• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Hollywood aranykora a botrányok melegágya volt

Film

Hollywood aranykorának sötét oldala II. – Szex, gyilkosság, drogok

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Hollywood aranykorának romlottsága manapság nyílt titok, filmek és sorozatok (legutóbb a kitűnően sikerült Hollywood című széria) emlékeznek meg a szexuális zaklatásokkal, tettlegességi fajuló vitákkal, és elképzelhetetlen mértékű korrupcióval járó korszakról. Még júniusban listába gyűjtöttünk már néhány visszhangos botrányt, melyek jó része persze csak évekkel a megtörténtük után került nyilvánosságra, a lista azonban olyan hosszúra nyúlik, hogy szinte elképzelni is nehéz, így aztán látva annak az írásnak a népszerűségét, úgy döntöttünk, mi is folytatjuk a cikket.

Furcsa időket élünk, mert olybá tűnik, Hollywood és a teljes amerikai filmkészítés az elmúlt néhány évben, és jelenleg is, nem tesz mást, mint igyekszik törleszteni mindazért, amit az elmúlt évtizedekben elkövetett. Az már persze egy másik kérdés, vajon ez milyen hatással bír az alkotói szabadság, és a művek megítélése kapcsán, de ezt most nem is tisztünk eldönteni, inkább vizsgáljuk is meg azokat a momentumokat, melyek sebet ejtettek az álomgyár korábban látszólag sem létező lelkiismeretén.

Hollywood aranykora a botrányok melegágya volt

Hollywood aranykora a botrányok melegágya volt

Joan Crawford és a pornó világa

Crawford korának egyik legnépszerűbb női sztárja volt, hírnevét leginkább az 1945-ös Mildred Pierce című noirban nyújtott alakításának, és az érte kapott legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjnak köszönhette.

A díjazás környékén terjedt el a pletyka hollywoodi körökben egy bizonyos Velvet Lips című pornófilmről, melynek csupán néhány kópiája létezett, és melyben állítólag Crawford játszotta a főszerepet azért, hogy bekerüljön az álomgyár A-listás sztárjai közé.

A színésznő ekkoriban a népszerű producer, Douglas Fairbanks Jr. felesége volt, aki megerősítette, hogy többször is megpróbálták a filmekkel zsarolni telefonon. Crawford testvérének állítólag volt egy másolata a kópiából, és busás haszon reményében megpróbálta értékesíteni azt, de a stúdió végül 100 ezer dollárt fizetett a szalagért, hogy aztán azon nyomban megsemmisíthesse azt. Ezt egyébként később nyilvánosságra került FBI dokumentumok is megerősítették, és abban az időben érdekes módon Crawford is nagyobb összegeket utalt át a stúdiónak, amiben sokan a meghitelezett zsarolási pénzek törlesztését látták. Crawford mindenesetre halálig tagadta, hogy pornófilmben szerepelt volna, ám a színésznő személyét lánya emlékiratai végül nem túl pozitív módon árnyalták, és utalást tettek rá, hogy az a bizonyos kópia valóban az anyját ábrázolta.

Joan Crawford és a pornó világa

Joan Crawford és a pornó világa

Errol Flynn, a szexuális ragadozó

Az ausztrál születésű színész a XX. század első felének egyik legnagyobb hatású csillaga volt. A holnap hősei, a Robin Hood kalandjai, vagy a Koldus és királyfi sztárja már életében hírhedt volt hatalmas szexuális étvágyáról, és hedonista életviteléről, melyben szerepelt az alkohol, és a drog is – nem hiába, mindössze 50 évesen vitte el egy szívroham – ám a stúdió közbenjárására viszonylag keveset emlegetett botrány is fűződik a nevéhez, aminek keretében két tizenéves lány vádolta meg szexuális erőszakkal. Flynn előszeretettel kukkolt, a hálószobájában, és a fürdőszobájában is kétoldalú tükrök voltak felszerelve, drogmámorban szívesen játszott bizarr szexuális játékokat, egy pletyka szerint még a szüzességét már 10 évesen elvesztette.

Flynn épp a karrierje csúcsán állt, amikor 1942-ben egy Betty Hansen nevű, mindössze 17 éves kezdő színésznővel látták bulizni a sztár Bel-Air-i otthonában.

Mindössze néhány héttel később a mindössze 16 éves Peggy Satterlee szállt be a színész jachtjába, majd nem sokra rá mindkét lány szexuális erőszakkal vádolta meg a színészt. A stúdió sokat tett érte, hogy a feljelentés ne jusson el a bírósági tárgyalásig, mert az rossz színben tüntette volna fel az MGM egyik legragyogóbb csillagát, így végül egy komolyabb összegben peren kívül egyeztek meg a vádlókkal. Flynn az eset után még inkább a pohár fenekére nézett, de későbbi beszámolók szerint hozzáállása csupán annyit változott a megtépázott hírneve miatt, hogy jobban figyelt rá arra, miként válogassa meg a partnereit.

