• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Downton Abbey világa

Film

Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Downton Abbey jelenség. A 2010 és 2015 között futott sorozat a britek olyan kultikus, az angolságot magukból árasztó szériái között szerepel már, mint a Harry Potter, a James Bond, vagy a Doctor Who. Évek óta a köztudatban élő széria, amelynek eleganciája nem csupán a forgatókönyvben létezik. Az arisztokrata Crawley család és szolgáik életének bemutatása nem olcsó szappanopera, hanem fajsúlyos látlelet a korszak Nagy-Britanniájáról. A történet 1912-ben, a Titanic elsüllyedésének másnapjától egészen 1926 szilveszteréig tartott, amelyet két mozifilmmel folytattak az alkotók. Jogászként számos izgalmas téma merül fel, mint a nők és a homoszexuálisok jogai, a munkásosztály jogainak változása, de megismerhetjük az I. világháború és az 1920-as évek történéseit is. Jelen cikkben Downton Abbey igazi helyszínét, a korabeli szolgák valódi életét és a sorozat sikerének titkát kutatjuk.

Downton Abbey világa

Downton Abbey világa

Downton Abbey egy brit arisztokrata család, a Crawley-k otthona. A családfő, felesége és három lányuk mellett betekinthetünk a szolgálók mindennapjaiba, gondjaiba, szerelmeibe, civódásaiba. Példátlanul részletesen láthatjuk nemcsak ruháikat, eszközeiket, hanem azt is, hogy munka után mivel töltötték idejüket, hová mentek pihenni, aludni. A történetben Julian Fellowes kutatómunkájának hála a széria minden eleme igyekezett pontosságra törekedni és a legképtelenebb eseményei igaz történeteken alapulnak.

A sorozat kulisszatitkaiba beavató háttérdokumentumfilmből megtudhatjuk, hogy a díszlettervezők és a lakberendezők a legapróbb részletekig mindenre odafigyeltek a sorozat világának megalkotásakor, hiszen a helyszínnek otthont adó kastély, Highclere Castle konyhája sem akkora, mint amekkorák a régi angol konyhák voltak, így azt külön díszletben kellett megalkotni Daisy és Mrs. Patmore, a szakácsnő számára. Bár sokan csak a Downton Abbey sorozatból ismerik a Highclere Castle-t, a kastélynak nem ez volt az első és egyetlen szereplése a filmvásznon. Legelőször 1982-ben A misszionárius című filmben láthattuk, majd ezt követően az 1987-es Titkok kertjében és az 1999-es Tágra nyílt szemekben is szerepelt; sőt John Legend Heaven című videoklipjében is feltűnik. S bár Highclere kapui 1988 óta nyitottak a kíváncsi szemek előtt, ám ezek a filmek nem tudtak igazi hírnevet szerezni neki. Majd berobbant a Downton Abbey, és megnégyszerezte a látogatók számát, igazi turisztikai látványossággá téve Highclere-t.

A sorozat igazi jócselekedetet vitt véghez a régi Anglia egyik ikonikus épületének megmentése kapcsán, hiszen 2010-es megjelenése miatt a kastély iránti egyre nagyobb érdeklődés valósult meg, ami éppen kapóra is jött a családnak, hiszen akkor már 12 millió fontnyi javítási számlával kellett megbirkózniuk.

A rohamos tempóban növekvő jegyeladásoknak köszönhetően a családnak így szerencsére lehetősége nyílt egy épületjavítási projekt finanszírozására, így megőrizve Highclere-t a következő generációk számára is.

Downton Abbey világa

Downton Abbey világa

A sorozatbeli arisztokraták kényelméről 70 fős személyzet gondoskodott, a valódi tulajdonosokat pedig még a 20. század elején is 24 fős személyzet szolgálta ki. A szigorú hierarchia igazi angol szokás volt, a történetben megjelenő szabályok a viktoriánus, az Edward, majd a György-kori Angliában is jelen voltak.

Kevesen tudják, hogy csak a férfi szolgák nyúlhattak például uruk ezüst tárgyaihoz, és csak ők tisztíthatták a legértékesebb bútordarabokat is. Az angol arisztokrata házak állandó „szereplői” a mosogatólegény, a konyhai cselédlány (akik a hierarchia alján álltak), a lakáj, a szakács és egy alárendelt cselédlány.

A viktoriánus Angliában egy konyhai szobalányt mosogatólánynak is neveztek, ő végezte a konyhában a legfárasztóbb feladatokat, mint például a felmosás, a felületek súrolása és az edények tisztítása. A filmbeli Daisy-nek a legrosszabb, leghálátlanabb munkák jutottak, s nem is kerülhet gazdái szeme elé túl gyakran. A mosogatólány élete általában a rabszolgaság és a szolgaság egyvelege volt. Nagyon korán reggel felkelt (gyakran hajnali 5-kor vagy reggel 6-kor) és egy napos súrolás, víz és nehéz edények hordása után este 10 órakor belezuhant egyszerű ágyába, amely általában a tetőtérben volt.

