• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

Ideológiák csapdájában – 20 betiltott film, mely áldozatul esett a cenzúrának

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Korábban csokorba gyűjtöttünk már olyan kiváló regényeket, melyek megszámlálhatatlan vallási és politikai ideológiák cenzúrájának csapdájába estek, és ideig-óráig, – olykor akár évtizedekig is – tiltólistán szerepeltek a legkülönbözőbb országok kultúrájában. Azokat a cikkeinket annyira szerettétek, hogy úgy éreztük, ideje a jól bejáratott tematikát lefordítani a filmművészet terepére, hiszen ha lehet, itt még vastagabban fogott a cenzúra barátságtalan golyóstolla, és ahogy végignéztük a listát, azzal szembesültünk, hogy olykor valóban egészen ártalmatlan alkotások rendkívül dogmatikus ideológiai belemagyarázások áldozataivá váltak.

Ki gondolná például, hogy a Shrek, vagy épp a Mad Max bármi olyasmit is tartalmaz, mely nem intézhető el egy 18-as karikával, és némi figyelmeztetéssel. És bár az alábbi lista tartalmaz néhány alkotást, melynél halványan még jogosnak is érezhetjük a művészet szabadságának korlátozását, a legtöbb valójában igencsak nevetséges; ugyanakkor az adott ország kultúrájából, vallásából és szokásrendszeréből gyakorlatilag előre kikövetkeztethető, ha egy film esélytelenül indul a bemutatásért vívott küzdelemben. Íme tehát 20 alkotás, mely elvérzett ebben az olykor igencsak kilátástalannak tűnő harcban.

Salo, avagy Sodoma 120 napja

Pier Paolo Pasolini híres-hírhedt De Sade márki adaptációja az egyik legbotrányosabb filmnek számít még a jelenkor filmtörténetében is. A közismerten botrányhős rendező már nem érhette meg utolsó filmje premierjét, melynek esetében a kendőzetlen brutális és szexuális töltetű jelenetek miatt a Pasolinint nem ismerő közönség sokszor undorodva távozott a teremből, emiatt sok helyütt mindössze néhány nap után törölték is a vetítések közül, Ausztráliában pedig rögtön a bemutató után betiltották, és a tiltást végül csak tizenhét évvel később, 1992-ben oldották fel róla.

Saló, avagy Sodoma 120 napja

Saló, avagy Sodoma 120 napja

Caligula

Tinto Brass filmje sok hasonlóságot mutat Pasolini alkotásával, ezúttal is jelen van a kendőzetlenül bemutatott és olykor szándékosan eltúlzott erőszak, és szexualitás, és ahogy a Salo esetében, úgy egyes helyeken a Caligula is csak jelentősen megvágott verzióban kerülhetett a vászonra. A film egyébként meglehetősen érdekes módon született, a producer Bob Guccione számtalan, Brass jóváhagyása nélkül forgatott pornójelenetet vágott bele a nyersanyag elkészülte után, aminek hála aztán az 1979-es premiert követően az olasz hatóságok azonnal betiltották, és az eredeti, premieren vetített kópiát soha többé nem tűzték műsorra.

Caligula

Caligula

Ken Park

Mit lehet elmondani egy filmről, mely eleve úgy indul, hogy egy fiatal srác nyílt színen főbe lövi magát? A Ken Park a fiatalkori deviancia, és a társadalmi elvárások léleknyomorító hatásának krónikája, Ausztráliában 2003 óra tabunak számít, mivel túlságosan is szenvtelenül és nyitott módon ábrázolja a tinédzserkori szexualitást, a vérfertőzéses viszonyt, valamint erőteljesen képekkel mutatja be a legkülönbözőbb parafíliákat. Érdekes összevetés, hogy bár a legtöbb országban nem kívánatos elemnek számít, Hollandiában például kötelező vetítéseket is tartottak belőle gimnazisták részére.

Ken Park

Ken Park

Apokalipszis most!

