2019. augusztus 25., vasárnap

9 film újságírókról, ha érteni akarod, hogy működik a média

Kovács Krisztián
Kovács Krisztián
2019. augusztus 1.

Becsült olvasási idő: 6 perc

Újságírónak lenni egykor kitüntető feladat volt, akik ezt a pályát választották, az igazság és a pártatlanság elkötelezett élharcosai voltak, akik mindenféle pátoszos él nélkül állíthatták, valóban a tények minél szélesebb körben vett ismertetése a hivatásuk. A média sem mindig úgy működött, ahogy azt jelenlegi formájában ismerjük, egykor az olyan nagyságok, mint a riporteri körökben manapság is sokat hivatkozott, Edward R. Murrow, a televíziós aranykorában azért éltek és léteztek, hogy közelebb hozzák nézőikhez a világot, és megmutassák annak valódi arcát.

Ha korábban volt is magasztosság a szakmában, annak nagy része, a tömegmédia terjeszkedésével, a nézői igények megváltozásával, az ingerküszöb szintjének radikális csökkenésével, és persze a politika mindent átható manipulatív erejével végleg elvették ezt tőle. A média manapság már csupán a szórakoztatás mindennapos eszköze, de szerencsére akadnak olyan remekek még Hollywoodból, melyek részleteiben képesek feltárni nekünk ennek a soha meg nem álló, és nem pihenő gépezetnek a működését.

A Pentagon-titkai

„Spielberg filmje többek között éppen azért annyira erős, mert nem csak a sajtó szerepét hangoztatja, az ilyenkor szokásos “le kell hoznunk, az igazság nevében!” frázisokat puffogtatja (noha Mr. Hanks azért elsüt párat), hanem tényleg körbejárja annak minden lépését: a kényszerű hírversenyt, az üzleti és hatalmi érdekeknek való megfelelést és behódolást, az oknyomozói munkát, a jogi következményeket. Szerencsére viszont mentes attól a szárazságtól is, ami a Lincolnt jellemezte, lévén nem tisztes távolból figyeli az eseményeket.” (Tovább a teljes cikkre >>>) 

A Pentagon titkai

A Pentagon titkai

Spotlight – Egy nyomozás részletei

„Ez is jól példázza, hogy a sajtó rendre a hatalom képviselői szemében jelent szálkát. A Spotlight és az író-rendező Thomas McCarthy érdeme azonban mégis az, hogy a hivatás nemességét a didaktikusság, a pátosz legkisebb jele nélkül érzékelteti, ahogy az ellenoldal – ez esetben történetesen az egyház – démonizálását is ügyesen kikerüli. McCarthy az a folyamatot meséli el részletekbe menően, hogy a Boston Globe oknyomozó újságírói hogyan jártak a végére az egyház gyermekmolesztálási ügyeinek, és kezdték el azokat publikálni 2002 januárjától.” (Tovább a teljes cikkre >>>) 

Spotlight - Egy nyomozás részletei

Spotlight – Egy nyomozás részletei

Az elnök emberei

„Watergate. Ez volt az a botrány, amibe belebukott Nixon elnök, ezt tudjuk, de vajon azt is, hogyan fajultak a lemondásig az események, hiszen alapvetően egy jelentéktelennek tűnő betörésről volt szó? Alan J. Pakula négy Oscar-díjjal kitüntetett filmjében ennek járt utána, és olyan kiváló politikai krimit rendezett a botrányt kirobbantó két újságíró, Carl Bernstein és Bob Woodward könyve alapján készült alkotásában, hogy sok – sok évvel a bemutató után is mindvégig izgalmas tud maradni, dacára annak, hogy tudjuk, mi lesz a végkifejlet.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Az elnök emberei

Az elnök emberei

A dolgok állása

„Az alaptörténet szerint gyanús körülmények között meghal egy, a kormány alkalmazásában álló nő, és amikor Stephen Collins (Ben Affleck) képviselő nyilvánosság elé hozza a hírt, váratlanul elsírja magát. Az esetből hatalmas botrány keveredik, a nős politikusnak menekülnie kell a hölgyhöz fűződő afférjáról szóló hírek elől, és csak régi barátjához, Cal-hez (Russell Crowe) fordulhat, aki újságíróként keresi kenyerét, és pont annyira szeretné kideríteni, hogy mi történt valójában a lánnyal, mint Stephen. Cal öncélú nyomozásba kezd hát, és, mint minden jobb krimiben megszokhattuk, furcsa és szövevényes szálakra talál.” (Tovább a teljes cikkre >>>) 

A dolgok állása

A dolgok állása

Frost/Nixon

„Nixon természetének köszönhetően világ életében bajban volt a médiával, az újságírók és riporterek folyamatosan kiforgatták szavait, csámcsogtak botlásain. Az egykori elnök nem találta meg a hangot a sajtóval, még csak egy baráti gesztust sem tudott színlelni, nem csoda, hogy szinte teljesen elzárkózott a nyilvánosság elől. Nincs mit tenni, ő egy ilyen alkat volt, nem úgy, mint az angol showman, David Frost, aki a partikon érezte igazán otthon magát, imádta a közönséget, ahogy azok is őt, és mindemellett piszok mód értett a tévézéshez.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Frost/Nixon

