Film

6 sci-fi, melyet valós események ihlettek, igaz, kicsit másképp

Hirdetés

Némileg ellentmondásos a cím, tudom jól, hiszen, hogy létezik, hogy egy olyan műfajt inspirálnak múltbéli események, mely alapvetően a jövő meghatározásával és ábrázolásával foglalkozik, de bizony ez esetben mégis erről van szó. Akadnak esetek, melyek akár közvetett, akár közvetlen módon, de számtalan tudományos-fantasztikus alkotás megszületésében kiemelkedő szerepet játszottak, előfordult, hogy csupán momentumaikban, vagy éppen a körülöttük kialakult legendákban, de hatottak az álomgyár egyes műveire.

Korábban foglalkoztunk már történelmi filmekkel, melyek csúnyán elferdítették a tényeket, holott jól tudjuk, hogy az élet kimagasló forgatókönyvíró, és egy-egy alkotás egy az egyben leforgatva is hatásos tudott volna maradni; nos, az elkövetkező filmek kénytelenek voltak akár meseszerűen is továbbszőni az alapjukat képező történet, melyből előfordult, hogy hangulatos lélektani dráma, izgalmas szociológiai körkép, vagy épp butácska inváziótörténet kerekedett.

Sci-fi filmek valós események alapján?

Sci-fi filmek valós események alapján?

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Jonathan Liebesman kritikai bukást eredményező inváziós sci-fijének alapötletét egy megtörtént esemény adta. Miután 1941. december 7-én a japán repülőgépek megsemmisítették az amerikai hadiflotta nagyrészét, a következő év februárjára mindenki szentül hitte, hogy a következő célpont Los Angeles lesz, hiszen Hollywood fényei miatt rendkívül könnyű célpontot nyújtott. 1942. február 25-én kiadták a rendeletet, hogy a városban esténként általános elsötétítést tartanak, amit légvédelmi szirénákkal jeleztek, az eget pedig japán Zerók után kutató reflektorok pásztázták. Az egyik este az egyik reflektor egy a város felett lebegő tárgyba botlott, amit repülőnek hittek, és a katonaság több mint 1500 töltény lőtt ki a tárgy irányába, a látványtól 3-an haltak meg közúti balesetekben, két személy pedig pánikba esett, és szívrohamot kapott. Mire a lövegek füstje eloszlott, az égen semmi sem látszott már. Ez az esemény adta végül a forgatókönyvírók kezdőlökését, és elképzelték, mikét zajlana a folytatás.

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

A massza

Igencsak félresikerült, mostanra igazi retro sci-fi horrorrá érett alkotással van dolgunk, főszerepben a fiatal Steve McQueennel, ráadásul ez a film harminc évvel később még remaket is kapott. A sztori itt is igaz történeten alapszik. 1950. szeptember 26-án két philadelphiai járőr egy különös tárgyat látott meglehetősen alacsonyan átsiklani az éjszakai égbolton. Joe Keenan és John Collins követték a látszólag zuhanó tárgy útját, és a becsapódási ponton egy tömör, szagtalan, kikristályosodott masszával találkoztak, amit csak „lila zselének” neveztek el, így hivatkozva rá akkor is, amikor rádión bejelentették a diszpécsernek. Alig egy óra alatt a különös anyag egyszerűen felszívódott, és látszólag semmiféle nyomot sem hagyott az aszfalton, mintha soha nem is létezett volna. Keenan és Collins persze megkapták, hogy csupán fáradtságukban képzelődtek, sokan azonban feltétel nélkül elhitték a történetüket, és a szovjetek mesterkedését látták a háttérben, hiszen ne feledjük, ekkoriban kezdett kiélesedni a hidegháború, és az ebből fakadó társadalmi paranoia.

A massza

A massza

District 9

Neill Blomkamp idén 10 éves remeke régóta az egyik legegyedibb hangvételű, és témájú, rendkívül felnőtt sci-fi volt megjelenése idejében, és a mai napig igencsak hatásos. Az akkor éppen 30 éves dél-afrikai születésű filmrendező ugyan már az apartheid legsötétebb évei után látta meg a napvilágot, szüleitől, rokonaitól számtalan testközeli rémtörténetet hallott, és végül ezek képezték első komolyabb filmje alapját. Az emberek és a rákok története tulajdonképpen egy allegória a feketék és fehérek szembenállására. 1966-ban történt ugyanis, hogy a fehér kisebbségből álló dél-afrikai kormány Fokváros, az ország központjának 6. kerületét „feketementes” övezetnek nyilvánította, és azonnali hatállyal megkezdte közel 60 ezer feketebőrű lakos kitelepítését. A kitelepítés a sebtében felállított, rossz életkörülményeket biztosító átmeneti szállásokra történt, melyekből kialakultak a várost körülvevő gettók. Ezeket a borzalmas helyeket, ahol olykor ivóvíz, és csatornarendszer nélkül éltek az emberek összezsúfolva, viszontlátjuk Blomkamp filmjében is a rákok lakhelyeként.

District 9

District 9

Megszólít az éjszaka

Richard Gere keveset emlegetett 2002-es filmje meglehetősen hangulatos lélektani darab, a molyember legendájára építve, mely a Loch Ness-i szörnyhöz, vagy Bigfoothoz hasonlóan mitikus helyi legenda a nyugat-virginiai Point Pleasant környékén. A történet egyébként meglehetősen hátborzongató. 1967. december 15-én, az ún. Silver-híd, mely Nyugat-Virginia és Ohio határán állt, mintegy összekötve a két államot, egyik pillanatról a másikra egyszerűen leomlott, és megölt 46 embert. A híd, melyet rendszeresen ellenőriztek, nem mutatta elhasználódás jeleit, és valóban minden előzetes jel nélkül omlott össze. A mérnökök, a katasztrófavédelem, és a mentésben dolgozó szakemberek egyhangúlag állították, hogy a híd kora, és az építése közben elkövetett hibák vezettek a tragédiához, ám többen nyilatkozták, hogy a katasztrófa előtti, és utáni napon egy furcsa, emberméretű, sötét, szárnyas lényt láttak a katasztrófa helyszínén. Érdekes egyébként, hogy a molyember észleléséről szóló tömeges beszámolók időről-időre felbukkannak, 2018-ban pl. 55 ember állította, hogy látta Chicagóban.

