• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Robert Downey Jr. 55 éves

Film

Vasemberen innen és túl – 7 zseniális alakítás az 55 éves Robert Downey Jr.-tól

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A tavalyi év egyértelműen a Marvel szuperhősfilmjének, a Bosszúállók: Végjáték világhódító sikerének időszaka volt, mely minden korábbi bevételi rekordot megdöntve, megelőzve James Cameron Avatárját, minden idők legjövedelmezőbb filmjévé vált. Jóval a bemutatót követően indult el egy különös, és meglehetősen logikátlan lobbi a Marvel részéről, melynek az az értelmetlen célja volt, hogy Vasember alakítóját, az idén 55. évét betöltő Robert Downey Jr-t Oscar-díjhoz juttassa.

Nagy szerencse, hogy az egyébként kiváló színész maga volt az, aki leállította ezt a teljesen értelmetlen kezdeményezést, ami azon túl, hogy méginkább aláásta volna a hollywoodi döntéshozók megmaradt szakmai reputációját, még azt is megmutatta, miként tudja józanul értékelni egy színész a saját játékát, és a filmet, melyben szerepelt. Ugyanakkor azt is el kell mondanunk, hogy bizony Robert Downey Jr. már nem egyszer került Oscar-közelbe, meglehetősen eklektikus pályáján viszont bőven találunk olyan alakításokat, melyek valóban megmutatták, hogy generációja egyik legtehetségesebb színésze.

.

.

Robert Downey Jr. 55 éves

Robert Downey Jr. 55 éves

Chaplin

Hogy miért tartották Robert Downey Jr.-t már pályája elején a jövő nagy reménységének, arra kiváló példa Oscar-díjra jelölt alakítása Richard Attenborough sztárokat felvonultató életrajzi filmjében. Downey itt nem csupán Charlie Chaplin bőrébe bújik, hanem mindössze 27 évesen tulajdonképpen Chaplinné válik. Minden ikonikus gesztus, és mozdulat a helyén, mégis egyik sem hat paródiának, sőt, a fiatal reménység korát meghazudtolóan érett alakítást nyújt a nagy némafilmes nevettető szerepében, amit szinte ráöntöttek. Bár Attenborough kétségtelenül 1982-es Gandhi című filmjének mintájára készítette a Chaplint, végül ez a film nem hozott akkora sikert a számára, ugyanakkor abban minden kritika egyetértett, hogy Downey alakítása aranyszobrot érdemelt volna.

Chaplin

Chaplin

Trópusi vihar

Ben Stiller maró gúnnyal átitatott szatírája, mely mindennek és mindenkinek görbe tükröt mutat Hollywoodban, nem csupán parádés forgatókönyvéről, korán legendássá érett aranyköpéseiről, vagy Tom Cruise elképesztő átalakulásáról híres, de Robert Downey Jr. alakításáról is, aki amerikaiként egy ausztrál férfit játszik, aki egy afro-amerikai katonát alakít. Downey mind az ausztrál akcentust, mind az afro-amerikai szlenget hibátlanul hozza, sőt, olykor gond nélkül lavírozik a kettő közt, amitől egymaga már nem is csupán Hollywood egy szegmenségek paródiája lesz, de szembesíti a nézőket a társadalmi öntudattal, a rasszizmus felemésztő erejével is. A Trópusi vihar egyöntetűen a szerkesztőség egyik legnagyobb kedvence, ami a vígjátékokat illeti, és ebben nagy szerepe van Downey alakításának, akit egyébként a Chaplin után itt jelöltek másodszor és eddig utoljára Oscar-díjra.

Trópusi vihar

Trópusi vihar

Született gyilkosok

Oliver Stone 1994-es, Quentin Tarantino forgatókönyvéből készült kegyetlen, vérgőzös drámájában tulajdonképpen mindenki remekel, legyen szó a főszereplőpárost alakító Juliette Lewisról és Woody Harrelsonról, vagy épp Tommy Lee Jones-ról, és a szenzációhajhász, gátlástalan, és végül önmaga csapdájába zuhanó riportert alakító Robert Downey Jr-ról. Downey egymaga tölti be a média lelkiismeretének szerepét, akit eltipor az igazság, ő maga pedig tökéletes átéléssel hozza a mellékszerepet. Egyszer gyáva, másszor hatásvadász, harmadszor tenyérbemászó, mindig azt az arcát mutatja, amiképpen egy a szabályokat felrúgó újságíró sztereotípiáját elképzeljük. A Született gyilkosok egy utánozhatatlanul kaotikus hangulatú mozi, ami mégis nem véletlen, hogy kultikus státuszt vívott ki magának.

