Kövess minket a Facebookon! Kövess minket az Instagramon! Kövess minket a YouTube-on! Iratkozz fel az Ectopolis hírlevelére!

2019. november 21., csütörtök

Film

7 életrajzi film, ha tudni akarod, hogy működött a nagy írók élete

2019. november 8.
Becsült olvasási idő: 6 perc

Sokszor hallom az írók életét érintő legnépszerűbb sztereotípiákat. Kalandos életűek, izgalmas, egyedi látásmóddal bíró férfiak és nők, akik az igazság nyomában járnak, akik műveiken keresztül a társadalom legfontosabb kérdéseire keresik a választ, akik izgalmas társadalmi életet élnek, rendkívüli intelligenciájukkal és széles látókörükkel lenyűgözik környezetüket. A valóság persze olykor ennek szöges ellentéte. Az írás magányos tevékenység, az írásra való felkészülés sokszor szintén, és alighanem az alábbi filmek amúgy is alaposan rácáfolnak a fenti tételek bizonyos pontjaira.

A magam részéről abba a típusba tartozom, aki szereti nézni az írót a mű mögött, holott tudom, hogy a legtöbb író éppen azt szereti, ha a mű beszél helyette. Ugyanakkor a kettőt élesen különválasztani egyszerűen képtelenség, az pedig rendkívül izgalmas jelenség, mikor az ember egy életrajzon, vagy életrajzi filmen át ráébred, hogy kedvenc regénye cselekménye, mondanivalója mennyire tűpontosan egybevág mindazzal, amit szerzője élete során átélt. Következzék tehát most 7 film, melyben olyan írók kelnek életre, akik nagy hatással voltak az irodalomtörténet alakulására.

Életrajzi filmek neves írókról

Életrajzi filmek neves írókról

Trumbo

„Hogy végül az írót a Stanley Kubrick rendezte Spartacus elsöprő sikere után felmentették a feketelistáról, és később megkapta, mind a Római Vakációért, mind pedig a The Brave One-ért utólag az arany szobrot, nem azt jelenti, hogy a társait és a kollégáit is felmentették volna, és valójában ez a történet igazi tragédiája. A McCarthy-éra alatt virágzó kommunista üldözés áldozatai között több száz feketelistára került művész volt, színészek, rendezők és írók, többek között Charlie Chaplin és Orson Welles is, akik vagy elmenekültek, vagy egy ideig felhagytak tevékenységükkel, megfosztva ezzel a világot alkotói munkájuk gyümölcsétől.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Trumbo

Trumbo

Salinger

„Hatása pedig – nemcsak az amerikai írókra – szinte példa nélküli. Ennek az életrajzi filmnek rengeteget ártott Kevin Spacey (pedig milyen jól játszotta el Whit Burnett alakját! Ő ugyanolyan éles szemű szerkesztő volt, mint Max Perkins, akit a „Genius” című filmből ismerhettünk meg) kipattant – mélységesen elítélhető – botránya, nálunk nem is forgalmazták, de szerencsére a Neten található egy tökéletes magyar feliratozású változata. A felirat készítője még azt is megtette, hogy a filmben előforduló irodalmi részletek magyar fordításait is kikereste és beillesztette. Ezúton is hálás köszönetem érte. Nicholas Hoult tökéletes választás volt Salinger alakjának megformálására, még kissé fizikailag is hasonlított a Time magazin 1961-es címlapján hozott arcképére. Értékelésem nagyon erős ingadozás után négy csillag, de gondolkoztam az ötödiken is.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Salinger

Salinger

Az órák

„Az Órákban számos szimbólum látható, mint például a virágok, az összetört tojáshéj, és a kedvencem, a kukába dobott torta. A film címe, az órák pedig azt az időszakot jelképezi, ami akkor kezdődik, amikor valaki reggel felkel az ágyból egészen addig, amíg este lefekszik, miközben célt és értelmet kell találnia a napközbeni ébrenlétének. Amikor Virginiát megkérdezik, hogy mindenképpen meg kell-e regénye főszereplőjének halnia, akkor azt válaszolja, hogy „valakinek meg kell halni, hogy a többiek jobban értékeljék az életet. A filmet átszövi a szomorúság, amelyet jól megalapoz mindjárt az első jelenete, amiben Virginia megöli magát, és amely atmoszférát tovább erősíti Seamus McGarvey operatőr fényképezése és Philip Glass szomorkás, minimalista zongora témái.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Az órák

Az órák

Capote

„Nagyon fojtott légkörű, nyomasztó film, amely katarzist nem ad, de egy erős drámát igen. A forgatókönyv nagyon jól sikerült, és nem bánt kesztyűs kézzel Truman Capote-val, rengeteg emberi gyengeségét mutatta be, de nem az életrajzi elemeken van a hangsúly, hanem annak a belső útnak a bemutatásán, amelyet végigjárt az író, amíg megszületett a híres könyv. A karakterek nagyon jól meg lettek írva, azonban a párbeszédek időnként üresek, a történet néha nem elég érdekfeszítő, de aztán újra beszippantja a nézőt a film, nagyon erősek a jelenetek, főleg azért, mert nem látványosak, a színészi játéknak és az atmoszférának köszönhetően érik el ezt a hatást. Az operatőri és a vágói munka kiváló, nagyban elősegíti a dráma fokozatos kibontakozását.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Capote

