• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Bram Stoker's Dracula; Mary Shelley's Frankenstein; Az Álmosvölgy legendája

Film

A borzongás iskolája – Avagy miképp kategorizáljuk a horrorfilmeket?

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A horror műfaj a filmvásznon is iszonyatos fejlődésen ment keresztül az első, még rémfilmként aposztrofált 1928-as Terror című alkotás megjelenése óta. (Bár például a legendás Nosferatu még ennél is régebbi, 1922-es megjelenésű.) Nyugodtan mondhatjuk, hogy a központi vezérelv továbbra sem siklott ki, a műfaj gyakorlatilag tartja a maga kereteit, mindössze az eszközök, a tematika és persze a megvalósítás változik az olyan korszakos zseniknek hála, mint George A. Romero, William Friedkin, vagy épp az épp 120 éve született Alfred Hitchcock.

A terminológia általában szereti két nagy halmazra osztani a horrorfilmeket, aszerint, hogy mely érzékleteinkre hatnak, eszerint beszélhetünk a pszichénkre ható mozikról, melyben a borzalom nem feltétlenül jelenik meg közvetlenül, illetve beszélgetünk vizuális horrorfilmekről, melyek a vért és a belsőségeket is kendőzetlenül az arcunkba tolják. Mi ezúttal egy kissé más típusú csoportosítási rendszert választottunk, és igyekszünk ajánlani néhány valóban megtekintésre érdemes mozit ebből az olykor méltatlanul mellőzött és lenézett műfajból.

Testhorror

Kezdjük is akkor mindjárt a műfaj egy igen bizarr zsánerével. Már maga a kifejezés is groteszk cselekményt vetít előre, és valóban, ezek a filmek arra épülnek, hogy valami – egy földönkívüli életforma, egy paranormális entitás, egy balul elsült ember kísérlet – a főszereplőnk testén okoz rémisztő változásokat, torzulást, vagy mutációt, melyek alapjaiban határozzák meg a cselekményt.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? Kétségtelenül a zsáner legfontosabb és talán legjobb darabja, a horrorpápa, John Carpenter 1982-es A dolog című remeke, az antartktiszi kutatóbázison véres terrort kirobbantó földönkívülivel, aki mindig egy adott ember testébe bújik, tökéletesen átalakítva és másolva azt, hogy a többiek életére törjön. Kiemelendő még egy szintén kultikus alkotás, David Cronenberg mozija a fiatal Jeff Goldblummal a főszerepben 1986-ból, ez A légy. A kaffkai metamorfózist alapul vevő alkotásban egy törtető tudós balszerencsés módon keresztezi saját génjeit egy légy DNS-ével, aminek hatására lassan elveszíti emberi alakját.

Futottak még? Taxidermia, Szarvak, Embertelen pók

A dolog; A légy; Szarvak

A dolog; A légy; Szarvak Forrás: imdb.com

Krimihorror

Alighanem ezt a zsáner nem kell túlmagyarázni, sokan egyébként nem is sorolják feltétlenül ide, inkább egyszerűen a pszichológiai thriller megfogalmazással élnek. A példákat látva valóban elég vékony a határvonal, akadnak pl. akik krimihorrorkért emlegetik A bárányok hallgatnak című filmet is, mi alapvetően ezt nem sorolnánk a horror műfajhoz, de a sorozatzáró Hannibal című epizódot már annál inkább.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? A zsáner egyik legfontosabb darabja a Fűrész, illetve – bár tudjuk, hogy a folytatások színvonala meglehetősen változatos – az egész széria, hiszen itt egy sorozatgyilkos utáni nyomozás a film egyik szála, míg a másik az igencsak változatos és brutális halálnemek. Szintén idekívánkozik Az utolsó ház balra című film, melynek két verziója is készült, az első 1972-ben, a másik 2009-ben. Találtunk egy olyan amerikai listát, melyen A csontember című Denzel Washington-Angelina Jolie film is szerepel, de a következetesség azt kívánja, hogyha A bárányok hallgatnak-ot a pszichológiai thrillerhez soroltuk, akkor ennek is ott legyen a helye.

