• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

Az acélember halála – George Reeves Supermanjének rejtélyes esete

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Hollywood története telis-tele van titkokkal, és Hollywood féltékenyen őrzi is őket. George Reeves neve már az 1939-es Elfújta a szél stáblistáján is felbukkant, melyben egy nyúlfarknyi szerepben Scarlett egyik udvarlóját alakította a film elején. A második világháború után aztán ügynöke nyomására elvállalta, hogy egy rövidfilmben belebújik Superman jelmezébe, ám a főleg gyerekeknek szóló képregényadaptációnak akkora sikere lett, hogy végül 24 részes sorozatot forgattak belőle.

Reeves országos hírű sztár lett, azonban a szerep, melyet sosem tartott sokra, teljesen felemésztette. 1959. június 16-án partit adott otthonában, ahol felment a hálószobába, majd egyetlen lövéssel végzett magával. Legalábbis a hivatalos jelentés szerint, ám halála azóta is Hollywood egyik legnagyobb rejtélye, akadnak ugyanis apróságok, melyek cáfolhatják az öngyilkosság tényét. De vajon kinek állt útjában, és mit követett el a pályáját amatőr zenészként és bokszolóként kezdő színész, aki látszólag épp karrierje csúcsán volt, anyagi helyzete és magánélete is rendeződni látszott, mikor elérkezett a végzetes éjszaka?

George Reeves (1914-1959)

George Reeves (1914-1959)

Bűntanya

George Keefer Brewer-ről, azaz George Reeves-ről sok mindent el lehetett mondani, de azt, hogy ne tett volna meg mindent a boldogulásért, és ne áldozta volna be idejét és tehetségét, hogy előrébb jusson a filmes ranglétrán, azt egészen biztosan nem. Az Elfújta a szél ugyan látszólag kitűnő lehetőség volt, a nyúlfarknyi szerep ugyanakkor kevés perspektívát kínált, miután ugyanakkor szerződést kötötte a Warner-hoz, ez meglehetősen leszűkítette a mozgásterét. Így aztán egyszerűen azért, hogy pénzt keressen, számos B-filmes produkcióban tűnt fel többek közt a később befutott James Cagney, és Ronald Reagan társaságában. Az 1940-es években – miután a Warner közös megegyezéssel szerződést bontott vele – kipróbálta magát a Twentieth Century-Fox és a Paramount égisze alatt is, azonban mikor már kezdett volna értékelhető forgatókönyveket kapni, 1943-ban megérkezett a behívója az amerikai hadseregbe.

A frontot nem járta meg végül, a hadsereg mozgóképes egységéhez osztották be hollywoodi tapasztalatai miatt, és kiképzést elősegítő filmek gyártásában kellett segédkeznie. A háborút követően nagy reményekkel tért vissza Hollywoodba, ekkora azonban a stúdiók kényszerű leállásai, a gyártási ütemek lassulásai miatt került perifériára, így elvállalt minden szerepet, ami az útjába került (játszott együtt többek közt Johnny Weissmüllerrel is), aztán 1950-ben annyira kiábrándult a nyugati partból, hogy New Yorkba költözött, és leginkább rádiójátékok felvételeiből tartotta el magát.

1951-ben újabb nagy lehetőséget kapott Fritz Lang Bűntanya című westernjében, mely aztán végül nem abban a formában adott lökést karrierjének, ahogyan azt ő remélte. E film forgatásán figyelt ugyanis fel rá az RKO, mely éppen azon volt, hogy előkészítsen egy sorozatot Jerry Siegel és Joe Shuster 1938-tól megjelenő Superman-képregényei kapcsán.

Reeves fiatalon

Reeves fiatalon

Amerika kedvenc gyerekhőse

Reeves nem hitt a televízióban, olcsó szórakozásnak tartotta a szélesvászonnal szemben, de látva az elmúlt néhány év munkáit, nem igazán volt abban a helyzetben, hogy válogasson, ráadásul a stúdió addigi legborsosabb gázsiját ajánlotta neki. A szerződés eredetileg egy egy órás epizódra szólt, és Reeves úgy vélte, átmeneti megoldásnak megteszi, ám a film, különösen a gyerekek körében akkora nézőszámokat produkált, hogy azonnal berendeltek belőle egy 24 epizódos évadot, Reeves pedig egyszerűen nem mondhatott nemet rá. Az első szériát aztán öt további évad követte, a korábban főleg B-filmekben feltűnt színészből pedig Amerika kedvenc gyerekhőse vált, akit közönségtalálkozókon tömegek vártak, szüleik kezébe kapaszkodó gyerekek serege, akik egy pillanatra látni akarták kedvenc képregényhősüket teljes életnagyságban is. Reeves karrierje látszólag célba ért, ám ő maga nem így gondolkodott erről.

1953-ben ugyan kapott egy kisebb szerepet a Burt Lancaster és Frank Sinatra nevével fémjelzett Most és mindörökké című James Jones-adaptációban, de ez nem volt elég arra, hogy Superman szerepét maga mögött hagyja, mely aztán szépen-lassan felemésztette őt. Az első két évad után ugyanis Reeves-nek harcolnia kellett a magasabb fizetésért, és abban sem volt biztos, hogy 40 évesen valóban neki kellene játszania a szuperhőst, ugyanakkor nem feledkezhetett el róla, hogy anyagi helyzetének javulását a köpenyes igazságosztónak köszönhette. A férfi ekkoriban Leonore Lemmonnal járt, és tervezte az eljegyzést, azonban közben viszonyt folytatott Toni Mannix-szel is, az MGM stúdió vezérének, Eddie Mannix-nek a feleségével, melyet 1958-ban sikerült csak lezárnia.

