Kövess minket a Facebookon! Kövess minket az Instagramon! Kövess minket a YouTube-on! Iratkozz fel az Ectopolis hírlevelére! Fogadj értesítéseket az új tartalmakról!

2019. december 15., vasárnap

Film

Na, mi a helyzet? – 15 éve ért véget a Jóbarátok

2019. július 23.
Becsült olvasási idő: 6,5 perc

Másfél hónapja jöttünk haza New Yorkból, ahol ezúttal egy még mindig fennálló restanciát is sikerült pótolni, nevezetesen ellátogattunk gyerekkorom kedvenc sorozata, a Jóbarátok híres-hírhedt házához. A tömbnek persze az égvilágon semmi köze a sorozathoz, azon kívül, hogy néhány átvezető vágóképen megjelent, hiszen magát a szériát szinte teljes egészében stúdiódíszletek közt forgatták, mégis jóleső érzés volt ott állni, a popkultúra egy ikonikus darabja előtt, körülöttünk fiatal turistákkal, akik Friends-feliratú pólóban szelfiztek megállás nélkül.

A West Village-beli ház egyébként a Grove Street és a Bedford Street sarkán áll, a földszinten kávézó működik (de nem a Central Perk természetesen), és miközben ott álltam, eszembe jutott, hogy idén már 25 éve, hogy elindult, és éppen 15 éve, hogy véget ért minden idők egyik leghíresebb szitkomja, David Crane és Marta Kauffman találmánya, a hat minden lében kanál, 20-as, 30-as éveiben járó New York-i fiatal mindennapjairól, így aztán itt az ideje előkaparni néhány érdekességet a szériáról, melyekről egyáltalán nem biztos, hogy volt tudomásotok.

Jóbarátok (1994-2004)

Casting és névkérdés

A Jóbarátok koncepciója korántsem állt össze olyan könnyedén, mint az elsőre tűnik. Eleve az alkotók először csak négy karakterrel képzelték el a történetet, eredetileg Phoebe és Chandler csupán mellékszereplők lettek volna, de annyira egyedien sikerült mindkettejük karaktere, hogy végül nagyobb teret engedtek nekik. Apropó, Chandler, Matthew Perry nagyjából egy évvel a Jóbarátok bemutatója előtt egy Maxwell’s House címre keresztelt sitcom ötletével kereste meg az NBC producereit. A széria egy csapat huszonévesről szólt volna, de Perry ötletét visszautasították, mert már javában zajlott a casting egy másik hasonló szériához, melyről Perrynek akkor még fogalma sem volt.

A forgatókönyv kezdetben számtalan címet megélt: Barátok, mint mi; A folyosó túloldallán; Álmatlanság kávézó; Egyszer volt, hol nem volt a West Village-ben, és stb., de végül az egyszerűbb hangzású, és sokkal kifejezőbb Jóbarátok mellett döntöttek. Az egyik első szereplő (és a forgatás megkezdésekor a leghíresebb, hála Bruce Springsteennek), akivel az alkotók biztosan számoltak, Courtney Cox volt, akit Rachel szerepére szerződtettek, de végül ő maga győzte meg a producereket, hogy Monica-ként jobban megállná a helyét. Egyébként a széria fő irányvonala szerint eredetileg Monica és Joey románca jelentette volna a központi témát.

Tudtad, hogy Matt Le Blanc már huszonévesen őszült, ezért az egész széria alatt festették a haját?

Tudtad, hogy Matt Le Blanc már huszonévesen őszült, ezért az egész széria alatt festették a haját?

New Yorktól jó messze

Bár a sorozat New Yorkban játszódik, és olykor valóban úgy érezni, hogy a város a hetedik főszereplő, valójában a vágóképeken kívül egyetlen képkockát sem vettek fel a Nagy Almában. A teljes forgatás az Egyesült Államok másik felén, a kaliforniai Burbankban zajlott, a Warner Bros 24 nevű stúdiójában, amit manapság már csak „The Friends Stage”-ként ismernek. Egy-egy epizód forgatása nagyjából 5 óra alatt zajlott, élő közönség előtt, vagyis a nevetés, amit a poénok után hallunk, javarészt élő hangból származik, hiszen egy-egy rész forgatásán alkalomadtán 300 rajongó is részt vehetett.

Ez alól egyébként kivételt képeztek az évzárók, ennek pedig egyszerű a magyarázata. Az utolsó epizódok általában valamiféle csattanóval zárták az évadot, a producerek pedig nem akarták, hogy mindennek a bemutató előtt híre menjen. Apropó, a Jóbarátok hat főszereplőjének esetében fordult elő először, hogy a stúdió nem egyénenként tárgyalt a fizetésről, hanem kollektíven, mert a színészek nem akartak az egyenlőtlen fizetések miatt bérfeszültséget, így mindig együtt alkudtak. Ennek eredményeképp fordulhatott elő, hogy az utolsó évadban már kereken 1 millió dollárt kaptak fejenként, és epizódonként.

"Ez tényleg mindig lila volt?"

“Ez tényleg mindig lila volt?”

Történetek a valóságból

Bizony, a Jóbarátok alkotógárdája előszeretettel építette be a szövegkönyvekbe a valóság egyes epizódjait. Többek közt Ross azért lett paleontológus, mert az írók megtudták, hogy a Columbus Állami Egyetemen oktat egy bizonyos David R. Schwimmer professzor, aki történetesen paleontológus. Vagy épp emlékeztek arra a visszaemlékezésre, mikor Monica hibájából Chandler elveszíti az egyik lábujját? Matthew Perrynek egy gyerekkori balesete miatt valóban hiányzik egy lábujja. Apropó Perry: az ma már köztudott, hogy Chandler, leginkább humora miatt az egyik leginkább közkedvelt karakterré vált, ugyanakkor a kritikusok nem kímélték Perry játékát, a negatív kritikákat pedig a színész alkoholba és drogokba fojtotta. Olyannyira, hogy állítása szerint a 3. és a 6. évad közti évekre egyáltalán nem emlékszik.

