyarul.

Robert Downey Jr. 55 éves

2020. január 24.

Film

Vasemberen innen és túl – 7 zseniális alakítás az 55 éves Robert Downey Jr.-tól

A Marvel kedvenc szuperhőse több szerepéért is kiérdemelhette volna az Oscart.

Bradley Cooper játssza majd Leonard Bernsteint

2020. január 23.

Hírek

A Netflixre érkezik majd a Leonard Bernstein-életrajzi film Bradley Coopertől

A Csillag születik készítője írja, rendezi, szerepel benne, és ő lesz a producer is.

Budapestre érkezik a Comic Con

2020. január 22.

Hírek

Augusztusban Budapesten kerül megrendezésre a Comic Con

A világ egyik legnagyszabásúbb képregényes, és filmes rendezvénye érkezik Budapestre.

Legutóbbi cikkek

Robert Downey Jr. 55 éves

2020. január 24.

Film

Vasemberen innen és túl – 7 zseniális alakítás az 55 éves Robert Downey Jr.-tól

A Marvel kedvenc szuperhőse több szerepéért is kiérdemelhette volna az Oscart.

Jordan Peele

2020. január 22.

Film

Jordan Peele, avagy a modern horrorfilm John Carpentere?

Az utóbbi évek legizgalmasabb hangja, aki előhívja belső félelmeinket.

A legendás Gene Hackman

2020. január 15.

Film

9 felejthetetlen alakítás az idén 90 éves Gene Hackmantől

Hollywood egyik legnagyobb legendája immáron 15 éve nyugdíjba vonult.

Bizarr Disney-eredetek (Forrás: rebloggy.com)

2020. január 13.

Film

A valóság véresebb, mint hitted – 5 Disney mese eredete, amely kész horror

A tündérmesék közel sem olyan tündériek, mint hittük…

Kelly hősei

2020. január 13.

Film

Hollywood-i akták 8. – Kelly hősei (1970)

Brian G. Hutton legendás humorú filmje, igazi legendákkal a fedélzeten.

Facebook közösség