• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Egyfilmes sztárok esete

Film

Hollywoodi hullócsillagok és a 15 perc hírnév – Az egyfilmes sztárok esete

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Hirdetés

A hírnév nem való mindenkinek, és nem is mindenki ragaszkodik hozzá. Hollywood történetében bőven akadnak olyanok, akik épp csak belekóstoltak a filmkészítésbe, aztán úgy döntöttek, inkább mégis a civil létet választják, pedig van köztük, akinek szinte biztosan kinézett volna több szerep is, amennyiben úgy dönt, hogy az álomgyár rögös útját választja. Az alábbi listában most összegyűjtöttünk néhány nevet, akiket talán Ti is láttatok a filmvásznon, viszont gyakorlatilag mindegyiküket mindössze egyetlen alkalommal. Mert nem is volt belőle több.

Egyfilmes sztárok esete

Egyfilmes sztárok esete

Carrie Henn

Caroline Marie Henn ma már 44 éves, és vélhetően a hardcore filmrajongók sem ismernék fel, amikor ugyanis eddigi egyetlen filmszerepét kapta, még épp csak kilenc éves volt. A filmet vélhetően mindenki ismeri, ez volt James Cameron A bolygó neve: halál című alkotása. Henn mindenféle színészi előképzettség és tapasztalat nélkül magától a rendezőtől kapta meg a szerepet 500 jelentkező közül, filmbéli bátyját pedig saját vérszerinti bátyja alakította, igazi, ő csak a film rendezői változatában látható. Cameron gondosan vigyázott rá, hogy a kislányt a xenomorphok és a film cselekménye miatt ne érje sokkhatás, de Henn így is úgy döntött, hogy a munkálatok befejezése után nem kíván többet a kamera elé állni, és tanárként helyezkedett el. Harmincnégy év után döntött aztán úgy, hogy visszatér a filmek világába, és tavaly a Thunder Island című animációs filmben adta a hangját az egyik fő karakternek.

Carrie Henn

Carrie Henn

Peter Ostrum

Manapság már dr. Peter Ostrum, az 57 éves férfi ugyanis már 1984 óta állatorvosként dolgozik. Mindössze egyetlen szerepben láthattuk, ez volt az 1971-es Gene Wilder főszereplésével készült Charlie és a csokigyár, ahol ráadásul Willy Wonka mellett a másik legfontosabb szerepet játszotta, mint Charlie Bucket. Ostrumot 12 éves korában tehetséggondozók egy csoportja választotta ki a szerepére, amikor hatodikos általános iskolásként a Cleveland Play House színpadán látták egy iskolai darabban fellépni. Két hónappal később már Münchenben volt, hogy helyt álljon Wilder oldalán, amiről később azt mondta, olyan volt, mint öt hónapig cserediáknak lenni Németországban. Ostrum később nem szívesen beszélt a filmszerepről, és minden további ajánlatot elutasított, pedig három folytatásfilmre szóló szerződést kínáltak neki. Csak az 1990-es évek elején beszélt először előadásokon az alakításáról, de azóta is állatorvosként, és az állatok jogaiért küzdő aktivistaként tevékenykedik.

Peter Ostrum

Peter Ostrum

Sarah Pickering

Hasonlóképpen járt Sarah Pickering is, aki 1988-ban tűnt fel Christine Edzard népszerű és nagyszabású, kétrészes Charles Dickens-adaptációjában, a Kis Dorritban. A film nagy sikert aratott, ráadásul Pickering az egyik legnagyobb élő angol filmlegendával, a Híd a Kwai folyón Nicholson ezredesével, és a Csillagok háborúja Obi-Wan Kenobijával, az Oscar-díjas Alec Guiness-szel dolgozott együtt, de így sem nyerte el a tetszését a filmszakma. Bár állítólag a későbbiekben is számos ajánlatot kapott, mereven elzárkózott tőle, hogy ismét kamera elé álljon, egy idő után pedig a nyilvánosságtól is teljesen visszavonult. Nemrég egy filmesztéta egy filmes blogon azt állította, hogy köszöni szépen, Pieckering ma is jól érzi magát, közelít az ötvenhez, és nem hagyta teljességgel maga mögött a film- és színházművészetet, ugyanis színházi ügynökként dolgozik az angliai Leicestershire-ben.

