• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Jurassic Park

Film

7 film, mely jobb, mint az alapjául szolgáló regény

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az örök dilemma, az örök és eldönthetetlen kérdés, végülis melyik ad többet, melyik járul hozzá nagyobb mértékben lelkünk és intellektusunk kiteljesedéséhez, ki nyeri a versenyt regény és film versengésében? Nos, kezdjük azzal, hogy ez egy rémesen buta és teljességgel felesleges összehasonlítás, ám valamiért a regények és a filmek értékének élharcosai feltétlenül úgy vélik, a két tökéletesen különböző ligában szereplő művészeti ágat közös ringben kell összeereszteni, aminél alighanem nem is tévedhetnének nagyobbat. A film és a regény önmagában is megállja a helyét, és ha valaki azt mondja, hogy szerinte egy adaptáció jobban sikerült, mint maga az alapanyag, még nem kell feltétlenül blaszfémiát kiáltanunk az illetőre.

Alapvetően én az olvasást jobban kedvelem, de messze nem azért, amiért a könyvharcosok szélsőséges csoportulásai annyira lenéznek egy Bosszúállók-filmet. Én azért olvasok, mert ez közvetettebb, és kevésbé direkt formája a fantáziám terhelésének, itt én rajzolom fel magam előtt a helyszínt, a szereplőket, vagy a hátteret, melyhez maximum mankót biztosít számomra a szerző. És én vagyok olykor a legjobban meglepődve, mikor egy nagy irodalmi kedvencem művéből a regénynél is élvezetesebb adaptáció készül, ez pedig bármennyire is furcsa, egy Marvel-filmek uralta világban képes visszaadni a hitemet a filmművészet erejében. Az alábbi listában ilyen filmeket találtok, elöljáróban pedig annyit, hogy a 7 alkotásból 4 film alapjául szolgáló regény is ott van a kedvenceim közt, mégis képes vagyok azt mondani, hogy a film jobban sikerült.

Harcosok klubja

Chuck Palahniuk talán azóta sem tudta megközelíteni első regénye sikerét, és minőségét, noha gyakorlatilag a teljes irodalmi elit elkönyvelte a posztmodern új fenegyerekének. A Harcosok klubja zsigeri mestermű, üdítően új hang, ám a film minőségét az alaptörténet és hangulat tökéletes átültetésén túl a Brad Pitt és Edward Norton párosa közti hihetetlen kémia is tovább emeli, arról nem beszélve, hogy David Fincher adaptációja olyannyira realisztikusra sikerült, hogy szinte érezzük a vásznon át a lakás dohos szagát, vagy a harc közben izzadó testek bűzét, és ezeknek hála a rendezőnek úgy sikerült összébb rántania a cselekményt, hogy az egy a regénynél jóval töményebb hatást képest kifejteni.

Harcosok klubja

Harcosok klubja Forrás: imdb.com

A Gyűrűk ura

Peter Jackson összesen közel másfél tucat Oscar-szobrot begyűjtő, monumentális filmtrilógiája annak mintapéldája, miként kell közelíteni az alapanyaghoz, hogy az nem, hogy ne okozzon csalódást a regények szerelmeseinek, de képes legyen valamit hozzáadni annak élményéhez. A Gyűrűk ura esetében tökéletes párhuzamot képez a regény és a film, a kettő hibátlan művészeti kópiája a másiknak, ám Jackson mozija kiküszöböl néhány tolkieni „hibát”, mely a regényt nehezebben emészthetővé tette, ez pedig nem más, mint a már-már Egri Csillagokra hajazó olykor végtelennek tűnő leírások hossza. A vizualitás eszközének hála ezáltal a filmek gyakorlatilag egy órákon át üresjárat nélkül hömpölygő gigászi történetfolyamot adnak ki.

A Gyűrűk ura I. - A Gyűrű szövetsége

A Gyűrűk ura I. – A Gyűrű szövetsége Forrás: imdb.com

Felhőatlasz

Az utóbbi évek egyik legzseniálisabb regénye volt David Mitchell műve, nekem személy szerint mind a film, mind a regény az örök kedvencek listájának éllovasa. Mitchell az epizódokból felépülő hat történetszálhoz hat különböző elbeszélésmódot használ, melyek lineárisan követik egymást, ezzel szemben a Wachowski-testvérek ide-oda ugrándoznak az időben, azzal pedig, hogy minden sztoriszálon ugyanazok a színészek szerepelnek különböző maszkokban, még inkább elősegítik a történet komplexitásának érzését, és a sorsszerűség áthallását, ami részemről igazi rendezői és dramaturgiai bravúr. Az, hogy a hat történetszál hat különböző filmes műfajt idéz a történelmi filmtől, a hidegháborús thrilleren át a sci-fiig, és a Mad Max-szerű disztópikus vízióig, már valóban csak hab a tortán.

Felhőatlasz

Felhőatlasz Forrás: imdb.com

Forrest Gump

Minden idők egyik legjobb és legmegkapóbb filmje, ahonnan szívmelengető idézetek tömkelege származik, és ami alighanem kétségtelenül Tom Hanks karrierjének csúcsa is egyben. Winston Groom, az eredeti regény szerzője meglehetősen egyéni hangot adott a regénybeli főszereplője szájába, a magyar fordításban Gump gyakorlatilag vidékies tájszólással beszél, ami, tekintve, hogy hosszú regényről van szó, számomra kifejezetten fárasztó volt egy idő után, ezzel szemben a film szerencsére ezt a részt tökéletesen elhagyja, így Forrestet gyakorlatilag már csak saját autisztikus tünetei különböztetik meg a környezetétől, és ennek hála tudott olyan közel kerülni a nézők szívéhez, hogy alighanem a mai napig ez az egyik legfelemelőbb történet, mely helyet kapott a vásznon.

