• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
A Krajcáros Stephen King agyszüleménye

Film

Fóbiafilmajánló – Avagy filmek, melyek ösztönös félelmeinkhez kötődnek

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

(becsült olvasási idő: 7 perc)

Szerteágazó pszichológiai fogalmat találunk, ha a fóbiák definícióját kutatjuk. Ez az indokolatlan viszolygás, vagy félelem kisebb-nagyobb mértékben nagyon sokunk életében jelen van, de amíg nem nehezíti meg mindennapi teendőinket, nem igazán foglalkozunk vele, pedig valójában jóval komolyabb problémákról van szó, mint amiket egyetlen vállrándítással elintézhetnénk.

A filmgyárosok talán tudatosan is rájátszanak erre, abban viszont egészen biztos vagyok, hogy ennek ellenére a legtöbb filmben úgy ismerhetünk fel különböző szorongást kiváltó és névszerűsíthető tényezőket, hogy azok meglétéről talán maguk a rendezők és forgatókönyvírók sem tudtak. Így viszont akadnak bizonyos alkotások, melyek az egyes fóbiákban szenvedők számára nem igazán jelentenének nyugtató szórakoztatást, így most kivételesen úgy ajánlunk filmeket, hogy valójában óva intünk majd tőlük.

Hexakosioihexekontahexafóbia

Kezdésnek ez a szép hosszú, nyelvet próbáló szó a 666-os számtól van rettegést jelenti. A Bibliában ez a Fenevad jele, aki elősegíti az Antikrisztus eljövetelét, így Lucifer seregeivel bemasírozhat a Földre. Mindezek fényében nem csoda, ha valakit áhítatos félelem fog el ennek láttán. Kevesen tudják, de létezik olyan világhírű ember, aki a 666-os számtól való félelemben töltötte az életét. Talán nem is gondolnátok, de ő Ronald Reagan, az Egyesült Államok 40. elnöke, aki feleségével együtt Los angelesi otthonából is azért költözött el, mert a házszáma a 666-os volt.

Mely filmeket kerüld el? Tulajdonképpen mindent, mely a bibliai Antikrisztus eljövetelével foglalkozik, kiváltképp az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Ítéletnapot, valamint az Ómen trilógiát, melyekben konkrétan is megjelenik a Fenevad száma, de a Rosemary gyermeke sem éppen ajánlott néznivaló Roman Polanskitól.

A kis Damien az Ómen első részében

A kis Damien az Ómen első részében Forrás: villains.wikia.com

Kuloulrofóbia

Nem más, mint a bohócoktól való félelem. Rendkívül komoly múltra visszatekintő szorongásról beszélünk, olyannyira, hogy Angliában pl. ingyenes cirkuszi pszichológiai tanácsadást is bevezettek ennek kezelésére, ráadásul több olyan fesztivál is létezik a világon, ahol szigorúan tiltott dolognak számít bohócnak öltözve megjelenni. Az utóbbi időben aztán a kuloulrofóbia már nem a konkrét bohócmaszktól való félelmet jelöli kizárólag, hanem bármely arcfestékkel történő arcelfedést is, tehát itt beszélhetünk pl. a Brandon Lee-féle Holló arcmaszkjáról is.

Mely filmeket kerüld el? A hollót mindenképp, de semmiképpen sem ajánlott beülni a Stephen King kultikus regényéből készült, és hamarosan folytatást is kapó Az című remekre. Ugyanígy kihagynám a Gacy című életrajzi filmet, mely John Wayne Gacy sorozatgyilkos életéről szól, aki harmincnál is több embert gyilkolt meg, míg napközben olykor bohócnak öltözve szórakoztatta a környékbeli gyerekeket.

A Krajcáros Stephen King agyszüleménye

A Krajcáros Stephen King agyszüleménye Forrás: www.bookbub.com

Klausztrofóbia

Ezt alighanem szinte mindenki ismeri, a szűk, bezárt terektől való félelmet jelenti. Szomorú hír, hogy a Föld teljes lakosságának elemzések szerint nagyjából 7% szenved ettől a fóbiától. Rendkívül kellemetlen, szorongásos mentális zavarról beszélünk, melynek kezelése leginkább kognitív terápiával, vagy az ún. in vivo expozícióval meglehetősen hatékony tud lenni. Hírességek közül többek közt a neves filmrendező Woody Allen, a Nirvana egykori dobosa, Dave Grohl, vagy az Oasis alapítója, Liam Gallagher is küzd a klausztrofóbiával.

