Film

A holló közbelép, avagy 25 éve, hogy nincs köztünk Brandon Lee

Hirdetés

Az 1994-es San Marinói Formula 1-es nagydíj hétvégéjét súlyos balesetek és tragédiák övezték. Rubens Barrichello borzalmas balesetét, és Roland Ratzenberger tragikus halálát látva az akkor háromszoros világbajnok Ayrton Senna eltöprengett rajta, hogy a gyászos események árnyékában talán nem jó ötlet elindulni a vasárnapi versenyen. Végül mégis rajthoz állt.

Furcsa, mennyi baljós jel utalt arra, hogy valami nincs rendben, láthatóan kétséget ébresztve a valaha volt egyik legjobb Forma 1-es pilótában, és szintén furcsa, hogy alig több mint egy évvel korábban, egy egészen más színtéren valami kísértetiesen hasonló következett be.

A Lee-család meglehetősen szerencsétlen csillagzat alatt született. A kiváló harcművész, Bruce Lee-t, miután olyan mára kultikus filmekben szerepelt, mint A sárkány közbelép, A sárkány útja, vagy a Tomboló ököl, egészen banális módon érte el a vég, 1973. július 20-án este. A boncolás szerint a fejfájására kapott Equagesic nevű fájdalomcsillapító egyik hatóanyaga allergiás reakciót váltott ki nála, és a mindössze 32 éves színésszel – akinek nagy jövőt jósoltak, és minden nappal sikeresebb és népszerűbb lett – agyi ödéma végzett.

Bruce Lee és a kis Brandon

Bruce Lee és a kis Brandon Forrás: www.telegraph.co.uk

Fia, Brandon, ekkor mindössze 8 éves volt. A családfő halála után Hongkongból Seattle-be, majd onnan Los Angelesbe költöztek. Brandon problémás gyerek hírébe állt, de a magatartásbeli gondokat sosem magyarázta apja korai elvesztésével, ami viszont tény, hogy kevéssel az érettségi előtt eltanácsolták a középiskolából. Édesanyja Linda Lee egyszer azt mondta róla, „vagy a tanárok kedvence, vagy a rémálma”. A fiatal Brandon ígéretes tehetségnek tűnt, ám nehezen volt kezelhető. 1983-ban aztán az Emerson Kollégiumban folytatta tanulmányait és fő tárgyának a színészetet választotta, nemsokára pedig New Yorkban találta magát, és belépett az American New Theatre csoportba. Mindezzel párhuzamosan apja egyik tanítványától igyekezett elsajátítani a harcművészetet, vagyis életútjában több párhuzamot is találhatunk Bruce Lee-vel.

Brandon egy ausztrál tévéinterjúban erről a következőket mondta: „Úgy érzem, azzal, hogy a fia voltam, kaptam bizonyos lehetőségeket az élettől, melyeket amúgy nem kaptam volna meg, és ezért nagyon hálás vagyok. Természetesen szerettem volna elérni a kiválóságnak ugyanazt a szintjét, amit ő képviselt az élet minden területén, de ez nem jelenti azt, hogy utánozni akartam őt. Egyébként sem tudnám, én más típusú ember vagyok, más körülmények közt nőttem fel, más országban… és életem során a legtöbb dolgot másképp csináltam, mint ő.”

Több hongkongi akciókrimi után 1991-ben került legközelebb a tűzhöz, amikor megkapta Johnny Murata rendőrnyomozó szerepét Dolph Lundgren partnereként a Leszámolás Kis-Tokióban című akciófilmben. Bár maga a film számos kifogásolnivaló elemet tartalmaz, és alapjában véve egyáltalán nem nő túl a korszak megannyi hasonszőrű alkotásán, Brandon Lee-t kétségtelenül feltette a térképre. „Rendkívül természetes egyéniség volt, elképesztően szomorú a története, mert nagyon nagy sztár lehetett volna, ha nem történik vele, ami történt”, mondta róla Dolph Lundgren egy 2010-es interjúban.

