Kövess minket a Facebookon! Kövess minket az Instagramon! Kövess minket a YouTube-on! Iratkozz fel az Ectopolis hírlevelére! Fogadj értesítéseket az új tartalmakról!

2019. december 15., vasárnap

Film

8 igazán intelligens sci-fi, amit látnod kell

2019. április 12.
Becsült olvasási idő: 6 perc

Nem mondom, hogy olykor-olykor nem esik jól egy alapvetően látványra építő popcorn mozi, ahol nem kell azon töprengeni, mennyiben logikátlanok a történetszálak, vagy motiválatlanok a szereplők az adott tetteik fényében, egyszerűen csak hátradőlni, és élvezni a zúzdát. Ellenben néha nem tudom, hogy csak azért, mert egy filmben űrhajók repkednek, és a cselekmény a jövőben játszódik, akkor az a film már rögtön sci-finek nevezhető?

A műfaji terminológiáról megoszlanak a vélemények persze, hiszen a sci-fi eleve egy szóösszetétel, tudományos-fantasztikum, én pedig azt szeretem, ha 1. a film vagy megtalálja a középutat a tudományosság és a fantasztikum közt, vagy 2. kizárólag a tudományosságra épít, okosan, hitelesen görgetve maga előtt a mondanivalóját, cselekményét, és építve be mindebbe a karaktereit. Amennyiben a két feltétel közül az egyik működik, részemről a filmnek már csak törekvéseivel is nyert ügye van, mert tudom, hogy kellemesen megdolgoztatja majd az agysejtjeimet. Íme tehát a tudományos-fantasztikum 8 remeke, mely kiállta a próbát.

8 agyas sci-fi, amit látnod kell

8 agyas sci-fi, amit látnod kell Forrás: imdb.com

Ex Machina

Az Oscar Isaac, Domhnall Gleeson és Alicia Vikander főszereplésével készült film egy sci-fibe ágyazott, mindössze néhány szereplőt mozgató vérbeli kamaradráma, mely ezen felül még kőkemény, számtalan elvi, etikai és erkölcsi kérdést is felvető pszichológiai thriller. A rendkívül steril látványvilágú, nyomott hangulatú alkotás mindhárom főszereplő részéről kiváló alakításokat hoz, miközben bemutatja, miként végzi el egy ajándék utat nyert céges dolgozó a főnöke által épített humanoid roboton a Turing-tesztet, azaz megállapítja, hogy géppel, vagy érző entitással van-e dolga. A film legnagyobb erénye, hogy nem csupán ember és gép kapcsolatáról, de férfi és női szerepekről, alá és fölérendeltségről, társadalmi és nemi státuszokról is értekezik, miközben mesterien bánik a nézőjével, aki sosem tudja pontosan, éppen melyik főszereplővel szimpatizáljon. Provokatív és érzékeny modern feldolgozása ez Mary Shelley Frankensteinjének. (Ha pedig már ember és gép kapcsolatáról beszélünk, beszéljünk róla közösen április 25-én a Lurdy Házban Dr. Mérő László matematikus-pszichológus Mesterséges intelligenciák című előadásán.)

Ex Machina

Ex Machina Forrás: imdb.com

Gattaca

Számomra hihetetlen, hogy egy immáron 22 éves filmről beszélünk, mely akkoriban kiválóan reflektált az 1990-es évek felkapott tudományos közbeszédére, a genetika és a DNS-kutatás kérdéskörére, ráadásul mind a mai napig aktuális tudott maradni. A 90-es években, ahol a sci-fi a Terminátor 2-t, a Jurassic Parkot, Az ötödik elemet, vagy A függetlenség napját jelentette, igazán üde színfolt volt Andrew Niccol első rendezése, ahol a tudományos jelleg valóban jelen van. Egy kisfiú története ez, aki úgy érett férfivé, hogy esélye sem volt valóra váltani álmát, hogy űrhajós lehessen, mert egy öröklött szívbetegség gátat szabott neki, emiatt szövetkezik a tolószékben ülő Jerome-al, hogy kicserélve identitásukat, elérje végre célját. A film furcsa egyveleg, látványvilágát tekintve visszafogott, már-már retro-köntösbe bújtatott elemekkel zsúfolt háttere bővelkedik a finom szimbolikában, és a magával ragadó alakításokban, melynek fényét csak emeli Michael Nyman Golden Globe-díjra jelölt zenéje.