Mely filmeket kerüld el? A teljes Kocka-trilógiát érdemes, nem csak azért, mert az első résztől eltekintve nézhetetlen vackok, hanem mert ettől függetlenül a klausztrofób hangulatot kitűnően átadják, mindezt horrorközegbe csomagolva, hogy még nehezebb legyen. Szintén nem ajánlom a Sanctum című, barlangi búvárokról szóló mozit, sem pedig az Oliver Stone nevéhez fűződő 2006-os World Trade Centert, mely a romok alá szorult tűzoltók drámáját mutatja be.

A Kocka nevű útvesztő

A Kocka nevű útvesztő Forrás: www.bloodygoodhorror.com

Akrofóbia

Szintén meglehetősen híres és közismert fóbiáról beszélünk. Az akrofóbia a magasságtól való félelem, közismertebb nevén a tériszony. Tünetei közé tartozik a felgyorsult szívdobogás, szédülés, esetleg hányingerrel párosulva, de akár erős mellkasi nyomás is jelentkezhet. Ami a legrosszabb, hogy pl. a pánikrohamhoz hasonlóan olykor halálfélelemmel párosul, emiatt nem ritkán gyógyszeres kezelést is javasolnak az intenzív pszichoterápián túl a páciensnek. Híres akrofóbiával küzdő hollywoodi sztár többek közt az Oscar-díjas Matt Damon is.

Mely filmeket kerüld el? A katasztrófafilmek nem igazán ajánlottak, egy Pokoli torony szigorúan kerülendő, de még egyes akciómozik is, mint amilyen a Mission Impossible negyedik epizódja, a Fantom protokoll, ahol Tom Cruise egyenesen a világ legmagasabb épületének, a Dubajban található Burdzs Kalifának külső üvegfalán mászik felfelé biztosító kötél nélkül, mindössze egyetlen öntapadós kesztyűre és saját ügyességére támaszkodva.

Tom Cruise a Burdzs Kalifa oldalán

Tom Cruise a Burdzs Kalifa oldalán Forrás: pinterest.com

Kinofóbia

Nem mindenki imádja a kutyákat, amit viszont érdemes leszögezni, hogy a legtöbb fóbiával ellentétben a kinofóbia nem fokozatosan alakul ki, sokkal inkább egy rossz, traumatikus gyerekkori élmény hívja elő. Aki ezzel a fóbiával küzd, pontosan tudja, hogy a kutyák nagyobbik része nem jelent rá veszélyt, de ettől még szorong a társaságukban. Kezelésére általában kognitív viselkedésterápiát, neuro-lingvisztikus programozást, vagy hipnózist használnak. A fóbia talán leghíresebb elszenvedője a pop királya, Michael Jackson volt.

Mely filmeket kerüld el? Bármilyen kedves és idétlen film, a Kutyák és macskákat nem ajánlom, az Egy kutya négy életét sem, bár ez kimondottan megható módon mutatja be a kutyák ragaszkodását. Wes Anderson legújabb filmjével, a Kutyák szigetével talán nem lenne gond, hiszen itt stop motion technikával készült bábok a szereplők, ellenben ami igazán horror lehet a kinofóbok számára, az Mundruczó Kornél Fehér isten című többszörös díjnyertes filmje.

Mundruczó filmje a kinofóbiában szenvedők számára igazi horrorfilm

Mundruczó filmje a kinofóbiában szenvedők számára igazi horrorfilm Forrás: httpmoviemezzanine.com

Hidrofóbia

Megint egy jól ismert fóbia, ahogy már a neve is sejteti, ez a víztől való szorongást és félelmet jelöli. Pszichológusok szerint a hidrofóbia három szakaszban alakulhat ki, anyaméhben, születés közben, vagy valamilyen trauma hatására, ráadásul több fokozata is ismert. Vannak, akik egyszerűen csak nem merik kinyitni a szemüket a víz alatt, vagy akik képtelenek a fejüket a víz alá meríteni, a legsúlyosabb pedig természetesen az, amikor az alany képtelen nyílt víz közelébe menni.