Capote

Hemingway és Gellhorn

„Már régóta megérdemelt volna – sőt, még mindig kijárna – egy igazi életrajzi film a XX. század egyik legnagyobb regényírójának. Nem feltétlenül írói nagysága miatt (sok társáról nem készült még), sokkal inkább személyisége ad rá okot és az a színes életútja, amiből azért itt is kapunk egy adagot. Hemingway több földrészen élt, több rendkívüli történelmi helyzetnek, csoportnak volt aktív szereplője, gondoljunk csak az Éjfélkor Párizsban kapcsán megelevenedő art groupie-ra vagy az ebben a filmben nagy hangsúlyt kapó spanyol polgárháborúra! Mind az a romantikus felfogású, világmegváltó tevékenység, ami Hemingwayhez nagyon közel állt, szerves része volt talán regényeinek is.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Hemingway és Gellhorn

Hemingway és Gellhorn

Tolkien

„A történetszálak szépen összefonódnak, s bár Középfölde nem elevenedik meg a szemünk előtt, szép lassan megértjük majd, hogy miképp épülhetett fel ennek az írózseninek a fejében egy ilyen komplex világ. Mindezek ellenére ahogy azt említettem is, a Tolkien nem a Gyűrűk ura eredettörténete. Egy dráma, de szükségszerűen dráma, hisz Tolkien fiatalkora nem épp arra az időszakra esett, amikor egyszerű volt az élet. Sokkal inkább fókuszál a fő történetszál a kitartásra, a barátságra, a bajtársiságra, no és a szerelemre, mintsem arra, hogy bemutassa, hogy hogyan készült a későbbi életmű. Ezt csak azért mondom el még egyszer, hogy egy rajongót se érjen csalódás. Ez a film nem az a film – ezzel együtt viszont egy remek alkotás.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Tolkien

Tolkien

Árnyékország

„Csodálatos meséket írt, de a legszebb és legfájdalmasabb történetet az élet írta a számára. C.S. Lewis, a Narnia krónikáinak írója a halál árnyékában élhette át azt az igazán mély érzelmet adó szerelmet, amelyre titkon mindannyian vágyakozunk. Richard Attenborough pedig gyönyörű filmet készített ebből a szomorúan szép sztoriból Anthony Hopkins és Debra Winger főszereplésével. Régen azért nem hagyott bennem mély nyomokat ez az alkotás, mert túl fiatalon láttam, mit tudtam én tinikoromban az elkötelezettségről és a mély érzelmekről. Fel kellett nőnöm ahhoz, hogy rá tudjak csodálkozni erre a szívet melengető darabra, amely elementáris erővel tud hatni a látványfilmek korában, mert hagy időt a nézőnek arra, hogy a szereplőkkel együtt átélje ennek a két embernek a történetét.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Árnyékország

Árnyékország

Kapcsolódó cikkek

Elfeledett horrorfilmek a 80-as évekből

2019. november 20.

Film

8 elfeledett horrorfilm a 80-as évek VHS-korszakából

Kevéssé ismert „remekek”, mely nem mindig érdemtelenül lettek elfelejtve.

John Turturro bújik Baskerville-i Vilmos karakterébe

2019. november 20.

Hírek

Sorozat készült Umberto Eco leghíresebb regényéből

A Sean Connery nevével fémjelzett klasszikus új köntösben kerül bemutatásra.

December elején jön Murakami új regénye

2019. november 20.

Hírek

Háborúról és gyászról mesél Haruki Murakami új regénye

A Geopen Kiadó ráadásul különleges programmal készül a kötet premierjére.

Előzményregény készül a Kínai negyedhez

2019. november 19.

Hírek

A Hetedik rendezője készít előzményt Roman Polanski legendás noirjához

Fincher ismét azt a műfajt erőlteti, amiben mindig is a legjobb volt.

Legutóbbi cikkek

Elfeledett horrorfilmek a 80-as évekből

2019. november 20.

Film

8 elfeledett horrorfilm a 80-as évek VHS-korszakából

Kevéssé ismert „remekek”, mely nem mindig érdemtelenül lettek elfelejtve.

Legendás el nem készült filmek

2019. november 15.

Film

9 hírhedt film, mely óriási siker lehetett volna, de végül sosem készült el

Meg nem született filmek, melyek így is legendává értek.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

2019. november 13.

Film

Hollywood-i akták 5. – Az elveszett frigyláda fosztogatói

A kalandor régészprofesszor világrengető debütálása.

James Dean

2019. november 5.

Film

James Dean, a szomorú lázadó, aki haragban állt a világgal

Mindössze három film, mely mégis halhatatlanná tette a nevét.

Facebook közösség