Kövess minket a Facebookon! Kövess minket az Instagramon! Kövess minket a YouTube-on! Iratkozz fel az Ectopolis hírlevelére!

2020. július 7., kedd

Film

Fehér köpenyes hősök – 5 kórházas sorozat a pandémia idejére

2020. május 28.
Becsült olvasási idő: 6 perc

Hirdetés

A koronavírus sokunk életében változást hozott. A védelmi intézkedéseknek köszönhetően a legtöbben otthoni környezetünkbe kényszerültünk, ami új szokásokat és felettébb több szabadidőt enged arra, hogy mással foglalkozzunk, ne kizárólag a munkával. Ki, mivel, kreatívkodással, gamerkedéssel vagy éppen sorozatnézéssel tölti hirtelen felszabadult idejét. A „kanapé királyok” és az átlag nézők is megtalálhatják a streaming korában a kedvükre való filmet és sorozatot, hiszen az HBO, a Netflix, az Amazon vagy éppen a Hulu számos tartalmat kínál a felhasználóik számára.

A pandémia hatására a köz is jelentősen elkezdett érdeklődni nem csupán a virológia, de az egészségügyi szolgáltatások titkai iránt is, így azok is felfedezik a kórházak mindennapi életét, akik eddig nem mutattak különösebb érdeklődést a terület iránt. Ennek apropóján szedtem össze 5 kórházas sorozatot, melyek garantáltan lekötik a nézőt és egy kis betekintést engednek a kórházak – olykor fiktív, máskor túlontúl is valóságos – életébe.

Fehér köpenyes hősök a sorozatok világából

Fehér köpenyes hősök a sorozatok világából

A Grace Klinika (Grey’s Anatomy)

A Shonda Rhimes alkotta Grace Klinika 2005-ben indult világhódító útjára és azóta is töretlenül halad előre. Főszereplőnk Meredith Grey (Ellen Pompeo), aki sebész rezidensként próbál túlélni mind a munkában, mind a magánéletben. A sorozat remekül bemutatja, hogyan is zajlik a sebészek és a sebészeti osztályok élete, mindezt persze megfűszerezve jókora csavarokkal, magánéleti és munkahelyi válságokkal. A sorozat remekül reflektál az aktuális problémákra is mind orvos, mind a beteg szemszögéből. Felvetődnek betegjogi kérdések, de betekintést nyerhetünk a sebész orvosok és a rezidensek munkájába, abba, min mennek keresztül és miképpen válnak gyógyítókká.

Mindeközben a sorozat a magánéleti válságokkal és az ezeket okozó problémák felszínrehozatalával, (mint a családon belüli erőszak, vagy gyász) tartja fenn a néző figyelmét, hogy az egy percig se unatkozzon. Akit érdekel a sebészet, annak mindenképp kötelező sorozat, hiszen a Grace klinika kifejezetten ezt a területet helyezi a középpontba és nem ágazik el szerte végtelen irányba, a különböző osztályok vagy éppen az ambulanciák működésének területére.

Grace klinika

Grace klinika

Dr. House (House M.D.)

A Dr. House talán generációnk legkedveltebb orvosi sorozata. Minden megvan benne, ami egy kiváló szériához szükségeltetik, azonban két fő összetevője az, ami igazán közkedvelté tette. Ezek közül az első mindenképp a főszereplőnk, dr. Gregory House (Hugh Laurie), akinek a nevét a sorozat címe is viseli. House azonnal belopja magát a nézők szívébe nárcisztikus, öntörvényű és önpusztító személyiségével. Hősünk tragikus múlttal bír, öntörvényű géniusz, aki nem ismer se istent, se embert, de ebben rejlik karakterének magja, mely a hátán viszi a sorozatot.

A második tartópillér, vagy még inkább pillérek a különböző epizódok alatt megjelenő szövevényes esetek. A Dr. House elrepíti a nézőt a diagnoszták érdekes és varázslatos világába, ahol olyan betegségekkel találkoznak, melyek előfordulásának olykor nagyjából millió az egyhez az esélye. A sorozat melankólikus, drámai pillanatokban sem szenved hiányt és mindenkinek érdemes belekukkantani, aki érdeklődik a ritka egészségügyi problémák iránt, vagy épp rajong a sherlocki főhősért.

Dr. House

Dr. House

Dokik (Scrubs)

A Dokik talán minden idők legszívmelengetőbb kórházas sitcomja, mely csupa vidám percet ígér a nézői számára. Ennek ellenére természetesen drámai pillanatokból és zsebkendőért kiáltó jelenetekből sincs hiány a sorozatban. Ahogy a többi sitcomnál is megszokhattuk, ezúttal is akad egy viszonylag normális főszereplőnk, dr. John „JD” Dorian (Zach Braff), egy igazi, jóravaló álmodozó. A sorozat emellett igyekszik valamilyen formában az összes kórházi dolgozót felvonultatni, az általunk is megismert sztereotípiák mentén, rendkívül szórakoztató formában. Akad itt tipikus istenkomplexusos, versengő sebész vagy éppen a főnővér, aki bár szigorú, mégis empatikus és mindenki anyja a sorozatban.

