Hírek

5 felejthetetlen alakítás a 120 éve született Clark Gable-től

Hirdetés

1901. február 1-én, tehát kereken 120 évvel ezelőtt született Hollywood aranykorának egyik legcsillogóbb filmsztárja, az Oscar-díjas Clark Gable. Bár manapság is a legtöbben az Elfújta a szél miatt emlékeznek rá, és bár a film meghatározta színészi repertoárját, művészi tehetségének skálája azért jóval szélesebb volt annál.

William Clark Gable az Ohio állambeli Cadiz városában látta meg a napvilágot, 1924-től pedig egészen haláláig a felfutó hollywoodi filmkészítés élvonalában játszhatott. Elfogyasztott öt feleséget, és számtalan szeretőt, a második világháborúban egy bombázó fedélzetén szolgált, elnyerte az Oscar-díjat, életének tragédiája pedig, hogy bár nagyon várta, második gyermeke születését már nem érhette meg. Most pályafutása öt felejthetetlen alakításával emlékszünk meg róla.

Clark Gable (1901-1960)

Clark Gable (1901-1960)

Elfújta a szél (1939)

Mivel is kezdhetnénk, ha nem a filmtörténelem egyik vitathatatlan mérföldkövével. Az Elfújta a szél 1939 decemberében prezentálta, hol is tart éppen Hollywood, grandiózus látványt kerített egy grandiózus történethez, és hazavitt 8 Oscar-díjat, köztük legjobb női mellékszereplőként az első színesbőrű díjazottal, Hattie McDaniellel. A film fényét azonban egyértelműen a főszereplő színészpáros, a kislányból céltudatos nővé érő Scarlett, és az olykor arrogáns, de vitathatatlanul jószívű Rhett Butler emelte igazán, utóbbi nem csupán Clark Gable egyik legjobb, de kétségtelenül legemlékezetesebb alakítása is, egyszerre hideg vadember, és lágyszívű szerelmes, aggódó apa, és kíméletlen családfő, nem hiába a legtöbb embernek máig ez ugrik be, ha Gable nevét hallja.

Elfújta a szél (1939)

Elfújta a szél (1939)

Ez történt egy éjszaka (1934)

Gable mindössze három éve volt a pályán, mikor Frank Capra kiválasztotta következő filmje, az Ez történt egy éjszaka főszerepére 1934-ben. A Samuel Hopkins Adams novellájából készült romantikus film egy tiltott románc történetét dolgozta fel, ahol Gable partnere Claudette Colbert volt, a film pedig nem várt zajos sikert aratott, hazavitte az Oscart az öt fő kategóriában (Gable-t is ekkor díjazták először és utoljára), ami legközelebb csak 1975-ben sikerült a Száll a kakukk fészkére című Milos Forman-filmnek sikerült. A zavaros forgatókönyv miatt meglehetősen feszülten kezdődő forgatás egyáltalán nem érződik a végeredményen, Colbert és Gable közt remekül működik a kémia, utóbbi éppen annyira esetlen, és épp annyira célratörő, amennyire kell, nem hiába Capra alkotása a romantikus filmek egész eljövendő generációját meghatározta.

Ez történt egy éjszaka (1934)

Ez történt egy éjszaka (1934)

Lázadás a Bountyn (1935)

Charles Nordhoff és James Norman Hall regényének első adaptációja 1935-ből Frank Lloyd rendezésében Fletcher Christian szerepében Clark Gable-el. A később Marlon Brandóval és Mel Gibsonnal is feldolgozásra kerülő alapanyag Hollywood első igazán nagyszabású kalandfilmje volt, mely bár számos kritikát kapott a történelmi pontatlanságok miatt, Gable alakítását mindenki csak dicsérte, ami nem véletlen: a vezetés ellen fellázadó Fletcher Christian szerepében Gable már megvillantja Rhett Butler ikonikussá váló higgadt, és megfontolt kivagyiságát, ellenállhatatlan személyiségével pedig nem csupán egy lázadó tisztet jelenít meg, de mintegy a kisember harcát az elnyomó hatalommal szemben, ahol minden esélytelensége ellenére is végigharcolja a számára kijelölt csatát.

