Film

10 legendás, történelmi kalandfilm Hollywood aranykorából

Hirdetés

Folyamatosan évről-évre igyekszem pótolni esetleges elmaradásaimat a filmtörténelem legendás alkotásaiból. Elég jól állok, de így is néha-néha becsúszik egy-egy film, melynek címét aztán felhúzott szemöldökkel pásztázom, gondolván, ez hogy maradhatott ki eddig? Így jártam nemrég a Khartoum – A Nílus városa című remekkel, mely Charlton Heston főszereplésével Szudánba kalauzolt el, és fantasztikus élményt nyújtott, így aztán úgy gondoltam, érdemes ennek a manapság meglehetősen keveset emelgett műfajnak külön cikket szentelni.

A 2010-es éveket hosszú évtizedek múlva minden bizonnyal a képregényfilmek korának fogják nevezni (hacsak nem nevezik annak máris), nos, a második világháborútól az 1960-as évek közepéig tartó időszakot ugyanezen logika szerint bátran nevezhetjük a kosztümös történelmi filmek korának, melyek azonban némileg más színezetet képviseltek, mint modern társaik, és a tényeket jó adag fordulatos kaland közé rejtették. Ez, a díszletek, a jelmezek, az effektek, no meg az olykor rendkívül jellegzetes technicolor színezés ezt a korszakot tette kedvenc filmtörténeti időszakommá, így most össze is gyűjtöttem egy csokorravalót, hátha akad még köztetek, aki hasonlóan érez.

Az aranykor legendás eposzai

Az aranykor legendás eposzai

Afrika királynője

John Huston 1951-es filmje a németek által megszállt Kelet-Afrikában játszódik az első világháború kitörése környékén. A C. S. Forester 1935-ben megjelent azonos című regénye lapján készült alkotás egy iszákos hajókapitány, és egy puritán misszionárius nő egymásra találásának története, miközben egy egészen őrült terv keretében igyekeznek kivenni a maguk részét a háborúból. A filmet története és látványvilága (eredeti helyszíneken, a Kongó-folyón zajlott többek közt a forgatás) mellett egyértelműen a Humphrey Bogart és Katherine Hepburn karakterei közti kémia teszi kiemelkedő alkotássá. A filmet négy Oscar-díjra jelölték a legfontosabb kategóriákban, de végül csak Humhprey Bogart nyerte el a legjobb férfi főszereplő aranyszobrát.

Afrika királynője

Afrika királynője

A Sierra Madre kincse

Nem megyünk túl messzire, a rendező ezúttal is John Huston, az egyik főszereplő pedig Humphrey Bogart. A rejtőzködő író, B. Traven azonos című művéből készült alkotás az egyik leghíresebb, és legtöbbet hivatkozott kalandfilm a filmtörténelemben. A Sierra Madre kincse az egyik első hollywoodi film volt, melyet az Egyesült Államok területén kívül forgattak, és mely három, a munkaadóik által átvert kétkezi munkásról szól, akik a Sierra Madre hegyeibe igyekeznek összefogva, hogy ott aranyat keressenek. A film természetesen az Egyesült Államok Nemzeti Filmarchívumának tagja, összesen négy Oscar-díjra jelölték, ebből John Huston rögtön kettőt is elnyert, ő kapta ugyanis a legjobb rendező és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is.

A Sierra Madre kincse

A Sierra Madre kincse

Arábiai Lawrence

David Lean 1962-es rendezése jelenleg a 7. helyen áll minden idők legjobb amerikai filmjeit tömörítő listáján. A Peter O’Toole és Omar Sharif főszereplésével készült epikus, közel négy órás történelmi dráma megtörtént eseményeket dolgoz fel. A történet az első világháború idején játszódik a Közel-Keleten, és egy fiatal és rendkívül fondorlatos, excentrikus személyiségű angol tiszt felemelkedését követi nyomon. Lean alkotását összesen 10 Oscar-díjra jelölték, melyből hetet elnyert, filmzenéje, látványvilága, operatőri munkája manapság is hivatkozási alapot képez a szakmán belül, és ne felejtsük el azt sem, hogy ez a film tette fel a nyugati filmek térképére Omar Sharifot is. Számtalan erénye már megjelenésekor kritikai- és közönségsikert hozott, még úgy is, hogy számos arab országban betiltásra került, mert szerintük meglehetősen tiszteletlenül bánt a kultúrájukkal.

