Kövess minket a Facebookon! Kövess minket az Instagramon! Kövess minket a YouTube-on! Iratkozz fel az Ectopolis hírlevelére!

2020. július 7., kedd

Film

Hollywoodi szépfiúból nagybetűs színész – Brad Pitt-portré

2020. június 26.
Becsült olvasási idő: 6,5 perc

Hirdetés

Brad Pitt mai napig a világ egyik legsármosabb pasija: van aki a Ha eljön Joe Black-ben, és aki a Szenvedélyek viharában című filmekben zúgott bele. De említhetnénk a Hét év Tibetben, az Interjú a vámpírral vagy a Hetedik című alkotást is, esetleg a Blöfföt, a Harcosok klubját, és sorolhatnánk tovább és tovább. Széles a paletta, egyik kedvenc színészem ugyanis bőven kikerült már a szépfiús skatulyából, és az évek során maga lett a nagybetűs színész.

Általában az idő dönti el, hogy kire emlékszik az utókor, és kinek a neve halványul el az évek folyamán. Hollywood örök sármőrének, az idén 56(!) éves Brad Pittnek bár kicsit sok idejébe telt, de sikerült bebizonyítani, hogy nem csupán szépfiú, hanem maradandó tehetség is. Tartsatok velem azon az úton, amelyben a teljes életút igénye nélkül mutatom be, hogyan lett a szőke, kékszemű Bradből Hollywood egyik legelismertebb színésze.

Pitt mára Oscar-díjas színésszé lett

Pitt mára Oscar-díjas színésszé lett

Újságírótanoncból csirkeember

A sikerért meg kell dolgozni, és ez bizony Hollywood ünnepelt sztárjaival sem volt másképpen. Akadnak köztük szép számmal olyanok, akik kétkezi munkával keresték a kenyerüket, és semmi nem utalt fényes karrierjükre. Pont így volt ez Brad Pitt esetében is, aki még az újságírói diplomája megszerzése előtt gondolt egyet és nekivágott a nagyvilágnak: 1985-ben 325 dollárral a zsebében otthagyva a Missouri Egyetemet Los Angeles-be utazott, hogy színészleckéket vegyen.

 „A diploma megszerzésének közeledtével különös érzés lett úrrá rajtam. Láttam, ahogyan a barátaim sorra munkahelyekhez jutnak. Nem álltam még készen arra, hogy családot alapítsak. Szerettem a filmeket. Számomra különféle világokba vezető kapuk voltak és nem Missouri volt az a hely, ahol a filmek készültek. Egyszer csak belém hasított a felismerés: ha a filmek nem jönnek el hozzám, nekem kell utánuk mennem.”

A Thelma és Louis-ban

A Thelma és Louis-ban

Izmos kocka has és az üres szerepek

Mint a népmesékben a szegény fiú, Brad is elment szerencsét próbálni, és hamuba sült pogácsával a zsebében várta, hogy végre rámosolyogjon a szerencse. Félt szülei reakciójától, ezért inkább azt mondta, hogy Pasadenába megy az ottani egyetemre, valójában azonban apró-cseprő alkalmi munkákat vállalt el, hogy színióráit finanszírozni tudja: többek között például sztriptíztáncosnőket fuvarozott, pincérkedett, és óriás csirkejelmezbe bújt, hogy becsalogassa a vendégeket El Pollo Loco-franchise egyik éttermébe. Aztán egyszer csak fordult a kocka, és a szegény fiúra rámosolygott a szerencse: Brad négy epizód erejéig feltűnhetettDallasban, ezután pedig egyre több mellékszerepet kapott különféle tévésorozatokban, olyanban is, mint a Mesék a kriptából, az Osztályfőnök, a 21 Jump Streetben pedig Johnny Depp-pel is együtt szerepelhetett.

Látva a kezdeti nehézséget, szinte tényleg mesebeli Pitt története, amolyan igazi „ne add fel az álmaidat”-sztori. Első főszerepét egy jugoszláv-amerikai koprodukcióban kapta, amelyet még aprópénzért vállalt el. A Nap sötét oldala című alkotás ráadásul csak évekkel később kerülhetett a mozikba, hiszen még a film elkészülte előtt a forgatás helyszínét, Jugoszláviát polgárháború dúlta fel.

A 1989-es Kivégzős című horrorvígjátékért cserébe viszont már egész szép summát, egészen pontosan 12 ezer dollárt zsebelhetett be, ám az áttörést még sem ez, hanem a Thelma és Louise hozta el 1991-ben: innentől kezdve már nem csak egy színész volt, hanem Brad Pitt.

Természetesen egy jó adag tehetség sem ártott a sikerhez, s bár nem minden a küllem, Bradnek valószínűleg jól jött kisfiús mosolya, szimmetrikus arcra és arányos testfelépítése is. A színész már akkoriban is igen vonzón nézett ki, egyik kolléganője például így emlékezett vissza a karizmatikus Pittel való közös munkájára: „A meghallgatáson […] annyira zavarba jöttem a jelenlététől, hogy elfelejtettem a szövegem. Nagyon aggódtam, hogy emiatt tönkreteszem a castingját” – mondta Pittről a Thelmát alakító Geena Davis 2011-ben a Vanity Fairnek.