Lázadás a Bountyn (1935)

Lázadás a Bountyn (1935)

Mogambo (1953)

A westernfilmek királya, John Ford Wilson Collison színdarabjából forgatott filmet 1953-ban, melyben Afrika szavannáin és dzsungeleiben egy magányos állatbegyűjtő keveredik szenvedélyes szerelmi háromszögbe Grace Kelly és Ava Gardner karakterével. Vonásaiban, történetében, fordulataiban, sőt, szentimentalizmusában is menthetetlenül idomul a korabeli színművekhez, ám az egzotikus környezet, és a határozott, cinikus és távolságtartó vadászból a két nő közt dönteni képtelen szerelmesig eljutó Gable-nek köszönhetően mégis igencsak emlékezetes darab. Érdekesség, hogy a film gyakorlatilag egy az egyben az 1932-es Red Dust című film újraforgatása, modernizálása, és már a korábbi filmben is Gable játszotta a főszerepet, itt azonban tapasztalatainak hála még több színt volt képes adni a karakterének.

Mogambo (1953)

Mogambo (1953)

Kallódó emberek (1960)

John Huston filmje, mely Hollywood egyik elátkozott alkotásaként vonult be a filmtörténelembe, hiszen a bemutató környékén a három főszereplőből kettő már nem élt, és a harmadik is nem sokkal követte őket. Clark Gable-t a premier előtt érte a végzetes szívinfarktus, Marilyn Monroe pedig a bemutatót követően lett öngyilkos, míg Montgomery Clift is már csak három filmet forgatott halálig. Pedig az Arthur Miller novellájából készült alkotás igazán emlékezetes, tragikus jelentőségű remekmű a végzet asszonya, és a régi vágású cowboy nehézkesen beteljesülő szerelméről. Gable itt már a szakma nagy öregje, játéka évtizedek tapasztalatáról tanúskodik, kimért és bölcs, ugyanakkor még mindig megbújik benne az ifjonti hév, a jól ismert vadság, mely kettősség lényegében mindvégig meghatározta Hollywood aranykorának egyik legnagyobb filmcsillagjának teljes karrierjét.

Kallódó emberek (1961)

Kallódó emberek (1961)

Kapcsolódó cikkek

Aki maga volt Hollywood aranykora – 115 éve született John Huston

Kamera előtt és mögött gyakorlatilag bármilyen műfajban megállta a helyét.

Film

2021. 05. 05.

The Comeback Trail (2021)

A három, Oscar-díjas zseni most csak egy üres vígjátékra volt elég – Filmkritika

Hiába a nagy nevek, A nagy visszatérők többet ígér, mint amit ad.

Filmkritika

2021. 05. 05.

George A. Romero és özvegye, Suzanne Desrocher

Özvegye forgatja le George A. Romero soha el nem készült zombifilmjét

A világhírű sorozat folytatódhat a rendező halála után is.

Hírek

2021. 05. 03.

Viggo Mortensen és David Cronenberg ismét együtt dolgozik

Viggo Mortensen főszereplésével újra testhorror forgat David Cronenberg

Cronenberg 2002 után húsz évvel tér vissza kedvenc zsáneréhez.

Hírek

2021. 05. 03.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Therese Anne Fowler: Rendes környék

Amerikai tragédia, avagy a szürke kertvárosok sötét arca – Könyvkritika

Egy tragikus szerelem az amerikai társdalom megbélyegzésével szemben.

Hírek

2021. 05. 05.

The Comeback Trail (2021)

A három, Oscar-díjas zseni most csak egy üres vígjátékra volt elég – Filmkritika

Hiába a nagy nevek, A nagy visszatérők többet ígér, mint amit ad.

Filmkritika

2021. 05. 05.

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

A csütörtöki Nomozóklubot olvasva megszűnik a világ minden baja – Könyvkritika

Az Agave Könyvek idei könyvszenzációja beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Hírek

2021. 05. 04.

James Ellroy: Ez a vihar

James Ellroy új regénye a bűn és korrupció krónikája a világháború poklában

A jelenkor talán legnagyobb krimiírója ismét a bűn ezerféle természetét tárja fel.

Hírek

2021. 05. 04.

Jászberényi Sándor sokan a magyar Hemingway-ként is emlegetik

Magyar haditudósító kendőzetlenül Ernest Hemingway művészetéről

Jászberényi Sándor kendőzetlenül beszél egyik legkedvesebb szerzőjéről.

Hírek

2021. 05. 04.

Hirdetés