Gattaca

Gattaca Forrás: imdb.com

Szárnyas fejvadász

Amennyiben elkészül egy lista a valaha volt legjobb filmes sci-fi remekekkel, általában a trónon két alkotás osztozik, Kubrick 2001 Űrodüsszeiája, no meg Ridley Scott Szárnyas fejvadásza. Sokan unalmasnak tartják, pedig inkább azt mondanám, igen finom eszközökkel hagy időt a nem túl bonyolult, mégis sokatmondó cselekmény kibontására, és a mi-teszi-emberré-az-embert témakör megfelelő körüljárására. És akkor még nem beszéltünk Harrison Ford és Rutger Hauer alakításáról, Vangelis tökéletes szintetizátorzenéjéről, és persze a koszos, neonfénybe burkolt cyberpunk látványvilágról, mely olyannyira markáns, hogy szinte érezzük az állandóan zuhogó eső nyirkosságát, és a torkunkat kaparó szmogbűzt. A Szárnyas fejvadász messze nem tökéletes, Ridley Scott és persze az alapanyagul szolgáló Philip K. Dick regény mégis annyi réteget bújtat meg észrevétlenül saját felszíne alatt, hogy azzal egyértelműen a valaha született egyik legjobb sci-fivé, és neo-noirrá teszi a művet.

Szárnyas fejvadász

Szárnyas fejvadász Forrás: imdb.com

Kapcsolat

A rendkívül népszerű, ismeretterjesztő munkáival világhírnévre szert tett csillagász, Carl Sagan egyetlen megjelent regényéből készült mestermunka 1997-ben. Az A-listás sztárokkal megtűzdelt alkotásban a főszereplő Jodie Foster mellett feltűnik Matthew McConaughey, James Woods és Angela Bessett is. Robert Zemeckis filmje a Hollywoodban akkortájt is divatos, az idegenekkel való kapcsolatfelvételt ábrázoló vágyat jelenítette meg, ám sokkal visszafogottabb és emberibb formában, mint a kortárs alkotások. A főszereplő, Ellie Arroway üzenetet fog a világűrből, melyben egy idegen faj egy gép tervrajzait sugározza felénk, amit megépítve képesek lehetünk elképzelhetetlen csillagközi távolságok leküzdésére, és így találkozhatunk velük. Az alaptörténet azonban egészen másfelé kanyarodik, mint elsőre gondolnánk, és olyan jelentőségteljes társadalmi jelenségekbe torkollik, mint a vallás és a tudomány viszonya, a hitünk ereje, vagy éppen a demagógia felszámolása.

Kapcsolat

Kapcsolat Forrás: imdb.com

Csillagok között

Stuart Russel MI-kutató az egyik legjobb sci-finek nevezte Christopher Nolan remekét, és bár ez talán túlzás, így is kiemelkedik az utóbbi tíz év sci-fi terméséből. A haldokló földet, és így szeretett családját maga mögött hagyó egykori pilóta versenyfutása az idővel, és új világok meglelését célzó felfedezőútja egy féreglyukon keresztül. A Csillagok között igazi ambíciózus űreposz, mely a család fontosságán, a tudomány léptékeinek felismerésén, és az űr és a világmindenség megérthetetlenségén át rengeteg réteget érint, emiatt egyszeri megtekintésre talán nem is jön át minden, amit Nolan el akart mondani ezzel az alkotással. Az utóbbi tíz évben főnixmadárként újraéledő Matthew McConaughey ezúttal is kiváló alakítást hoz, hihetetlen természetességgel egyensúlyoz az aggódó, és visszatérni vágyakozó családapa, és a bolygó megmentőjének szerepe közt, és szerencsére a forgatókönyv minden alkalommal, mikor kezdene giccsbe fordulni, gyorsan meghátrál. A tökéletes látványvilágot, és a történet léptékét pedig kiválóan keretbe foglalja Hans Zimmer megszokottan zseniális zenéje.

Csillagok között

Csillagok között Forrás: imdb.com

12 majom

Terry Gilliam valaha volt egyik legjobb rendezése egy borzalmas jövőképet fest elénk, melyben egy halálos vírus 5 milliárd emberrel végzett, és amelyben a járványról való adatgyűjtés abból áll, hogy önkénteseket küldenek vissza az időben a katasztrófa előtti időkbe. Bruce Willis karaktere így kerül el a múltba, ahol azonban egy elmegyógyintézetben ébred, és a pszichiáterének bizonygatja saját igazát. A film minden szürrealista, komor, és szatirikus eszközt bevet, ami Gilliam filmjeinek sajátja, ráadásul rendkívül komplex világa és szövevényes történetmenete miatt gyakorlatilag folyamatosan találni benne valami újdonságot, vagy újabb értelmezési réteget, ráadásul külön jó pont, hogy mindenféle tudományos szájbarágás, és didaktikus kijelentés nélkül tud hatásos lenni. Willis bőven megállja a helyét főszereplőként, de az igazi színészi zsenialitás címkét és reflektorfényt egyértelműen Brad Pitt érdemli ki, aki valósággal lubickol a főhős elmebajos fegyverhordozójának szerepében.