A film sikerének köszönhetően egy évvel később megkapta első főszerepét a Mint a tűz című filmben, és a 20th Century Fox-al további két, hasonló kaliberű filmre írt alá, a kedvező előjelek is azt mutatták, hogy a nagy áttörés nem várat soká magára. Még 1992-ben meg is kapta Eric Draven szerepét a nagy sikerű képregény, A holló filmadaptációjában. A film egyébként Alex Proyas ausztrál filmrendező amerikai debütálása is lett volna, vagyis több közreműködő karrierjének szempontjából is döntő fontossággal bírt.

Brandon belevetette magát a munkába, és nagyon keményen készült a szerepre, tisztában volt vele, hogyha a film jól sikerül, a stúdiók és producerek pedig felfigyelnek az alakítására, az végleg megnyithatja számára az utat Hollywood felé. Annál is inkább szeretett volna élni a lehetőséggel, hiszen hiába merült fel nálánál befutottabb színészek neve a forgatókönyv előkészületi fázisában, végül kizárólag őt keresték meg konkrét ajánlattal, tehát méltán érezhette magáénak Eric figuráját.

Eric Draven sminkje készülőben

Eric Draven sminkje készülőben Forrás: dangerousuniverse.com

A forgatás 1993. február 1-én, Brandon huszonnyolcadik születésnapján kezdődött, ám az elkövetkező másfél hónapban több tényező is nehezítette a stáb munkáját. Rögtön az első nap egy magasfeszültségű vezeték okozott komoly égési sérüléseket az egyik díszleteken dolgozó asztalosnak, majd néhány hét múlva az egész forgatás sorsa veszélybe került, mikor egy borzalmas vihar csapott le a stábra. Pár nappal később az egyik stábtag autóbalesetet szenvedett, újabb néhány nap múlva pedig az egyik kaszkadőr sérült meg. Bármilyen baljós jelek is voltak ezek, mind semmi ahhoz a tragédiához képest, ami március 31-én várt a résztvevőkre.

A film egyik jelenetének felvétele közben az egyik kellékpisztolyba szorult repeszdarab a fegyver elsütésének erejétől kiszabadult, és Brandon hasfalába fúródott, csupán néhány centire állva meg a gerincétől. Brandon azonnal elveszítette az eszméletét, a forgatást leállították, a főszereplőt pedig kórházba szállították. Az orvosok hat órán át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni, hajnalra belehalt a sérülésbe. Az esetet végül balesetnek minősítették, ám természetes módon rengeteg elmélet kapott szárnyra az elkövetkező években, melyek egy része egyenesen a kínai maffia üzelmeit látta megbújni a történtek hátterében.

Ami biztos, hogy a kellékpisztolyt elsütő színész, a Mókást alakító Michael Massee életén örökre nyomot hagyott a tragédia. „A történtek után egy egész évig szabadságon voltam, visszamentem New Yorkba, és minden időmet a családommal és a közeli barátaimmal töltöttem. Drukkoltam, hogy mielőbb átlendüljek ezen az állapoton, de nem volt egyszerű, mert bárhol jártam az utcán, ha felismertek, futottak oda hozzám, hogy az esetről kérdezzenek”, mondta a nemrég elhunyt Massee egy 2005-ös interjúban, mikor először beszélt nyilvánosan a tragédiáról.

Tekintve, hogy Lee jeleneteinek legnagyobb részét már leforgatták, a stábnak el kellett döntenie, befejezik-e a filmet, vagy sem. A technikai akadályokon túl leginkább az volt kérdéses, vajon érzelmileg mennyire viseli meg őket az utómunka. A döntést nehezítette, hogy a filmet forgalmazó Paramount Pictures a történtek után kifarolt a film mögül. Öröm az ürömben, hogy a jogokat végül a Miramax stúdió vásárolta meg, az új forgalmazó pedig kibővítette a produkció költségvetését, így bőven lett keret az utóforgatásokra, illetve a digitális utómunkákra.

