• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Plakát: A hatalom gyűrűi

Film

Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A hatalom gyűrűi szeptember elsején debütált az USA-ban, majd másnap hazánkban is képernyőre került. A nézők egyszerre két epizódot nézhettek meg múlt hét pénteken az Amazon Prime-on, majd ezt követően a további részek egyesével péntekenként fognak érkezni. A gyűrűk ura előzménysorozata több ezer évvel a Peter Jackson által adaptált filmek cselekménye előtt játszódik – a Tolkien-szakértő rajongók kedvéért pontosítok: a Hobbit és A gyűrűk ura trilógia Középfölde Harmadkorának jelentősebb eseményeit dolgozza fel, míg az Amazon sorozata a Másodkor eseményeiből csemegézik.

A premiert rengeteg spekuláció előzte meg, és az előzetesek elképesztően megosztották Tolkien műveinek rajongóbázisát: volt, akinek a Galadriel páncélján látható Fëanor Ház szimbóluma szúrta a szemét, tekintve a két nolda visszás kapcsolatát, másoknál a Tolkien jellemzéséhez képest sötétebb bőrszínű tündeábrázolás verte ki a biztosítékot. Mindenesetre a sorozat megérkezett, és most arra vállalkozunk, hogy összegyűjtsünk nektek néhány érdekességet az első két rész alapján.

Vigyázat, spoiler következik!

Galadriel és Finrod /Forrás: A hatalom gyűrűi/

Galadriel és Finrod /Forrás: A hatalom gyűrűi/

Miről fog szólni a sorozat, avagy azok a fránya jogok

Amikor felrebbentek az első hírek a készülő sorozatról, sokan reménykedtek benne, hogy a cselekmény a Szilmarilok eseményeit dolgozza majd fel. Azonban, csak úgy, mint korábban Peter Jacksonnak, úgy az Amazon Studios-nak sem állnak rendelkezésére a jogok ehhez a műhöz. Egészen pontosan Tolkien műveiből csak a Gyűrű szövetsége, A két torony, A király visszatér és a Hobbit tartalmából szabad meríteniük, így ne is várjuk, hogy a jövőben – az Amazon által hozzá- illetve átírt tartalmakon túl – olyasmit lássunk a képernyőn, ami a fenti művekben ne lenne benne.

Na, álljon meg a menet! Hiszen nem arról volt szó, hogy A hatalom gyűrűi jóval A gyűrűk ura cselekménye előtt játszódik?

De, bizony így van. Azonban A király visszatér kötete rendelkezik egy vaskos függelékkel is, amely többek között a Másodkor főbb eseményeit beszéli el, de megismerhetjük belőle Durin családfáját, Középfölde nyelveit és ábécéit, vagy Númenor születését, tündöklését és bukását.

Nem tudhatjuk meg ugyanakkor belőle, hogyan áldozta életét Galadriel fivére, Finrod Felagund Berenért – bár a karmolások a halott harcos testén igen árulkodóak –, és az ember-elf szerelmes pár, Beren és Lúthien kalandjait sem dolgozhatja fel a sorozat. Igaz, egy finom utalást elrejtettek rájuk az első epizódban a készítők: amikor Galadriel meglátogatja testvére szobrát Lindon erdejében, a kamera végigpásztáz egy Lúthient ábrázoló szobron is.

Finrod /Forrás: a hatalom gyűrűi/

Finrod /Forrás: a hatalom gyűrűi/

Finrod Felagund halála

Milyen bestia végzett Galadriel bátyjával, és miért kellett meghalnia?

Beren és Lúthien történetéből tudjuk, hogy Finrod adósa volt Beren apjának, Barahirnek, mivel az ember megmentette őt egy orkokkal való küzdelem során. Később Beren elindult, hogy megszerezzen Saurontól egy szilmarilt, mert csak ennek az áldozatnak az árán vehette feleségül kedvesét, Lúthient. Finrod elkísérte, és amikor Sauron fogságában vérfarkasok támadtak rájuk, a tünde férfi az életét áldozta azért, hogy esküjét betartva megmentse Berent.

Végül is valóban Sauron és csatlósai okozták Galadriel testvérének halálát, de nem egészen úgy, ahogyan azt a Hatalom gyűrűjében megemlítik.

Meteorember /Forrás: A hatalom gyűrűi/

Meteorember /Forrás: A hatalom gyűrűi/

Meteorember

Remélhetőleg pénteken megtudhatjuk, hogy kicsoda az az öregembernek tűnő alak, aki meteorként hullott alá az égből, egyenesen Borláb Nori, a fiatal gyaplábú lány orra elé. Több elmélet kering a férfi kilétét illetően: egyesek a visszatérő Sauronnak vélik, vannak, akik a Frodó által a Pajkos Póniban megénekelt Holdbéli Emberre gyanakodnak, mások abban reménykednek, hogy A gyűrűk ura egyik legnépszerűbb karakterét, Gandalfot láthatjuk újra személyében. Utóbbira sajnos kevés az esély, amennyiben az alkotók tiszteletben tartják Tolkien idővonalát: Gandalfot ugyanis csak a Harmadkor hajnalán küldik Középföldére a Valák, miután Isildur levágja Sauron kezéről az Egy Gyűrűt.

