• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Film

Nem minden arany – 7 világhírű színészóriás, akik gyűlölték a saját filmjüket

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Tegyük a szívünkre a kezünket, vélhetően egy komolyabb honoráriumért mi magunk is hajlamosak lennénk a saját szakmai területünkön egy-egy kétes minőségű munka elvállalására. Nincs ez másként a világhírű színészóriások körében sem, akik bizony olykor – látszólag – felelőtlenül mondtak igent egy olyan szerepre, melyet később pályafutások sötét foltjaként emlegettek, és aminek hangot is adtak, ugyanakkor akadt köztük bőven, aki elismerte, hogy bizony a szerepért cserébe felkínált honorárium olyan busás volt, hogy arra bűn lett volna nemet mondani.

Akadnak persze színészek manapság is, akik lassan-lassan sportot űznek abból, hogy pocsékabbnál pocsékabb filmekhez adják a nevüket, a lista élén az Oscar-díjas Nicolas Cage-dzsel, de újabban Bruce Willis is előszeretettel tűnik fel B-kategóriás filmekben, ám az itt látható listán valóban igazi legendák szerepelnek, sőt, akad néhány közönségkedvenc film is, mely ezek szerint belülről mégsem akkora sikertörténet, mint arra a minőségéből, vagy a körülötte kialakult kultuszból következtethettünk volna. Íme tehát hét színészóriás, aki utálta a saját filmjét.

Sean Connery: A szövetség

Nem épp méltó búcsú, ahogy 2003-ban az Oscar-díjas színészóriás maga mögött hagyta a filmszakmát a nyugdíj kedvéért. A 2020. októberében elhunyt Oscar-díjas Connery utolsó szerepe ugyanis Stephen Norrington rettenetesen sikerült képregényadaptációjában volt. Az Alan Moore lenyűgöző műve alapján készült összecsapott A szövetségben Connery Allen Quatarmain bőrébe bújt, aki egy a popkultúra különleges alakjaiból verbuvált csapat élére állt, hogy elkapjon egy fantomot, akinek célja a káoszkeltés és a háború kirobbantása. Connery később egy interjúban a filmet firtató kérdésre csak annyit felelt: „Rémálom volt.” A rendezőről, akit amatőrnek tartott, pedig így nyilatkozott: „Már az első napomon láttam rajta, hogy nem normális.Connery és Norrington elharapódzó vitái egy ponton odáig fajultak, hogy az egykori James Bond megfenyegette a rendezőt, ne feszítse tovább a húrt, mert meg fogja ütni. Tettlegességre végül nem került sor, de állítólag a rossz tapasztalatnak is köszönhető, hogy bár Connery papíron még egy filmet elvállalt, végül idő előtt nyugdíjazta saját magát.

Sean Connery: A szövetség

Sean Connery: A szövetség

Alec Guinness: Csillagok háborúja

Az egyik leghíresebb történet a témában. Alec Guinness generációja egyik legtehetségesebb színésze volt, és nem csak a vásznon, de a színpadon is, melyet élete végig koptatott. A Híd a Kwai folyónért Oscar-díjjal jutalmazták, de feltűnt olyan remekművekben, mint az Arábiai Lawrence, vagy a Doktor Zsivágó, és élete tragédiájának tartotta, hogy ennek ellenére mégis a legtöbben Obi-Wan Kenobi szerepével azonosították. Guinness saját bevallása szerint nem szereti a sci-fit, George Lucas forgatókönyvét végig sem olvasta, mert már az első oldalak után rájött, hogy az egész egy marhaság, egy gyerekes mese, ellenben Lucas annyira ragaszkodott a szerepeltetéséhez, hogy hajlamos volt többet fizetni neki, Guinness pedig, aki ekkoriban már túl volt a fénykorán, és a legjobb szerepein, erre nem akart nemet mondani. Ettől függetlenül a későbbiekben is számtalanszor elmondta, hogy a franchise sikere csak az emberek sekélyes ízlését bizonyítja, és ő maga továbbra is ki nem állhatja mind a filmeket, mind saját szerepét.

Alec Guinness: Csillagok háborúja

Alec Guinness: Csillagok háborúja

Christopher Plummer: A muzsika hangja

A tavaly februárban eltávozott Oscar-díjas színészveterán (egyben ő a valaha volt második legidősebb díjazott, aki hazavitte az Oscar-szobrot Sir Anthony Hopkins után), hiszen több mint ötven éves pályafutásának betetőzéseképp 2012-ben a Kezdők mellékszerepéért díjazták. Korai karrierjének egyik emblematikus filmjévé vált A muzsika hangja, Robert Wise klasszikus musicalje komoly rajongótáborra tett szert, jelenleg is a világ egyik legismertebb filmjeként tartják nyilván, ugyanakkor a Georg von Trapp kapitányt játszót Plummer sosem volt elragadtatva tőle, és ennek hangot is adott: „Szörnyen szentimentális, és zavaróan boldog film. Rendkívül keményen kellett igyekeznem, hogy belekeverjünk némi humort, ami legalább változatossá teszi.” Plummer később – az első DVD-kiadás audiokommentárjában – beszélt arról is, hogy a film fináléjában lévő zenei fesztivál felvételekor általában részeg volt, hogy valahogy el tudja viselni az egész alkotás giccses hangnemét.