Született gyilkosok

Született gyilkosok

Wonder Boys – Pokoli hétvége

Curtis Hanson az Oscar-díj halmozó Szigorúan bizalmas után készítette el következő filmjét, melyben Downey partnerei Michael Douglas, és Tobey Maguire. Downey az alkotói válságban lévő, Michael Douglas által alakított író egyetlen támaszának számító írópalánta, a Maguire által életre keltett James szeretőjét alakítja, megint egy érzelmes, mégis kellően cinikus figura, ahogy az ebben az időben kezdett is Downey védjegye lenni az olyan filmekkel, mint a Fergeteges forgatás, vagy a Csak veled. A Pulitzer-díjat Michael Chabon regényéből készült adaptáció meglehetősen sajátságos hangulati elemekkel operál, ám leginkább az egymástól függő, és egymásba kavarodó emberi sorsszálak viszik el a hátukon, noha sajnos igencsak keveset emlegetik manapság, pedig a színészek valósággal brillíroznak a karaktereikben.

Wonder Boys – Pokoli hétvége

Wonder Boys – Pokoli hétvége

Zodiákus

A történet, amit manapság talán már mindenki ismer, és David Fincher filmje, melynél tökéletesebben kevés film dokumentált egy minden részletre kiterjedő nyomozást, és azt a változást, melyet ez a nyomozás hozott a benne résztvevők életében. Mark Ruffalo és Jake Gyllenhaal talán nagyobb szerepet kapnak a történetben, mint a Downey által életre keltett Paul Avery, a cinikus, ám kiváló, drog- és alkoholfüggő újságíró, ám talán az övé a leghálásabb szerep, és finom alakításával ő árnyalja a legjobban azt, miként képes tönkretenni valakit a kapaszkodók nélküli megszállottság. Ez volt Downey egyik utolsó szerepe, mielőtt elmerült volna a Marvel-filmuniverzumában, ugyanakkor itt már mélységeiben is képes volt megmutatni azt a figurát, aki, ahogy fentebb is írtam, összességében talán a legtesthezállóbb szerep a számára.

Zodiákus

Zodiákus

Az éneklő detektív

Downey számtalanszor elmondta, hogy a kiutat a drogok és az alkohol útvesztőjéből többek közt Mel Gibson mutatta meg neki. Gibson feltétel nélkül bízott a még mindig fiatal tehetségben, ezért ő maga protezsálta be Az éneklő detektív című filmbe, ahol Downey egy súlyos bőrbetegséggel kórházban fekvő jó nevű krimiírót játszik, akinek azonban a fejében összemosódnak az általa írt gyilkosságok, és a valóság. A saját identitását is megkérdőjelező, és hallucinációiba egyre mélyebbre alámerülő Dan Dark szerepében Downey megint azt az arcát mutatja, ami olyan magával ragadó volt a Chaplinben, és olyan szarkasztikus a Trópusi viharban, a színészt, aki gond nélkül azonosul a szerepével, és aki a szó jó értelmében véve játszik saját karakterével.

Az éneklő detektív

Az éneklő detektív

Durr, durr és csók

Shane Black haverfilmje felidézi a Halálos iramban poénjait, de elhagyja azok akciódús képsorait egy némileg noirba oltott, szenzációs helyzetkomikumokkal tarkított krimibe. Downey pitiáner tolvajból kétbalkezes hollywoodi nyomozótanonccá válása az egyik legkacagtatóbb átalakulás, szenzációs párbeszédek, és egy szövevényes bűnügy körítésével, ahol a pálmát mégis Downey és Val Kilmer lenyűgöző párosa viszi el egyértelműen. A Durr, durr és csók működik vígjátékként, haverfilmként, és bűnügyi filmként egyaránt, amit ezen felül emlékezetes, bár némileg karikatúraszerű mellékszereplők tesznek még emlékezetessé. Black filmjei ezzel az alkotásával együtt is meglehetősen megosztóak, ám a szerkesztőség kifejezetten szereti őket, különösen Downey alakításának köszönhetően.

Hamupipőke és a szemkivájó madarai

Durr, durr és csók

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 6.

  Középfölde kisokos – 5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  5 érdekesség A gyűrűk ura: A hatalom gyűrűi kapcsán

  • 2022. szeptember 1.

  Hollywood hercegnőjére egy igazi herceg is felfigyelt – 40 éve hunyt el Grace Kelly

  A csendes kitartás szobra megküzdött minden sikeréért.

  • 2022. augusztus 26.

  Betűkből filmet – Hollywood aranykorának 7 világhírű forgatókönyvírója

  Akikről ritkán emlékszünk meg, pedig a filmek lelkét hozzák létre.

  • 2022. július 19.

  Gondolatok a jövőből – 9 csavaros sci-fi, amit látnod kell

  Okos mozik, melyek kidomborítják a sci-fi tudományos oldalát is.

  • 2022. július 8.

  Öt órai tea és fényezett családi ezüst – A Downton Abbey világa

  Mennyire hiteles, és vajon miért rajongunk úgy a szériáért?