Perryhez tartozó történet még, hogy a mai napig kifejezetten baráti viszonyt ápol Kathleen Turner színésznővel, aki Chandler transzexuális apját alakította a szériában, ráadásul Perry a poén kedvéért manapság is „apának” szólítja Turnert. Alapvetően is jellemző volt a szériára, hogy a forgatások általában igen jó hangulatban teltek, és a hat szereplő valódi barátságokat kötött. Minden egyes rész forgatása előtt hatan összekapaszkodtak a színfalak mögött, és ezzel a közös rituáléval kívántak jó műsort egymásnak. Matt Le Blanc és Matthew Perry a mai napig összejárogatnak, akárcsak Courtney Cox és Jennifer Aniston, utóbbi egyébként Cox gyermekének keresztanyja is.

2014-ben egyetlen hónapra megnyílt New Yorkban az eredeti Central Perk kávézó

2014-ben egyetlen hónapra megnyílt New Yorkban az eredeti Central Perk kávézó

Mindenki Jóbarátok közt akart lenni

És ez nem túlzás, a széria 10 évadja alatt annyi híres színész vendégszerepelt, vagy cameózott a sorozatban, hogy felsorolni is nehéz: Hugh Laurie, Jean-Claude van Damme, Bruce Willis, Julia Roberts, Billy Crystal, Ben Stiller, Robin Williams, Charlton Heston, Danny DeVito, Brad Pitt, Alex Baldwin, Gary Oldman, George Clooney, Freddie Prinze, Jr., Helen Hunt, Jay Leno, Jeff Goldblum, Noah Wyle, Reese Witherspoon, Sean Penn, Susan Sarandon, Tom Selleck, vagy Winona Ryder.

A Jóbarátok fináléját 2004 májusának elején 52 millió néző látta csak az Egyesült Államokban, ezzel ez minden idők egyik legnagyobb nézettségű befejezése, ami pedig a díjakat illeti, a széria ott sem aprózta el magát. Nagyjából három tucat különböző jelölésből végül elnyerte a legjobb musical és/vagy vígjátéksorozatnak járó BAFTA-, Golden Globe-, és Emmy-díjat, Lisa Kudrow és Jennifer Aniston pedig utóbbit önállóan is hazavihették.

Bár manapság sokak szerint a Jóbarátok felett elhaladt az idő, sokan rasszistának, szexistának, és homofóbnak tartják, ezeket a politikai korrektséget nélkülöző vonásait pedig mi magunk is felfedezhetjük, de ahogy mondani szokás, semmi sem tökéletes. Én magam a mai napig szívesen ülök le elé, ha elkapok egy ismétlést valamelyik kereskedelmi adón, és bár előre tudom az összes létező poént, még mindig jóízűeket mosolygok rajta. Mi az időtállóság, ha nem ez?

2016-ban újra együtt, Matthew Perry Skype-on jelentkezett be

2016-ban újra együtt, Matthew Perry Skype-on jelentkezett be

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is, és nyomj egy LIKE-ot, hogy ne maradj le a legújabb írásokról!

Jólesően nosztalgikus popkultklisék – A Stranger Things áthallásai

Így építs fel egy alternatív valóságot a filmvásznon – The Man In The High Castle

10 kiváló sorozat, melyeket megtörtént események ihlettek

Kapcsolódó cikkek

Filmtörténelmi sorsfordító filmek

2019. december 12.

Film

7 halhatatlan film, mely megváltoztatta a filmkészítést

Filmtörténelmi remekek, melyek megújították a művészetet.

Avenue 5

2019. december 11.

Hírek

Dr. House legközelebb egy sci-fi komédiában domborít

Egy biztos, bár Hugh Laurie-t jól eltalált filmszerepekben ritkán látni (üdítő kivétel Az utca királyai zsarufőnöke) sorozatok terén igen jó…

Jön a remake

2019. december 11.

Hírek

Úgy fest, tényleg remake készül a Reszkessetek, betörők! című filmből

Minden idők legkultikusabb karácsonyi kedvence sem kerülhette el a sorsát.

Mad Max: A harag útja

2019. december 9.

Hírek

Elkészülhet a Mad Max: A harag útjának folytatása

2015 egyik óriási közönségkedvence végre folytatódhat.

Legutóbbi cikkek

Filmtörténelmi sorsfordító filmek

2019. december 12.

Film

7 halhatatlan film, mely megváltoztatta a filmkészítést

Filmtörténelmi remekek, melyek megújították a művészetet.

Apocalypto (2006)

2019. december 4.

Film

Hollywood-i akták 6. – Apocalypto

Hollywood fenegyerekének magnum opusa a történelem mélyére.

Sir Laurence Olivier

2019. november 27.

Film

A színészkirály tündöklése – 30 éve hunyt el Sir Laurence Olivier

A művész, akinél senki sem értette jobban Shakespeare-t.

Az aranykor legendás eposzai

2019. november 21.

Film

10 legendás, történelmi kalandfilm Hollywood aranykorából

Avagy egy kor, amikor a történelmi eposzok uralták a piacot.

Elfeledett horrorfilmek a 80-as évekből

2019. november 20.

Film

8 elfeledett horrorfilm a 80-as évek VHS-korszakából

Kevéssé ismert „remekek”, mely nem mindig érdemtelenül lettek elfelejtve.

Facebook közösség