Számtalan nagyszerű alakítás

Számtalan nagyszerű alakítás

A bőség zavara

A Thelma és Louise után egyszerűen nem volt megállás, jobbnál jobb szerepek hevertek a lábainál: A Folyó szeli ketté, a Szenvedélyek viharában, az Interjú a vámpírral, a 12 majom, a Hetedik, a Sleepers – Pokoli lecke, a Hét év Tibetben világsztárrá tette az egyszerű fiatalt, aki csak szerencsét próbálni indult a nagy Hollywood gépezetébe. A Szenvedélyek viharában, Sir Anthony Hopkins oldalán nyújtott alakítása hozta el elsőként a szakmai elismerést számára, ezért ugyanis Golden Globe-jelöléssel jutalmazták. A film egyébként egy hamisítatlan giccsparádé, ahol Brad Tristan karakterébe bújva megzabolázhatatlan lóként vágtat gyönyörű tájakon, nagyívű drámát kanyarítva a nézők elé. Ha tehát nem is ez Brad legjobb filmje, kétségkívül mérföldkő a szakmai elismerés rögös útján.

A 12 majomban nyújtott alakításáért viszont már egy Golden Globe-díjat és egy Oscar-jelölést is sikerült bezsebelnie, nem is csoda, hiszen Pitt remekül hozza a neves víruskutató őrült fiát, a teljesen zakkant Jeffrey karakterét.

A 12 majom rendezője, Terry Gilliam sem bízta a véletlenre, ugyanis amellett, hogy speciális felkészítő foglalkozásra küldte a színészt, a pletykák szerint még a cigijét is elkobozta, hogy minél valósághűbben alakítsa az idegbeteg Jeffrey-t. A szőke, kékszemű, szépfiú skatulya azért még maradt, de Brad B-kategóriás színészből egyértelműen az A-ligába igazolt át.

Brad Pitt a Harcosok klubjában

Brad Pitt a Harcosok klubjában

Apu óriási elégtele vagyok

A küllem csak egy dolog, és nem lett volna elegendő ahhoz, hogy Pitt kikerüljön a szépfiúi szerepkörből, és tovább tágítsa színészi határait. Filmográfiája annyira színes és bő, annyira minőségi, hogy nehezen tudom eldönteni, hol volt az a pont, ahol végleg búcsút mondott korábbi szívtipró imázsának, ám mégis teszek rá egy kísérletet.

Bár a véleményem erősen szubjektív, én mégis úgy gondolom, hogy a Harcosok Klubja Tyler Durden-jeként végleg búcsút inthetett az őt ért sztereotípiáknak. Chuck Palahniuk azonos című regényéből David Fincher rendezett filmet, amelynek bár kritikai fogadtatása elég vegyesre sikeredett – sokan túl erőszakosnak gondolták, és Stanley Kubrick Mechanikus narancsához hasonlították – olyan gyomorba vágó, többször újranézős társadalomkritika lett, amely készítése óta sem vesztett az aktualitásából. Brad Pitt és Edward Norton átütő párost alkotnak együtt, ahol a sablonos aktakukac tökéletesen kiegészíti a magányos lázadót – bár ezen nem is kell csodálkoznunk, tekintve a film végi nagy csavart.

Számomra ez a film volt az, ahol Pitt végleg legyűrte maradék kételyeimet is vele kapcsolatban, hiszen a filmben nyújtott fergeteges alakítása és Tyler felejthetetlen, arc poétikának is beillő monológjai hallatán még ma is kiráz a hideg, hiszen „az egész elkúrt nemzedék benzint csapol, kaját tálal és nyakkendős rabszolgának állt.”

Kapcsolódó cikkek

Egy sírig tartó szerelem, Tracy és Katharine Hepburn

2020. július 7.

Film

Az első realista, egy generáció kedvence – 120 éve született Spencer Tracy

Laurence Olivier mellett az aranykor legkimagaslóbb férfi színészének tartották.

Kulka János a 2011-es A vizsga című filmben

2020. július 7.

Hírek

Hidegháborús kémfilm folytatásában tér vissza Kulka János

A 2011-es nagy sikert aratott A vizsga folytatása 2021-ben érkezhet majd a magyar mozikba.

A mester 91 éves volt

2020. július 6.

Hírek

Elhunyt Ennio Morricone

A kiváló olasz mester már életében legendává vált, az egész filmszakma siratja.

Két új évad, és egy spin-off is készül a két agyatlan történetéből

2020. július 2.

Hírek

Közel 10 év után két vadonatúj évaddal tér vissza a Beavis & Butt-head

A két agyatlan tuskó kalandjai folytatódnak, sőt, még egy spin-off is készül.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Egy sírig tartó szerelem, Tracy és Katharine Hepburn

2020. július 7.

Film

Az első realista, egy generáció kedvence – 120 éve született Spencer Tracy

Laurence Olivier mellett az aranykor legkimagaslóbb férfi színészének tartották.

Filléres kasszarobbantók

2020. július 2.

Film

Filléres kasszarobbantók – A filmtörténelem legváratlanabb sikerei

Minden film szíve a forgatókönyv, akkor is, ha erről lassan megfeledkezünk.

Hollywood aranykora a botrányok melegágya volt

2020. június 23.

Film

Hollywood aranykorának sötét oldala – Eltitkolt titkok, letagadott vádak

A filmművészet eltitkolt botrányai, melyekről ma is kevés szó esik.

A virágzó videotéka kultúra

2020. június 19.

Film

A Blockbuster és a videotékák története – Megemlékezés egy letűnt korszakról

Fiatalságunk és a film fanatikusok szentélyének emlékezete.

Facebook közösség