Francis Ford Coppola nyomasztó és szürreális képekkel zsúfolt monumentális alkotása vélhetően a poszt-Vietnám-filmek egyik legemlékezetesebbje, Marlon Brando rövid, ám annál hatásosabb szerepe pedig az egyik legerősebb háborús filmes jelenlét. Coppola meglehetősen realistán mutatja be, miként nyomorítja meg az embert a háború, éppen ezért Észak és Dél-Koreában, leginkább Park Chung-hee rendszere alatt háborúellenes tematikája miatt tiltott gyümölcsnek számított.

Apokalipszis most!

Apokalipszis most!

Brokeback Mountain – Túl a barátságon

A két meleg cowboy szerelmét meglepő érzékenységgel, és finomsággal prezentáló Ang Lee-film is megkapta a magáét a bemutatót követő években, leginkább azért, mert lerombolt egy férfias mítoszt a cowboyokra vonatkozóan. A homoszexualitás kendőzetlen ábrázolása miatt a legtöbb közel-keleti országba eleve el sem juthatott a film a bemutatóig, Kínában pedig a mai napig tiltottnak számít, miután itt egész egyszerűen a homoszexualitás propagandafilmjének tekintették, Hollywoodot pedig erkölcstelennek, amiért díjesővel jutalmazta Lee alkotását.

Brokeback Mountain - Túl a barátságon

Brokeback Mountain – Túl a barátságon

Brian élete

Bizony, a Monty Python egyik legjobb és leghíresebb alkotása sem menekülhetett a listáról. Lesz majd még néhány film a felsorolásban, melyből láthatjátok, mennyire szigorú cenzúra működik Malajziában, ahová gyakorlatilag egyetlen olyan filmnek sincs lehetősége bejutni, mely bármilyen szempontból is blaszfémiával, vagyis istenellenességgel, istenkáromlással gyanúsítható, így például Darren Aronofsky Noéja mellett a Monty Python remeke sem került bemutatásra, és 1979 óta a tiltott filmek listáján szerepel.

Brian élete

Brian élete

Krisztus utolsó megkísértése

Az 1987-es Krisztus utolsó megkísértése igazi sztárparádét hozott, a Martin Scorsese rendezte alkotás címszerepét Willem Defoe alakította, Poncius Pilátus szerepében David Bowie-t láthattuk, zenéjét pedig az egykori Genesis-tag, Peter Gabriel szerezte. Bár a filmet több Oscar-díjra is jelölték, bizonyos Dél-, és Közép-Amerikai országokban tabunak számított, így betiltották pl. Argentínában és Mexikóban is, mindkét helyen istenkáromló jellegére hivatkozva.

Krisztus utolsó megkísértése

Krisztus utolsó megkísértése

Az utolsó tangó Párizsban

Marlon Brando egyik legjobb szerepformálása erőszakos, szexuális jelenetei miatt rengeteg országban került tiltólistára, így többek közt Dél-Korea, Olaszország, Chile, Portugália és Szingapúr sem engedte be saját mozitermeibe. A Brit-szigetek országai megegyeztek abban, hogy amennyiben kapnak egy jelentősen cenzúrázott, és újravágott változatot, melyben csökkentik az erőszakos tartalmú jelenetek hosszát, abban az esetben engedélyezik a bemutatót. Végül így is történt, ugyanakkor ezt sem Brando, sem a rendező, Bernardo Bertolucci nem nézte jó szemmel.

Az utolsó tangó Párizsban

Az utolsó tangó Párizsban

Ben-Hur

A világ máig egyik legjobb és legszebb kosztümös filmje sem kerülte el a csapdát. Témájával már a forgatás alatt problémák adódtak, az eredeti forgatási helyszín, Líbia ugyanis kereszténység népszerűsítő témája miatt nem adott engedélyt a forgatásra az országhatárokon belül, de Mao Ce-Tung Kínájában sem kapott soha engedélyt a bemutatásra, akárcsak Tajvanon, mert mindkét helyen arra hivatkoztak, hogy nem több babonás hiedelmek népszerűsítésénél. A propaganda szemében ezt jelentette akkoriban a kereszténység.

