• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

9 manapság már keveset emlegetett film a barátság mindent legyőző erejéről

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A társas kapcsolatok érzékeny téma a művészet szempontjából, mert kellő arányérzék nélkül a végeredmény könnyen válik szirupossá és hiteltelenné, ahogy ez jól nyomon következő a romantikus vígjátékok sosem szűnő divatján. Egyetlen érzelem sem fekete-fehér, és éppen ezért kellő tehetség szükséges hozzá, hogy mindezt a vásznon is kommunikálni tudjuk. Egy olyan összetett, támogató emberi viszonyrendszer, mint amilyen a barátság, talán a szerelemnél is árnyaltabb ábrázolást kíván, és az elmúlt 20-30 évben számos, manapság már keveset emlegetett film élt is a lehetőséggel, ebből gyűjtöttünk most össze nektek egy csokorravalót.

Irány a Mississippi

A fiatalon elhunyt Brad Renfro és a Jurassic Park-ból is ismert Joseph Mazzello különös és tragikusan rövid barátságának történet ez. Dexter egy vérátömlesztés során AIDS-fertőzést kapott, ami miatt a többi gyerek csúfolódásának céltáblája lett. Erik is ódzkodik tőle, de aztán a két srác hamar összebarátkozik, és együtt megkísérelnek gyógymódot találni a szörnyű kórra. Egy napon aztán azt olvassák az újságban, hogy New Orleans-ban egy orvos megtalálta az ellenszert, így tutajt ácsolnak, és úgy döntenek, hogy együtt lehajóznak a Mississippi-n, hogy megmentsék Dexter életét.

Irány a Mississippi

Irány a Mississippi

Hemingway és én

Robert Duvall és Richard Harris öreguras párosa a fülledt és forró floridai apartmanövezetben, két egymástól tökéletesen eltérő karakter, akiket látszólag csak beszédtémáik, többek közt Ernest Hemingway alakja köt össze, egyikük azt állítja, egyszer verekedett is az íróval. Mégis, bár látszólag nem is lehetnének különbözőek, egymás életének felgyülemlett problémáit épp a másik személyisége segít feloldani, hogy ezzel is bizonyítsák, a barátság nem korfüggő, és akinek van egy őszinte barátja, az szinte semmi másra sem szorul rá.

Hemingway és én

Hemingway és én

Állj mellém!

A Stephen King kisregénye alapján készült film négy elválaszthatatlan gyerekbarát történetét követi nyomon, akik felkerekednek, hogy az erdőn átvágva megkeressenek egy holttestet, a nem mindennapi túra pedig nem csupán megerősíti barátságukat, de olyan bátorságot szül bennük, melynek következtében végül képesek lesznek felvenni a kesztyűt a rivális, idősebb srácokból álló banda ellen. Rob Reiner rendezése egyértelműen a jobban sikerült King-adaptációk sorát gyarapítja, olyanokkal a főszerepben, mint Wilt Wheaton, River Phoenix, Jerry O’Connell és Kiefer Sutherland.

Állj mellém!

Állj mellém!

Nulladik óra

A Nulladik óra egyértelműen John Hughes legjobb filmje, egy korszak tökéletes lenyomata, ahogy az öt diák összezsúfolódik egy szombat reggelen az iskolában, hogy együtt töltse le a büntetését. Nagyszerű történet arról, hogy bár külsőre különbözőek vagyunk, valójában több bennünk a közös, mint gondolnánk, és hogy a sztereotípiák mégis mennyire meghatározzák az életünket. Hughes nemcsak a valaha volt egyik legjobb tinifilmet tette le az asztalra 1985-ben, de olyan korszakos művet alkotott, mely még most, lassan negyven év után a felnőtteknek is útmutatóul szolgálhat a tinédzser lélek megértéséhez.

