• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Az elveszett frigyláda fosztogatói

Film

Hollywood-i akták 5. – Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Alighanem a velem egykorú, most harmincas generáció számára az egyik legnagyobb gyerekkori hős egyértelműen Indiana Jones. Melyikünk ne vette volna fel az apja vagy a nagyapja elnyűtt puhakalapját, és repedezett bőrdzsekijét egy játékpisztollyal, meg egy darab kötéllel az oldalán, hogy szembe szálljon az emberiség legértékesebb kegytárgyainak nyomában kajtató galád kincsvadászokkal? Számomra a mai napig a nosztalgia jóleső ölelését jelenti, mikor meghallom John Williams jellegzetes taktusait, és még ennyi idős fejjel is meg kell állapítanom, a recept és hangulat, amit Steven Spielberg és George Lucas megálmodott, a mai napig működőképes.

Mindig is csodálattal töltött el, hogy miként születik meg egy-egy később ikonikussá váló figura. Indiana Jones ma már egyértelműen a popkultúra része, a kalandfilmek karaktereinek királya, holott olykor egészen nyilvánvaló hatásokból táplálkozik, mégis mindezt olyan magával ragadó egyveleggel, ami bőven kiemeli a kalandfilmek egyébként manapság már olykor meglehetősen divatjamúltnak tűnő seregéből. Miután pedig nemrég úgy fest, a stúdió megtalálta a megfelelő forgatókönyvet a széria 5. epizódjához, Harrison Ford pedig közel a 80-hoz is visszatér a kalapos régész szerepében, jó apropó ez ahhoz, hogy felelevenítsük, miként is született meg a legenda.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Az inspiráló homokvár

George Lucas nem sokkal a Csillagok háborúja premierjét követően a negatív kritikáktól tartva igyekezett elvonulni a világ elől. Steven Spielberg épp csak befejezte a Harmadik típusú találkozások utómunkálatait, így aztán a két jóbarát elhatározta, hogy családjaikkal közösen pihenik ki az elmúlt időszak fáradalmait. A legenda szerint Hawaii tengerpartján sütkérezve, és az időt homokvár építéssel elütve Lucas elkezdett beszélni egy ötletéről rendezőkollégájának, mely már a Csillagok háborúja előkészületei óta a fejében motoszkált. Körvonalaiban előadta a kalandor régész alakját Spielbergnek, akinek rögtön beindultak a gondolatai.

Spielberg az első, még Sean Connery-vel forgott James Bond-film óta odáig volt a karakterért, és bármit megadott volna, hogy egyszer megrendezhesse a franchise egyik epizódját, így Lucas ötletét hallva úgy érezte, megtalálta a saját James Bondját. Később aztán Indy karaktere – aki mellesleg valóban egy kutyáról, George Lucas alaszkai malamutjáról kapta a nevét – sokban eltért titkosügynök kollégájától, és inkább olyan karakterek jellegzetességeit vette fel, mint H. Rider Haggard hőse, Allen Quatermain, és még egy sor egyéb, egészen meghökkentő filmes és rajzfilmes figura.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Egy régész? Ugyan már!

Mire elkészültek a forgatókönyvvel, már mind a Harmadik típusú találkozások, mind a Csillagok háborúja sikere vitathatatlan volt, a stúdiók mégis meglehetősen furcsa szemekkel néztek a frigyládáról szóló történettel házaló párosra. Többen felvetették, vajon most, amikor reneszánszukat élik a sci-fi történetek, a horrorok, és a családi filmek, ki lenne kíváncsi egy régészprofesszorra? Lucas és Spielberg állítólag több tucat visszautasítást kapott, mire végül hosszas győzködés után, számos kényes határidővel, és szűk költségvetéssel a Paramount Stúdió beadta a derekát. Spielberg fejében ekkor már a főszereplő neve is megfogant, ám ebben a kérdésben végül meglehetősen csekély egyetértés mutatkozott a két alkotótárs közt.

És nem csak ebben. Egészen a forgatás megkezdéséig a központi karakter az Indiana Smith néven futott. Lucas és Spielberg abban egy állásponton volt, hogy egy James Bondhoz hasonlóan jól csengő, és lehetőleg egyszerű, rövid névre van szükségük, amit bárki könnyen megjegyez. Spielbergnek nem tetszett a Smith név hangzása, leginkább azért, mert túlságosan emlékeztette Steve McQueen 1966-os Nevada Smith című filmjének főhősére, így kérte Lucastól, hogy változtassák meg. Némi huzavona után végül a forgatás legelső napján megszületett a végleges variáció: Indiana Jones.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Ki veszi fel a kalapot?

Spielberg, későbbi állítása szerint, amikor először elképzelte maga előtt teljes valójában Indy karakterét, eleve Harrison Ford vonásaival tette azt, annyira ráillett a szerep. Erről azonban még meg kellett győznie Lucast is, aki három korábbi filmben, köztük a zajos sikerré cseperedő Csillagok háborújában dolgozott együtt Forddal, így nem akarta, hogy úgy gondolják a nézők, Ford az ő házi színésze. Meglehetősen hosszú casting kezdődött, ahol egészen elképesztő, és a szerepre meglehetősen idegen nevek és arcok is felmerültek. A teljesség igénye nélkül Nick Nolte, Bill Murray, Steve Martin, Chevy Chase és Sam Neill is szóba jött, sőt, egy ponton már úgy tervezték, Jack Nicholson, vagy Gene Hackman kedvéért akár meg is öregítenék a karaktert.

