• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

A legendák ideje – 10 nagyszerű sportfilm a kitartásról

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A sport rajongóinak számos olyan filmet tudunk ajánlani, amelyek nemcsak kikapcsolódásnak tökéletesek, hanem követendő példaként is szolgálnak bárkinek, hogyha kitartásról, hitről és akaratról van szó. Sok műben az esélyegyenlőség kérdése is megjelenik, ami napjaink fontos problémája. A lista természetesen szubjektív, de mindegyik alkotást érdemes megtekinteni, akár többször is, mert legtöbbjük arra is képes, hogy újra visszanyerjük az emberiségbe vetett és esetlegesen megcsappant bizalmunkat.

Menekülés a győzelembe

Régivágású film, de igazi filmtörténeti csemege: a történet szerint a focibolond Steiner hadnagy (a legendás színész, Max von Sydow alakításában) híres játékosokat fedez fel a különböző nemzetiségű, szövetséges foglyok között a második világháború egy náci fogolytáborában, ezért futballmérkőzést szervez saját katonái és a rabok között. Úgy gondolja, a felhajtás tetszeni fog a megszállt Párizs lakóinak, az edzések pedig lekötik a foglyokat, azonban a büntetőtábor lakói a francia ellenállókkal összefogva szökésre akarják felhasználni a focimeccs keltette felbolydulást. A filmet nemcsak Michael Caine és Sylvester Stallone rajongóinak ajánlom, hanem a sporttörténelem iránt érdeklődőknek is, hiszen Pelét is felfedezhetjük a szereplők között, a film ráadásul Budapesten forgott.

Menekülés a győzelembe

Menekülés a győzelembe

A 42-es

Ez az alkotás az emberi jogi filmek kedvelőinek ajánlott, akik szeretik a diszkrimináció tilalmával kapcsolatos témákat. A film 1946-ban játszódik, amikor is a Brooklyn Dodgers vezetője, Branch Rickey (Harrison Ford) leszerződteti a baseball-legenda Jackie Robinsont (a tragikusan fiatalon elhunyt Chadwick Boseman kiváló alakításában).  Az igaz történeten alapuló alkotás az amerikai sporttörténelem egyik legnagyobb jelentőségű leigazolását mutatja be, két ember egészen valószerűtlen barátságán és szakmai kapcsolatán keresztül, mely, mint ma már tudjuk, örökre megváltoztatta a profi liga játékosrostájához való hozzáállást, arról nem beszélve, hogy Harrison Ford és Chadwick Boseman párosa hihetetlenül jól működik együtt a vásznon.

A 42-es

A 42-es

Tűzszekerek

Minden bizonnyal mindenkinek kitörölhetetlen emlék a két futó képe, ahogy Vangelis ominózus zenéjére utolsó erőfeszítéseiket latba vetve a cél felé igyekeznek. A történet a XX. század elején játszódik, amikor is két megszállott futó, Harold (Ben Cross) és Eric (Ian Charleson) vérre menő küzdelmet vív egymással a győzelemért. Eric, az elszánt skót misszionárius Isten dicsőségéért fut, míg Harold a győzelmeivel akarja bebizonyítani helyét a társadalomban. Ők ketten képviselik Angliát az 1924-es párizsi olimpián, s miután a futás mindkettőjük számára az életet jelenti, így küzdelmeik során hihetetlen indulatok és ellentétek feszülnek egymásnak, amely azonban a kölcsönös elismerésen és tiszteleten is alapul.

Tűzszekerek

Tűzszekerek

Hajsza a győzelemért

Az autóverseny világa mindig is vonzott, erről a sportról pedig szerencsére kiváló filmek készülnek. Ron Howard alkotása kitűnően ragadta meg a Forma 1 életveszélyes hangulatát, Chris Hemsworth kiváló, és Daniel Brühl egészen zseniális alakításával. Niki Lauda és James Hunt rivalizálása, a majdnem végzetes nürburgringi baleset, és az utolsó futam utolsó köreiben eldőlt világbajnoki hajrá mind-mind a valóság közel valós lenyomata, melyben tanúi lehetünk, hogy a sport nem ellenségeket, csupán riválisokat szül, ám minden egészséges versengés mögött – még két ennyire eltérő jellem esetében is – az egymás iránti feltétlen tisztelet minden másnál erősebb.