Sarah Pickering

Sarah Pickering

Danny Lloyd

Stanley Kubrick 1980-as Ragyogás című filmje annak ellenére minden idők egyik legfélelmetesebb, és leghatásosabb alkotása, hogy az eredeti regény szerzője, Stephen King ki nem állhatta. Bár a film elsősorban Kubrick és Jack Nicholson miatt emlékezetes, nem feledkezhetünk meg a gyerekszereplőről, Danny Lloydról, a bizonytalan, és közben hatalmas erőt birtokló kisfiúról sem. Lloyd a későbbiekben megjelent ugyan tévéműsorokban, de egyetlen komolyabb szerepet sem kapott, igaz, alighanem nem is igazán törekedett rá. Manapság Kentucky államban tanít, mint anatómiaprofesszor, nős, és négy gyermeke van. 2019-ben egy kameó erejéig visszatért a filmvászonra, akkor jelent meg ugyanis A ragyogás folytatásának, az Álom doktor című regénynek az adaptációja, melyben Lloyd is feltűnik, mint egy ismeretlen arc a lelátón egy baseball meccs közben.

Danny Lloyd

Danny Lloyd

Dennis Wilson

Wilson némileg kilóg a listáról ugyan (állhatna pl. Britney Spears is a borzalmasan sikerült Álmok útján című romantikus vígjátékkal), hiszen alapvetően nem színészről, hanem a The Beach Boys egyik alapítótagjáról van szó, aki David Bowie-val, és Jon Bon Jovi-val szemben egyetlen szerep után megunta a színészkedést. Wilson 1971-ben tűnt fel a Two Lane Blacktop című filmben többek közt Harry Dean Stanton oldalán. A megjelenése előtt az Esquire magazin az év filmjének nevezte anélkül, hogy bárki egyetlen kockát is látott volna belőle, és bár később a Pulitzer-díjas filmkritikus Roger Ebert a maximális négy csillagból hármat adott a filmre, mégis a közönség körében nem aratott osztatlan sikert, és hamar el is tűnt a filmszínházakból. Nem tudni, hogy a visszhang miatt-e, de Wilson végül többé nem vállalt filmszerepet, azt pedig már 1983-as halála miatt nem érhette meg, hogy a filmet az Amerikai Kongresszusi Könyvtár beválassza gyűjteményébe.

Dennis Wilson

Dennis Wilson

Kapcsolódó cikkek

Mogambo (1953)

Hollywood-i akták 40. – Mogambo (1953)

John Ford akkor készítette el egyik legjobb filmjét, mikor elhagyta a western terepét.

120 éve született Gary Cooper

5 kedvenc filmünk a 120 éve született Gary Cooper-től

Minden idők egyik legnagyobb amerikai színésze generációk példaképe volt.

Pesti balhé (2020)

Az előzetes várakozások szégyenletes alulmúlása – Filmkritika

Végre egy magyar heist-film, mondhatnánk, de a végeredmény elkeserítő.

Dominic Monaghan és Billy Boyd

Trufa és Pippin önálló podcast-sorozatot indít A Gyűrűk Uráról

Május közepén indul a The Friendship Onion-széria.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Hirdetés

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. május 7.

  Hollywood-i akták 40. – Mogambo (1953)

  John Ford akkor készítette el egyik legjobb filmjét, mikor elhagyta a western terepét.

  • 2021. május 5.

  Aki maga volt Hollywood aranykora – 115 éve született John Huston

  Kamera előtt és mögött gyakorlatilag bármilyen műfajban megállta a helyét.

  • 2021. április 30.

  A szomorú bohóc – 9 kedvenc filmünk a 70 éve született Robin Williams-től

  Hollywood egyik sokoldalú zsenije, és az ő keserű tragédiája.

  • 2021. április 28.

  Az erőszak és humor abszurduma – 7 kiváló film a Coen fivérektől

  Az amerikai mozi fenegyerekei.

  • 2021. április 23.

  Hollywood-i akták 39. – A tengeralattjáró (1981)

  Minden idők legjobb háborús filmjét nem Hollywoodban kell keresni.

  Hirdetés