• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

10 kiváló film Afrika csodálatos vagy épp sötét oldaláról

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Afrika a csodák egzotikus birodalma. Gondoljatok csak bele hány és hány világhírű művész létezik, aki első látásra szerelembe esett az ősi kontinens világával Karen Blixentől Ernest Hemingway-ig. Ugyanakkor az is tény, hogy a „fekete” földrész vadsága, vagy ezerszínű állat- és növényvilága csupán egy szelet, és a torta többi része közel sem ennyire csábító. E furcsa kettősség szelleme lényegében egész Afrikát körüllengi, nem csoda hát, ha Hollywood is kiváló alapanyagot lát az ott zajló eseményekben. Összegyűjtöttünk most Nektek 10 nagyszerű filmet, melyek igyekeznek mindkét oldalt hűen bemutatni.

Távol Afrikától

Sydney Pollack 1985-ös filmjében Meryl Streep és Robert Redford esik szerelembe egymással az első világháború idején, a nagyívű szerelmi történet pedig összességében az egyik legsikeress hollywoodi Afrika-film, mely végül 7 Oscar-szobrot vihetett haza. Alapanyagként Karen Blixen Volt egy farmom Afrikában című memoárja szolgált, igaz, a film végül csak részben támaszkodott az egyébként kiváló kötetre, és abból is inkább a főszereplő, a férjezett Blixen viszontagságos szerelmi kalandjára fókuszált a kalandor Denys Finch Hattonnel. Ettől persze még Pollacknak a közel háromórás játékidő alatt bőven volt ideje, hogy közelebb hozza a nézőhöz Afrika egzotikus oldalát, különösen, ami a bennszülöttek mindennapi életét illeti, és hűen ábrázolta, miként festett Kenya társadalmi megosztottsága a XX. század első felében.

Távol Afrikától

Távol Afrikától

Gorillák a ködben

Michael Apted 1988-ban álmodta vászonra az 1985-ben brutálisan meggyilkolt amerikai etológus, Dian Fossey vérre menő harcát a Virunga-hegység gorilláinak megmentéséért. A főszereplő bőrébe a talán élete alakítását nyújtó Sigourney Weaver bújt, a film pedig hűen követi a Ruandában 18 éven át a hegyi gorillák szokásait tanulmányozó ambiciózus nő nem mindennapi kalandjait, bemutatja törhetetlen jellemét, ahogy felvette a harcot az orvvadászok ellen, akik végül olyan borzalmasan bántak el vele. Apted filmje azon túl, hogy lenyűgöző képsorokkal operál a Virunga-hegység dzsungeléről, nagyszerű emléket állít a természetvédők körében a mai napig hősként tisztelt Fossey-nak, aki annak ellenére is élére állt a harcnak, hogy tudta, emiatt az élete mindennapos veszélyben foroghat majd.

Gorillák a ködben

Gorillák a ködben

Mogambo

A westernkirály, John Ford egy tőle kissé szokatlan terepre merészkedett, amikor elvállalta Wilson Collison színművének második adaptációját, melyben a Clark Gable által alakított állatbefogó bonyolódik szerelmi háromszögbe a hozzá vendégségbe érkező, kacér Ava Gardnerrel, és a férjezett, szűzies Grace Kelly-vel. Ford filmje hűen illeszkedik a Hollywood aranykorában divatos, némileg naiv romantikus filmek körébe, melyből tulajdonképpen csak az egzotikus környezet emeli ki, valamint főleg az Ava Gardner és Clark Gable közti kémia. Gable egyébként másodszor játszotta el ugyanezt a karaktert, hiszen az 1932-es Red Dust című első feldolgozásban is övé volt a főszerep, éppen ezért először ódzkodott tőle, hogy igent mondjon a felkérésre. (A film születésével ITT foglalkoztunk részletesen.)

Mogambo

Mogambo

Afrika királynője

Hollywood aranykorának egyik leghíresebb afrikai kalandja C. S. Forrester kalandregénye alapján John Huston kiváló rendezésében. Az első világháború alatt játszódó különös szerelmi történet ez egy részeges hajókapitány és egy merev és vallásos vénkisasszony kibontakozó románcáról, mely szerepekben a korszak két legnagyobb sztárját, Humphrey Bogartot és Katharine Hepburn-t láthatta a közönség. Ez volt Bogart első színesfilmje, mely végül meghozta az áhított Oscar-díjat a színésznek, ami legtöbbek szerint már a Casablanca óta járt volna neki, és bár a film a kritikusok szerint rosszul öregedett – különösen az eredeti regényt megidéző párbeszédek miatt – manapság is kiváló kiáltvány arról az időszakról, amikor Afrikában filmet készíteni még valódi kihívást és kalandot jelentett. (A filmről ITT írtunk részletesebben.)

Afrika királynője

Afrika királynője

Zulu

Michael Caine és Jack Hawkins a főszereplői ennek a nagyívű, 1964-es kalandfilmnek, mely a Dél-Afrikában zajló Búr-háborúk korába kalauzol, felidézve a Rorke-átjáróért zajló küzdelmet, melyben száz brit katona állt szemben négyezer zulu harcossal, és ami sokáig a brit hadviselés egyik legnagyobb hőstetteként volt számon tartva. Az már más kérdés, hogy Cy Endfield filmje még abban az időszakban született, amikor lehetett idealizálni az elnyomó fél, jelen esetben a gyarmatosító britek háborús szerepét. Ez persze nem von le a film értékéből, melyet nyilván helyén kell kezelni, a Technirama technikával született fényképezésnek hála pedig a 60-as évek talán legfeszültebb csatajeleneteit sikerült felvenni, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a film ma is élvezhető.