Futottak még? Köpök a sírodra, Amerikai psycho, A pokolból

Fűrész; Amerikai psycho, A pokolból

Fűrész; Amerikai psycho, A pokolból Forrás: imdb.com

Dark Fantasy

Ismét egy különleges kategória, valahol a horror és a fantasy határmezsgyéjén. Ez a műfaj eredetileg H. P. Lovecraft, vagy épp Robert E. Howard irodalmi munkásságából eredeztethető, de ahogy lenni szokott, a műfaji keretek itt is megfelelően kitágultak az évek során, ám bizonyos témák, pl. fekete mágia útján megszülető rémalak, továbbra is a részét képezik.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? Kritikusok szerint a horror műfaj egyik meglehetősen komolyanvehetetlen, olykor már-már nevetséges vonulata ez, de azért akadnak itt gyöngyszemek, mint amilyen Sam Raimi Gonosz halott-szériájára épülő A sötétség serege című mozi, a láncfűrészkezű Ash Williams-szel, de említhetném a 80-as évek VHS-korszakának kedvencét, a Szörnyecskéket, és alighanem még a Stephen King kultikus regényéből készült Az című film, akár az 1990-es, akár a tavalyi feldolgozás is ideférhet, a 27 évente életre kelő ősi gonosz történetével.

Futottak még? Pumpkinhead, A múmia (a 2017-es film), Dagon

A sötétség serege; Pumpkinhead; Stephen King: Az

A sötétség serege; Pumpkinhead; Stephen King: Az Forrás: imdb.com

Zombihorror

Talán az egyik, negatív értelemben leginkább felhígult vállfaj, George A. Romero annak idején jó adag társadalomkritikával nyakon öntve teremtette meg a zombifilmek vonulatát, de ez a kritikus vonal mára szinte teljesen kikopott belőle, és a hangsúly, néhány kivételtől eltekintve egyértelműen áttevődött a trancsírozásra.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? Romero nagy hármasa mindenképpen idekívánkozik, Az élőhalottak éjszakája, a Holtak hajnala, és a Holtak napja, illetve előbbi kettő feldolgozásai is a nézhető kategóriába esnek. Az új vonalas filmek közül sajnos kevés említésre méltó darab akad, és olykor a műfaj átmegy inkább saját maga direkt, vagy önkéntelen paródiájába, de az utóbbi évekből azért mindenképpen említésre méltó A kiéhezettek, illetve említésre méltó lehetett volna a Z világháború egy új fajta megközelítéssel, amennyiben a korhatárbesorolás nem veszi el a film igazi élét.

Futottak még? Hullajó, Haláli hullák hajnala, Terrorbolygó

Holtak hajnala; Z világháború; A kiéhezettek

Holtak hajnala; Z világháború; A kiéhezettek Forrás: imdb.com

Gótikus horror

Íme egy zsáner, mely nem igazán változik, és manapság gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint Friedrich Wilhelm Murnau 1922-es Nosferatu-ja idején, hiszen itt a történetek pikantériáját mindig épp a háttér adja, a sötét, komor és koszos 19. század, annak elmaradott dogmáival, vagy épp változásokra vágyakozó bizonytalan ambícióival.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? Bram Stoker Draculájának feldolgozásai kihagyhatatlanok, itt kiemelendő az 1992-es Francis Ford Coppola által parádés szereposztással megrendezett alkotás, vagy épp Frankenstein teremtményének története Kenneth Branagh-tól 1994-ből. A fej nélküli lovas kultuszát felelevenítő Az Álmosvölgyi legendája is kitűnő film, ez talán még a dark fantasy kategóriájába is befért volna, és persze Susan Hill regényének 2012-es feldolgozása, A fekete ruhás nő is e kategóriát gyarapítja.

Futottak még? A múmia (az 1959-es film), Az operaház fantomja (1925-ös film), Másvilág

Bram Stoker's Dracula; Mary Shelley's Frankenstein; Az Álmosvölgy legendája

Bram Stoker’s Dracula; Mary Shelley’s Frankenstein; Az Álmosvölgy legendája Forrás: imdb.com

Sci-fi horror

Egy igencsak könnyedén besorolható kategória. A horrort a sci-fivel ötvöző történetek valamikor az 1950-es évek táján futottak fel, legtöbbjük az akkoriban csúcsához közeledő hidegháborús paranoia miatt öltött testet, amiben mutáns óriásrovarok, vagy állatok ellen harcoltak a világ tudósai a hadsereggel karöltve. Talán ez az a tematika, mely a legnagyobb változásokon ment keresztül, ez pedig leginkább a sci-fi távlatainak volt köszönhető.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? Sci-fi horrorról beszélve nem maradhat ki az Alien-tetralógia, az emberi testben növekvő xenomorphok a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek, akárcsak a később kettejük crossoverévé váló Predator, akit előbb Arnold Schwarzenegger, aztán Danny Glover győzött le a filmvásznon. Ugyanígy említésre méltó még Paul W. S. Anderson 1997-es filmje Laurence Fishburne és Sam Neill főszereplésével, a Halálhajó, mely egy igen rémisztő dimenziókon átívelő utazással sokkolja a nézőket.

