• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

9 film 9 rendkívüli emberről, akik miatt más lett a világ

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A legjobb történeteket az élet írja, hogy aztán Hollywood változtasson rajtuk. Persze, nem sokat – akadnak történetek, melyeken egyszerűen etikai okokból sem illenék – de éppen annyit, hogy hozzáigazítsa az ábrázolt eseményeket a dramaturgiához, ami hol jobban, hol rosszabbul sikerül. Manapság ez különösen fontos, hiszen az életrajzi filmek talán minden korábbinál erőteljesebb reneszánszukat élik, így aztán számos olyan nagyszerű ember kapott portrét a vásznon, akik életükkel, ambíciójukkal, törekvéseikkel és még inkább tetteikkel voltak képesek hatni a történelem és ezáltal embertársaik életének eseményeire.

Gandhi

A jogászból lett politikai és spirituális vezető, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja, akit manapság már az egész világ a békés ellenállás jelképeként tisztel. Gandhi 1920-ban állt az indiai függetlenségi mozgalom, és így az Indiai Nemzeti Kongresszus élére, hogy aztán az elkövetkező 10 évet India függetlenedéséért vívott harcban töltse. Mikor kikiáltották az ország függetlenségét 1930-ban, a Gandhi által írt függetlenségi nyilatkozat került felolvasásra. Ezt követően a hinduk és a muszlimok közti faji gyűlölködés feloldására fókuszált, többször kezdeményezett éhségsztrájkot. Politikai akcióit messze földön tisztelet övezte, 1931-ben például a Buckingham-palotába is meghívták teára a királyi családhoz. Rendkívüli életéből Richard Attenborough forgatott monumentális portrét 1982-ben az elsőfilmes Ben Kingsley főszereplésével, aki szerepformálásáért rögtön elnyerte az Oscar-díjat, de a film egyébként is összességében nyolc aranyszobrot vitt haza.

Gandhi

Gandhi

Schindler listája

Steven Spielberg 1993-as remekműve talán a legkomolyabb, a holokausztnak emléket állító alkotás Hollywood történetében (Roberto Beningni Az élet csodaszép című filmjével egyetemben), melyben némileg fiktív módon, de a gyártulajdonos Oskar Schindler második világháborús évei elevenednek meg, és az a rendkívüli kötéltánc, melynek során igyekezett minél több zsidót megmenteni a haláltól úgy, hogy közben jó viszonyt ápolt a nácikkal annak érdekében, hogy törekvései ne lepleződjenek le. Összesen nagyjából 1200 ember megmentéséért felelt, de nagy árat fizetett érte, a háború alatt ugyanis gyakorlatilag tönkrement, és egészen haláláig nem sikerült igazán talpra állnia, holott legalább egy tucat vállalkozást indított be, de mind becsődölt. A nehéz időkben az általa megmentett zsidók és leszármazottaik adományai segítettek neki, miután pedig a második szívinfarktus végzett vele, Jeruzsálemben, a Sion hegyén temették el, egyetlen náci párttagként, sírja pedig manapság is zarándokhelynek számít.

Schindler listája

Schindler listája

Malcolm X

Malcolm Little amerikai nacionalista, és emberjogi aktivista, muzulmán pap, aki a feketék egyenjogúságának kivívásáért hirdetett harcot, ugyanakkor a mai napig rengetegen kritizálják, amiért mindezt a fehér közösségek elleni agresszív hangolással igyekezett elérni, olykor nem ódzkodva attól sem, hogy erőszakos megmozdulásokra buzdítson. Szinte természetes módon alakja viszonylag korán megihlette a hasonló nézeteket valló, és azt filmjeiben gyakran megjelenítő amerikai rendezőt, Spike Lee-t is, aki végül 1992-ben készített életrajzi filmet róla. Bár a Gyökerek című kötet írójának, Alex Haley-nek a Malcolm X-életrajzán alapuló film több helyütt erősen dramatizálja Malcolm Little életének eseményeit a hatásfokozás kedvéért, leginkább az akkor már Oscar-díjas Denzel Washington ihletett alakítása miatt így is emlékezetes alkotás, Washington pályája pedig szerepformálásának hála újabb Oscar-jelöléssel gazdagodott.