Zulu

Zulu

Az utolsó skót király

Kevin McDonald 2006-os filmje egy orvos, Dr. Nicholas Garrigan fiktív története arról, hogyan kerül be a rettegett ugandai diktátor, Idi Amin Dada legbelső körébe, hogy aztán onnan váljon végleg kitaszítottá. Idi Amint a mai napig a XX. század egyik legvéresebb kezű diktátoraként tartják számon, kegyetlen tisztogatásai miatt százezrek vesztették életüket uralkodása alatt. McDonald filmje egy kívülálló szemszögén át mutatja be a diktátor brutalitását, de a film legemlékezetesebb pontja mégis a főszereplő bőrébe bújó Forest Whitaker, aki alakításáért minden létező filmes díjat bezsebelt, többek közt az Oscar-szobrot is hazavihette. A film számos ponton halmozza az Amin uralkodása alatti történelmi eseményeket, de így is meglepően átfogó portrét rajzol fel egy afrikai totalitárius állam belső mechanizmusáról.

Az utolsó skót király

Az utolsó skót király

Véres gyémánt

Edward Zwick egy létező feketepiaci üzletág ábrázolására vállalkozott 2006-os filmjében, és azt mutatja be, milyen utat is járnak be a világ legértékesebb gyémántjai, és mit élnek át azok, akik először kibányásszák őket. A film tragikus hőse a Leonardo DiCaprio által alakított Danny Archer, aki maga is részese az áramló igazságtalanságoknak, míg aztán meglátja a lehetőséget a szabadulásban, ezért kényszerű szövetséget köt Djimon Hounsou karakterével, és együtt próbáltak megszökni Afrikából. A Véres gyémánt kíméletlen történetével és naturális képeivel az egyik legmagávalragadóbb alkotás Afrika sötétebbik arcáról, nem hiába, bemutatása után még a világ legnagyobb gyémántkereskedelmi ügynökségei is attól tartottak, hogy Zwick filmje csökkenti majd a drágakövek iránti keresletet.

Véres gyémánt

Véres gyémánt

Hotel Ruanda

Terry George 2004-es filmje a modern kor egyik legbrutálisabb népirtásának történetét mesélte el. 1996-ban Ruandában mindössze 100 nap alatt nagyjából egymillió ember, főleg tuszi és hutu nemzetségbeliek vesztették életüket két barbár milícia, a Interahamwe és a Impuzamugambi mészárlása nyomán. A Hotel Ruanda Paul Rusesabagina, a Mille Collines hotel vezetőjének története, aki közel 1300 embert mentett meg azzal, hogy megvásárolta őket a szállodájában állomásozó katonáktól, aztán elszállásolta őket magánál, miközben arra vártak, hogy a népírtás hulláma mikor ér el hozzájuk is. Az azóta a Marvel-filmek Hadigépjévé váló Don Cheadle élete alakítását nyújtja a családja tiszteletét mások bátor megóvásával kiváltó családfő szerepében, nem hiába, szerepformálásnak jutalma karrierje eddigi egyetlen Oscar-jelölése lett.

Hotel Ruanda

Hotel Ruanda

Hontalanul Afrikában

A Stefanie Zweig regénye alapján készült alkotás kilóg némileg a listából, hiszen nem Hollywoodban, hanem Németországban készült, és 2003-ban be is zsebelte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Caroline Link saját adaptált forgatókönyvéből készítette a filmet, melyben egy a hitleri intézkedések elől menekülő zsidó család a főszereplő, akik 1938-ben, épp a végső tisztogatás előtt menekülnek el hazájukból, és telepednek le Kenyában, ám itt rá kell jönniük, hogy boldogulni sehol sem könnyebb, beilleszkedni pedig még annál is nehezebb. Link filmje egyszerre keserédes dráma, és felemelő családi film, mely nélkülözi az amerikai alkotásoktól megszokott túldramatizált felhangot, ugyanakkor bizonyos tekintetben rokon a Távol Afrikától című filmmel, ami a beilleszkedést, és egy másik, addig ismeretlen világ megértésére tett kísérleteket illeti.

Hontalanul Afrikában

Hontalanul Afrikában

Az elszánt diplomata

A tavaly év végén elhunyt kémregénykirály, John le Carré regényéből Fernando Meirelles rendezésében készült 2005-ös alkotás főszerepeiben Rachel Weisz és Ralph Fiennes látható, utóbbi kényszerűségből kell, hogy Afrikába utazzon, hogy megfejtse felesége, a Weisz által alakított Tessa Quayle halálának okait. Bár a gyilkosság arra utal, hogy az asszony megcsalta férjét, politikai aktivista tevékenysége miatt a férj másra gyanakszik, amiből végül egy olyan ügy kerekedik, mely jóval túlmutat mindkettőjükön. Az elszánt diplomata a gyógyszeripar felelősségét járja körbe rendkívül finom operatőri munkával, flashbackekkel tarkított történetével, mellyel egy meglehetősen népszerű összeesküvés-elméletet jár körbe, és sajnos aktualitása manapság még jelentősebb, mint amilyen 16 évvel ezelőtt volt.

Az elszánt diplomata

Az elszánt diplomata

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?