Események

Ernest Hemingway – Egy Nobel-díjas író lélektana

Időpont
2019. november 28., csütörtök, 19:00

Helyszí­n
Lurdy Mozi, Budapest

Előadó
Szabados Ágnes, Lázár Gergely & Kovács Krisztián

Ernest Hemingway irodalmi Nobel-, és Pulitzer-díjas író, a XX. századi világirodalom egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legrejtélyesebb alakja. Az ünnepelt író, aki hazáját hátrahagyva a látszólag ellenséges Kubába költözött, a háborús hős, aki csapatával elsőként vonult be a felszabadított Párizsba, a kalandor, aki afrikai szafarikon nagyvadakra vadászott, a híresség, aki Spanyolországban bikaviadalokra járt, és emellett az ember, aki ugyanúgy nem vetette meg a nőket, az alkoholt, és aki akár az öklével is megvédte saját igazát. A szerző, aki az ember legyőzhetetlenségét hirdette, és aki végül végül önkezével vetett véget az életének.

Vajon mi hozta létre Hemingway végtelenül összetett és olykor ellentmondásos személyiségét? Függőségei, hedonista életmódja mennyiben segítette művészete fejlődését? Milyen lélektani vonatkozásokra vezethető vissza népszerű tézise, miszerint az embert nem lehet legyőzni? Milyen lelki okok vitték rá a világ akkori leghíresebb íróját az öngyilkosságra, és vajon milyen szerepet töltöttek be Hemingway életében a nők, a háború, vagy épp saját gyermekkora és családi öröksége?

Szabados Ágnest legtöbben talán az RTL Klub híradójából ismerhetik, ugyanakkor ő a hazai irodalom népszerűsítésének egyik élharcosa, Lapozz a 99-re című podcastje, izgalmas és informatív interjúival, vagy olvasásra buzdító internetes kihívásai hiánypótló jelenségek a magyar irodalomszerető közönség körében. Lázár Gergely az a szakember, aki szentül hiszi, hogy a pszichológia tanai és megoldásai sokkal olajozottabban juttathatók el az átlagemberhez, ha zenei, filmművészeti, vagy irodalmi elemzések köntösébe csomagoljuk. Ahogy tette azt korábban is a Star Wars univerzum pszichológiája és a Stephen King és a horror lélektana című előadáson is, Gergely ezúttal is a lélektan oldaláról közelíti majd meg Hemingway életének kérdéseit. A beszélgetés moderátora Kovács Krisztián, az ectopolis.hu magazin főszerkesztője lesz, aki gyermekkora óta Ernest Hemingway művészetének rajongója.

Az Európa Könyvkiadó jóvoltából a beszélgetésen mutatkozik be először magyarul Michael Katakis hiánypótló, Ernest Hemingwayről írt megdöbbentően részletes életrajza, melyet a kiadó exkluzív formában, számtalan korábban nem látott fotóval illusztrálva hoz el az olvasóknak, és melyet a helyszínen kedvezményesen vásárolhatnak meg az résztvevők!

Jegyek kaphatóak a Ticketportal országos hálózatában!

A helyszí­n részletei

Lurdy Mozi
1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14. (Földszint)

Jegyvásárlás

Kattints, és vedd meg ma a jegyed a Ticketportal országos hálózatából!

Ticketportal

Facebook esemény

Csatlakozz az előadás Facebook oldalához, hogy elsőként értesülj az új információkról!

Facebook esemény

Facebook közösség