Malcolm X

Malcolm X

Aviátor

Leonardo DiCaprio és Martin Scorsese összefogásából nem születhet rossz film, és valóban, a 2004-es az Aviátor egy megszállott, számos szorongástól fűtött zseni életébe enged bepillantást, aki óriási hatást gyakorolt a légiközlekedés fejlődésére, és az amerikai filmiparra is. A különc pilóta, Howard Hughes nem csupán a légicsatákat egészen új és autentikus módon megjelenítő filmjei miatt (mint az úttörő 1930-as Pokol angyalai) emlékezetes alakja a XX. századi történelemnek, de Hughes Aircraft nevű cége, valamint a Howard Hughes Medical Institute névre keresztelt kutatólaborja miatt is, melyek annak ellenére járultak hozzá a légiközlekedés elterjedéséhez és biztonságossá tételéhez, hogy ő maga gazdasági és politikai manőverei miatt számtalanszor találta magát az amerikai felügyelőszervek és a média támadásainak kereszttüzében. Scorsese filmjét végül 11 Oscar-díjra jelölték, ebből 5 aranyszobrot haza is vitt, igaz, ekkor még a rendező és a főszereplő is díj nélkül maradt.

Aviátor

Aviátor

Az utolsó császár

Bernardo Bertolucci 1987-es filmje az utolsó kínai császár, Pu Ji történetét meséli el, mely lényegében a tradicionális Kína végnapjainak krónikája, mielőtt ráköszöntött a kommunista éra, és a végleges társadalmi változások. Pu Ji hároméves korában lett uralkodó nagybátyja halála után, de mindössze négy évig ült a trónon, hogy aztán jogfosztása után öt évvel újabb 11 napra visszakerüljön oda. 18 évesen aztán végleg megfosztották hatalmától, és elűzték a Tiltott Városból, raboskodott a Szovjetunió átnevelő táborában, de Kínába való visszatértekor ismét börtönbe került. Miután amnesztiával szabadult, egy botanikus kertben dolgozott munkásként, aztán levéltárosként a nemzeti könyvtárban. Élete a XX. század markáns változásainak és az új világrendek kialakulásának szimbóluma, melyről Bertolucci a kiváló operatőr, Vittorio Storaro lenyűgöző képeivel emlékezett meg, a film pedig összesen 9 Oscar-díjat vitt haza.

Az utolsó császár

Az utolsó császár

Social Network – A közösségi háló

Tetszik, vagy sem, Mark Zuckerberg a modern kor egyik legnagyobb alakítója, a Facebook ugyanis alapjaiban írt át mindent a társas kommunikációtól az online céges marketing világáig. David Fincher filmje leginkább a kezdetekre, valamint a cég felfutására koncentrál, azaz, górcső alá veszi, miként lett egy nehezen beilleszkedő egyetemistából a modern kor legnagyobb innovátora, akit látnokként köszöntöttek a kortársak, és akinek útját ezzel szemben rengeteg ellentmondás és kétes gazdasági döntés övezte. Aaron Sorkin szokásosan informatív és okos forgatókönyve kiválóan elevenedett meg a vásznon, Jesse Eisenberg pedig élete alakítását nyújtotta Zuckerbergként, de hasonlóan emlékezetes Andrew Garfield, sőt, még Justin Timberlake is a gátlástalan, alamuszi egykori Napster-vezér szerepében. Bár Zuckerbergnek nem tetszett a kép, amit a film festett róla, az végül komoly közönségsikert aratott, és három Oscar-díjat is hazavitt, köztük a legjobb adaptált forgatókönyv szobrát.

Social Network – A közösségi háló

Social Network – A közösségi háló

Kódjátszma

A tragikus sorsú brit matematikushoz, Alan Turinghoz, a modern számítógépek egyik atyjának életéhez a néhány éve Benedict Cumberbatch főszereplésével készült Kódjátszma című film hozott közelebb minket. Turing a II. világháború kitörése után nem sokkal a Bletchley Parkban kezdett dolgozni, ahol a brit hírszerzés kódtörő csoportjának tagja lett, és társaival együtt azon fáradoztak, hogy feltörjék a nácik hírhedt Enigmáját, amit meg is tettek, és ez történészek szerint minimum 2 évvel rövidítette le a háborút. Turinggal aztán hőstette után méltatlanul bánt el saját hazája, a férfit homoszexualitása miatt bizarr hormonkezelésre kárhoztatták, majd nem sokkal később cianidmérgezésben elhunyt. Végül a brit kormány csak 2009-ben kért nyilvánosan is bocsánatot a Turingot ért bánásmódért. Benedict Cumberbatch-et végül Oscarra jelölték a 2014-es filmben nyújtott alakításáért, a film pedig hazavitte a legjobb adaptált forgatókönyv díját is.

