• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Elfújta a szél (1939)

Hírek

5 felejthetetlen alakítás a 120 éve született Clark Gable-től

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

1901. február 1-én, tehát kereken 120 évvel ezelőtt született Hollywood aranykorának egyik legcsillogóbb filmsztárja, az Oscar-díjas Clark Gable. Bár manapság is a legtöbben az Elfújta a szél miatt emlékeznek rá, és bár a film meghatározta színészi repertoárját, művészi tehetségének skálája azért jóval szélesebb volt annál.

William Clark Gable az Ohio állambeli Cadiz városában látta meg a napvilágot, 1924-től pedig egészen haláláig a felfutó hollywoodi filmkészítés élvonalában játszhatott. Elfogyasztott öt feleséget, és számtalan szeretőt, a második világháborúban egy bombázó fedélzetén szolgált, elnyerte az Oscar-díjat, életének tragédiája pedig, hogy bár nagyon várta, második gyermeke születését már nem érhette meg. Most pályafutása öt felejthetetlen alakításával emlékszünk meg róla.

Clark Gable (1901-1960)

Clark Gable (1901-1960)

Elfújta a szél (1939)

Mivel is kezdhetnénk, ha nem a filmtörténelem egyik vitathatatlan mérföldkövével. Az Elfújta a szél 1939 decemberében prezentálta, hol is tart éppen Hollywood, grandiózus látványt kerített egy grandiózus történethez, és hazavitt 8 Oscar-díjat, köztük legjobb női mellékszereplőként az első színesbőrű díjazottal, Hattie McDaniellel. A film fényét azonban egyértelműen a főszereplő színészpáros, a kislányból céltudatos nővé érő Scarlett, és az olykor arrogáns, de vitathatatlanul jószívű Rhett Butler emelte igazán, utóbbi nem csupán Clark Gable egyik legjobb, de kétségtelenül legemlékezetesebb alakítása is, egyszerre hideg vadember, és lágyszívű szerelmes, aggódó apa, és kíméletlen családfő, nem hiába a legtöbb embernek máig ez ugrik be, ha Gable nevét hallja.

Elfújta a szél (1939)

Elfújta a szél (1939)

Ez történt egy éjszaka (1934)

Gable mindössze három éve volt a pályán, mikor Frank Capra kiválasztotta következő filmje, az Ez történt egy éjszaka főszerepére 1934-ben. A Samuel Hopkins Adams novellájából készült romantikus film egy tiltott románc történetét dolgozta fel, ahol Gable partnere Claudette Colbert volt, a film pedig nem várt zajos sikert aratott, hazavitte az Oscart az öt fő kategóriában (Gable-t is ekkor díjazták először és utoljára), ami legközelebb csak 1975-ben sikerült a Száll a kakukk fészkére című Milos Forman-filmnek sikerült. A zavaros forgatókönyv miatt meglehetősen feszülten kezdődő forgatás egyáltalán nem érződik a végeredményen, Colbert és Gable közt remekül működik a kémia, utóbbi éppen annyira esetlen, és épp annyira célratörő, amennyire kell, nem hiába Capra alkotása a romantikus filmek egész eljövendő generációját meghatározta.

Ez történt egy éjszaka (1934)

Ez történt egy éjszaka (1934)

Lázadás a Bountyn (1935)

Charles Nordhoff és James Norman Hall regényének első adaptációja 1935-ből Frank Lloyd rendezésében Fletcher Christian szerepében Clark Gable-el. A később Marlon Brandóval és Mel Gibsonnal is feldolgozásra kerülő alapanyag Hollywood első igazán nagyszabású kalandfilmje volt, mely bár számos kritikát kapott a történelmi pontatlanságok miatt, Gable alakítását mindenki csak dicsérte, ami nem véletlen: a vezetés ellen fellázadó Fletcher Christian szerepében Gable már megvillantja Rhett Butler ikonikussá váló higgadt, és megfontolt kivagyiságát, ellenállhatatlan személyiségével pedig nem csupán egy lázadó tisztet jelenít meg, de mintegy a kisember harcát az elnyomó hatalommal szemben, ahol minden esélytelensége ellenére is végigharcolja a számára kijelölt csatát.

