• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

20 éve ért véget egy 60 éves gyermekkor – A Hanna-Barbera birodalom

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Emlékszem, még nem indult el a Cartoon Network, amikor a szombat reggeli, vagy épp vasárnap délutáni műsorsáv volt az, ahonnan, ha éber voltál, és idejében nyomtad meg a felvétel gombot, össze tudtad szedni a kedvenc Tom és Jerry epizódjaidat. Három VHS kazetta volt tele velük, hogyha az egyiket rongyosra nézném, még mindig legyen belőle tartalék. Egyszerűen imádtam azt a módot, amilyen játékosan, viccesen volt képes megtanítani arra, mit jelent a bátorság, a barátság, a harag, és annak ténye, hogyha nem egyezik a világnézeted, és véleményed a másikkal, azzal az ég világon semmi baj sincs.

Tom és Jerry, A Jetson család, Scooby Doo, vagy épp a két kőkorszaki szaki egész gyermekkoromat végigkísérte, és sokat elárul róluk, hogy még most, 34 évesen is ott ragadok a tévé előtt, ha kapcsolgatás közben valahol beleszaladok egykoron volt kedvenc kalandjaimba. És ezt nem csupán a nosztalgia szépíti meg, ezek a rajzfilmek a mai napig frissek, éppen azért, mert nem egy adott kort szolgáltak ki, hanem olyan egyetemes igazságokat közöltek a lehető legegyszerűbb formában, melyre gyermek és felnőtt egyaránt fogékony tudott lenni. E hősök atyja, William Hanna és Joseph Barbera már rég nincs köztünk, Hanna 2001-ben, Barbera 2006-ban hagyott itt minket, és manapság, mikor az animációs filmek piaca is jókora, és bizonyos szempontból kártékony átalakuláson ment át, még inkább aktuális és fontos feladat feleleveníteni halhatatlan életművüket.

Casper és Jinx

Nem ismerősek a nevek, igaz? A mi emlékezetünkben már csak úgy élnek, mint Tom a macska, és Jerry az egér, pedig a két jómadár először egészen más neveken mutatkozott be 1940-ben, az Elbocsátás című rövidfilmben. Történelmi pillanat volt ez, Joseph Barbera és William Hanna, a két rajzfilmkészítő ekkor dolgozott együtt először. A mindössze egyetlen alkalomra tervezett kisfilm elképesztő sikert aratott, a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió pedig úgy döntött, érdemes komplett szériára nyújtani a macska-egér játékot.

Kevesen tudják, hogy Hanna és Barbera még 1957. június 7-e, vagyis saját, közös animációs cégük megalapítása előtt leforgatták és bemutatták az MGM felügyelete alatt a Tom és Jerry széria milliószor ismételt első 114 epizódját, melyek gyakorlatilag nem csak közönségkedvenccé, de hamar az animációs rövidfilmek, és a rajzfilm műfaj klasszikusaivá váltak.

Kedvenc macska-egér párosunk kalandjai 1943 és 1952 között összesen 7 Oscar-szobrot gyűjtöttek be a legjobb animációs rövidfilm kategóriában, alkotóikat pedig – akik nem csak koordinálták a produkciót, de rendeztek is mindegy egyes epizódot – a rajzfilmek királyává emelte.

A Hanna-Barbera legendás alakjai

A Hanna-Barbera legendás alakjai

Hanna-Barbera Productions

A két rajzfilmkészítő cége az amerikai piacon az első vállalkozás volt, mely kizárólag televízióra szánt animációs rövidfilmek készítésével foglalkozott. Tekintve, hogy akkortájt gyakorlatilag egy nem létező piaci rést fedeztek fel maguknak, és töltöttek be tanító célzatú alkotásaikkal, a stúdió nagyon hamar hatalmas fejlődésen esett át, köszönhetően leginkább annak, hogy rajzfilmjeiket a főműsoridő kezdete előtt vetítették a televíziók, afféle felvezetésképp, így boldog-boldogtalan ott ült már a képernyők előtt és ismerkedett meg a legújabb animált kalandokkal.

A stúdió első igazán nagy dobása végül mindössze három évvel a megalapítást követően érkezett el, ekkor, 1960-ban került ugyanis bemutatásra a Flintstones című kőkorszakban játszódó széria.

