• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Tony Stark, a Vasember

Film

5+1 Bosszúálló, akire ráférne egy pszichológus

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A világot megmenteni sosem egyszerű feladat, a Marvel szuperhőseinek egyetlen előnye, hogy a Végtelen háborúig kizárólag egydimenziós, motiváció nélküli gonoszok veszélyeztették ezt a kis, kék bolygót, akik tulajdonképpen azért akarták elpusztítani a világot, mert „csak”. Aztán jött Thanos, meg az ő Végtelen kesztyűje, benne a Végtelen kövekkel. Ő volt talán az egyetlen, akinek kézzelfogható indokai voltak arra vonatkozóan, mért vonul a Föld ellen, a sorozat harmadik része pedig annak rendje és módja szerint kasszát robbantott, jövőre pedig érkezik az epikus háború zárása.

Csodálkozunk hát, hogy Bosszúállóink lelkét megviseli az örökös harc? Ők is csak emberek, különleges képességekkel, de mégis esendő tulajdonságokkal, Stan Lee, a képregényvilág pápája így alkotta meg őket. Képregényrajongóként persze a filmadaptációk sem hagynak hidegen, noha a véleményem már közel sem pozitív velük kapcsolatban, és a hősök lelki világára, és annak változásaira vonatkozó gondolataim is inkább egy ősrégi Pókember képregényt lapozgatva jutottak eszembe. Végig is pörgettem gyorsan a filmeket, és rájöttem, hogy bizony kedvenc hőseink mindegyike sérült, no persze, nem nagyon, szinte csak annyira, mint a mindennapok embere, ki jobban, ki kevésbé, úgyhogy íme egy rögtönzött találgatás arról, milyen pszichológiai problémák is hátráltatják a Bosszúállók egyes tagjait.

Aki esetleg nem látta a filmeket, jelzem, hogy a szöveg nyomokban SPOILER-t tartalmazhat.

1.Vasember – Nárcisztikus személyiségzavar

Tony Stark nem egyszerű eset, eleve beleszületett az apja vállalatbirodalmába, zseni és feltaláló, milliárdos playboy, akinek klasszikusan nem kellett megküzdenie azokkal a mindennapos dolgokkal, mint az átlagembereknek. Stark a Közel-Keleten rabságban töltött idő alatt megváltozott, ám a Vasember-trilógia visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy korábban nagykanállal falta az életet, a nőket, és általában nem számított semmi más, csak saját maga. Még a SHIELD elemzése is rámutat, hogy önimádó személyiségjegyekkel rendelkezik, emiatt felvételét először nem is javasolják a Bosszúállók kötelékébe, tekintve, hogy épp ezek miatt nem igazán alkalmas csapatjátékra, és az első Bosszúállók filmben még Amerika kapitány is szóvá teszi neki, hogy csak saját magára gondol. Ennek ellenére a film végén persze önfeláldozásról is tanúbizonyságot tesz, és nárcizmusa érezhetően enyhül valamelyest a következő filmek során.

Tony Stark, a Vasember

Tony Stark, a Vasember Forrás: polygon.com

2.Fekete Özvegy – Felnőttkori kötődési zavarok

Natasha Romanoff nehéz körülmények közül jön, a még mindig fiatal lánynak nem igazán volt gyerekkora, szüleit korán elveszítette, és hamar a KGB kezei közé került, akik kemény módszerekkel kémet, és bérgyilkost faragtak belőle. Natasha ezek hatására nehezen kötődik bárkihez is, a gyengéd érzelmeket furcsa kettősséggel éli meg, vagy kudarcként tekint rájuk, vagy képtelen szabadulni tőlük. Erre jó példa a Clint Bartonnal való kapcsolata, Natasha akár Lokival is szembeszállna, hogy barátját újra biztonságban tudja. Bár a KGB kiképzése minden empátiát igyekezett kiölni a fiatal lányból, a filmek során láthatjuk, hogy ez nem sikerült maradéktalanul. Bár Natasha nyers és kemény, ezért is tud egyedüli nőként tagja maradni a Bosszúállók csapatának, mégsem tud ellenállni Bruce Bannernek, akit ő hoz el önkéntes száműzetéséből. Natasha lelkivilágát segít alátámasztani az Ultron kora című epizódban napvilágra került információ, miszerint a nőnek gyermeke sem lehet.

