• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Denzel Washington, a jó döntések mestere

Film

Denzel Washington, a hollywoodi titán, az átgondolt karrierdöntések mestere

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Amennyire én látom, Hollywoodban nem csupán évtizedekben mérhetőek a különböző generációk, de a tehetségük, vagy a tehetségükkel való bánásmód mikéntjében is. Ebben a tekintetben a magam részéről például egy halmazba sorolom Marlon Brandot, Jack Nicholsont és Daniel Day-Lewist, akik ösztönösen, zsigerből nyúltak a szerepeikhez, és majdnem minden arannyá változott körülöttük. Ugyanilyen halmazt alkot nálam Tom Hanks, és Denzel Washington, akik Hollywood talán a legkevésbé hagyományos szupersztárjainak sorát gyarapítják.

Nem hiába, néhány éve Washington kapcsán egy filmkritikus megjegyezte, hogy a maga módján újradefiniálta a klasszikus filmsztárság fogalmát, egy olyan régi iskolát élesztve újra, melyet a kiváló karrierdöntések, a higgadt hozzáállás, a profi tervezés, a nyilvánosság tudatos kizárása, valamint a hollywoodi mércével mérve kiegyensúlyozott magánéleti háttér jelent. Ha valaki megkérdezi, miért lehetséges, hogy Denzel Washington közel 66 évesen még mindig ugyanolyan jó, mint 30 évvel ezelőtt volt, a tehetségén kívül okvetlenül ezt hoznám fel indokként.

Denzel Washington, a jó döntések mestere

Denzel Washington, a jó döntések mestere

Utcáról a színpadra

Washington szülei 14 éves korában váltak el, az élmény hatására pedig a fiatalember úgy érezte, a családban történt szakadás óhatatlanul is befolyásolni fogja saját életét, és rányomja a bélyegét a mindennapjaira. Ahogy más korabeli és környékbeli gyerekek, ő is az utcán lógott ekkoriban, ideje nagy részét apró-cseprő kihágásokkal tarkítva, mígnem édesanyja el nem küldte Oaklandba, az ottani katonai akadémiára.

Anyám döntése megváltoztatta az életemet. Ha tovább járok azon az úton, amin addig, talán ma már nem is élnék. A srácok, akikkel akkoriban lógtam, az átmeneti cimboráim később évtizedeket töltöttek börtönben. Kedves srácok, de az utca bekebelezte őket.”

Washington 1977-ben a Fordham University-re került, ahol újságírást tanult, ám végül diplomája megszerzése után egyetlen percet sem dolgozott választott szakterületén. Kezében a végzettségével nem tudta, merre induljon, ezért fél évre szabadságolta magát, és egy nyári táborban vállalt munkát, mint afféle kreatív vezető. Itt a szervezők egy házi tehetségkutató ötletével álltak elő, amiben Washington is megmérette magát, és a zsűrit alkotó kollégái azt javasolták neki, talán érdemes lenne megpróbálni a színészi pályát. A tábor után végül úgy döntött, beiratkozik a Lincoln Center Konzervatóriumába, és szerencsét próbál a színpadon.

Washington 1989-ben az 54. hadtest című filmben

Washington 1989-ben az 54. hadtest című filmben

Richard Attenborough felfedezettje

Washington tehetségét korán felismerték a mesterei, első évében már egy Eugene O’Neill és egy Shakespeare darabban volt látható, ő játszotta Othello-t, de nem igazán volt megelégedve sem a tanítás színvonalával, sem módszereivel, így aztán otthagyta az iskolát, és 1976-ban Marylandbe tette át a székhelyét, reménykedve benne, hogy a színpad helyett talán a televízió világában is kipróbálhatja majd magát.

Magas, jó testalkatú, jóképű férfiként meg is kapta az első szerepeit, majd 1981-ben Hollywoodban is bemutatkozhatott George Segal, és Jack Warden oldalán Az én fekete fiam című komédiában.

1982-ben aztán újabb mérföldkő következett a karrierjében, amikor megkapta Dr. Chandler szerepét a St. Elsewhere című sorozatban.

Washington 6 éven át volt képernyőn, ami azért nagy szó, mert rajta kívül gyakorlatilag nem akadt színesbőrű színész, aki ennyi időn át képernyőn maradhatott a szériában, miközben Hollywoodban is kijutott neki három mellékszerep. Az Oscar-díjas Richard Attenborough is ezek miatt választotta ki végül az 1987-ben bemutatott Kiálts szabadságért! című film főszerepére, amivel Washington neve végleg felkerült a filmkészítők színésztérképére. Két évvel később aztán következett az 54. hadtest mellékszerepe, melyért elnyerte élete első Oscar-díját. Manírmentes, egyszerű, de eltökélt játékáról, koncentrál jellemformálásáról, és hihetetlen szorgalmáról már akkor legendák keringtek, aminek hatására az 1990-es évek elején már generációja egyik elsőszámú férfiszínészének számított.