Arábiai Lawrence

Arábiai Lawrence

Navarone ágyúi

J. Lee Thompson filmjét 1961-ben mutatták be a mozik, mely Alistair MacLean rendkívül népszerű 1957-es regénye alapján készült. A történet Keith Mallory kapitány, Miller, a robbantásszakértő és egy jó helyismerettel rendelkező görög hazafi, Sztavrosz titkos szabotázsakciója körül bonyolódik, melyet egy aprócska, nácik által megszállt sziget ellen terveznek valahol az Égei-tengeren. A film egyik erejét a fantasztikusan ábrázolt robbantások adják, melyek a legjobb vizuális effektek Oscar-díját is elnyerték, és persze nem hagyhatjuk említés nélkül a három főszereplő, Gregory Peck, David Niven és Anthony Quinn játékát sem, ráadásul még a mellékszerepekben is olyanok tűnnek fel, mint Irene Papas, vagy Richard Harris. Elnyert díja mellett a Navarone ágyúit további hat kategóriában jelölte még az Akadémia aranyszoborra.

Navarone ágyúi

Navarone ágyúi

Ben-Hur

A film, amit valóban keveseknek kell csak bemutatni. Lew Wallace regényének William Wyler által készített monumentális adaptációja hosszú évtizedekig a legsikeresebb filmnek számított, hiszen 12 kategóriából 11 Oscar-díjat nyert el, köztük a legjobb film, legjobb rendező, legjobb operatőr díját, de aranyszoborral távozott Charlton Heston, és a magyar származású Rózsa Miklós is a film zenéjéért. A gazdag júdeai herceg, Ben-Hur egyedi megközelítésű Krisztus-történetében minden megvan, amiért rajongani lehet: hűség a családhoz, és a hazához, az árulás fájdalma, a szerelem ereje, a bátorság és a túlélés lehetőségeinek keresése, mindezek mellett pedig díszleteiben és látványvilágában is kultikus alkotás, mely kereken 60 évvel a bemutatása után is megállja a helyét, és nem mellesleg kihúzta a csávából a Metro-Goldwyn-Mayert, mely akkoriban épp a teljes csőd szélén állt.

Ben-Hur

Ben-Hur

Némó kapitány

Jules Verne kalandor regényeinek talán valaha volt legjobb adaptációja 1954-ben került a mozikba Richard Fleischer jóvoltából, és olyan sztárokkal, legendákkal a főszerepben, mint Kirk Douglas, Peter Lorre és James Mason, a producer pedig nem más volt, mint maga Walt Disney, akinek cége ekkor kezdett betörni az élőszereplős filmek piacára is. A jól ismert történet 1868-ban játszódik, amikor a Csendes-óceánon titokzatos szörnyről pletykálnak, ami sorban süllyeszti el a hajókat. Végül az egyik ilyen hajó hajótöröttjei jönnek rá, hogy amit szörnynek hittek, valójában egy ismeretlen, vízalatti szerkezet, melyet egy a felszíni világtól elzárkózó kapitány vezet. Korához képest is lenyűgöző látványvilágú kalandfilm, mely ennek megfelelően el is nyerte természetesen a legjobb látványtervnek és a legjobb vizuális effekteknek járó Oscar-díjakat.

Némó kapitány

Némó kapitány

Híd a Kwai-folyón

David Lean, még az Arábiai Lawrence előtt rendezte meg Pierre Boulle háborús regényének adaptációját 1957-ben. A történet Nicholson ezredes és emberei körül zajlik, akik egy japán fennhatóság alatt lévő burmai hadifogolytáborban sínylődnek, és fogvatartóik parancsára hidat építenek a Kwai-folyón átívelő vasút számára, míg a táborból megszökött bajtársai annak felrobbantását tűzték ki célul. A Híd a Kwai-folyón manapság is az egyik legfontosabb háborús film, William Holden, Alex Guiness és persze Sessue Hayakawa fantasztikus alakításaival, nem véletlenül 8 Oscar-jelöléséből hetet díjra is váltott, legnagyobb erénye pedig talán abban rejlett, hogy ez volt az első film, mely nem fekete-fehér, jó és rossz példákon át ábrázolta a második világháború szembenálló feleit, hanem igyekezett azok emberségét is kidomborítani.