Natasha Romanoff, vagyis a Fekete Özvegy

Natasha Romanoff, vagyis a Fekete Özvegy Forrás: www.wattpad.com

3.Amerika Kapitány – Szocializációs zavar

A történelem első bosszúállója egy letűnt kor gyermeke, a Vörös Koponya végleges, és a Hydra átmeneti pusztulásának kiváltója, aki egy repülőgépszerencsétlenség miatt hetven évet töltött hibernálva a jég fogságában, aztán egy olyan világra ébredt, ami számára tökéletesen idegen. A fiatal Steve Rogers folyamatosan betegeskedő egészségi állapota miatt egyébként sem lehetett könnyű, a filmek pedig sajnos nem igazán mesélnek róla, vajon a Howard Starknak köszönhető szuperkatonává válást pszichológiailag miként élte meg (hiába arra vágyott mindig is, hogy harcoljon, azért ez nem ilyen egyszerű). Láthatjuk a filmben számtalan utalás és párbeszéd formájában, hogy Rogers a hétköznapokban nem igazán tud magával mit kezdeni. Hosszú órákig püföli a bokszzsákot, kilométereket fut a városban, amikor éppen nincs kivel harcolnia a Bosszúállóknak. Társai folyamatosan megjegyzéseket tesznek rá, miért nem kezdeményez párkapcsolatot, de ő mindig is érzi magán, hogy nem ebbe a korba született, ennélfogva bármit is tesz, kívülálló marad, és képtelen szocializálódni a jelenkor körülményei közé, miután pedig kora általában számtalan vicc tárgya a csapaton belül, ez sem segíti, hogy úrrá legyen a dolgon.

Steve Rogers, vagyis Amerika Kapitány Forrás: polygon.com

4.Hulk – Disszociatív személyiségzavar

Bruce Banner halálos gammasugárzásból született elpusztíthatatlan és csaknem kezelhetetlen alteregója, aki Stan Lee bevallottan Dr. Jeckyl és Mr. Hyde mintájára teremtett. Banner szintén nehéz gyerekkorból jött, alkoholista és bántalmazó apja tulajdonképpen gyűlölte őt, és féltékeny volt rá, tettei pedig dühös és félelmet tápláltak a fiúba, melyet csak tetézett az élmény, hogy végignézhette, amint apja végül megöli az anyját. Amíg viszont a gamma-bomba kifejlesztése közben nem érte az a tragikus üzemi baleset, ez a mélyen megbúvó harag nem is tudott testet ölteni, mikor viszont megszületett Hulk, Bruce másik énje, vele együtt minden rejtett indulat is teret kapott. Hulkot az idegesség, a harag, társainak bántalmazása hozza elő, és Bruce nem is igazán emlékszik rá, mit művel, mikor éppen a másik énje van porondon. Ahogy haladunk előre Bruce történetében láthatjuk, hogy fokozatosan képessé válik uralni ezt az állapotot, akár az átmenetet is a két személyiség közt, Natashával az Ultron kora című filmben már kifejlesztenek egy módszert is erre vonatkozóan, de ez mind csak átmeneti megoldás, Bruce pedig inkább nem vállal kapcsolatot a nővel, tudva, hogyha akár csak egyszer is nem működnek a gyakorlatok, óvatlanul meg is ölheti.