Mely filmeket kerüld el? A vízen játszódó katasztrófafilmek egyértelműen ide tartoznak, ilyen a 11 Oscar-díjjal jutalmazott Titanic, a saját tengelye körül megforduló luxushajóról szóló Poseidon-katasztrófa, és annak újkori feldolgozása, de ide tartozik a híres Airport-sorozat 77-es alcímű része is, ahol a repülőgép az óceánra ereszkedik le, ahol aztán a tér lassan megtelik vízzel. Szintén nem ajánlom a Dustin Hoffman és Samuel L. Jackson főszereplésével készült A gömb című filmet sem, mely egy mélytengeri kutatóállomáson játszódik.

Mikor a hajó megtelik jéghideg vízzel

Mikor a hajó megtelik jéghideg vízzel Forrás: imdb.com

Kiroptofóbia

Ez a szép név ezúttal a repülő bőregerektől, vagyis a denevértől való félelmet jelenti. A denevéreknek már csak a popkultúra mostoha bánásmódja miatt sincs könnyű dolguk, holott alapesetben ártalmatlan lényekről beszélünk, de alakjuk mégis vámpírfilmek egész generációjába épült be szervesen, és egyik kedvenc szuperhősünk, Batman megszületésének is katalizátorai voltak. A félelem a denevérekhez kötött vírszívás jelenségéből fakad, pedig alapvetően nagyjából három latin-amerikai denevérfaj létezik mindössze, mely valóban vérrel táplálkozik.

Mely filmeket kerüld el? Az összes létező Batman, és Dracula filmet, különös tekintettel a Batman: Kezdődik című Christopher Nolan-mozira, mely igen szemléletesen mutatja be a főhős kapcsolatát szárnyas barátaival, és érdemes kerülni a második Ace Ventura mozit is, ahol Jim Carrey egy albínó denevér eltűnése után nyomoz, és ettől még az ő hátán is feláll a szőr.

Dracula (Gary Oldman) denevér alakjában az 1992-es filmben

Dracula (Gary Oldman) denevér alakjában az 1992-es filmben Forrás: youtube.com

Aerofóbia

Ahogy neve is sugallja, ez bizony a repüléstől való félelmet jelenti. Az aerofóbiától szenvedőket általában már a repülés puszta gondolatától is kirázza a hideg, ha pedig mégis efféle utazásra kerülne sor, nem ritka esetükben a hányinger, vagy az erős pánikroham. Kezelésére általában különböző nyugtatókat is javasolnak a terápia mellett. Szintén jellemző ezekre az emberekre, hogy bármilyen áldozatot képesek felvállalni, akár egy hosszú, sok órás vonat, vagy autóutat is, csak azért, hogy elkerüljék a repülést.

Mely filmeket kerüld el? A Kényszerleszállás a saját tengelye körül megforduló, és földet érő géppel, nem túl kecsegtető néznivaló, az Életben maradtak igazi horror a maga nemében, míg szintén elrettentő néznivaló a Tom Cruise-t a hollywoodi térképre felhelyező Top Gun is, melynek épp most forog a második része. Szintén kerülendő a United 93-as, szeptember 11-e krónikájával, illetve Az elnök különgépe is.

Már forog a második rész, aerofóbiások számára nem lesz kedvenc

Már forog a második rész, aerofóbiások számára nem lesz kedvenc Forrás: www.wired.com

Gimnofóbia

Kóros és tartós félelem a meztelenségtől. Ahogy a kinofóbia esetében, úgy a fóbiától szenvedők nagy része itt is tisztában van vele, mennyire irreális a szorongása, de ettől az erre vonatkozó félelem még nem enyhül, ráadásul nem csak amiatt aggódnak, hogy őket meglátják ruha nélkül, hanem attól is, hogy ők látnak meg valaki mást ugyanebben a helyzetben. A legnagyobb probléma, hogy ez a fajta fóbia erős gátat képez az adott személy intim szexuális kapcsolataiban is.