David Hasselhoff a 2010-es évek elején egy interjúban beszélt róla, hogy ő is komoly esélyesként pályázott a szerepre, amit végül Tom Selleck kapott meg. Selleck szerződtetésében még többé-kevésbé Lucas és Spielberg is egyetértett, de alig három héttel a forgatás kezdete előtt a színész visszalépett, a számára kecsegtetőbbnek tűnő Magnum című széria címszerepe miatt. Spielberg ekkor ismét előhúzta a kalapból Ford nevét, amikor pedig először öltötte magára a jelmezt, és szólalt meg Indyként, végre Lucas is elhitte, hogy ezt a szerepet senki más nem játszhatja el rajta kívül.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Kígyók, pókok, sivatag

A forgatás sem telt zökkenőmentesen, a felvételek eleve három kontinensen, Afrikában, Európában és Észak-Amerikában zajlottak, ami meglehetősen sok költözködést jelentett. A stáb gyakorlatilag minden tagja ételmérgezést kapott Tunéziában, a kígyóvermes jelenethez hetek alatt sikerült összehozni azt a 10.000 kígyót, mely a filmben látható, amikor pedig mind egy helyen volt, Stanley Kubrick lánya – aki lelkes állatvédő volt – feljelentette a stábot állatkínzás ürügyén, amiben volt is valami, az egyik piton pl. egy királykobra marásától pusztult el.

Ford a kaszkadőrjelenetek 90%-t dublőr nélkül csinálta végig, ezek egy része pedig komoly fizikai kihívást jelentett. A film elején pl. mikor Indy a szikla elől fut (ami persze üveggyapotból készült) egymás után 10 alkalommal kellett végigrohannia egy rámpán, így a filmben látható elgyötörtség az arcán abszolút valódi. A forgatás végül 1980. június 23-án vette kezdetét, és 73 nappal később, szeptemberben ért véget, és bár olykor egészen nyilvánvaló helyekről merítette az ihletet, – egyrészt tudatosan – mégis a 80-as évek elejének egyik legnagyobb sikere lett, melyet egyöntetűen dicsértek nézők és kritikusok is.

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Az elveszett frigyláda fosztogatói

Hogy jön a képbe Dagobert McCsip?

Lucas sosem rejtette véka alá, hogy a Csillagok háborúja egyik fő ihletforrása a Flash Gordon volt, Indiana Jones alakját, és magát a filmet pedig ugyanígy a 30-as, 40-es évek kalandfilmjei és hősei előtt tisztelegve képzelte el. Így aztán Indy csak rövid ideig hasonlított valójában James Bondra, ellenben olyan egészen nyilvánvaló, és az alkotók által is elismert előképei vannak, mint Humphrey Bogart karaktere A Sierra Madre kincsében, Charlton Heston szerepe a The Naked Jungle című filmben (még a kosztüm is ugyanaz), míg szakmailag leginkább a brit kalandor, és az első kristálykoponya megtalálóját, Frederick Albert Mitchell-Hedgest, és Machu Picchu felfedezőjét, Hiram Bingham-t emlegették.

Volt ugyanakkor egy előkép, amire talán kevesen gondolnának. Az, hogy Indy történetei nem egy véresen komoly kalandok árán thrillerbe forduló sztorivá váltak, leginkább Dagobert McCsipnek köszönhető, akiért Lucas rajongott gyermekkorában, és ahonnan a széria a humorát is merítette. Ez a félelmetesen összetett egyveleg kiegészült még H. Rider Haggard főhősével Allen Quatermainnel, aki Salamon király kincsét kereste, valamint egy Magyarországon ismeretlen, C. L. Moore nevű író az Egyesült Államokban az 1930-as években futó sci-fi ponyvasorozatának főhősével, Northwest Smith-el.

Indiana Jones képregényben

Indiana Jones képregényben

Hova jutott Indy?

Az elveszett frigyláda fosztogatói 1982. június 12-én debütált a mozikban, és óriási, visszhangos sikert aratott. A mindössze 18 millió dolláros költségvetése ellenére története, fordulatai, lendülete és karakterei, no meg a speciális effektek hatására végül összesen világszerte 384 millió dollárt hozott össze, amivel az év legjövedelmezőbb filmjévé vált, és összesen 8 Oscar-díjra is jelölték, köztük a legjobb film és legjobb rendezés díjára, de végül csak 4 technikai kategóriában tarolt. Ennek ellenére Lucas és Spielberg már idejekorán eldöntötte, hogy nem állnak meg egy kalandnál. 1984-ben jött az Indiana Jones és a Végzet Temploma, 1989-ben pedig az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (mely számomra még egy hajszálnyival nagyobb kedvenc is, köszönhetően Sean Connery és Harrison Ford párosának.)

Indy megkezdte világhódító útját, 2008-ban jött még egy, meglehetősen vegyes fogadtatású epizód, és ugye elvileg 2021-2022 táján érkezik a következő, ám gyakorlatilag nem volt olyan terület, ahová a kalandor régész a későbbiekben ne tette volna be a lábát. Készült vele ifjúsági sorozat, számtalan videójáték, a Marvel kiadta képregényben, megjelentek a filmek regényei, Rob McGregor pedig önálló, 6 részes regénysorozatot is kanyarintott, ahol folytatta kedvenc régészünk kalandjait. Az első filmet pedig az Amerikai Filmintézet azóta beválasztotta a 100 legfontosabb amerikai film közé, a 60. helyre rangsorolva, 1999-ben pedig az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára is elhelyezte saját archívumában.

... és videójátékban.

… és videójátékban.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?