Futottak még? Élet, Hibrid, Alien: Covenant

A nyolcadik utas: a halál; A ragadozó; Halálhajó

A nyolcadik utas: a halál; A ragadozó; Halálhajó Forrás: imdb.com

Paranormális horror

Ismét egy kategória, mely a zombihorrorhoz hasonlóan iszonyúan felhígult az utóbbi 10 évben, pedig előtte kétségtelenül tudott új köntöst adni egy meglehetősen kötött tematikának. A szellemjárás, a boszorkányság, és a démoni megszállottság már a gótikus horror bizonyos műveiben is jellemző húzás volt, de nagyjából a 70-es évek táján öltött önálló alakot.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? Természetesen kihagyhatatlan William Friedkin mesterműve, Az ördögűző 1973-ból, az első horrorfilm, melyet a legjobb film és legjobb rendező Oscar-díjára jelöltek, a legjobb forgatókönyv szobrát pedig el is hozta. Ide kívánkozik még Tobe Hooper Poltergeist című filmje az indián temetőre épített házat lakó család kálváriájával, és újító szándéka miatt mindenképpen kötelező az Ideglelés is. Újkori társaik közül egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből a Démonok között széria, de ennek spin-off filmjei, mint pl. Az apáca, már korántsem sikerült ilyen fényesen.

Futottak még? Paranormal Activity, Amityville Horror – A rettegés háza, A ház hideg szíve

Az ördögűző; Poltergeist - Kopogó szellem; Démonok között

Az ördögűző; Poltergeist – Kopogó szellem; Démonok között Forrás: imdb.com

Tinihorror

A 80-as, 90-es évek tipikus horrormozija, tulajdonképpen leginkább talán a slasher filmekhez állnak közelebb, külön kategóriává a sanyargatott főszereplők életkora teszi mindössze, ám annyi ilyen film készült az elmúlt harminc évben, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette, különösen, hogy olyan kiváló rendezők bábáskodtak felette, mint pl. Wes Craven.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? Nem lesznek ismeretlenek a címek: Rémálom az Elm utcában Freddy Krueger iszonyatos tréfáival, a Péntek 13. Jason Vorhees féktelenségével, a Halloween széria Michael Myers ámokfutásával, vagy épp Wes Craven későbbi Sikoly-sorozata mind-mind ide kapcsolódik. A tinihorror máig népszerű, sőt, az utóbbi években megjelenő horrorfilmek igen jelentős hányadát teszik ki, de gyakorlatilag unalomig koptatott kliséket ismételgetnek, ritka az olyan egyedi próbálkozás, mint amilyen a Valami követ, vagy éppen az Oscar-díjas forgatókönyvű Tűnj El.

Futottak még? Végső állomás, Carrie, Tudom, mit tettél tavaly nyáron

Rémálom az Elm utcában; Péntek 13.; Sikoly

Rémálom az Elm utcában; Péntek 13.; Sikoly Forrás: imdb.com

Slasher horror

A legbrutálisabb kategóriát hagytuk a végére. A slasher, ahogy a neve is mutatja, gyakorlatilag mindenféle filmesztétikai értéknek híján van, egyetlen célja a meghökkentés. Itt erősebb dramaturgiai megfontolások nélkül repkednek a végtagok, belső szervek, és folyik a vér patakokban, és bár igencsak underground műfajról beszélünk, évről-évre azért csak megtalálja a maga közönségét.

Mely filmek érdemesek a megtekintésre? Valahol az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás című Hooper-filmmel, és Bőrpofa rémisztő eredettörténetével indult, ezt már csak a műfaj sajátosságai miatt is érdemes megnézni. Említésre méltó még a 2005-ös Eli Roth által rendezett Motel, de itt a kendőzetlen brutalitás bizonyára felforgatja majd egyesek gyomrát, és lehet, hogy erre a sorsra jut a Halálos kitérő széria is, ahol torz, kannibál hegyiemberek kínoznak turistákat egy eldugott erdő mélyén valahol az Egyesült Államokban.

Futottak még? A dög, Véres Valentin, Pokolkeltő

A texasi láncfűrészes mészárlás; Motel; Halálos kitérő

A texasi láncfűrészes mészárlás; Motel; Halálos kitérő Forrás: imdb.com

 

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is, és nyomj egy LIKE-ot, hogy ne maradj le a legújabb írásokról!

Rejtély-mánia, avagy 9 csavaros krimi a filmtörténelemből

5 szuperhősfilm, ami valójában nem is az, és több annál

10 kiváló képregényfilm a Bosszúállókon túl

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?