Ugyanebben az évben ért véget a Superman utolsó évada, és bár Reeves szíve szerint már évekkel korábban szabadult volna a szereptől, rá kellett jönnie, hogy anélkül alig maradna valamije.

George Reeves a csúcson

George Reeves a csúcson

Eldördülő lövés(ek)

Az RKO aztán a segítségére sietett, és 1959-ben felkínált a számára egy szerződést, miután hiába várt más szerepajánlatokra, melyben feltámasztották, mintegy folytatták volna az Acélember történetét. Reeves aláírta tulajdonképpen mentőövként, és jegyese, Lemmon elmondásai alapján ettől kezdve mély depresszió jelei mutatkoztak rajta. Reeves a forgatásra készült 1959. július 16-án; egy étteremben eltöltött vacsora után hazatért új házába Lemmonnal és barátjával, Robert Condonnal, A mandzsúriai jelölt című regény írójával. Condon és Lemmon iszogattak, de Reeves fáradtságra panaszkodott, és éjfél előtt nem sokkal felment a szobájukba és lefeküdt aludni. Később befutott még néhány barát, William Bliss és Carol Van Ronkel, a társaság pedig masszív és mértéktelen italozásba fogott, és ahogy emelkedett a hangulat, úgy emelkedett a hangerő is.

Reeves éjjel fél kettő tájban jelent meg a lépcső tövében, karikás szemekkel, fáradtan, és dühösen kérte a társaságot, hogy legyenek tekintettel rá, és halkítsák le magukat. Miután visszatért a szobájába, pár perc elteltével lövés dörrent. Odafent Reeves meztelenül feküdt az ágyon, fejlövés végzett vele, melyet vélhetően ő maga adott le egy .30-as kaliberű Lugerből. Az öngyilkosság ténye látszólag kikezdhetetlen, ám a történet mégis itt kezd izgalmas, ugyanakkor szomorú lenni.

A lenti négytagú társaság ugyanis mindössze egy óra múltán értesítette csak a rendőrséget, amit később saját részegségükkel, és a Reeves halála miatt érzett sokkal magyaráztak. A nyomelemzők aztán további furcsaságokra bukkantak. Lemmon és barátai egyértelműen egyetlen lövésről beszéltek, a Lugert azonban háromszor sütötték el, és a három töltényhüvelyt meg is találták Reeves szobájának padlóján, egyet pedig a férfi teste alá szorulva.

A nyomozók egyetértettek abban, hogy a vendégek tanúvallomásai nem felhasználhatóak, mert még a kihallgatás pillanatában is részegek voltak.

Burt Lancaster partnereként a Most és mindörökké forgatásán

Burt Lancaster partnereként a Most és mindörökké forgatásán

„Na, ugye megmondtam?”

Ugyanakkor nem csupán a töltényhüvelyek száma nem stimmelt. A Lugeren ugyanis nem voltak ott Reeves ujjlenyomatai, márpedig a férfi meztelenül halt meg, ugyanakkor a kezén nem találtak lőpornyomokat sem, ami bizonyítaná, hogy ő sütötte el a fegyvert. Erőszakos behatolásnak ezzel szemben nem lelték nyomát, semmi sem bizonyította, hogy a lövések eldördülésének pillanatában második személy is tartózkodott volna a szobában. Ahogy zajlott a nyomozás, a tanúk nyilatkozatai is mindinkább összekeveredtek. William Bliss azt állította, nem emlékszik rá, hogy Leonore Lemmon a nappaliban lett volna velük, mikor meghallották a lövést és azt is mondták, hogy miután Reeves tajtékozva közölte velük, hogy legyenek csendben, Lemmon azt mondta „na, most mindjárt főbe lövi magát”, aztán a lövés után csak annyit „na, ugye megmondtam?”

Perdöntő bizonyíték persze nem került elő, így a hatóságok öngyilkosság címén viszonylag hamar lezárták az ügyet, ám Reeves édesanyja nem hagyta annyiban, és felkérte a hollywoodi aranykor egyik sztárügyvédjét, Jerry Giesler, hogy nyittassa újra az aktákat. Geisler kérésére Reeves testét újra felboncolták, és bár a szakvélemény a halál okaként továbbra is a fejlövést állapította meg, a testen lehetséges dulakodásból fakadó zúzódásokat is találtak, melyek eredetét nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni.

A vizsgálat további egy hónapon át zajlott, ám miután nem került elő újabb nyom, a bíróság helyben hagyta az öngyilkosság tényét. 1960-ban Reeves csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán, és nagyjából ekkoriban történt, hogy Rory Calhoun, Reeves jóbarátja, és kollégája azt nyilatkozta a sajtónak, hogy „Hollywoodban senki sem hiszi el, hogy öngyilkosság volt”, majd homályos utalást tett Eddie Mannix-re, és az MGM-vezér ködös és nyílt titoknak számító maffiakapcsolataira. Aki nem fogadja el az öngyilkosság tényét, manapság is jobbára abban hisz, hogy a felszarvazott, teljhatalmú úr egyszerűen parancsot adott Superman kiiktatására.

Az ABC promóciós fotóján

Az ABC promóciós fotóján

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?