2019. április 25., csütörtök

Legfőbb hírnökét gyászolja a képregényvilág – Elment Stan Lee

Kovcs Krisztin
Kovács Krisztián
2018. november 13.

A tegnapi napon, 95 éves korában itt hagyott minket az ember, aki nélkül a modern képregény nem lenne ugyanaz, és talán jelen formájában nem is létezne. Az ember, akinek hatására számtalan gyermek hitte el azt, hogyha jót cselekszünk, akkor a minket körülvevő világ is egy kicsit jobbá válik. Stan Lee alighanem életében legendává vált, öröksége át és átszövi a XXI. századi popkultúrát, munkásságának hatását pedig vélhetően még hosszú ideig érezni fogjuk.

Felsorolni is nehéz, hány különleges hőst alkotott élete során, hányszor mutatta be, miként győzi le a jó a gonoszt, és hány különleges univerzumot teremtett, melybe mindannyian kirándultunk gyerekként, ha épp úgy éreztük, saját világunk összeesküdött ellenünk. Lee képessége nem csak abban rejlett, hogy képes volt átadni ezeket az érzéseket a történetein keresztül, sokkal inkább abban, hogy úgy tűnt, ő is elhiszi mindazt, amit leírt.

Stan Lee hagyatéka még sokáig élni fog

Stan Lee hagyatéka még sokáig élni fog Forrás: www.independent.co.uk

Számtalan interjút láttam vele, és nem tudott nem meghatni az a mosolygós szenvedélyesség, ami a szavaiból áradt. Egy emberből, aki 90 éves kora után is őszintén rajongva tudott mesélni mindazokról a hősökről, akiket akkor már mindannyian jól ismertünk. Azt hiszem, Lee maga is elhitte, hogy történeteitől picit színesebb, picit élénkebb, és kicsit békésebb lehet a világ, mi, képregényrajongók ezért is éreztük olyan közel magunkhoz az alakját.

Sokat töprengtem, milyen megemlékezést érdemelne meg ez a kiváló író, aztán rájöttem, hogy jelentőségéről életének és munkásságának bármilyen kronológiai felsorolásánál ékesebben beszélnek azon emberek gondolatai, akik ismerték őt személyesen, így aztán íme egy csokorra való, miként vesz búcsút tőle Hollywood:

„Mindig így fogok emlékezni rád. Mint jóindulatú vezetőnk és királyunk, mosolyogva a generációkat inspiráló képzeleted örök trónján. Te voltál az első alkotó, akinek anélkül is megismertem a hangját, hogy valaha is hallottam volna…. Régóta csodáltam a kedvességed, humorérzéked. A szüleimen kívül te voltál az egyetlen felnőtt, akitől igazán hasznos dolgokat tanultam…. Nagy hatalmad volt, és mindig felelősségteljesen használtad. Te nem csak a képregényirodalom titánja voltál, számomra sokkal inkább a modern Mark Twain. Hiányozni fogsz kedves barátom, és hősöm!”írta róla Kevin Smith, a Dogma, a Képtelen képregény és a Jay és Néma Bob visszavág című filmek rendezője, aki közismerten jó viszonyt ápolt Stan Lee-vel, és számtalan interjút készített vele.

Kevin Smith-szel, a Jay és Néma Bob visszavág rendezőjével

Kevin Smith-szel, a Jay és Néma Bob visszavág rendezőjével Forrás: httpyournerdside.com

Ez egy nagyon szomorú nap. Nyugodj békében, Stan bácsi. A modern mitológia hatalmával tetted jobbá a világot. Igazi szuperhős vagy, és köszönöm, hogy az univerzumod része lehettem.”Mark Ruffalo, Hulk megformálója a Bosszúállók-filmekben.

Mindent neked köszönhetek. Nyugodj békében, Stan.” – írta Robert Downey Jr., akit lényegében Vasember szerepe tett Hollywood egyik legnagyobb jelenkori sztárjává.

Robert Downey Jr. és Stan Lee a Doctor Strange premierjén

Robert Downey Jr. és Stan Lee a Doctor Strange premierjén Forrás: skynews.com

Elvesztettünk egy kreatív zsenit. Stan Lee a szuperhős univerzum úttörője volt. Büszke vagyok rá, hogy öröksége aprócska része lehetek, és életre kelthettem egy karakterét.” – Hugh Jackman, Farkas megformálója így emlékezett rá.

Köszönöm, te nagy legenda. Hiányozni fogsz. Nélküled sehol sem lennék.” – mondta Sebastian Stan, aki Bucky Barnes, vagyis a Tél katonája szerepét kapta az Amerika kapitány, és Bosszúállók-mozikban.

Stan Lee legalább olyan különleges volt, mint az általa létrehozott karakterek, igazi szuperhős. Stannek volt ereje inspirálni, szórakoztatni és összekapcsolni az embereket.”- mondta Bob Iger, a Walt Disney Company elnök-vezérigazgatója.

Hugh Jackman és Ryan Reynolds figyeli Lee beszédét

Hugh Jackman és Ryan Reynolds figyeli Lee beszédét Forrás: www.pantagraph.com

Minden alkalommal, mikor kinyitsz egy képregényt, Stan ott lesz veled.” – ez áll a Marvel Kiadó által kiadott hivatalos közleményben.

Senki sem volt nagyobb hatással a karrieremre, és arra, amit csinálunk a Marvel Filmstúdiónál. Rendkívüli örökséget hagy maga után, mely mindannyiunkat éltetni fog.”ezt Kevin Feige írta, a Marvel Stúdió jelenlegi feje.

Kevin Feige, a Marvel Studios feje Lee-vel

Kevin Feige, a Marvel Studios feje Lee-vel Forrás: www.hollywoodreporter.com

Köszönjük, hogy segítettél olykor elmenekülni ebből a világból, és örömöt hagysz nekünk mindazzal, amit teremtettél. Általad annyian hittek a jóban és a hősiességben.” – Nick Fury megformálója, vagyis Samuel L. Jackson így emlékezett meg róla.

Stan, te több voltál, mint a történetek mestere. Te az élet mestere voltál. Mindig a te inspirációdat fogom keresni. Számomra örökké élsz. A te Darazsad.” – Evangeline Lilly érzelmes sorokkal vett búcsút Stan Lee-től.

Odafent tehát most újra összeállt a nagy páros, vélhetően sok megbeszélnivalójuk akad a szintén legendás Jack Kirbyvel, és az is biztos, hogy ezzel lezárult a modern képregényipar egyik nagy korszaka.

Címkék

Legutóbbi cikkeink a témában

Casino

Film, mozi Tárlat

2019. április 15.

Az ezerarcú zseni 50 éve – Robert De Niro 10 zsigeri alakítása

Filmes legenda, kétszeres Oscar-díjas színész, 1969 óta a pályán.

8 agyas sci-fi, amit látnod kell

Film, mozi Tárlat

2019. április 12.

8 igazán intelligens sci-fi, amit látnod kell

Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

Edgar Allan Poe (1809-1849)

Irodalom Tárlat

2019. április 11.

Eltökélt élet, rejtélyes halál – 210 éve született a műfajmágus Edgar Allan Poe

Aki író akart lenni, és akit senki sem ismert el annak, míg élt.

Facebook