Hajsza a győzelemért

Hajsza a győzelemért

A remény bajnoka

A film a harmincas évekbe, a nagy gazdasági világválság idejére repít vissza minket, amikor egy bokszoló, James J. Braddock (a zseniális rosszfiú, Russell Crowe) akinek karrierje egy sérülés miatt véget ért, mégis elvállal egy meccset, amelyben esélytelennek tűnik a győzelemre, ugyanakkor karrierje ismételt beindulását reméli az ütközettől, melynek során összetalálkozhat, ám közeleg a nagy ellenfél, a nehézsúlyú világbajnok, Max Baer (Craig Bierko), aki már két ember halálát okozta a ringben. Izgalmas, feszült tempójú alkotás a Rocky-nyomvonalán haladva, Ron Howard és Russell Crowe második együttműködése az Egy csodálatos elme után, egy egészen zseniális Paul Giamattival a film mellékszerepében.

A remény bajnoka

A remény bajnoka

Senna

Ayrton Senna, a legendás brazil versenypilóta sokak szerint minden idők legjobb autóversenyzője volt, a Forma 1 királya, aki miatt számos versenyző kezdett el ezzel a sporttal foglalkozni. A nem mindennapi dokumentumfilm felöleli Senna monumentális Forma 1-es karrierjét 1984-től kezdve, amikor kiemelkedően tehetséges kezdőként berobbant a királykategória világába, egészen az 1994-ben történt tragédiáig, ami a mai napig meghatározó a sport világában. A Senna-család és a Forma 1-es vezetőség önzetlen közreműködésével készült Senna a legendás pilóta életéről szóló első hivatalos dokumentumfilm, benne számos, korábban még nem látható archív felvétellel. Bárkinek ajánlott, aki egy kiemelkedő és példaértékű életutat szeretne megismerni.

Senna

Senna

Emlékezz a Titánokra!

A film az esélyegyenlőség és a diszkriminációtilalom iránt érdeklődőknek ajánlott, az emberi jogok érvényesítésének ékes példája. A történet szerint 1971-ben a virginiai Alexandria városában épp csak megkezdődött a faji elkülönítés felszámolása. Két iskola összevonása, majd egy új, színes bőrű futballedző, Herman Boone (a zseniális Denzel Washington) kinevezése után a feszültségek azonban egyre fokozódnak, hiszen a fehérekből álló Titánok nevű csapat tagjai nehezen fogadják el Boone vezetését, ám hamarosan felismerik, hogy a gyűlölködés felesleges, és a legnagyobb erő az összefogásban rejlik. Egészen felemelő történet a barátságról, a tiszteletről, a sport tisztaságáról, és a bajtársi szeretet mibenlétéről.

Emlékezz a Titánokra!

Emlékezz a Titánokra!

Eddie, a sas

Eddie (Taron Egerton újabb kiváló megformálásában) nem túlzottan ügyes, igazi kétballábas figura, viszont irigylésre méltó lélek és kitartás tulajdonosa. Ennek köszönhetően ő lesz az egyetlen, aki síugróként a brit színeket képviseli az 1988-as Calgary téli olimpián, s ő lett a brit sporttörténet egyik legnagyobb legendája: példa arra, hogy nem szabad feladni, hogy érdemes küzdeni, és nem a győzelem a fontos, hanem a szorgalom és a hit. Az Eddie, a sas másik fontos üzenete, hogy nem mindenben kell messzemenőkig a legjobbnak lenned, ha emellett a tevékenység minden pillanata ajándék a számodra, amivel gyakorlatilag a film újrafogalmazza az olimpiai játékok atyjának, Pierre de Coubertin bárónak örökérvényű üzenetét.