Christopher Plummer: A muzsika hangjaChristopher Plummer: A muzsika hangja

Christopher Plummer: A muzsika hangja

Harrison Ford: Szárnyas fejvadász

Han Solo és Indiana Jones megformálójának harmadik legikonikusabb szerepe Ridley Scott a mai napig elképesztően hatásos cyberpunk alkotásában, mely általában a legjobb sci-fi filmeket tömörítő listákon az első helyen osztozik a 2001 Űrodüsszeiával. Ford szeretett volna egy komolyabb, drámai szerepet magának a Csillagok háborúja, és az első Indiana Jones-film zajos sikere után, és a Dick-regény melankóliájában megtalálni vélte mindezt, ám később már messze nem volt ennyire elragadtatva tőle, és ugyanazt rótta fel a filmnek, amit a nézők is akkoriban: nehezen érthető, és meglehetősen lassú tempójú. Bár most visszagondolva, és újranézve egyértelmű, hogy éppen ez a hangulat ad hozzá annyit Ridley Scott filmjéhez, kétségtelen, hogy nem lenyűgöző izgalmáról, inkább a hangulatáról híres. Csak tetézte a dolgot, hogy Ford nagyon nehezen jött ki Sean Younggal, akivel pedig éppen a kettejük közti érzelmeket kellett megjeleníteniük, ami a film egyik központi vonulata, emiatt a színész állítása szerint kifejezetten rosszul szájízzel emlékszik a forgatásra.

Harrison Ford: Szárnyas fejvadász

Harrison Ford: Szárnyas fejvadász

Michael Caine: A cápa bosszúja

Talán nem is hat meglepően, a Cápa-széria teljesen felesleges negyedik részét ugyanis nem csak ő, de a kritikusok, és a nézők is egyöntetűen utálták. Sokan egyszerűen annak tudták be a katasztrofális bukást, hogy a filmet állítólag rendkívül rövid határidővel kellett leforgatni, ám a helyzet az, hogy itt valóban minden rossz: a forgatókönyv, az operatőri munka, a rendezés, a dramaturgia, sőt, még a film címe is nevetséges, és természetesen ilyen körülmények közt a színészek sem tudtak kitenni magukért, holott akadt köztük egy igazi legenda: Michael Caine. Az akkor már Oscar-díjas angol színésznek 1,5 millió dollárt ajánlottak a szerepért, amire nem tudott nemet mondani, ráadásul ezért az összegért összesen hét napot kellett forgatnia a Bahamákon. Caine ettől még utálta a szerepét, a nevetségesen bizarr párbeszédeket, de később azt nyilatkozta, ennyi pénzért megérte nyaralni egyet ezen az egzotikus helyszínen.

Michael Caine: A cápa bosszúja

Michael Caine: A cápa bosszúja

Marlon Brando: Az újonc

Marlon Brando-val dolgozni sosem volt egyszerű. Kétségtelenül minden idők egyik legnagyobb színészegyénisége, aki fittyet hányt a rendezői utasításokra, általában a forgatókönyvet sem volt hajlandó elolvasni (A keresztapa), máskor harminc kiló túlsúllyal érkezett a forgatásra rekordgázsiért (Apokalipszis most). Pályafutása vége felé pedig a kétszeres Oscar-díjas legenda meglehetősen kétes minőségű darabokban is szerepet vállalt (Dr. Moreau szigete). Brando 1980 után közel tíz évig nem jelent meg a vásznon, mikor 1989-ben visszatért, sokak szerint már nem volt ugyanaz, mint korábban, ami nem a szerepformálásán, inkább a munkamoráljában mutatkozott meg. 1990-ben készült a főszereplésével forgatott Az újonc című Frank Oz-komédia, amit bár a kritikusok jól fogadtak, és örültek, hogy ismét látják Brando-t a vásznon, ő maga ki nem állhatta, zajosnak, zavarosnak nevezve azt, amit a rendező sem tudott hova tenni.

Marlon Brando: Az újonc

Marlon Brando: Az újonc

Martin Sheen: Apokalipszis most

Francis Ford Coppola a Fülöp-szigetek dzsungelében forgatta le minden idők egyik legjobb háborús filmjét, Joseph Conrad A sötétség mélyén című kisregényének átértelmezését a Vietnámi-háborúra, telis-tele a háborús drámákban korábban ritkán látott filozófiai hangulattal. A film hosszan elhúzódó, bajos forgatása manapság már legenda, Brando harminc kiló túlsúllyal jelent meg, és nem volt hajlandó megtanulni a szövegét, emiatt a forgatókönyvet is át kellett alakítani, egy pusztító vihar tönkretette a méregdrága díszleteket, ám a legnagyobb dráma kis híján a szerepébe mindent beleadó Martin Sheen-t érte. A főszereplőt ugyanis már megérkezésekor is káosz fogadta a forgatáson, amiből senki sem látta a kiutat, ám az utóforgatások közepén Sheen a túlhajszoltságtól szívrohamot kapott, és miután a felvételek a dzsungelben zajlottak, kevésen múlt, hogy egyáltalán életben maradt, az pedig csak tetézte ellenérzéseit, hogy Coppola igyekezett titokban tartani az állapotát, és sürgette, hogy mielőbb térjen vissza a kamerák elé, mert a munkálatok már így is bődületes csúszásban voltak.

Martin Sheen: Apokalipszis most

Martin Sheen: Apokalipszis most

Kapcsolódó cikkek

Alan Rickman 27 kötetet írt tele élete tapasztalataival

Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

Donald Sutherland főszereplésével jön a következő Stephen King-adaptáció

A végeredményt úgy fest, hogy már idén ősszel láthatjuk majd.

Ahol a folyami rákok énekelnek /Forrás:https://f21.hu/irodalom/olvassotthon-delia-owens-ahol-a-folyami-rakok-enekelnek/

Magányos kislány a lápvilág közepén, avagy az ártatlanság elvesztése – Könyvkritika

Újra elővettük az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetközi bestsellerét.

Nyugati nyaralás (2022)

Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

A film, ami egy kis hazai vidámságot csempész a szürke hétköznapokba.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?