Film

9 elfeledett színész, aki egykor igazi sztárnak számított

Hirdetés

A showbiznisz kemény terep, általában nem válogat az eszközökben, egyetlen pillanat alatt világsztárt farag valakiből, akit aztán észrevétlenül „temet” el, mikor már nem húz hasznot belőle. Alighanem ennek folyamatát senkinek sem kell bemutatni, Hollywood amennyire a tenyerén hordoz valakit, ugyanolyan zord is tud lenni, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi névsor, olyanok arcai, akiket alighanem mindannyian ismerünk, láttuk őket a filmvásznon, és akik évek, vagy évtizedek óta gyakorlatilag láthatatlanok a nézők számára.

Hogy valaki hátat fordít az álomgyárnak, számtalan okból fakadhat: tehetségtelen ügynök, magánéleti problémák, függőségek, vagy annak ténye, hogy valakinek egész egyszerűen elege lesz abból a közegből. Hollywoodról sokan elmondták, hogy túlságosan is büszke, azaz, ha valaki kilép ölelő karjai közül, vélhetően sosem fogja visszaengedni, és ez utóbbira meglehetősen kevés példát tudnék mondani, bármennyire is kutatok az emlékeim közt. Íme, most 9 színész, akikért egykoron milliók rajongtak, és akikről évek óta alig-alig hallani.

Louis Gossett Jr.

Egy igazi nagyágyúval kezdünk, az idén már 83. évét betöltött Louis Gossett Jr. ugyanis még az Oscar-díjat is elnyerte 1983-ban a Garni-zóna című filmért, de emellett is olyan filmekben tűnt fel, mint a Vasmadarak-trilógia, a Cápa 3., vagy épp a 80-as évek VHS-korszakának egyik igazi gyöngyszeme, a Kedves ellenségem című sci-fi. Gossett Jr.-t a 80-as évek végén Hollywood egyik legjobb karakterszínészeként tartották számon, míg végül az 1993-as Sean Connery-vel közös Afrika koktél című film bukása be nem tett a karrierjének. Onnantól gyakorlatilag kizárólag gyenge minőségű tévéfilmekben kapott munkákat, 2014-ben pedig idős korára való tekintettel, felhagyott a színészkedéssel.

Louis Gossett, Jr.

Louis Gossett, Jr.

Emilio Estevez

Martin Sheen nagyobbik fia, és Charlie Sheen bátyja és féltestvére egykor elképesztő reménysége volt az amerikai filmkészítésnek. Első szerepében rögtön az egyik legkultikusabb háborús film, az Apokalipszis most!-ban tűnt fel, aztán egy újabb Francis Ford Coppola mozi, az 1983-as A kívülállók hozta meg neki a várt kiugrást. Ekkoriban jóval nagyobb tehetségként emlegették, mint Charlie Sheent, akinek az áttörésre az 1986-os A szakasz című filmig kellett várnia. Egyik legnagyobb sikere kétségtelenül a Kerge Kacsák sportfilmsorozat edzőjének karaktere, de feltűnt az 1996-os Mission Impossible-ben is. Az utóbbi években számításait inkább a kamera túloldalán találta meg, számtalan epizódot rendezett a Döglött akták, a Gyilkos számok, vagy épp a CSI: New York szériákban.

Emilio Estevez

Emilio Estevez

Rick Moranis

Moranis a 80-as évek egyik legünnepeltebb vígjátéksztárja volt, a legendás Mel Brooks nagy kedvence, akit láthattunk a Drágám, a kölykök összementek!, az Űrgolyhók, vagy a Szellemírtók című filmekben. Moranis életét 1997-ben szomorú tragédia árnyékolta be, felesége, Ann elveszítette küzdelmét a mellrák ellen vívott harcban, Moranis pedig hihetetlenül bátor és becsülendő döntést hozott: hátat fordított Hollywoodnak, hogy a gyermekeivel lehessen és gondoskodhasson róluk. Tekintve, hogy a 80-as években igazi kasszasikerek szereplője volt, ráadásul sosem élt nagy lábon, szép összeget spórolt össze, amit aztán a családi béke megteremtésére tudott fordítani. Ugyan sosem vonult vissza, és többször is hangsúlyozta, hogyha jönne egy tetszetős szerep, most már el tudná vállalni, valójában nem igazán törekszik a visszatérésre.