Ben-Hur

Ben-Hur

Hullajó

A később a Gyűrűk Ura-trilógiával minden létező díjat elnyerő Peter Jackson első filmje egy zombivírus hatásait mutatja be meglehetős fekete humorral, és gore-ba hajló véres jelenetek tömkelegével. Németország számára ez túl soknak bizonyult, 1992-ben betiltották a filmet, nyers, és eredeti változatában azóta sem érhető el odaát, ellenben számtalan, némileg újravágott, és kozmetikázott verzió forog közkézen, ugyanakkor érdekes, hogy még ma, 2019-ben is tiltott filmnek számít.

Hullajó

Hullajó

Cannibal Holocaust

A valaha volt egyik legbrutálisabb film, melynek eredeti bemutatója után a rendező, Ruggero Deodato kénytelen volt bíróság előtt bizonyítani, hogy a forgatáson nem történt sem állatkínzás, sem emberek bántalmazása, miután gyilkosság vádjával 10 napot töltött börtönben. Deodato filmje valóban túlontúl is realisztikusra sikerült dokumentarista megközelítése miatt, ennek hála pedig Izlandon, vagy a Fülöp-szigeteken a mai napig a tiltott filmek listáját gyarapítja a túlzott, és rendkívül agresszíven ábrázolt erőszakossága miatt, Olaszországban pedig Deodato perének lezárultáig számított tiltottnak.

Cannibal Holocaust

Cannibal Holocaust

A tanú

Bacsó Péter 1969-es remeke a szatirikus filmkészítés csúcsa, mely hiába szól az akkor már elmúlt Rákosi-rendszerről, szatirizálja azt, emiatt bemutatása után azonnal betiltották, és tíz évig dobozban hevert, mára azonban kétségtelenül a rendszerváltás előtti idők, és a magyar filmtörténelem egyik legkultikusabb alkotása, melynek idén végre előkerült a legelső, cenzúrázatlan változata is, amit be is mutattak az idei Cannes-i filmfesztiválon, ez pedig üdvözlendő tény, mert Kállay Ferenc és Őze Lajos fantasztikus alakításait mindenkinek látnia kellene.

A tanú

A tanú

Shrek 2

Nem hittétek volna, igaz? No, nem eszik azért olyan forrón, kétségtelen, hogy 2004-ben nem magát a Shrek 2-t, mindössze a héber nyelvű változatot tiltották be Izraelben, mert az egyik poént nem megfelelően ültették át angolról, melynek következtében az sértő megjegyzésnek bizonyult az ország egyik ünnepelt énekeséről, David D’Or-ról, aki azonnal jogi lépéseket kezdeményezett, ennek hatására pedig a Shrek 2 rövid időre tiltólistára került, az említett jelenetet pedig újra kellett szinkronizálni ahhoz, hogy ismét bemutathatóvá váljon.

Shrek 2.

Shrek 2.

A Wall Street farkasa

Martin Scorsese lenyűgöző társadalmi korrajza Leonardo DiCaprio tolmácsolásában szinte bizonyos volt, hogy némely országban kicsapja a biztosítékot. Egyesek szerint a film fetisizálja a szexualitás kendőzetlen ábrázolását, a drogfogyasztást, és a káromkodás kommunikációját, így Kambodzsában már a premiert sem tartották meg, és azóta sem lehet hozzájutni a film kópiájához, de az országban ugyanerre a sorsra jutott a Kingsman, vagy épp A szürke ötven árnyalata is.