A Kiképzés Alonzo Harris nyomozója karrierje egyik csúcsa

A Kiképzés Alonzo Harris nyomozója karrierje egyik csúcsa

A rendíthetetlen hős

Kétségtelen, hogy Washington minden bizonnyal az okos karrierdöntései abszolút nyertese. Egész életében gondosan ügyelt rá, hogy mely rendezők filmjeire, milyen ajánlatokra bólint rá, de ezzel párhuzamosan törekedett arra is, hogy kellő változatossággal válogassa szerepeit. Akadt köztük történelmi film, tárgyalótermi dráma, jogi krimi, és persze számtalan akciófilm.

Washington ismérve a rendíthetetlen, és csavaros észjárású igazság bajnoka lett, aki mindig és töretlenül a jó ügyet szolgálja, ám sok kollégájához hasonlóan mégis úgy fest, akkor volt igazán a legjobb, amikor ettől tökéletesen eltérő karaktert kellett megformálnia.

Elég csak a második Oscar-szobrot fialó Kiképzés korrupt és erőszakos nyomozójára gondolni, de említhetjük az Amerikai gengszter végül vádalkut kötő kábítószerpápáját, vagy még inkább a saját rendezésében mozikba került Kerítések című színpadi dráma moziváltozatát, melynek részeges és felelőtlen, de csak a családja fenntartásáért gürcölő apjának szerepe igazi jutalomjáték volt a számára. Washington elmondhatja magáról, hogy még 60 éves kora környékén is testhezálló volt a számára egy-egy újabb akciófilm, melyekben – Liam Neeson utóbbi évekbeli akciómozijaival ellentétben – egyetlen percre sem vált nevetségessé. (Más kérdés, hogy Neeson esetében is inkább a forgatókönyvek a problémásak.)

Még A hét mesterlövész remake-jében is remekelt

Még A hét mesterlövész remake-jében is remekelt

Egy csendes élet

Ha vannak gyerekei, tudja, hogy nincsen olyan, hogy nevelési elv. Ez egy hibrid dolog. Amit a feleségem és én tanultunk a szüleinktől, azt adjuk tovább, legyen ez vallási meggyőződés, magatartás, sporttudás, szellemi tudás” – mondta egy interjúban, és valóban. Szülei válása után Washington megfogadta, hogy az ő kitartását nem teszi próbára majd semmi, feleségével, Pauletta Pearsonnal 1983 óta élnek házasságban, négy gyermeket neveltek fel, közülük John David Washington épp most látható Christopher Nolan Tenet című filmjének főszerepében. A Washington-családról, akárcsak a Hanks-házaspárról nem hallani pletykákat, életük nem szerepel a bulvárlapok címoldalán, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy Washington kizárólag a kitartásának, szolgalmának, és tehetségének köszönhetően lehet Hollywood egyik legcsillogóbb neve.

A színjátszás csak egy pénzkeresési mód – az élet a család” – folytatta aztán, és valóban. Ráadásul hiába tölti már be idén a 66. évét, töretlenül dolgozik, és a hírek szerint a kamera mögött is képzeli majd el a jövőjét, ez pedig igazán jó hír.

Washington eddig három filmet rendezett, az Antwone Fisher története, a 2007-es Érvek és életek, valamint a 2016-os Kerítések érzékeny, emberi filmek, globális lelki folyamatok tablói, ugyanakkor érzelmi hullámvasútjai az ember társas kapcsolatainak, amiket valóban csak egy olyan kiváló szemű megfigyelő tud hatékonyan és hitelesen vászonra álmodni, mint amilyen ő maga.

Washington következő filmje 2021-ben várható, a John Lee Hancock rendezésében készülő The Little Things-ben majd két szintén Oscar-díjas színész, Jared Leto és Rami Malek lesz a partnere, aztán a hírek szerint Lord Macbeth szerepében is láthatjuk majd William Shakespeare világhírű darabjának újrafeldolgozásában. Tulajdonképpen mindegy mihez nyúl, mert Washington az a típusú színész, akinek karizmája, tehetsége valóban betölti a vásznat, aminek hála még egy esetleg gyengébben megírt filmet is észrevétlenül visz el a hátán. Talán éppen azért, mert személyisége, és feltétlen életigenlése a szerepei álarca mögül is süt a vászonról. Ahogy ő maga mondta: „Mi magunk vagyunk a saját valóságunk létrehozói. Ha azt mondom, jól vagyok, akkor jobban leszek, és felfelé nézek.”

Halle Berry-vel és a Kiképzésért kapott második Oscar-szoborral

Halle Berry-vel és a Kiképzésért kapott második Oscar-szoborral

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?