Forrest Gump

Forrest Gump Forrás: imdb.com

Jurassic Park

Michael Crichton óriási kedvencem, a techno thriller atyjával több ízben is foglalkoztunk már az oldalon, leghíresebb regénye Steven Spielberg kasszasikerének, a Jurassic Parknak az alapját is képezi. Crichton mindig is híres volt alaposságáról, regénye megírása előtt gyakorlatilag a választott téma szakértőjévé képezte magát, ennek hátulütője viszont, hogy az Őslénypark, és a legtöbb regénye bizonyos részeken olyan, mintha egy komoly tudományos tényirodalmat olvasnánk, és ezáltal kevesebb hely marad a történet építésének, vagy a karakterek kiteljesedésének. Spielberg ezzel szemben tökéletesen megtalálta az egyensúlyt, teret engedett a történetnek, az akciónak és a kalandnak, ugyanakkor megtartotta az eredeti regény meglehetősen kényes mondanivalóját is.

Jurassic Park

Jurassic Park Forrás: imdb.com

Szigorúan bizalmas

Amennyiben csak egyetlen krimiírót választhatnék kedvencnek, kétségtelenül James Ellroy-t jelölném meg, a noir fenegyereke az ún. LA-kvartett ciklusában mutatta meg, hogy a hard boiled műfajt manapság is lehet frissen művelni, ugyanakkor leghíresebb regényének, a Szigorúan bizalmasnak filmadaptációja, hála Curtis Hanson feszes cselekményvezetésének, még a regényen is túltesz. Ellroy nagysága abban rejlik, hogy több tucat szereplőt mozgat párhuzamosan, emiatt olykor elvész a krimi jelleg, átadva a helyét egy történelmi és társadalmi korképnek. Hanson ezt fordította vissza, igazi sztárparádét felvonultató filmje megtartja Ellroy regényeinek hangulatát, de annak csapongó cselekményét is fókuszálni tudja.

Szigorúan bizalmas

Szigorúan bizalmas Forrás: imdb.com

Nem vénnek való vidék

Számtalan amerikai kritikus szerint a Pulitzer-díjas Cormac McCarthy a jelenkor, és az amerikai posztmodern legjobb írója, hasonlóan William Faulknerhez, ő is az amerikai dél krónikása, western hangulatú regénye, a Nem vénnek való vidék egy balul elsült rablás története néhány marcona férfi szemén át. McCarthy központozás nélküli szikár szövegeit nehéz lenne olvasóbarátnak titulálni, ennek „problémáját” oldja fel a Coen-testvérek filmje, mely hajszálpontosan követi a regény cselekményét, és olyan markáns színészválasztással dolgozik, hogy azt élmény nézni. Tommy Lee Jones, mint a nyugdíj előtt álló seriff, Josh Brolin, a vadász, aki bajba keveri magát, de leginkább a bérgyilkost alakító Javier Bardem Oscar-díjas játéka teszi igazán kiemelkedő élménnyé a filmet.

Nem vénnek való vidék

Nem vénnek való vidék Forrás: imdb.com

Kapcsolódó cikkek

Lichter Péter: Kubrick-akció

A Stanley Kubrick-forradalom, avagy az agyfilmek tönkreteszik Hollywoodot – Könyvkritika

Hollywoodi tárgymutató, és szerelmeslevél az álomgyárhoz.

Irodalmi díjat alapítottak a fantasy legenda, Ursula K. Le Guin emlékére

A sötétség balkeze kultikus szerzője 2018-ban hunyt el.

Három Oscar-díjas színész repít vissza Hollywood aranykorába

Nicole Kidman, Javier Bardem és J. K. Simmons egy filmben.

Tékatörténelem

A Blockbuster és a videotékák aranykora – Egy letűnt korszak története

Fiatalságunk és a film fanatikusok szentélyének emlékezete.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 21.

  A Blockbuster és a videotékák aranykora – Egy letűnt korszak története

  Fiatalságunk és a film fanatikusok szentélyének emlékezete.

  • 2021. október 19.

  Filmkritika és filmrajongók – Avagy a közönségfilmek kétes viszonya a posztmodern fogalmával

  Manapság látszólag mindenre felelőtlenül ráaggatott jelző.

  • 2021. október 18.

  A filmtörténelem 5 elválaszthatatlan színészpárosa, akik valóban jóbarátok voltak

  Ismerősökből kollégák, kollégákból olykor életre szóló barátok.

  • 2021. október 14.

  Könyv vs. Film, avagy az örök vita – De van-e egyáltalán miről vitázni?

  Az örök vita, melyben az igazság nem ott van, ahol gondolnánk.

  • 2021. október 11.

  Ideológiák csapdájában – 20 betiltott film, mely áldozatul esett a cenzúrának

  Avagy szokásrendszerek, vallási és politikai ideológiák iránymutató szerepe.