Bruce Banner, azaz Hulk Forrás: geektyrant.com

5.Thor – Megfelelési kényszer

Azt hihetnénk, hogy a villámok istenét nem sújthatja semmiféle lelki probléma, de ha közelebbről megvizsgáljuk Thort és főleg a fiatal asgaardi trónörökös viszonyát apjához, és az apja által felépített királysághoz, bizony rá kell jöjjünk, hogy tévedünk. Thor filmadaptációban látott eredettörténete igencsak eltér az eredeti képregényben olvasott megoldástól, de abban megegyeznek, hogy Thor meglehetősen problémás gyerek volt, Asgaard hangos volt a tivornyáitól, és mindenki arról beszélt, mennyire megrészegült a rá váró elképesztő hatalom ígéretétől, ezért aztán Odin próbára tette, és a Földre száműzte, hogy alázatot tanuljon. Thor kiállta a próbát, ám innentől tulajdonképpen folyamatosan igyekezett megfelelni az atyai elvárásoknak, olyannyira, hogy ennek érdekében hajlandó lett volna feláldozni kapcsolatát szerelmével, Jane Fosterrel.

Thor, aki simán csak Thor

Thor, aki simán csak Thor Forrás: bustle.com

+1 Thanos – Antiszociális személyiségzavar

A Végtelen háború ügyeletes főgonoszát nem véletlenül illetik az „őrült” jelzővel. Thanos, a rettegett titán azért jön a Földre, hogy begyűjtse az összes végtelen követ, amivel létrehozhat egy fegyvert, mely majd újra elhozza az egyensúlyt az univerzumban. Thanos jellemvonásai alapján klasszikus pszichopatának tűnik, hiába társít egy támadható ideológiát a tettei mögé, mindenféle empátia, és bűntudat nélkül gyilkol, előbb csak a kövek megszerzéséért, aztán azzal a bizonyos csettintéssel kiírtja az univerzum teljes lakosságának felét, így válnak porrá kedvenc hőscsapatunk bizonyos tagjai is. Thanos a klasszikus pszichopátia jellemzőit mutatja, nincs megbánás, és szégyenérzet, gyenge ítélőképesség, hiszen Thanos nem igazán látja át, hogy az általa egyensúlynak nevezett állapot mit okoz a különböző társadalmaknak, ráadásul tettét tökéletesen szenvtelenül hajtja végre. Ki a pszichopata, ha nem ő?

Thanos, az őrült titán

Thanos, az őrült titán Forrás: polygon.com

Kapcsolódó cikkek

Kedvenc filmrendezőink kedvenc filmjei, avagy az inspiráció eredője

Miből lesz a cserebogár Kubrick, Coppola vagy Tarantino művészetében?

Emil Jannings, az első Oscar-díjas

A pre-method actor, avagy az első Oscar-díjas, akiről megfeledkezett a szakma

Emil Jannings egy egész generációnak jelölte ki a követendő utat.

A felfedezés igazi filmtörténeti kuriózum lenne

Brazil filmes archívumban rejtőzhet Orson Welles 80 éve elveszett kópiája

A dokumentumfilmes stáb sikere igazi filmtörténeti kuriózum lenne.

Emlékévvel ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

Pókember 1962-ben mutatkozott be a világnak az Amazing Fantasy lapjain.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Kedvenc filmrendezőink kedvenc filmjei, avagy az inspiráció eredője

  Miből lesz a cserebogár Kubrick, Coppola vagy Tarantino művészetében?

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. augusztus 5.

  Kedvenc filmrendezőink kedvenc filmjei, avagy az inspiráció eredője

  Miből lesz a cserebogár Kubrick, Coppola vagy Tarantino művészetében?

  • 2021. augusztus 4.

  A pre-method actor, avagy az első Oscar-díjas, akiről megfeledkezett a szakma

  Emil Jannings egy egész generációnak jelölte ki a követendő utat.

  • 2021. augusztus 2.

  Hollywood-i akták 46. – Kínai negyed (1974)

  Roman Polanski filmje megmutatta, micsoda erő lakozik a noir műfajban.

  • 2021. július 30.

  Fekete-fehér cinizmus – 9 legendás film noir Hollywood aranykorából

  Kontrasztos fekete-fehér világ, tele bűnnel, és szexuális devianciákkal.

  • 2021. július 28.

  Ágyúgolyó futam, avagy a Cannon Films hiteles története, ahogy azt Hollywoodban mesélik

  Nem akármilyen történet a kitartásról és a gátlástalanságról.