12 majom

12 majom Forrás: imdb.com

Donnie Darko

Richard Kelly mindössze 25 évesen rendezte meg ezt a mára kultikus státuszba került mozit a fiatal, de már tehetségét látványosan megvillantó Jake Gyllenhallal a főszerepben, mely gyakorlatilag csak a finálé környékén kezd igazi sci-fivé válni, addig különös érzékkel lavírozik a lélektani dráma, a pszichológiai thriller, no meg a fekete komédia határmezsgyéjén. A fiatal, paranoid skizofréniában szenvedő Donnie Darko története, akinek életét képzeletbeli barátja, egy rémisztő nyúl menti meg attól, hogy szó szerint a fejére zuhanjon egy repülőkép hajtóműve. Ahova azonban a történet végére eljutunk, az mindenképpen a modern science fiction filmek egyik csúcsteljesítménye, ami még a stáblista után sem hagyja a nézőnek, hogy biztos lehessen saját értelmezésében. Hihetetlenül ambivalens alkotás, az egyik pillanatban kínos nevetésre, a másikban keserves szorongásra késztet, miközben érezzük, hogy ebből azért a végére semmi jó nem sülhet majd ki.

Donnie Darko

Donnie Darko Forrás: imdb.com

A mélység titka

James Cameron kapcsán az Avatart, A bolygó neve: halált, vagy a Terminátor első két részét szokás emlegetni, számomra azonban kétségtelen, hogy fő műve a kevésbé ismert idén 30 éves A mélység titka. Egy víz alatti olajfúró bázis dolgozói megbízást kapnak egy szerencsétlenül járt amerikai tengeralattjáró legénységének megmentésére a hidegháború utolsó éveiben, és miközben a felszínen nemzetközi válság van kibontakozóban, az olajfúrón dolgozók egy idegen civilizációba botlanak a mélységben. Cameron szereti pusztítani az embereket, ezt láttuk az Alien második részében, és a Terminátor franchise-ban is, ezúttal egy sokkal optimistább képet fogalmaz meg az idegenekkel való kapcsolatfelvétel tárgykörében, ahol messze nem az a kérdés, hogy ők elpusztítanak-e minket, sokkal inkább az, hogy mi elpusztítjuk-e magunkat anélkül, hogy ők ezt megakadályoznák. Kiváló hangulattal, és korát meghazudtoló technológiai megvalósítással készült alkotás egy magabiztos Ed Harris-szel a középpontban.

A mélység titka

A mélység titka Forrás: imdb.com

Ami biztosan kimaradt, és joggal reklamálnátok: 2001 Űrodüsszeia (többször foglalkoztunk vele, például itt is, aztán itt is), Mátrix (külön cikket szeretnénk szentelni az idén 20 éves kultmozinak), Sztalker (idén 40 éves, szintén megérdemel egy külön cikket).

 

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is, és nyomj egy LIKE-ot, hogy ne maradj le a legújabb írásokról!

9 legendás film noir Hollywood aranykorából

Filléres fantasztikum – 7 zseniális kis költségvetésű sci-fi

10 zseniális rajzfilm szigorúan felnőtteknek

Kapcsolódó cikkek

Filmtörténelmi sorsfordító filmek

2019. december 12.

Film

7 halhatatlan film, mely megváltoztatta a filmkészítést

Filmtörténelmi remekek, melyek megújították a művészetet.

Avenue 5

2019. december 11.

Hírek

Dr. House legközelebb egy sci-fi komédiában domborít

Egy biztos, bár Hugh Laurie-t jól eltalált filmszerepekben ritkán látni (üdítő kivétel Az utca királyai zsarufőnöke) sorozatok terén igen jó…

Jön a remake

2019. december 11.

Hírek

Úgy fest, tényleg remake készül a Reszkessetek, betörők! című filmből

Minden idők legkultikusabb karácsonyi kedvence sem kerülhette el a sorsát.

Mad Max: A harag útja

2019. december 9.

Hírek

Elkészülhet a Mad Max: A harag útjának folytatása

2015 egyik óriási közönségkedvence végre folytatódhat.

Legutóbbi cikkek

Filmtörténelmi sorsfordító filmek

2019. december 12.

Film

7 halhatatlan film, mely megváltoztatta a filmkészítést

Filmtörténelmi remekek, melyek megújították a művészetet.

Apocalypto (2006)

2019. december 4.

Film

Hollywood-i akták 6. – Apocalypto

Hollywood fenegyerekének magnum opusa a történelem mélyére.

Sir Laurence Olivier

2019. november 27.

Film

A színészkirály tündöklése – 30 éve hunyt el Sir Laurence Olivier

A művész, akinél senki sem értette jobban Shakespeare-t.

Az aranykor legendás eposzai

2019. november 21.

Film

10 legendás, történelmi kalandfilm Hollywood aranykorából

Avagy egy kor, amikor a történelmi eposzok uralták a piacot.

Elfeledett horrorfilmek a 80-as évekből

2019. november 20.

Film

8 elfeledett horrorfilm a 80-as évek VHS-korszakából

Kevéssé ismert „remekek”, mely nem mindig érdemtelenül lettek elfelejtve.

Facebook közösség