A Wall Street farkasa

A Wall Street farkasa

Ponyvaregény

Quentin Tarantino idén 25 éves remekműve sem a finomkodó jelenetei miatt vált ismertté széles körben. Malajziában hivatalos indoklás szerint az intenzív erőszak, a kábítószerrel való visszaélés, a meztelenség, és az erőszakos szexuális tartalmú jelenetei miatt esélyt sem kapott a bemutatóra, ahogy a későbbiekben Tarantino több filmje is elhasalt a maláj bizottságok előtt, ahogy a fentebbiekben taglalt Brian élete, vagy épp Spielberg Oscar-díjas remeke, a Schindler listája is.

Ponyvaregény

Ponyvaregény

A szarvasvadász

Paraguay elnöki tisztét 1954 és 1989 közt Alfredo Stroessner töltötte be, a rezsim pedig ekkoriban meglehetősen szigorúan szabályozta, mely filmek kerülhetnek bemutatásra a dél-amerikai országban. A cenzúrának áldozatul esett az egyik legmegrázóbb poszt-Vietnám mozi is, a Robert de Niro és Christopher Walken főszereplésével készült A szarvasvadász, melyet a paraguay-i bizottság úgy ítélt meg, hogy meglehetősen félreérthető mű, melyben emiatt nem világos, milyen elveket dicsőít, és melyeket vet meg, így nem kívánatos a mozitermekben.

A szarvasvadász

A szarvasvadász

A 22-es csapdája

Az egyik legjobb háborúellenes regény, Joseph Heller 22-es csapdájának maróan szatirikus feldolgozása is több helyütt kiverte a biztosítékot az eredeti regényhez hasonlóan, például Portugáliában, ahol az 1968 és 1974 közt Marcelo Caetano nevével fémjelzett rezsim megtiltotta a film nyilvános vetítését, ahogy történet az Az utolsó tangó Párizsban című műremeknél is, leginkább a több helyütt látható meztelen női testek, valamint a katonák háborúellenes mentalitásának szatirikus ábrázolása miatt.

A 22-es csapdája

A 22-es csapdája

Az ördögűző

William Friedkin mesterműve ma már a horror műfaj hivatkozási alapja, több helyütt a valaha volt legfélelmetesebb filmnek választották, és való igaz, hogy sok hasonló korú alkotással ellentétben letaglózó hatását máig fenntartotta, emiatt annyira nem is meglepő, hogy több ország is akad, ahol bemutatni sem engedték. Ilyen ország pl. Szingapúr, ahol a feszülettel maszturbáló jelenet, valamint Jézus nevének többszöri istenkáromló emlegetése verte ki a biztosítékot, így a mai napig tiltólistán szerepel minden olyan filmmel együtt, mely bármilyen szempontból is a vallást gyalázza.

Az ördögűző

Az ördögűző

A Da Vinci kód

Dan Brown eredeti regényének esetében már a könyv megjelenése is problémákba ütközött, a Vatikán foggal-körömmel küzdött a látszólagos fikcióba csomagolt blaszfémia ellen – kevés sikerrel – de végül a mélyen keresztény meggyőződésű országok közt a film sem talált megértésre. Már a 2006-os bemutatókor a Salamon-szigetek kormánya is tiltólistára tette, és egy interjúban maga a miniszterelnök, Manasse Sogavare mondta ki ennek okát, miszerint Ron Howard alkotása teljes mértékben aláássa országa keresztény gyökereit, és az emberek meggyőződését.

A Da Vinci kód

A Da Vinci kód

Mad Max

Mel Gibson talán legemblematikusabb alakítása egészen új irányt szabott a posztapokaliptikus sci-fik filmes zsánerének, a magányos országúti harcos pedig leginkább a széria második részére igazi popkulturális ikonná növekedett. Nem mindenki tetszett azonban a film állítólag túlzott erőszakábrázolása, mely egyesek szerint egyfajta dicsőítése is volt a felesleges agressziónak, így rögtön a bemutatót követően pl. Svédországban törölték a bemutató dátumát, és hosszú ideig nem lehetett hozzáférni a kópiákhoz.

Mad Max

Mad Max

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?