Rick Moranis

Rick Moranis

Kelly McGillis

McGillis különösen az 1986-os Top Gunnak hála a kor igazi szexszimbóluma lett, bár a filmet sok kritika érte, és az amerikai légierő toborzófilmjének gúnyolták, Tom Cruise-zal közös párosa a kiváló zenei betétekkel együtt igazi kultuszmozit kreált belőle. Pedig McGillis már előtte sem volt akárki, hiszen Harrison Ford oldalán tűnt fel A kis szemtanú című filmben, melyért Golden Globe-díjat kapott, karrierje azonban hamar hanyatlásnak indult. Egy korábbi szexuális bűncselekmény áldozataként az alkoholizmusba menekült, pánikbetegség és öngyilkossági gondolatok gyötörték, így később már csak B-kategóriás TV-filmekben tűnt fel. Bár kétszer is volt férjnél, és második férjének két lányt is szült, végül 2009-ben vallotta be, hogy leszbikus.

Kelly McGillis

Kelly McGillis

Jennifer Grey

Bár Patrick Swayze később elismerte, hogy rettenetes volt együtt dolgozni Grey-jel a Dirty Dancingben, ezt a filmet, és kettejük párosát a valaha volt egyik leghangulatosabb hollywoodi romantikus történetnek tartják. Gyakorlatilag ez a szerep betetőzte a pályafutását, mely innentől lejtmenetbe kapcsolt, ráadásul a 90-es évek elején Grey megműttette az orrát, aminek hála többet nem ismerték fel benne az egykori babaarcú színésznőt. Grey végül úgy döntött, nevet változtat, és Wanda Westként fut neki újra Hollywoodnak, de végül így sem aratott sikert. Bár feltűnt néhány híresebb szériában, pl. 1995-ben a Jóbarátok egyik epizódjában, pályafutása gyakorlatilag a műtétekkel véget is ért.

Jennifer Grey

Jennifer Grey

Daryl Hannah

A fiatal tehetséget Brian De Palma már mindössze 18 évesen beválasztotta Őrjöngés című filmjébe, innentől pedig egyre-másra jöttek a szerepajánlatok. Hannah feltűnt Ridley Scott Szárnyas fejvadászában, aztán a Csobbanásban alkotott párost Tom Hanks-szel, de Michael Douglas oldalán is feltűnt a Tőzsdecápákban, valamint Jack Lemmon és Walter Matthau párosával a Szomszéd nője-duológiában. Csökkenő népszerűségét Quentin Tarantino megpróbálta megmenteni a Kill Bill-filmekkel, melyet követően Hannah végül nyilvánosságra hozta, hogy egész életében az autizmus egy enyhébb vállfajával, az Asperger-szindrómával küzdött, mely erőteljesen rányomta a bélyegét társas és szociális kapcsolataira, szerinte ennek is köszönhető, hogy párkapcsolatai John F. Kennedy egykori amerikai elnök fiával, valamint Val Kilmerrel és Robbie Williams-szel is zátonyra futottak.

Daryl Hannah

Daryl Hannah

Sean Young

Young felkapott karakterszínésznek számított a 80-as években, és pályafutása meglehetősen erősen indult, Ridley Scott Szárnyas fejvadászában ő kapta Lois, a saját identitását megkérdőjelező replikáns szerepét Harrison Ford oldalán, aztán következett David Lynch filmje, a Dűne, aztán Kevin Costner oldalán a Nincs kiút című politikai dráma, majd Oliver Stone filmje, a Tőzsdecápák, és még a 90-es évek egyik leghangosabb vígjátéksikerében, az Ace Ventura: Állati nyomozó című moziban is feltűnt, mint Jim Carrey idegesítő és fondorlatos ellenfele. Young karrierje a 90-es évek második felében, leginkább kialakuló alkoholizmusának köszönhetően megingott, és onnantól inkább különböző projektekben vállalt csak apróbb szerepeket, az igazi visszatérésre sosem került sor.

Sean Young

Sean Young

Mr. T.