Lázadás a Bountyn (1935)

Lázadás a Bountyn (1935)

Mogambo (1953)

A westernfilmek királya, John Ford Wilson Collison színdarabjából forgatott filmet 1953-ban, melyben Afrika szavannáin és dzsungeleiben egy magányos állatbegyűjtő keveredik szenvedélyes szerelmi háromszögbe Grace Kelly és Ava Gardner karakterével. Vonásaiban, történetében, fordulataiban, sőt, szentimentalizmusában is menthetetlenül idomul a korabeli színművekhez, ám az egzotikus környezet, és a határozott, cinikus és távolságtartó vadászból a két nő közt dönteni képtelen szerelmesig eljutó Gable-nek köszönhetően mégis igencsak emlékezetes darab. Érdekesség, hogy a film gyakorlatilag egy az egyben az 1932-es Red Dust című film újraforgatása, modernizálása, és már a korábbi filmben is Gable játszotta a főszerepet, itt azonban tapasztalatainak hála még több színt volt képes adni a karakterének.

Mogambo (1953)

Mogambo (1953)

Kallódó emberek (1960)

John Huston filmje, mely Hollywood egyik elátkozott alkotásaként vonult be a filmtörténelembe, hiszen a bemutató környékén a három főszereplőből kettő már nem élt, és a harmadik is nem sokkal követte őket. Clark Gable-t a premier előtt érte a végzetes szívinfarktus, Marilyn Monroe pedig a bemutatót követően lett öngyilkos, míg Montgomery Clift is már csak három filmet forgatott halálig. Pedig az Arthur Miller novellájából készült alkotás igazán emlékezetes, tragikus jelentőségű remekmű a végzet asszonya, és a régi vágású cowboy nehézkesen beteljesülő szerelméről. Gable itt már a szakma nagy öregje, játéka évtizedek tapasztalatáról tanúskodik, kimért és bölcs, ugyanakkor még mindig megbújik benne az ifjonti hév, a jól ismert vadság, mely kettősség lényegében mindvégig meghatározta Hollywood aranykorának egyik legnagyobb filmcsillagjának teljes karrierjét.

Kallódó emberek (1961)

Kallódó emberek (1961)

Kapcsolódó cikkek

Alan Rickman 27 kötetet írt tele élete tapasztalataival

Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

Donald Sutherland főszereplésével jön a következő Stephen King-adaptáció

A végeredményt úgy fest, hogy már idén ősszel láthatjuk majd.

Tiszeker Dániel (forrás: filmklubpodcast.hu)

Tiszeker Dániel: A célunk az volt, hogy a bennük élő gyermeket szólítsuk meg

Amikor a forgatáson 100-150 ember azért van ott, hogy közösen alkossunk egy jót, azt én semmihez sem tudom hasonlítani.

Ahol a folyami rákok énekelnek /Forrás:https://f21.hu/irodalom/olvassotthon-delia-owens-ahol-a-folyami-rakok-enekelnek/

Magányos kislány a lápvilág közepén, avagy az ártatlanság elvesztése – Könyvkritika

Újra elővettük az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetközi bestsellerét.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. október 4.

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  • 2022. október 3.

  Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

  Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

  • 2022. szeptember 29.

  A terapeuta és a sorozatgyilkos, avagy nem minden az, aminek látszik – Könyvkritika

  A Kövesd a pillangót egy vérbeli skandináv történet, ahol a krimi és a dráma egy pszichológus rendelőjében fonódnak egymásba.

  • 2022. szeptember 28.

  Készülő szuperhősfilm kulisszái mögé vezet Tom Hanks új regénye

  A kétszeres Oscar-díjas színész nem először kirándul az irodalom terepére.