Ki tudja, mivé nőhette volna ki magát a film

Ki tudja, mivé nőhette volna ki magát a film hatására Forrás: www.pinterest.com

A végső szót végül a rendező Alex Proyas mondta ki, aki hihetetlenül megkedvelte Brandont a közös munka során, és rettenetesen megviselte a férfi halála. Jeff Most, a film társ-producere állítólag a következő rövid sztorival győzte meg: „Mielőtt Wilmingtonba utaztunk a forgatásra, Brandon annyit mondott, elképesztően izgatott a film miatt. Azt mondta, semmi sem olyan fontos számára, mint Eric Draven.”

A filmet végül Brandon dublőrének, Chad Stahelskinek a segítségével fejezték be, és 1994. május 13-án került bemutatásra. A Rolling Stone magazin, és a New York Times már akkor dicsérő kritikákkal halmozta el, a megjelenése óta eltelt huszonnégy évben pedig igazi kultuszfilmmé vált, melyben – nem vonva le a film magával ragadó atmoszférájából – sajnálatos módon bizonyára óriási szerepe volt a címszereplő tragédiájának.

A halálakor mindössze huszonnyolc éves Brandon Lee immáron 25 éve nincs köztünk, és látva utolsó filmbéli alakítását, hallva a kollégák szavait, mikor munkavégzéséről és elhivatottságáról beszélnek, csak egyetérthetünk azzal, amit Dolph Lundgren is mondott róla. Ígéretes tehetség volt, és ígéretes karrier állt előtte, ám a sorsa végül ugyanoda futott ki, mint saját apjáé. Kultikus alakká, és igazi filmes legendává vált.

Kapcsolódó cikkek

Tudósok és túlzások?

Tudósok és túlzások – 5 világhírű film, mely semmibe vette a tudományt

De még nem merészkedett a nevetségesség határáig.

Film

2021. 01. 26.

Egy közel húsz éves gyümölcsöző munkakapcsolat érhet véget

Christopher Nolan közel 20 év után otthagyhatja a Warner stúdiót

A sikeres együttműködés 2002-ben kezdődött, most a Warner döntése teheti tönkre.

Hírek

2021. 01. 26.

Walter Bernstein (1919-2021)

Elhunyt Walter Bernstein, A hét mesterlövész forgatókönyvírója

Hollywoodi aranykorának keresett írója 101 éves volt.

Hírek

2021. 01. 26.

Bizarr Disney-eredetek (Forrás: rebloggy.com)

A valóság véresebb, mint hitted – 5 Disney mese eredete, amely kész horror

A tündérmesék közel sem olyan tündériek, mint hittük…

Film

2021. 01. 25.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Tudósok és túlzások?

Tudósok és túlzások – 5 világhírű film, mely semmibe vette a tudományt

De még nem merészkedett a nevetségesség határáig.

Film

2021. 01. 26.

Bizarr Disney-eredetek (Forrás: rebloggy.com)

A valóság véresebb, mint hitted – 5 Disney mese eredete, amely kész horror

A tündérmesék közel sem olyan tündériek, mint hittük…

Film

2021. 01. 25.

Doktor Zsivágó (1965)

Hollywood-i akták 35. – Doktor Zsivágó (1965)

David Lean klasszikusa, melyet csak a nézők szerettek igazán.

Film

2021. 01. 22.

Filmre álmodott írói életek

Eleven zseniportrék – 10 kiváló film 10 legendás íróról

Az emberek, az irodalmi remekek mögött, sorsok a hírnéven túl.

Film

2021. 01. 18.

Az utánozhatatlan kalap és kabát

Későn érő típus – Humphrey Bogart, a film noir koronázatlan királya

Énazonosság és karakterazonosság mellébeszélés nélkül.

Film

2021. 01. 14.

Hirdetés