Errol Flynn, a szexuális ragadozó

Errol Flynn, a szexuális ragadozó

A Fekete Dália-rejtély

A mindössze 22 éves, színésznőnek készülő Elisabeth Short holttestét 1947 januárjában találták meg egy Los Angeles-i parkban. A lányt brutálisan megcsonkították, testét félbevágták, pucérra vetkőztették, karjait felemelték a feje fölé, lábait terpeszbe rendezték, a száját pedig egészen a füléig felvágták. A testből minden vér elfojt, ellenben a gyilkos alaposan lemosta, megtisztította, és úgy állította halott pózba. Az ügy az amerikai nyomozóhatóságok, többek közt a nyomozást vezető Los Angeles-i rendőri szervek történetének egyik legnagyobb kudarca lett. Az esetet követően ugyanis Short halálának felgöngyölítését sokkal inkább az újságírók vették a kezükbe, ők azonban kizárólag azt nézték, hogyan adhatnak el minél több lapot.

Némelyikük odáig merészkedett, hogy bejárt a rendőrségre, és felvette az esetlegesen beérkező telefonokat, így pedig információk akadtak el, melyek miatt a nyomozók egy helyben toporogtak.

Jó pár napnak kellett eltelnie, mire a rendőrség összeszedte magát, de akkor már tulajdonképpen késő volt. A nagy nyilvánosságot kapott ügyben közel hatvanan vállalták magukra a gyilkosságot, ténylegesen azonban 25 emberrel számoltak lehetséges gyanúsítottként, de egyetlen vádemelés sem történt. Az esetet később összefüggésbe hozták a clevelandi torzógyilkosságokkal, sőt a Zodiákus-gyilkossal is, de a tettes kilétét a mai napig homály fedi.

A Fekete Dália-rejtély

A Fekete Dália-rejtély

Judy Garland, és a stúdiódrogok

Garlandra a legtöbben bizonyára Dorothy szerepe miatt emlékeznek, az Óz, a csodák csodája című filmből, mely a nagy áttörést is meghozta a számára. Garland ekkor már valamivel több mint négy éve az MGM stúdió kötelékében dolgozott, de testalkata miatt legtöbbször csak kisebb szerepeket kapott. A stúdió látott benne potenciált, de azt akarta, hogy jelentősen lefogyjon, ezért különböző amfetaminszármazékok használatára kötelezték, amit ők maguk szereztek be a számára.

Mikor épp a befutás előtt állt, ráadásul teherbe esett, ám az MGM elintézte neki az abortuszt, hogy folytatni tudja a munkát, az újságírói pletykák elől pedig úgy védték – különösen az Óz sikere után – hogy meghatározták, kik mehetnek egyáltalán a színésznő közelébe,

és amennyire lehetett, elszeparálták a külvilágtól, így nem csak a megszakított terhessége, de egyre súlyosbodó drogfüggősége sem kerülhetett fókuszba. Mikor a színésznő besokallt, elment egy elvonókúrára, nem csupán azért, hogy képes legyen letenni a tudatmódosítókat, hanem azért is, hogy végre végig tudja aludni az éjszakákat. A kúra alatt felszedett jó néhány kilót, és mikor visszatért a filmgyártásba, a stúdió a szerződésbeli kötelezettségeire hivatkozva ismét jelentős súlycsökkenést várt tőle. Garland hirtelen nem tudott mást tenni, visszaszokott a drogokra, ám mikor túlságosan mélyre csúszott saját függőségébe, a stúdió egyszerűen kihátrált mögüle, és magára hagyta. Végül barbiturát-túladagolásban halt meg 1969-ben. Mindössze 47 éves volt.

Judy Garland, és a stúdiódrogok

Judy Garland, és a stúdiódrogok

George Reeves, avagy a Superman halála

Reeves neve már az 1939-es Elfújta a szél stáblistáján is feltűnt, melyben egy nyúlfarknyi szerepben Scarlett egyik udvarlóját alakította a film elején. A második világháború után aztán ügynöke nyomására elvállalta, hogy egy rövidfilmben belebújik Superman jelmezébe, ám a főleg gyerekeknek szóló képregényadaptációnak akkora sikere lett, hogy végül 24 részes sorozatot forgattak belőle.

Reeves országos hírű sztár lett, azonban a szerep, melyet sosem tartott sokra, teljesen felemésztette. 1959. június 16-án partit adott otthonában, ahol felment a hálószobába, majd egyetlen lövéssel végzett magával.

Legalábbis a hivatalos jelentés szerint, ám halála azóta is Hollywood egyik legnagyobb rejtélye, akadnak ugyanis apróságok, melyek cáfolhatják az öngyilkosság tényét. Egyrészt Reeves karrierje épp a csúcson volt, az esküvőjére készült, nem sokkal korábban aláírt egy szerződést egy újabb Superman kalandjai évadra, pénzügyileg is helyre jött, másrészt Reeves kezén nem találtak lőpornyomokat, ráadásul a szobában három kilőtt töltényhüvelyre bukkantak, miközben a vendégek egyértelműen csak egyetlen lövést hallottak. Sokan egyébként máig arra gyanakszanak, hogy az MGM teljhatalmú producere, Eddie Mannix gyilkoltatta meg, amiért Reeves viszonyt kezdeményezett a feleségével, Tonival.

George Reeves, avagy a Superman halála

George Reeves, avagy a Superman halála

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?