Eddie, a sas

Eddie, a sas

Invictus – A legyőzhetetlen

A rögbi szerelmesei számára kötelező alkotás Clint Eastwood filmje. A cselekményben – amely természetesen igaz történetet dolgoz fel – Nelson Mandela (Morgan Freeman) 1990-ben, 27 év után szabadul a börtönből, majd négy évvel később megválasztják Dél-Afrika elnökének. Az 1995-ös rögbi-világbajnokságot a Dél-Afrikai Köztársaság rendezi, Mandela legnagyobb álma pedig az, hogy az országban élő fehérek és feketék egyaránt összefogjanak és a csapatért szorítsanak. A film kiválóan mutatja be a sport közösségépítő és nemzetformáló erejét, azt a talán semmihez sem hasonlítható tulajdonságot, hogy egyetlen közös szenvedély alatt egyesítse az embereket bőrszínre, vagy identitásra való tekintet nélkül.

A legyőzhetetlen

A legyőzhetetlen

A legendák ideje

Ez a film az abszolút kedvencem, minden évben újranézem. A mű középpontjában a mára már legendás atléta, Jesse Owens áll, aki a film elején még csak bontogatja szárnyait egy olyan környezetben, ahol bőrszíne miatt nem sok rokonszenvre számíthat. Larry Snyder edző felfigyel rá, s ki akarja juttatni az 1936-os berlini olimpiára. Owent izgatja, hogy a legjobbak között versenyezhet, azonban zavarja őt a nácik rasszista propagandája, ami egyre inkább kezd nyilvánvalóvá válni a külföldiek számára is. Az NAACP – ez az egyik legrégebbi és legbefolyásosabb polgárjogi szervezet az Amerikai Egyesült Államokban – arra kéri Owenst, hogy ne induljon az olimpián politikai okok miatt. A fiatal tehetség viszont rajthoz áll, és elkápráztatja a világot. Teljesítménye ma már legenda, s olyan fricska volt Hitler politikájával szemben, amely ma is sporttörténeti bravúr, sőt, sokkal több annál: az egyenlőség hirdetése, a tehetség és az akarat diadala.

A legendák ideje

A legendák ideje

Kapcsolódó cikkek

Tények, konteók, gyanúsítottak – Ki felelős a Notre-Dame-ot emésztő lángokért?

A szomorú tűzeset politikai és vallási ideológiák csapdájában.

Mel Gibson kapta a John Wick-előzménysorozat egyik főszerepét

A rettenthetetlen Oscar-díjas rendezője elfoglaltabb, mint valaha.

Hollywoodi filmekről készít dokumentumsorozatot David Fincher

A Hetedik rendezője negyedszer dolgozik együtt a Netflix gárdájával.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Tények, konteók, gyanúsítottak – Ki felelős a Notre-Dame-ot emésztő lángokért?

  A szomorú tűzeset politikai és vallási ideológiák csapdájában.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 19.

  Filmkritika és filmrajongók – Avagy a közönségfilmek kétes viszonya a posztmodern fogalmával

  Manapság látszólag mindenre felelőtlenül ráaggatott jelző.

  • 2021. október 18.

  A filmtörténelem 5 elválaszthatatlan színészpárosa, akik valóban jóbarátok voltak

  Ismerősökből kollégák, kollégákból olykor életre szóló barátok.

  • 2021. október 14.

  Könyv vs. Film, avagy az örök vita – De van-e egyáltalán miről vitázni?

  Az örök vita, melyben az igazság nem ott van, ahol gondolnánk.

  • 2021. október 11.

  Ideológiák csapdájában – 20 betiltott film, mely áldozatul esett a cenzúrának

  Avagy szokásrendszerek, vallási és politikai ideológiák iránymutató szerepe.

  • 2021. október 6.

  10 világhírű klasszikus Hollywood aranykorából, mely valójában remake

  Avagy a feldolgozásláz 60-70 évvel ezelőtti fejezete.