• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
120 éve született Gary Cooper

Hírek

5 kedvenc filmünk a 120 éve született Gary Cooper-től

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

1901. május 7-én, vagyis napra pontosan 120 évvel ezelőtt a Montana állambeli Helen városkájában látta meg a napvilágot Frank James Cooper, avagy ahogy hollywoodi befutása után a világ megismerte a nevét, Gary Cooper. Harminchat éves pályafutása a némafilmes korszaktól egészen az álomgyár aranykorának végéig tartott, kaszkadőrből, dublőrből lett kora egyik legkifinomultabb férfi színésze, aki műfajtól függetlenül mindenhol helyt állt, aki közeli barátságot ápolt olyanokkal, mint James Stewart és Ernest Hemingway, és aki alakításaiért két alkalommal vihette haza a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Mindössze 60 évesen hunyt el rákban, de előtte egy hónappal még a televízióban nézhette végig, ahogy Stewart átveszi nevében az életművéért járó Oscart, és azt mondja beszédében: “Azt akarom, hogy tudd. A legnagyobb barátsággal, szeretettel, csodálattal és mindannyiunk mély tiszteletével viszem neked a díjat. Nagyon büszkék vagyunk rád, Coop.” Mi most kedvenc öt filmünkkel emlékezünk meg a legendáról.

120 éve született Gary Cooper

120 éve született Gary Cooper

York őrmester

Mivel is kezdhetnénk, ha nem azzal a filmmel, mely először hozott széleskörű elismerést – és egy Oscar-szobrot – Coopernek 1941-ben. Az Alvin York saját naplóján alapuló filmet összességében is 11 aranyszoborra jelölték, és bár az igazi York ódzkodott tőle, hogy megfilmesítsék háborús történetét, végül belement, de kikötötte, hogy kizárólag Gary Cooper játszatja el a vásznon. Az első világháborús történetben York őrmester egy kiváló lövészkészséggel megáldott fiatalember, akit vallási meggyőződései ellenére soroznak be a hadseregbe, és aki tehetsége ellenére sem akar ölni hazájáért, pálfordulása után aztán egységével képes megmutatni, hogy nem a gyilkolás az egyetlen út a harcban.

York őrmester

York őrmester

Akiért a harang szól

Cooper örömmel játszotta el egyik legjobb barátja Pulitzer-díjra is jelölt háborús regényének főszerepét, és Hemingway szerint is tökéletes választás volt Cooper Robert Jordan karakterére. A spanyol polgárháború alatt játszódó történet egyszerre izgalmas kaland és tragikus szerelmi történet. Jordan azt a feladatot kapja, hogy a forradalmi brigádok oldalára állva robbantson fel egy hidat, ám a három nap eseményeit elmesélő sztori közben beleszeret az Ingrid Bergman által alakított Mariába. Bár Sam Wood 1943-as filmje az eredeti regény számos aspektusát kilúgozta a végső forgatókönyvből, és jobbára a két főszereplő közt kibontakozó szerelemre fókuszált, így is a háborús filmek egyik klasszikusa vált belőle.

Akiért a harang szól

Akiért a harang szól

Délidő

A film, mely egy teljesen egyedi megközelítést alkalmazott a korábban bevett western sablonokkal szemben, és amit emiatt John Ford és John Wayne is szívből gyűlölt. Will Kane rendőrbíró története Fred Zinnemann rendezésében a seriff békebírói karrierjének utolsó pillanatait eleveníti fel azelőtt, hogy elvenné feleségül leendő kedvesét, az első komolyabb szerepében látható későbbi monacói hercegnőt, Gracy Kelly-t. A legtöbb kritikus “morális westernnek” nevezte, amiből a műfajra jellemző stílusjegyek nagy része hiányzott, de talán emiatt, még a Szovjetunióban is engedték bemutatni, sőt, óriási kultusz övezte annak ellenére, hogy az amerikai közönség nem volt elájulva tőle, és bár először Gary Cooper is ódzkodott a szereptől – túl öregnek érezte magát hozzá – végül pályafutása egyik emblematikus alakításává vált.

Délidő

Délidő

Délutáni szerelem

Billy Wilder Hollywood aranykorának kétségtelenül egyik legjobb rendezője volt, 1957-es filmjét mégis kevesebbet emlegetik manapság, pedig már önmagában Gary Cooper és a fiatal Audrey Hepburn párosa is elvinné a hátán. Az 1928-as Scampolo című film remake-jében a milliomos playboy és a fiatal csellista lány furcsa szerelme bontakozik ki a szemünk előtt, mely mondhatni megszokott Wilder-féle sablonokat használ, és talán nem öregedett túl szépen, de így is kiváló kikapcsolódás. A film egyébként az Egyesült Államokban meglehetősen gyengén teljesített a mozikasszáknál, Európában viszont szerette a közönség, Gary Cooper pedig csak azért kerülhetett a filmbe, mert Cary Grant és Yul Brynner is nemet mondott a Wilder által neki felajánlott szerepre.

Délutáni szerelem

Délutáni szerelem

A vadnyugati ember

Anthony Mann 1958-as filmje Cooper kései karrierjének egyik üde színfoltja, egy meglehetősen furcsa, és végzetszerű találkozás története a jó útra tért Link Jones farmer, és egykori bandatársai közt az amerikai préri kellős közepén. Bár A vadnyugati ember mára a kevésbé népszerű westernek közé tartozik, amire talán lassú és kimért tempója ad magyarázatot, forgatókönyvét nem érheti kritika, az ráadásul a Tizenkét dühös emberért is felelő Reginald Rose munkája, míg az amerikai prérit bemutató szemkápráztató képekért az Elfújta a szélen is dolgozó Ernest Haller felelt. A kritika egyébként nem volt oda a filmért, a klasszikus amerikai western csillaga egyébként is leáldozóban volt akkoriban, hogy hamarosan átadja helyét az olasz típusú, jóval sötétebb tónusú spagettiwesterneknek.

A vadnyugati ember

A vadnyugati ember

Kapcsolódó cikkek

Szerencsevadászok

Elfeledett vadnyugat – 10 keveset emlegetett western Hollywood aranykorából

Néhány klasszikus, az egyértelmű klasszikusokon túlról.

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Világirodalmi krónikák 57. – Erich Marie Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

A háborús regények prototípusa, mely Hemingway-t is megihlette.

A fiú, aki beleszeretett King Kongba, aztán egész életében szörnyeket teremtett

A stop-motion keresztapja, aki átformálta Hollywood látványfilmjeit.

Quo Vadis (1951)

Hollywood-i akták 67. – Quo Vadis (1951)

Avagy a film, mely berobbantotta a szandálos alkotások piacát.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Búcsú Böszörményi Gyulától

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. július 1.

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  • 2022. június 28.

  Korábban nem publikált Weöres Sándor vers került elő

  A költemény 1936-os dátummal keltezve került elő.

  • 2022. június 28.

  Posztumusz megjelenéssel ér véget John le Carré hazai életműve

  Az idős szerző pár héttel a halála előtt fejezte be a kéziratot.

  • 2022. június 28.

  Kovács Krisztián: Mi magyarok valahogy tovább tűrjük a szart, mint a többi nép

  Főszerkesztőnkkel az rtl.hu interjúzott első regénye megjelenése kapcsán.

  • 2022. június 23.

  Elle Cosimano: Ez egy olyan könyv, melyről sosem hittem, hogy meg tudom írni

  A Finlay Donovan ölni tudna az egyik legkiválóbb nyárindító olvasmány.