• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

Búcsú Hollywoodtól – 9 elfeledett színész, aki egykor igazi sztárnak számított

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A showbiznisz kemény terep, általában nem válogat az eszközökben, egyetlen pillanat alatt világsztárt farag valakiből, akit aztán észrevétlenül „temet” el, mikor már nem húz hasznot belőle. Alighanem ennek folyamatát senkinek sem kell bemutatni, Hollywood amennyire a tenyerén hordoz valakit, ugyanolyan zord is tud lenni, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi névsor, olyanok arcai, akiket alighanem mindannyian ismerünk, láttuk őket a filmvásznon, és akik évek, vagy évtizedek óta gyakorlatilag láthatatlanok a nézők számára.

Hogy valaki hátat fordít az álomgyárnak, számtalan okból fakadhat: tehetségtelen ügynök, magánéleti problémák, függőségek, vagy annak ténye, hogy valakinek egész egyszerűen elege lesz abból a közegből. Hollywoodról sokan elmondták, hogy túlságosan is büszke, azaz, ha valaki kilép ölelő karjai közül, vélhetően sosem fogja visszaengedni, és ez utóbbira meglehetősen kevés példát tudnék mondani, bármennyire is kutatok az emlékeim közt. Íme, most 9 színész, akikért egykoron milliók rajongtak, és akikről évek óta alig-alig hallani.

Louis Gossett Jr.

Egy igazi nagyágyúval kezdünk, az idén már 83. évét betöltött Louis Gossett Jr. ugyanis még az Oscar-díjat is elnyerte 1983-ban a Garni-zóna című filmért, de emellett is olyan filmekben tűnt fel, mint a Vasmadarak-trilógia, a Cápa 3., vagy épp a 80-as évek VHS-korszakának egyik igazi gyöngyszeme, a Kedves ellenségem című sci-fi. Gossett Jr.-t a 80-as évek végén Hollywood egyik legjobb karakterszínészeként tartották számon, míg végül az 1993-as Sean Connery-vel közös Afrika koktél című film bukása be nem tett a karrierjének. Onnantól gyakorlatilag kizárólag gyenge minőségű tévéfilmekben kapott munkákat, 2014-ben pedig idős korára való tekintettel, felhagyott a színészkedéssel.

Louis Gossett, Jr.

Louis Gossett, Jr.

Emilio Estevez

Martin Sheen nagyobbik fia, és Charlie Sheen bátyja és féltestvére egykor elképesztő reménysége volt az amerikai filmkészítésnek. Első szerepében rögtön az egyik legkultikusabb háborús film, az Apokalipszis most!-ban tűnt fel, aztán egy újabb Francis Ford Coppola mozi, az 1983-as A kívülállók hozta meg neki a várt kiugrást. Ekkoriban jóval nagyobb tehetségként emlegették, mint Charlie Sheent, akinek az áttörésre az 1986-os A szakasz című filmig kellett várnia. Egyik legnagyobb sikere kétségtelenül a Kerge Kacsák sportfilmsorozat edzőjének karaktere, de feltűnt az 1996-os Mission Impossible-ben is. Az utóbbi években számításait inkább a kamera túloldalán találta meg, számtalan epizódot rendezett a Döglött akták, a Gyilkos számok, vagy épp a CSI: New York szériákban.

Emilio Estevez

Emilio Estevez

Rick Moranis

Moranis a 80-as évek egyik legünnepeltebb vígjátéksztárja volt, a legendás Mel Brooks nagy kedvence, akit láthattunk a Drágám, a kölykök összementek!, az Űrgolyhók, vagy a Szellemírtók című filmekben. Moranis életét 1997-ben szomorú tragédia árnyékolta be, felesége, Ann elveszítette küzdelmét a mellrák ellen vívott harcban, Moranis pedig hihetetlenül bátor és becsülendő döntést hozott: hátat fordított Hollywoodnak, hogy a gyermekeivel lehessen és gondoskodhasson róluk. Tekintve, hogy a 80-as években igazi kasszasikerek szereplője volt, ráadásul sosem élt nagy lábon, szép összeget spórolt össze, amit aztán a családi béke megteremtésére tudott fordítani. Rick Moranis egyébként tavaly októberben jelentette be, hogy 23 év után ismét igent mondott egy filmszerepre, és úgy fest, hogy a Drágám, a kölykök összementek negyedik részében tűnik majd fel hamarosan.

Rick Moranis

Rick Moranis

Kelly McGillis

McGillis különösen az 1986-os Top Gunnak hála a kor igazi szexszimbóluma lett, bár a filmet sok kritika érte, és az amerikai légierő toborzófilmjének gúnyolták, Tom Cruise-zal közös párosa a kiváló zenei betétekkel együtt igazi kultuszmozit kreált belőle. Pedig McGillis már előtte sem volt akárki, hiszen Harrison Ford oldalán tűnt fel A kis szemtanú című filmben, melyért Golden Globe-díjat kapott, karrierje azonban hamar hanyatlásnak indult. Egy korábbi szexuális bűncselekmény áldozataként az alkoholizmusba menekült, pánikbetegség és öngyilkossági gondolatok gyötörték, így később már csak B-kategóriás TV-filmekben tűnt fel. Bár kétszer is volt férjnél, és második férjének két lányt is szült, végül 2009-ben vallotta be, hogy leszbikus.