Mely filmeket kerüld el? Tinto Brass kultikus és botrányos filmje, a Caligula leplezetlen meztelen jeleneteivel egyértelműen tabu a gimnofóbiától szenvedők számára, ahogy Lars Von Trier kétrészes filmje, A nimfomániás is. Ugyanígy nem ajánlott a 2000-es évek elejének két legendás hírű mozija, melyek szintén botrányt kavartak a maguk idejében, ez a Ken Park, illetve a Shortbus.

Malcolm McDowell az őrült császár címszerepében

Malcolm McDowell az őrült császár címszerepében Forrás: youtube.com

Nozofóbia

Nozofóbián a betegségektől, fertőzésektől való kóros rettegést értjük, mely gyakran párosul a hipochondria nevű pszichés zavarral is, vagyis az alany beképzel magának különböző betegségeket, sőt, mániásan keresi magán azok tüneteit. Utóbbi jelenség a paranoia egyik viszonylag enyhébb fajtája, kezelésükre terápia javasolt, mielőtt a nozofóbiás egyén tökéletesen bezárkózik saját otthonába, saját világába a fertőzések lehetősége elől.

Mely filmeket kerüld el? Nem kevés mozi akad, mely akár világméretű járványokról mesél nekünk, közülük kiemelendő a Dustin Hoffman főszereplésével készült A vírus, vagy éppen Steven Soderbergh 2011-es filmje, a Fertőzés. Utóbbi egyébként azért is lehet rémisztő, mert hitelesen igyekszik rekonstruálni egy fertőzés terjedését, ráadásul nem nélkülözi a tudományos alapokat sem, így hatványozottan nem ajánlott néznivaló.

Jude Law saját készítésű vegyvédelmi ruhájában a Fertőzés című filmben

Jude Law saját készítésű vegyvédelmi ruhájában a Fertőzés című filmben Forrás: www.whereiseduy.com

 

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is, és nyomj egy LIKE-ot, hogy ne maradj le a legújabb írásokról!

A legjobb Stephen King-sztorik, melyekből sosem készült film

Miért emelkedik ki a krimimezőnyből a True Detective?

Négy fal közé zárt kommunikáció, avagy a legjobb kamaradrámák a filmvásznon

Kapcsolódó cikkek

Minari - A családom története (2021)

A koreai álom, avagy sehol sincs kolbászból a kerítés – Filmkritika

A Minari – A családom története hétköznapi film, mert megmutatja, milyenek a mi hétköznapjaink is.

Jack Ketchum: A szomszéd lány

Jack Ketchum regénye az a könyv, amit soha nem akarsz újra elolvasni – Könyvkritika

Egy realista horrorremekmű, melyet még Stephen King is tisztel.

Külföldi Oscar-díjak Hollywoodban

Túl Hollywoodon – 9 Oscar-díjas film 9 különböző országból

Avagy az élet Hollywoodon kívül, amit még Hollywood is értékelt.

Szigorú itészek – Legendás filmek, melyeket ki nem állhatott a korabeli kritika

Kultikus alkotások, melyek megítélésének jót tett a premier óta eltelt idő.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Ernest Hemingway

  Így írtak ők – 6 világhírű író, 6 különböző munkamódszer

  Az írás nem egzakt tudomány, ezek pedig nem tanácsok az írópalántáknak.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. július 22.

  Túl Hollywoodon – 9 Oscar-díjas film 9 különböző országból

  Avagy az élet Hollywoodon kívül, amit még Hollywood is értékelt.

  • 2021. július 21.

  Szigorú itészek – Legendás filmek, melyeket ki nem állhatott a korabeli kritika

  Kultikus alkotások, melyek megítélésének jót tett a premier óta eltelt idő.

  • 2021. július 20.

  Hollywood-i akták 45. – A zálogos (1964)

  Sidney Lumet mára némileg elfeledett klasszikusa számos téren az első volt Hollywoodban.

  • 2021. július 16.

  Sosem adott kevesebbet a tökéletesnél – Daniel Day-Lewis, a nyugdíjas színészkirály

  Már négy éve, hogy a jelenkor legnagyobb színésze nem vállal több szerepet.

  • 2021. július 15.

  Egy ezerarcú zseni – 10 szerep 10 nagyszerű Robert de Niro-alakítás

  Filmes legenda, kétszeres Oscar-díjas színész, 1969 óta a pályán.