Kódjátszma

Kódjátszma

Hotel Ruanda

Terry George 2004-es filmje a modern kor egyik legbrutálisabb népírtásának történetét mesélte el. 1996-ban Ruandában mindössze 100 nap alatt nagyjából egymillió ember, főleg tuszi és hutu nemzetségbeliek vesztették életüket két barbár milícia, a Interahamwe és a Impuzamugambi mészárlása nyomán. A Hotel Ruanda Paul Rusesabagina, a Mille Collines hotel vezetőjének története, aki közel 1300 embert mentett meg azzal, hogy megvásárolta őket a szállodájában állomásozó katonáktól, aztán elszállásolta őket magánál, miközben arra vártak, hogy a népírtás hulláma, mikor ér el hozzájuk is. Az azóta a Marvel-filmek Hadigépjévé váló Don Cheadle élete alakítását nyújtja a családja tiszteletét mások bátor megóvásával kiváltó családfő szerepében, nem hiába, szerepformálásnak jutalma karrierje eddig egyetlen Oscar-jelölése lett.

Hotel Ruanda

Hotel Ruanda

Amadeus

Milos Forman filmjét alighanem nem kell különösebben méltatni, vélhetően az egyik legjobb életrajzi film, mely valaha is készült. A Peter Shaefer saját Mozart életét feldolgozó színdarabja alapján írt forgatókönyvéből készült alkotás leginkább Mozart és zenei vetélytársa Antonio Salieri heves szembenállását, a művészi féltékenységet, az alkotói zsenialitást járja körbe. A film összesen nyolc Oscar-díjat vitt haza, az összes fő kategóriában tarolt, de az alkotás egyértelmű csúcspontja az elmúlt évtizedben már szinte csak epizód- és sorozatszerepeket vállaló F. Murray Abraham alakítása Salieriként, aki tulajdonképpen egy véletlen folytán kapta meg a főszerepet, mellyel aztán minden jelentős díjat, így az Oscart is besöpörte. A film egyébként sokkal inkább az ő története, alakján keresztül tárul fel a művészek öntörvényű, féltékeny, és olykor álnok világa, ahol mindez a pőre és tiszta zsenialitással kell, hogy szembenézzen.

Amadeus

Amadeus

Kapcsolódó cikkek

Ewoud Kieft: A tiltott könyv

A tiltott könyv, avagy a Mein Kampf és a nácizmus vonzereje

Ewoud Kieft hiánypótló műben vizsgálja objektíven a történelmet.

Idén két kultikus Stephen King-regény adaptációja érkezik a mozikba

A horrorkirály művei továbbra is Hollywood kedvenc alapanyagai közt.

A Netflix anime sorozatot készít a Terminátor franchise-ból

Hat film és egy tévé sorozat után ezúttal rajzfilmként tér vissza a popkultúra egyik kedvenc sci-fije.

Érdekes koncepciónak ígérkezik Christian Bale első horrorfilmje

Christian Bale és Edgar Allan Poe egy brutális sorozatgyilkos után nyomoz

Egyelőre nem sokat tudni a projektről, csak azt, hogy a Netflix nagyon bízik a sikerben.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Alice szürrealista Csodaországa – Avagy így látta Salvador Dalí Lewis Carroll meséjét

  A szürrealista mester testhezálló illusztrációkat készített a kultikus regényhez.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. január 18.

  Hollywood-i akták 55. – Lenni vagy Nem Lenni (1942)

  A szatíra történetének egyik remekműve épp idén lesz 80 éves.

  • 2022. január 17.

  Hollywoodi konteók – Az amerikai filmek 7 divatos összeesküvés-elmélete

  Kitől tartanak az álomgyár alkotói, és miként jelenik ez meg a filmvásznon.

  • 2022. január 13.

  9 könyv, melyet a kritika megfilmesíthetetlennek hitt, de Hollywood rájuk cáfolt

  Akadt amikor több, másszor persze kevesebb sikerrel.

  • 2022. január 11.

  10 klasszikus történelmi film a második világháború fiktív eseményeiről

  Avagy kitalált események a megtörtént események árnyékában.

  • 2022. január 10.

  Hollywood-i akták 54. – A Kilimandzsáró hava (1952)

  Ernest Hemingway egyik kedvenc saját művének filmadaptációja.