Kelly McGillis

Kelly McGillis

Jennifer Grey

Bár Patrick Swayze később elismerte, hogy rettenetes volt együtt dolgozni Grey-jel a Dirty Dancingben, ezt a filmet, és kettejük párosát a valaha volt egyik leghangulatosabb hollywoodi romantikus történetnek tartják. Gyakorlatilag ez a szerep betetőzte a pályafutását, mely innentől lejtmenetbe kapcsolt, ráadásul a 90-es évek elején Grey megműttette az orrát, aminek hála többet nem ismerték fel benne az egykori babaarcú színésznőt. Grey végül úgy döntött, nevet változtat, és Wanda Westként fut neki újra Hollywoodnak, de végül így sem aratott sikert. Bár feltűnt néhány híresebb szériában, pl. 1995-ben a Jóbarátok egyik epizódjában, vagy később a Dr. House-ban és a Grace klinikában, pályafutása gyakorlatilag a műtétekkel véget is ért.

Jennifer Grey

Jennifer Grey

Daryl Hannah

A fiatal tehetséget Brian De Palma már mindössze 18 évesen beválasztotta Őrjöngés című filmjébe, innentől pedig egyre-másra jöttek a szerepajánlatok. Hannah feltűnt Ridley Scott Szárnyas fejvadászában, aztán a Csobbanásban alkotott párost Tom Hanks-szel, de Michael Douglas oldalán is feltűnt a Tőzsdecápákban, valamint Jack Lemmon és Walter Matthau párosával a Szomszéd nője-duológiában. Csökkenő népszerűségét Quentin Tarantino megpróbálta megmenteni a Kill Bill-filmekkel, melyet követően Hannah végül nyilvánosságra hozta, hogy egész életében az autizmus egy enyhébb válfajával, az Asperger-szindrómával küzdött, mely erőteljesen rányomta a bélyegét társas és szociális kapcsolataira, szerinte ennek is köszönhető, hogy párkapcsolatai John F. Kennedy egykori amerikai elnök fiával, valamint Val Kilmerrel és Robbie Williams-szel is zátonyra futottak.

Daryl Hannah

Daryl Hannah

Sean Young

Young felkapott karakterszínésznek számított a 80-as években, és pályafutása meglehetősen erősen indult, Ridley Scott Szárnyas fejvadászában ő kapta Rachel, a saját identitását megkérdőjelező replikáns szerepét Harrison Ford oldalán, aztán következett David Lynch filmje, a Dűne, aztán Kevin Costner oldalán a Nincs kiút című politikai dráma, majd Oliver Stone filmje, a Tőzsdecápák, és még a 90-es évek egyik leghangosabb vígjátéksikerében, az Ace Ventura: Állati nyomozó című moziban is feltűnt, mint Jim Carrey idegesítő és fondorlatos ellenfele. Young karrierje a 90-es évek második felében, leginkább kialakuló alkoholizmusának köszönhetően megingott, és onnantól inkább különböző projektekben vállalt csak apróbb szerepeket, az igazi visszatérésre sosem került sor.

Sean Young

Sean Young

Mr. T.

Kétlem, hogy lenne bárki, aki nem ismeri az egykori profi pankrátor arcát, a Szupercsapat című széria Rosszfiúját, aki egyben az a Clubber Lang is, aki csúnyán megalázta Sylvester Stallone-t az 1982-es Rocky 3-ban. Külseje, jellegzetes hajviselete, és aranyékszerei miatt ez a két produkció elégnek bizonyult hozzá, hogy igazi médiaszemélyiség válhasson belőle, aki még a Fehér Házban is megjelenhetett Ronald Reagan előtt Mikulásnak öltözve. Az igazi nevén Laurence Tureaud-ként ismert Mr. T. hívő kereszténynek tartja magát, három gyermeket nevel, és a 80-as évek vége óta már csak 8-10 évenként vállal el egy-egy szerepet, vagy szinkronmunkát, de azokban is általában csak önmagát alakítja. A mai napig elkötelezett rajongója a profi pankrációnak, és számtalan est házigazdája, vagy szakkommentátora.

Mr. T.

Mr. T.

Richard Dean Anderson

Nehéz elhinni, de a McGyver-t alakító színész idén már a 71. évét töltötte be. Bár soha nem számított igazi világsztárnak, arcát mégis rendkívül széles réteg ismerte, köszönhetően a minden helyzetet megoldó technikai zseni szerepének, valamint a 90-es években franchise-á bővülő Csillagkapu sorozatoknak, melyekben Jack O’Neill ezredes szerepében tűnt fel. Utolsó filmszerepe óta is már 13 év telt el, és bár sorozatokban olykor még felbukkan, fő tevékenysége ma már a környezetszennyezés megállítására, a víztisztaság elérésére, valamint a paralimpiák támogatására korlátozódik, melyek érdekében számos program és expedíció tevékeny résztvevője, és pénzügyi támogatója is egyben.

Richard Dean Anderson

Richard Dean Anderson

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?