Frost/Nixon

Éjjeli féreg

Gyllenhaal talán még soha nem volt ilyen jó, mint az Éjjeli féregben, a tekintete rémisztő, mintha pislogni luxus lenne, a modora pedig valahol félúton egy bekávézott sajtós, prédikátor és politikus keveréke, akinek mindig van mindenre egy jó szólása vagy statisztikája, még ha azok semmitmondóak is. Gyllenhaal tényleg úgy viselkedik a filmben, mint egy vámpír, amikor nappal látjuk Los Angelesben, én csodálkoztam, hogy nem perzselődik a bőre a napfényben.” (Tovább a teljes cikkre >>>)

Éjjeli féreg

Éjjeli féreg

A Pelikán-ügyirat

„A tehetséges New Orleans-i joghallgató szemináriumi dolgozatot ír a Legfelsőbb Bíróság két tagja meggyilkolásának feltételezett összefüggéseiről. A következtetés merész: egy olajmágnást kever gyanúba, aki az USA elnökének egyik legjelentősebb kampánytámogatója… A dosszié kikerül az egyetemről, útra kél, és pusztítani kezd. Darby Shaw rádöbben, hogy bárki, akivel a dolgozat folytán kapcsolatba kerül, gyilkosság áldozata lesz. Az ismeretlen veszély elől menekülő lány csak egy emberben bízik, Gray Grahamben, egy újságíróban. Kettőjüknek csak ellenfelei vannak: profi gyilkosok, titkosszolgálati szervezetek üldözik őket a törvénytelenség minden eszközével.” (Tovább a teljes cikkre >>>) 

A Pelikán-ügyirat

A Pelikán-ügyirat

Hálózat

„Sidney Lumet filmjeiben legyen szó akármilyen közegről, legyen az bíróság, vonat, bank vagy rendőrség, szinte biztosak lehetünk benne, hogy egy hajszálpontos Amerika-korrajzzal találkozunk. Nincs ez másképp a 76-os Hálózattal sem, ami a televízió hírszerkesztőinek életébe nyújt apró betekintést. Miután a tévé világa Lumettől sem állt túl messze, joggal feltételezhetjük, hogy ez az egyik legszemélyesebb alkotása.” (Tovább a teljes cikkre >>>) 

Hálózat

Hálózat

A bennfentes

„Jeffrey Wigand (Russell Crow) kutatási és fejlesztési vezetőként dolgozik az egyik legnagyobb dohányipari cégnél. Mikor a vezetés olyan kísérletekbe kezd, amely a nikotinfüggés felgyorsítását célozza, Wigand tiltakozik, amiért kirúgják. Mivel elismert tudósnak és abszolút bennfentesnek számít, tanúvallomása felbecsülhetetlen jelentőséggel bír az évszázad legnagyobb perében, amit a dohánygyárak ellen indítottak. Lowell Bergman (Al Pacino) dörzsölt tévés riporternek sikerül rávennie a megtört embert, hogy álljon a nyilvánosság elé, a dohánygyárak könyörtelen támadására azonban már nem tudja felkészíteni.” (Tovább a teljes cikkre >>>) 

A bennfentes

A bennfentes

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is, és nyomj egy LIKE-ot, hogy ne maradj le a legújabb írásokról!

9 oldschool akciómozi a 80-as évekből, amiért gyerekként te is rajongtál volna

9 elfeledett színész, aki egykor igazi sztárnak számított

20 betiltott film, mely áldozatul esett a cenzúrának

Kapcsolódó cikkek


Metro-trilógia

Hírek

2019. augusztus 24.

Film készül Dmitry Glukhovksy Metro-trilógiájából

Az egyik leghíresebb orosz sci-fi is megkapja a maga adaptációját.

Norton ismét kamera mögött

Hírek

2019. augusztus 23.

Edward Norton második rendezése igazi sztárparádénak ígérkezik

Norton 19 év után vállalt ismét rendezői feladatokat saját adaptációjában.

Szín az űrből

Hírek

2019. augusztus 22.

Nicolas Cage jövőre egy H. P. Lovecraft adaptációban bizonyíthat

Megérkezett az első fotó is a forgatás alatt álló filmből.

Címkék

Legutóbbi cikkek

Valerian & Laureline

Képregény

2019. augusztus 22.

A retro űrkaland, melyből még George Lucas is inspirálódott – Valerian & Laureline

Jean-Claude Mézières és Pierre Christin kultikus sorozata a francia képregény legendája.

Irodalmi évtizedelő 3. epizód

Irodalom

2019. augusztus 21.

Irodalmi évtizedelő III. – 10 kiváló regény az 1970-as évekből

10 év 10 regény sorozatunk újabb évtized remekeivel folytatódik.

Ken Watanabe

Film

2019. augusztus 20.

Karrier külföldiként Hollywoodban? – Színészek, akiknek sikerült

Avagy egy zárt piac, mely mégis befogadja az igazi tehetségeket.

Facebook