Érkezésük előtt ugyanis a mágusok angyalszerű szellemlények voltak, és Valinorban éltek a valákkal, akik aztán elküldték őket Középfölde népeinek megsegítésére, méghozzá öregemberek alakjában. Öten közülük a Fehér Tanács tagjai lettek. Azonban rajtuk kívül még sok-sok maia fordul meg Középföldén, jók és rosszak – utóbbiak sorait gyarapítják például a balrogok és maga Sauron is.

Tehát ha nem is maga Gandalf lesz végül az égből pottyant ismeretlen, egy ilyen antré mögött elég valószínű, hogy egy maia rejlik.

“…S amint a pecsenyék jártak eszében épp,

puncs, sör meg almabor,

megcsúszott lépcsején, és már zuhant szegény,

(a)kár egy meteor;

épp karácsony előtt egy éjen fogta őt

a tenger habja föl,

ahol a gyors szelektől védve szendereg

a Szépremény öböl.”

(A gyűrű szövetségéből kimaradt, a Bombadil Toma kalandjaiban közölt részlet a Túl korán jött a Holdbéli Ember című dalból.)

Durin herceg /Forrás: a hatalom gyűrűi/

Durin herceg /Forrás: a hatalom gyűrűi/

Durin és Khazad-dûm

„ (I. Durin) olyan sokáig élt ott, hogy széltében-hosszában csak Halhatatlan Durin néven ismerték. De végül mégiscsak meghalt, még az óidők elmúlása előtt, és Khazad-dûmban temették el; de a nemzetség sosem halt ki, és az utódok sorában öt olyan fiú született, aki annyira hasonlított ősére, hogy a Durin nevet kapta.” olvasható A király visszatér függelékeiben. A második epizódban bemutatkozó Durin herceg, akit Elrond úgy jellemez, hogy olyan jó barátok, mintha csak fivérek lennének, nem más, mint IV. Durin, de feltűnik apja is, akinek Sauron a törpöknek készített hét gyűrű közül az egyiket adta.

Ha emlékszünk még A gyűrű szövetsége című filmből arra a jelenetre, amikor Gandalf hosszasan töpreng egy versike jelentésén, mielőtt sikerül kinyitnia a Moriába vezető kaput, akkor érdemes felidéznünk a felirat pontos szavait, ahogy Gandalf olvassa fel őket a könyvben: „’Moria urának Durinnak kapuja. Mondd, jó barát, és lépj be.’ S alattuk kisbetűvel, halványan: ’Én, Narvi, készítettem.’ A jelek a magyalföldi Celebrimbor műve,” aki szintén látható A hatalom gyűrűi szereplői között.

Moria? Nem Khazad-dûmben laktak a Durinok? De igen, csak hogy a kettő egy és ugyanaz.

III. Durin /Forrás: a hatalom gyűrűi/

III. Durin /Forrás: a hatalom gyűrűi/

Mit találtak a törpök?

A második részben láthatjuk III. Durint, ahogy a Ponyvaregény egy ikonikus jelenetét idézve felnyit egy ládikát, melynek tartalma sejtelmesen megvilágítja az arcát. Vajon mi lehet ez a titokzatos anyag? Csak nem arkenkő?

Biztosan nem. Az arkenkőre ugyanis csak Középfölde Harmadkorában fog rátalálni Thráin. A király visszatér függelékeiben olvasható, hogy a noldák – ez a tündéknek egy fajtája, akikhez Galadriel is tartozik – Lindonból, ahol A hatalom gyűrűi első két részében láthattuk Gil Galadot és népét, át fog vándorolni Eregionba, mégpedig azért, mert a törpök Moriában mithrilt találtak. „A noldák híres mesteremberek voltak, és nem viszonyultak olyan barátságtalanul a törpökhöz, mint a sindák; szorosabb barátság mégsem szövődött a két fajta közt, legfeljebb Durin népe és az eregioni tünde-kovácsok tartottak egymással bensőséges kapcsolatot.”

A mithril egy tünde szó a középföldei ezüstre, amely könnyebb és erősebb, mint az acél. Később pedig ennek a fémnek bányászása közben ébresztik fel azt a lényt, akivel Gandalf A gyűrű szövetségében összecsap: „…ahogy a mithril volt vagyonuk alapja, ugyanúgy romlásuk okozója is: túlságosan mohón és túlságosan mélyről bányászták ki, s ezzel fölkeltették, amitől menekültek: Durin Vesztét.”

(A hivatkozás nélküli idézetek A király visszatér függelékeiből származnak.)

Kapcsolódó cikkek

Karen Wynn Fontad: Középfölde atlasza

Tolkien ezerszínű világához minden vándornak elkel egy jó térkép – Könyvkritika

Kötelező kiadvány minden Tolkien- és Középfölde-rajongónak.

Korábban ismeretlen J. R. R. Tolkien-festmények kerültek nyilvánosságra

Még mindig akadnak felfedezetlen területei elképesztő munkásságának.

2 milliárd dollárért kelhetnek el a Tolkien- és Középfölde-franchise jogai

Hamarosan komoly harc lehet a piacon a filmes, videojátékos és egyéb merchandise jogokért.

Christopher Tolkien emlékére

Christopher Tolkien, az ember, aki egy királyságot örökölt, és birodalommá kovácsolta

Munkájának hála apja öröksége a világirodalom egyik legfontosabb életműve lett.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?