Kétlem, hogy lenne bárki, aki nem ismeri az egykori profi pankrátor arcát, a Szupercsapat című széria Rosszfiúját, aki egyben az a Clubber Lang is, aki csúnyán megalázta Sylvester Stallone-t az 1982-es Rocky 3-ban. Külseje, jellegzetes hajviselete, és aranyékszerei miatt ez a két produkció elégnek bizonyult hozzá, hogy igazi médiaszemélyiség válhasson belőle, aki még a Fehér Házban is megjelenhetett Ronald Reagan előtt Mikulásnak öltözve. Az igazi nevén Laurence Tureaud-ként ismert Mr. T. hívő kereszténynek tartja magát, három gyermeket nevel, és a 80-as évek vége óta már csak 8-10 évenként vállal el egy-egy szerepet, vagy szinkronmunkát, de azokban is általában csak önmagát alakítja. A mai napig elkötelezett rajongója a profi pankrációnak, és számtalan est házigazdája, vagy szakkommentátora.

Mr. T.

Mr. T.

Richard Dean Anderson

Nehéz elhinni, de a McGyver-t alakító színész jövőre már a 70. évét tölti majd be. Bár soha nem számított igazi világsztárnak, arcát mégis rendkívül széles réteg ismerte, köszönhetően a minden helyzetet megoldó technikai zseni szerepének, valamint a 90-es években franchise-á bővülő Csillagkapu sorozatoknak, melyekben Jack O’Neill ezredes szerepében tűnt fel. Utolsó filmszerepe óta is már 11 év telt el, és bár sorozatokban olykor még felbukkan, fő tevékenysége ma már a környezetszennyezés megállítására, a víztisztaság elérésére, valamint a paralimpiák támogatására korlátozódik, melyek érdekében számos program és expedíció tevékeny résztvevője, és pénzügyi támogatója is egyben.

Richard Dean Anderson

Richard Dean Anderson

Kapcsolódó cikkek

A High Score egy letűnt, de hatását a mai kifejtő korszak nyomába eredt

Geek történelemóra és konzolháború a videojátékok aranykorából

A retro láz és a videojátékok a Netflix vadonatúj dokuszériájában.

Film

2020. 09. 24.

Tom Cruise egy négyszemélyes űrhajóval, és a film rendezőjével utazik majd

Tom Cruise 2021 októberében egy SpaceX űrhajón utazik az űrbe

A küldetést a NASA is támogatja, akik komoly reklámértéket segítenek mögötte.

Hírek

2020. 09. 24.

Nicolas Cage 2018-ban Spanyolországban

Budapesten forog a film, amiben Nicolas Cage önmagát alakítja

Meglehetősen őrültnek ígérkező sztori, mi mégis kíváncsian várjuk, miként áll helyt benne.

Hírek

2020. 09. 23.

Csak jövőre láthatjuk moziban a Toxikómát

A járványhelyzet miatt 2021-re csúszott Herendi Gábor Toxikómájának premierje

Bár korábban októberi premierről szóltak a hírek, úgy fest, csak 2021 első felében láthatjuk.

Hírek

2020. 09. 23.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

A High Score egy letűnt, de hatását a mai kifejtő korszak nyomába eredt

Geek történelemóra és konzolháború a videojátékok aranykorából

A retro láz és a videojátékok a Netflix vadonatúj dokuszériájában.

Film

2020. 09. 24.

A Michael Rennie által alakított Klaatu, háttérben a védelmező robot, Gort

9 remek film a hidegháborús paranoiáról egyenesen a hidegháborúból

Avagy miként reagáltak a filmgyárosok az aktuális világpolitikai helyzetre.

Film

2020. 09. 21.

Emlékezetes filmek, melyek megelőzték a korukat

7 emlékezetes film, mely jócskán megelőzte a korát

Filmtörténelmi remekek, melyek megújították a művészetet.

Film

2020. 09. 17.

Szigorúan bizalmas

Hollywood-i akták 26. – Szigorúan bizalmas (1997)

Lenyűgöző adaptáció, mely feltámasztotta és modernizálta a film noirt.

Film

2020. 09. 15.

Denzel Washington, a jó döntések mestere

Denzel Washington, a hollywoodi titán, az átgondolt karrierdöntések mestere

Fegyelem, szorgalom és rendkívül tehetség, mely egy emberben összpontosul.

Film

2020. 09. 11.

Facebook közösség