Híd a Kwai-folyón

Híd a Kwai-folyón

El Cid

Anthony Mann 1961-ben rendezte meg világhírű történelmi filmeposzát az akkor már a Ben-Hurért Oscar-díjjal kitüntetett Charlton Heston, és a felfelé ívelő pályát mutató Sophia Loren főszereplésével. A háromórás film az Ibériai-félsziget jórészét megszállva tartó arabok ellen jelentős hadisikereket elért legendás 11. századi kasztíliai lovaghadvezér, El Cid romantikus történetét beszéli el. A film igazi hőseposz, nem csupán üres történelmi tabló, ráadásul a színészi alakításoknak, a grandiózus csatajeleneteknek köszönhetően magával ragadó történet, mely egyenesen a középkori Spanyolország nem éppen unalmas mindennapi életébe enged betekintést. Bár a rendező nevét korábban inkább a westernek világából ismerték, ezzel a filmmel tört be a nagyívű történelmi eposzok terepére, és később még elkészítette a Római birodalom bukása című filmet is.

El Cid

El Cid

Lázadás a Bountyn

A Fletcher Christian által 1789-ben kirobbantott lázadás a Bounty nevű angol királyi hadihajón, számtalan feldolgozás megért már, de ezek közül a legjobb talán Lewis Milestone 1962-es filmje, olyan nevekkel a főbb szerepekben, mint Trevor Howard, vagy Richard Harris, és maga a lázadó hadnagy szerepében a mindig elementáris Marlon Brando. Bár a film a korábbi és későbbi feldolgozásokhoz hasonlóan számtalan ponton torzította némileg a történelmi tényeket, így is korának egyik legfontosabb kalandfilmjévé vált, és számtalan díjat és jelölést gyűjtött be, az Oscar-gálán például hét különböző kategóriában indították, és bár díjat nem nyert, mind a filmzenét, mind a rendezést, mind pedig a speciális effekteket hivatkozási alapnak tekintetették.

Lázadás a Bountyn

Lázadás a Bountyn

A nagy szökés

John Sturges 1963-as filmje valós történeten alapul. Ahogy a címéből is könnyedén kitalálható, a film egy jól megtervezett börtönszökés krónikája, valamikor a második világháború derekán, mikor angol és amerikai rabok próbálnak szabadulni náci fogvatartóiktól. Sturges filmje igazi sztárparádé, hiszen a rabokat és tiszteket olyanok keltik életre, mint Steve McQueen, James Garner, James Coburn, Richard Attenborough, és Charles Bronson, míg a zenét a három évvel korábban A hét mesterlövész filmzenéjével világhírnévre szert tett Elmer Bernstein szerezte. A film abban némileg kilóg a kortársai közül, hogy olykor meglepően kevéssé veszi komolyan saját magát, némileg könnyedebb, oldottabb hangulat jellemzi, sokkal inkább hasonlít a fentebb felsorolt történelmi kalandfilmekre, mint a tipikus világháborús eposzokra.

A nagy szökés

A nagy szökés

Kapcsolódó cikkek

Szuperhősökön innen és túl – 10 képregényfilm, mely szakít a szuperhősmítosszal

A képregény nem egyenlő a szuperhőssel, íme a bizonyság.

Film

2021. 03. 04.

Betiltott képregények a cenzúra árnyékában

Tiltott panelek – 6 képregény, mely áldozatul esett a cenzúrának

Avagy, amikor a kilencedik művészet is kicsapja a biztosítékot.

Képregény

2021. 03. 04.

A föld alatti vasút május 14-én debütál

Sorozatadaptáció készült Colson Whitehead Pulitzer-díjas regényéből

Három évvel a bejelentést követően megérkezett az első kedvcsináló is.

Hírek

2021. 03. 04.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Szuperhősökön innen és túl – 10 képregényfilm, mely szakít a szuperhősmítosszal

A képregény nem egyenlő a szuperhőssel, íme a bizonyság.

Film

2021. 03. 04.

7 film, mely a fikció eszközével ad magyarázatot megoldatlan esetekre

7 film, mely a fikció eszközével ad magyarázatot megoldatlan esetekre

Forgatókönyvek, melyeket az élet írt, és egy film egészített ki.

Film

2021. 02. 23.

Walt Disney (1901-1966)

A varázsló, aki kreativitásból és adósságokból emelt birodalmat – 120 éve született Walt Disney

Egy igazi újító, akinek még az emléke is ellentmondásos.

Film

2021. 02. 17.

Filmes stratégiák

Filmes stratégiák – 5 világhírű rendező, 5 furcsa munkamódszer

Olykor drasztikus, mégis célravezető módszerek a siker érdekében.

Film

2021. 02. 11.

Hirdetés