Nulladik óra

Nulladik óra

My Girl – Az első szerelem

A címmel ellentétben Macaulay Culkin talán kevésbé emblematikus filmje nem csupán a szerelemnek, de az első katartikus barátságoknak is emléket állít egy fiatal lány alakján keresztül, aki egyetlen nyár alatt a gyerekkorból a tinédzserkorba lép, mely nem kevés érzelmi hullámheggyel és völggyel jár a számára, hiszen nem csupán egy fiú iránti gyengéd és addig ismeretlen érzelmeit kell feldolgoznia, de édesanyja elvesztését, és édesapja újdonsült párkapcsolatát is. Anna Chlumsky első szerepében egészen kimagasló, és rendkívül hiteles alakítást nyújt, bőven felnő a tapasztaltabb Culkin, és a felnőttszínészek, Dan Aykroyd és Jamie Lee Curtis mellé.

My Girl – Az első szerelem

My Girl – Az első szerelem

Tegnap és ma

Igazi nosztalgiafilm az 1995-ös Tegnap és ma, melyben négy barátnő gyűlik össze – Demi Moore, Melanie Griffith, Rosie O’Donnell és Rita Wilson – hogy felelevenítsék gyermekkoruk legendás nyarát 1970-ből. Némileg a My Girl-höz hasonló coming-of-age film arról az időszakról, amikor a lányok felfedezik testük változásait, és amikor mindez vonzani kezdi a fiúk tekintetét és érdeklődését. Akad itt elszakíthatatlan barátság, első szerelem, az emlékek pedig elgondolkodtatják a főszereplőket, vajon mi szükségeltetett hozzá, hogy barátságuk ennyi év után is kitartson. Édes és megható történet, melynek igazi erejét a gyerekszínészek egészen kitűnő játéka adja.

Tegnap és ma

Tegnap és ma

Kincsvadászok

Richard Donner ifjúsági kalandfilmje 1985-ből Steven Spielberg ötlete alapján készült, erősen építve az első Indiana Jones-film hangulatára. Egy csapat gyerkőc egy rejtélyes kincses térképre bukkan egy elhagyott ház padlásán, és úgy döntenek, a nyomára járnak. Chris Columbus forgatókönyve meglepően izgalmas, fordulatos, a főszereplő gyermekszínészek pedig kiváló teljesítményt nyújtanak, köztük Sean Astin, és Josh Brolin, nem hiába a film nagy sikert aratott, és máig népszerű, talán jelen listánk legnépszerűbb darabja, mely egyfajta prototípusa is lehet a gyermekkori barátságot vérpezsdítő kalandba ágyazó alkotásoknak.

Kincsvadászok

Kincsvadászok

Matiné

A hatvanas évek amerikai kisvárosa a hidegháború kellős közepén. Ide érkezik a hollywoodi szörnyfilmek királya a John Goodman alakította Lawrence Woolsey legújabb filmje premierjére, ami alaposan felborítja a városka mindennapjait, egyszerre közelebb hozva a háború rémét, mégis kirántva a lakosságot a paranoia apátiájából. A főszerepben pedig a tinédzserkori szerelem, az bimbódzó ambíciók, és a fiatal generáció háborúértelmezése, ám még ebben a viszontagságos korban is ugyanazok határozzák meg a fiatalok mindennapjait: a testvéri szeretet, és barátság, mely legalább olyan erős.

Matiné

Matiné

Rocket Gibraltár

Macaulay Culkin korai filmje még a Reszkessetek betörők! sikere előttről, ahol egy Oscar-díjas legenda, Burt Lancaster unokáját alakította. Összegyűlik a család, hogy együtt ünnepeljék meg a Lancaster alakította Levi Rockwell születésnapját, a morózus öregúr azonban legszívesebben maradna egyedül, saját magányában, és úgy fest, egyetlen embert enged csak közel magához, legkisebb unokáját, a Culkin alakította Cy-t. Hiába a sok-sok évtizedes korkülönbség, nagyapa és unoka egy egészen különleges barátságban talál egymásra, hogy ebben oldódjon fel mindkettejük magánya.

Rocket Gibraltár

Rocket Gibraltár

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?