A sorozat elképesztő sikert aratott az ABC csatornán, és még az sem ejtett csorbát a hírén, hogy a bemutatót követően nem sokkal plágiumvád érte az alkotópárost, melyet végül gyakorlatilag észrevétlenül söpörtek a szőnyeg alá. A Flintstones, a két kőkorszaki szaki története a környezetnek, a vicceknek, és a karaktereknek hála a leghosszabb ideig képernyőn lévő animációs szériává emelkedett, és összességében is a legsikeresebbnek számított, mely titulust csupán 1996-ban sikerült elragadnia tőle a Simpson családnak.

A három muskétás, később Oscar-díjjal jutalmazott Tom és Jerry epizód készítése közben

A három muskétás, később Oscar-díjjal jutalmazott Tom és Jerry epizód készítése közben

A Hanna-Barbera uralma alá hajtja a rajzfilmpiacot

Kérdezhetnénk, oké, de hol marad Walt Disney? Nos, a helyzet az, hogy a két cég viszonylag kényelmesen megfért egymás mellett, leginkább azért, mert bár hasonló célközönséget céloztak meg, formátumukat tekintve mégsem konkuráltak egymással. A Disney, bár régebb óta volt a piacon, és szintén rövidfilmek gyártásával kezdte a pályát, ekkorra már az egész estés rajzfilmek vezérhajójaként működött, 1960-ban épp túl volt a Csipkerózsika bemutatóján, és a 101 kiskutya premierjére várt, a kijelölt irányvonal pedig Disney 1966. december 15-én bekövetkezett halálával sem változott.

A Hanna-Barbera sikere többek közt abban is leledzett, hogy meglehetősen sok különböző témához nyúlt gyakorlatilag ugyanabban a népnevelő, mégis utalásokkal teli, vicces formában.

Az elkövetkező években sorra születtek az olyan szériák, mint a Huckleberry Finn kalandjai, a Fantasztikus négyes, vagy a Jonny Quest, a Jetson család, vagy a Scooby Doo, melyek ugyanúgy megszólították az ifjúsági kalandok szerelmeseit, a horrorelemekkel tűzdelt történetek-, a kincsvadászat-, vagy a sci-fi kedvelőit, mint a szuperhős rajongókat. A két főnök ráadásul tematikának megfelelően több különböző csatornára is eljuttatta produkcióit a CBS-től az ABC-ig, még szélesebb réteghez szólva ezáltal.

Joe és Bill, ahogy az alkalmazottaik hívták őket

Joe és Bill, ahogy az alkalmazottaik hívták őket

Hanyatlás és megújulás

Az 1990-es évek elejéig a Hanna-Barbera produkciók gyakorlatilag a világ minden tájára eljutottak Olaszországtól kezdve Magyarországon át a Fülöp-szigetekig, és Ausztráliáig. A XX. század utolsó évtizedére aztán annak ellenére is lecsökkent a szombat reggeli műsorsávok nézettsége, hogy a cég mindent elkövetett szériái megújításáért. A legnépszerűbb sorozataik mindegyikéhez készültek új epizódok, mint a Tom és Jerryhez, vagy a Jonny Quest szériához, sőt, számos spin-off használta fel újra, kicsit másként a jól ismert, és bejáratott alakokat, mint például a Scrappy Doo a Scooby Doo formátumát, de mégsem sikerült visszajuttatni a nézettséget a korábbi szint közelébe.

A váltás 1991-ben érkezett el, amikor a Turner Broadcasting nevű cég felvásárolta az MGM teljes, 1986 májusa előtti archívumát, megszerezvén a jogot a régi szériák újrabemutatására.

A Turner elnöke arra buzdította Hannát és Barberát, hogy pumpáljanak némi friss vért az alkotói csapat véráramába, aminek köszönhetően olyan, mára szintén világhírű rajzfilmkészítők kerültek a céghez, mint Seth MacFarlane, Pat Ventura, Craig McCracken , Donovan Cook , és Genndy Tartakovsky, akik hamar nekiláttak ötleteik formába öntéséhez, melyhez Hanna és Barbera meg is adta számukra a kívánt támogatást, ám mindennek hátterében egy addig sosem látott ötlet, és a Turner Broadcasting egyedi víziója állt.

Megszületik Foxi Maxi em>Forrás: imdb.com

Megszületik Foxi Maxi

Az első 24 órás csatorna

A Turner már a korábbi MGM-szériák jogainak megvásárlásakor egy teljes, 24 órában kizárólag rajzfilmeket sugárzó csatorna indítását tervezte, ez lett 1992-ben a Cartoon Network, melynek fő kezdeti koncepciója épp a Hanna és Barbera által korábban gyártott rajzfilmek újrabemutatásán alapult, és gyakorlatilag azok unokáit is a képernyők elé ültette volna, akik még szintén gyerekként, hosszú évtizedekkel korábban ismerkedtek meg a Tom és Jerry, vagy a Flintstone család kalandjaival.