Downton Abbey világa

Downton Abbey világa

A teremfiú volt a legalacsonyabb rangú férfi szolga egy ház személyzetében. Gyakran fiatal fiúk viselték ezt a tisztséget. Nevét munkája fő helyszínéről, a Szolgálóteremről kapta. Valószínűleg a lépcső alatti folyosók egyikében is aludhatott, így a szó szoros értelmében „teremfiú” lett. A legmagasabb szinten álló komornyik Mr. Carson, valamint a házvezetőnő Mrs. Hughes és a Downton Abbey többi alkalmazottja mai változatai ma is léteznek, bár ma már inkább ezeket a házakat szuperjachtokkal rendelkező nemzetközi milliárdosok foglalják el, semmint arisztokraták. A házvezetőnő általában a szolgálólányok közelében aludt, a főszakácsnő pedig a Konyha közelében. A hölgy szobalányát a lehető legközelebb helyezték el úrnőjéhez, hogy azonnali jelenlétet tudjon biztosítani.

A lakáj kifejezés (a sorozatbeli Mr. John Bates) eredetileg azokra a szolgákra vonatkozott, akik lovas gazdáik mellett futottak – a szó szerint gyalogos szolgákra. A sorozatban folyamatos összeütközésben van az állására pályázó intrikáló Thomas Barrow-val. A történet legfőbb ereje a hitelességben rejlik.

Több mint egy átlagos szép díszletekbe bugyolált szalondráma, hanem a családi tragédiák, örökösödési viták és persze szerelmek szövődése mellett nagyon komoly, ma is aktuális témákat dolgozott fel, mint a nők helyzete, a homoszexualitás kérdése, vagy bizonyos szokásjogok elhagyása. Az I. világháború, az angol-ír konfliktus, a nagy gazdasági világválság, a spanyolnátha, a nők és egyéb kisebbségek jogainak változása jóval túlmutat azon a minivilágon, ami Downtonban zajlik.

Downton Abbey világa

Downton Abbey világa

Kétségkívül Thomas Barrow, az utálatos inas karaktere az egyik legösszetettebb. Ő az, aki a legnagyobb jellemfejlődésen megy keresztül a történetben, hiszen ő az, aki annyira szarkasztikus és szívtelen, hogy tulajdon kollégái is utálják, nem bíznak benne. Az évadok során tanúi lehetünk szerelmeinek, átnevelő terápiás és öngyilkossági kísérletének is.

Karakterén keresztül a nézők bepillantást nyerhetnek, milyen küzdelmekkel kellett szembenéznie a meleg férfiaknak az 1920-as évek Angliájában, amikor a homoszexualitás még illegális volt, s ami olyan zsenik korai halálát és pusztulását okozta, mint Oscar Wilde, vagy Alan Turing.  A női jogok érvényesítése Mrs. Crawley figuráján túl a fiatal Sybilben, a legkisebb lányban testesül meg, aki több gyűlésre is ellátogat, a választásokkor pedig bajba is keveredik.

Ha ennyi pedig még nem lenne elég, fontos megjegyezni, hogy a széria kitermelt olyan tehetségeket is, mint Lilly James vagy Dan Stevens, a legnagyobb aduásznak pedig ott volt az egyik nemzeti legenda, Maggie Smith maga. A történészekkel végzett díszítés, berendezés és tálalás mellett nem hagyható ki az ételek sokasága, amelyekre szintén nagy gondot fordítottak. Nem meglepő tehát, hogy magyar nyelven is már két kötet látott napvilágot Downton konyhájáról és receptjeiről. Az első kötetben Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen a szakácskönyvben megjelenő fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között. A Downton Abbey szakácskönyv után végre ez évben megjelent a 21. Század Kiadó jóvoltából a Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv, amely számtalan történelmi érdekességgel fűszerezett. Az ötórai tea az angolokhoz tartozik, olyan nemzeti sajátosság, mint a fekete taxik, Mary Poppins, vagy a „double decker”-ek.

Downton Abbey világa

Downton Abbey világa

A kötet a délutáni teázást, illetve a finom süteményeket is bemutatja receptekkel, történelmi érdekességekkel és ami az angolok esetében elengedhetetlen: illemszabályokkal. A kötetben több mint 150 fényképet láthatunk a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban. Az előszót nem más írta, mint Gareth Neame, a Downton Abbey producere. A hetven recept sós és édes fogásokat egyaránt tartalmaz. Külön fejezetet kaptak a torták, kosárkák és pástétomok, amelyek között ellenállhatatlan süteményeket találunk.

A teához kínált szendvicsek és sós falatok mellett a gyümölcsdzsemek és lekvárok is megjelennek. A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó garantáltan újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát. Downton boldog békevilága, egy régi kor szép és lassan letűnő emléke bennünk él, s a sorozat készítőinek jóvoltából ezt a Downton Abbey: Egy új korszak című új mozifilmben ismét átélhetjük.

A stílus, elegancia világa bárkit megragad, s reméljük, teszi ezt még nagyon sokáig. Jöjjenek el Downtonba a könyvek és a filmek segítségével, s vendégeskedjenek a XX. század hajnalának brit arisztokratái és hű szolgáik körében.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.