Megszólít az éjszaka

Megszólít az éjszaka

Harmadik típusú találkozások

Steven Spielberg máig egy legjobb filmje, mely meghozta az Oscar-díjat a fantasztikus operatőrnek, Zsigmond Vilmosnak is igaz történeten alapul, noha több sztoriból igyekszik egyetlen hibridet barkácsolni. A fő csapásvonal egyébként az amerikai hadsereg 1950-es években kezdődött kutatássorozata volt, élükön az ún. Kék Könyv-projekttel, mely a háború után megszaporodó UFO-észlelésekre keresett logikus magyarázatot. A programot egy bizonyos J. Allen Hynek professzor vezette – később többek közt Carl Sagan is megfordult a bizottság soraiban – aki először, tudós lévén meglehetős kétkedéssel fogadta az eseteket, de ahogy szaporodtak, és egybevágtak a szemtanúkkal készült interjúkban lévő gondolatok, a professzor elkezdett hinni az észlelések valóságtartalmában. A hadsereg aztán – hiába kezdeményezték korábban ők maguk a kutatást – végül mindent megtett, hogy ellehetetlenítse Hynek és csapata munkáját, és igyekezett a férfit közröhej tárgyává tenni, mely motívumok egyértelműen visszaköszönnek Spielberg filmjében, melyben egyébként Hynek nem csak megjelenik személyesen is az egyik jelenetben, de az előkészületek alatt tudományos tanácsadóként is közreműködött. (Hynek pályafutásával korábban részletesen is foglalkoztunk.)

Harmadik típusú találkozások

Harmadik típusú találkozások

Roswell

Az egyik leghíresebb UFO-észlelésről szóló történet. A pontos dátum ugyan nem ismert, de valamikor 1947. június 14-e környékén egy – a hivatalos beszámolók szerint – meteorológiai ballon zuhant le Új-Mexikóban, Roswell határában William Brazel, egykori művezető, most földműves, és állattenyésztő farmján. A hadsereg azonnal lezárta a területet, és a roncsot biztonságos helyre szállította. Vélhetően éppen ez az óvatosság, és a teljes hírzárlat eredménye, hogy sokan egy idegen űrhajó lezuhanására gyanakodtak. Több beszámoló is érkezett egy korong alakú tárgyról, és többtagú halott személyzetéről, akiket a hadsereg szintén elrejtett a kíváncsi szemek elől. Mások azt állítják, hogy a hadsereg kísérleti repülőgépe zuhant le szerencsétlenül, a nagy kapkodás pedig a fejlett technika esetleges szovjet kémek előli elrejtése miatt volt indokolt. Akárhogy is, Roswell lett minden ufóészleléssel foglalkozó későbbi történet kiindulópontja, az 1994-es Roswell című film, Kyle McLachlan főszereplésével pedig erre igyekezett egy viszonylag logikus, ám kétségtelenül sci-fibe hajló magyarázatot nyújtani.

Roswell

Roswell

Kapcsolódó cikkek

Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége

Világirodalmi krónikák 19. – Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége

A regény, mely regényíróvá tette a tudóst, és elindította irodalmi karrierjét.

Irodalom

2020. 09. 18.

A Keresztapát is utolérte az értelmetlen reboot-láz

Sorozat reboot készül Mario Puzo legendás Keresztapájából

A Paramount meglehetősen veszélyes játékba fogott, amibe könnyű belebukni.

Hírek

2020. 09. 17.

Emlékezetes filmek, melyek megelőzték a korukat

7 emlékezetes film, mely jócskán megelőzte a korát

Filmtörténelmi remekek, melyek megújították a művészetet.

Film

2020. 09. 17.

A kiállítás bemutatja Miyazaki teljes alkotói folyamatát

Exkluzív kiállítás nyílik a leghíresebb anime rendező munkásságáról

Hayao Miyazakit a szakma japán Walt Disney-ként emlegeti, életműve méltó helyre kerül most.

Hírek

2020. 09. 17.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Emlékezetes filmek, melyek megelőzték a korukat

7 emlékezetes film, mely jócskán megelőzte a korát

Filmtörténelmi remekek, melyek megújították a művészetet.

Film

2020. 09. 17.

Szigorúan bizalmas

Hollywood-i akták 26. – Szigorúan bizalmas (1997)

Lenyűgöző adaptáció, mely feltámasztotta és modernizálta a film noirt.

Film

2020. 09. 15.

Denzel Washington, a jó döntések mestere

Denzel Washington, a hollywoodi titán, az átgondolt karrierdöntések mestere

Fegyelem, szorgalom és rendkívül tehetség, mely egy emberben összpontosul.

Film

2020. 09. 11.

A legjobb soha el nem készült sci-fi?

Egy el nem készült, elátkozott film, mely Hollywood legnagyobb rejtélyévé vált

Clair Noto forgatókönyve 40 éve kering a hollywoodi stúdiók közt.

Film

2020. 09. 09.

Elfeledett horrorfilmek a 80-as évekből

8 elfeledett horrorfilm a 80-as évek VHS-korszakából

Kevéssé ismert „remekek”, mely nem mindig érdemtelenül lettek elfelejtve.

Film

2020. 09. 04.

Facebook közösség