Ugyanebben az időben pedig elkészültek a Hanna-Barbera, fiatal alkotók által tökéletesen felfrissült vadonatúj szériái, mint a Boci és Pipi, a Dexter laboratóriuma, a Johnny Bravo vagy épp a Bátor, a gyáva kutya, melyek már egy újabb réteget is képesek voltak megszólítani. A Hanna-Barbera némi szenvedéssel teli időszak után végre újra régi fényében tündökölt. Sajnálatos módon a két alapító már nem élvezhette sokáig a sikert, William Hanna 2001-ben elveszítette a rákkal vívott küzdelmet, Joseph Barbera pedig ugyan tovább dolgozott, de végül 95 évesen, 2006-ban ő is elhunyt.

A Hanna-Barbera Productions hivatalosan 2001-ben, pontosan 20 évvel ezelőtt William Hanna halálával gyakorlatilag megszűnt létezni. Működése 44 esztendejében több száz rajzfilmszéria sok ezer epizódját készítette el, olyan kultikus alkotásokat, melyeket nem hiába tart ma is képernyőn némelyik kereskedelmi csatorna, és melyek az én gyermekkoromnak is meghatározó részei voltak. Szomorúság tölt el, ha arra gondolok, mit jelent manapság az animációs rövidfilm – és itt most nem az Oscar-díjért folytatott versenyben magukat megmérettetni kívánó alkotásokról beszélek -, kiüresedett, erőszakorientált, olykor kifejezetten bárgyú animációval, tanulság és értékközvetítés nélküli, felszínes műfajt.

Tisztelet a kivételnek, persze, ami viszont biztos, hogyha a gyermekeim óhatatlanul is ezekbe szaladnak majd bele a televízió képernyőjén, mindig igyekszem majd odafigyelni, hogy két animált kaszabolás közé bekússzon majd három Tom és Jerry, vagy két Flintstone epizód.

Az pedig szinte borítékolható, hogy a közeljövőben némely széria ismét feldolgozásra kerül majd, hisz, ahogy nemrég hírt is adtunk róla, az Amazon felvásárolta az MGM-et, vagyis ezáltal jogdíj fizetése nélkül mutathatja be, vagy készíthet remake-t akár bármelyik korábbi Hanna-Barbera produkcióból is, és látva Hollywood regnáló divatját, élni is fog majd a kínálkozó lehetőséggel. Hogy milyen minőségben, az már persze kérdéses.

Kapcsolódó cikkek

Dűne (2021)

Mégsem megfilmesíthetetlen Frank Herbert királydrámája – Filmkritika

Denis Villeneuve rendezését látva csak azért kérdezzük, hol a folytatás?

Manhattan (1979)

Hollywood-i akták 51. – Manhattan (1979)

Woody Allen mesteri kompozíciója a Nagy Almáról.

Magyarországra érkezik a Doktor Szöszi Broadway-musical

Londonban és New Yorkban már nagy sikert aratott a színpadi adaptáció.

Lichter Péter: Kubrick-akció

A Stanley Kubrick-forradalom, avagy az agyfilmek tönkreteszik Hollywoodot – Könyvkritika

Hollywoodi tárgymutató, és szerelmeslevél az álomgyárhoz.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Tollriválisok 2.0

  Tollriválisok 2.0 – Még 7 legendás írói csatározás a XX. század irodalmából

  Világhírű írók, akik finoman szólva sem jöttek ki egymással, és ennek hangot is adtak.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 25.

  Hollywood-i akták 51. – Manhattan (1979)

  Woody Allen mesteri kompozíciója a Nagy Almáról.

  • 2021. október 21.

  A Blockbuster és a videotékák aranykora – Egy letűnt korszak története

  Fiatalságunk és a film fanatikusok szentélyének emlékezete.

  • 2021. október 19.

  Filmkritika és filmrajongók – Avagy a közönségfilmek kétes viszonya a posztmodern fogalmával

  Manapság látszólag mindenre felelőtlenül ráaggatott jelző.

  • 2021. október 18.

  A filmtörténelem 5 elválaszthatatlan színészpárosa, akik valóban jóbarátok voltak

  Ismerősökből kollégák, kollégákból olykor életre szóló barátok.

  • 2021. október 14.

  Könyv vs. Film, avagy az örök vita – De van-e egyáltalán miről vitázni?

  Az örök vita, melyben az igazság nem ott van, ahol gondolnánk.