A széria vicces és szomorú pillanatokat egyaránt tartalmaz, de mindenképp felhőtlen kikapcsolódást nyújt, főleg azok számára, akik nem akarnak túlságosan szakmai szemmel nézni egy kórházas sorozatot. A Dokik a vígjáték faktoron túl egyébként a kórházas szériák egyfajta görbe tükreként is működik, és nem rest reflektálni a műfaj más alkotásaira. Ha az ember egy valóban változatos sorozatra vágyik, ami önmagát sem veszi túl komolyan, akkor a Dokik okvetlenül kötelező nézni való.

Dokik

Dokik

Vészhelyzet (ER)

A Vészhelyzet talán minden idők egyik legjobb kórházas sorozata, mely 15 éven keresztül képes volt a képernyő elé szegezni nézők milliót. Nyomon követhettük egy olykor-olykor látszólagos káoszba fulladó sürgősségi osztály életét, annak minden örömével, bánatával és mindennapos nehézségével együtt. A sorozat kiváló írókkal és szereplőgárdával operált, számos ma már világhírű karakterszínész (Noah Wyle, Carter doki szerepében), sőt, egy igazi, Oscar-díjas világsztár (Ross doki, alias George Clooney) is itt kezdte a karrierjét.

E sorozat kiválóan reprezentálja, hogy milyen is az élet a sürgősségi osztályon, milyen személyes, vagy egzisztenciális problémákkal kell megküzdeniük a mentősöknek, az ápolóknak és az orvosoknak, miközben szó szerint élethalál harcot vívnak, melyben a legapróbb hiba is egy ember életébe kerülhet. Az alkotók a legkülönbözőbb esetek mentén mutatják be a testi és szellemi megpróbáltatásokat, melyet az osztályon dolgozóknak nap mint nap át kell élniük, ugyanakkor képesek mentesek maradni a propagandaszagú idealizálástól is.

Vészhelyzet

Vészhelyzet

A klinika (Die Schwarzwaldklinik)

A klinika, vagy, ahogy sokan hazánkban ismerik „A Fekete-Erdei Klinika” a német televíziós hullám hazánkban is igen népszerű darabja, melyet olyan délutáni szériákkal karöltve néztünk, mint a Cobra 11 vagy a Medicopter 117 Légimentők. A sorozat érdekessége, hogy az eredetileg Csehszlovák készítésű Kórház a város szélén című széria afféle ellenpontjaként jelent meg, hogy minden tekintetben lekörözze azt és végül 1985-től 1989-ig volt képernyőn.

A sorozat kellemes és drámai pillanatokban gazdag, bizonyára sokan emlékszünk még Brinkmann professzorra, Crista nővérre és Udora. Habár a széria csupán 4 évig futott, így a korábban felsorolt társaihoz viszonyítva némileg rövidebb, manapság is el lehet csípni némelyik csatornán, és érdemes is, mert bár természetesen izgalmakban és összetettségben – már csak keletkezési ideje okán sem –  képes felvenni a versenyt a Vészhelyzettel, vagy épp a Dr. House-zal, de egyrészt egy jóleső nosztalgiára tökéletes, másrészt kiválóan prezentálja, hol tartott a minőségi német sorozatgyártás közvetlenül a Berlini Fal leomlása előtti időszakban.

A klinika

A klinika

Kapcsolódó cikkek

The Andromeda Evolution

2019. október 7.

Hírek

11 évvel a halála után jelenik meg új kötet a Jurassic Park írójának ötletéből

Ráadásul a folytatás épp 50 évvel követi majd az első regény.

Dr. Zacher Gábor

2019. január 23.

Interjú

Zacher Gábor: Az ember csak úgy tud segíteni, ha kívülről szemléli a rendszert

Magyarország legnépszerűbb orvosával beszélgettünk.

Crichton regényei megjelenésükkor szinte mindig az eladási listák első helyén nyitottak

2019. január 7.

Irodalom

Michael Crichton hatása a popkultúrára, avagy túl a Jurassic Parkon

Egy ember, aki megszámlálhatatlan területre gyakorolt hatást.

Crichton neve összeforrt a dinoszauruszokkal

2018. augusztus 30.

Irodalom

Az irodalom Elon Muskja – 10 éve halt meg Michael Crichton

Vészhelyzet, Jurassic Park, Wesworld. Íme az ember és az örökség a címek mögött.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Egy sírig tartó szerelem, Tracy és Katharine Hepburn

2020. július 7.

Film

Az első realista, egy generáció kedvence – 120 éve született Spencer Tracy

Laurence Olivier mellett az aranykor legkimagaslóbb férfi színészének tartották.

Filléres kasszarobbantók

2020. július 2.

Film

Filléres kasszarobbantók – A filmtörténelem legváratlanabb sikerei

Minden film szíve a forgatókönyv, akkor is, ha erről lassan megfeledkezünk.

Pitt mára Oscar-díjas színésszé lett

2020. június 26.

Film

Hollywoodi szépfiúból nagybetűs színész – Brad Pitt-portré

Diploma helyett Hollywood, csirkeember helyett vérbeli színész.

Hollywood aranykora a botrányok melegágya volt

2020. június 23.

Film

Hollywood aranykorának sötét oldala – Eltitkolt titkok, letagadott vádak

A filmművészet eltitkolt botrányai, melyekről ma is kevés szó esik.

A virágzó videotéka kultúra

2020. június 19.

Film

A Blockbuster és a videotékák története – Megemlékezés egy letűnt korszakról

Fiatalságunk és a film fanatikusok szentélyének emlékezete.

Facebook közösség