• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Tóth Gábor Ákos: Balatoni futár

Hírek

A boldog békeidők nosztalgiája egy balatoni nyáron – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Tóth Gábor Ákos a magyar újságírás és irodalom vezető egyénisége, számos kiváló regény szerzője. 1975 és 1979 között a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán tanult. A Napi Gazdaságnál 1991–2000 között tördelőszerkesztő, újságíró, szerkesztő. Az ezredfordulótól az Elite Magazin újságírója, rovatvezetője lett, 2010–2011 között a Trivium Kiadó főszerkesztője, majd 2012-től a FIX TV produkciós igazgatója.

Tóth Gábor Ákos: Balatoni futár

Tóth Gábor Ákos: Balatoni futár

Az „Édesvízi mediterrán” sorozattal belopta magát az olvasni szeretők szívébe, a regények színtere, ahogy jelen művének is, a mi kedves magyar tengerünk.

Ez a könyv viszont sokkal több puszta nyári olvasmánynál, mert a magyar történelem, különösen pedig az Osztrák-Magyar Monarchia korszakának kedvelői számára igazi csemege.

Nagy izgalommal vártam a kötetet és elmondhatom, hogy a vártnál sokkal többet adott a számomra.

A történet szerint Csengődi István, a budapesti újságíró 1895-ben Füredre kerül, nem önszántából. Azt a feladatot kapja, hogy a pestieket színes kis balatoni hírekkel, pletykákkal, szaftos szerelmi és egyéb ügyekkel szórakoztassa. Megérkezésekor a helyi népszerű építész, Sturm és felesége veszik szárnyaik alá, akiknél nemcsak friss híreket hall, hanem finom ételeket is kap. Sturm építette a népszerű író, Jókai Mór villáját, aki 20 nyarat töltött itt feleségével Laborfalvi Rózával, Róza halála után azonban azonnal eladta a nyaralót a kínzó emlékek miatt. Csengődi azt a feladatot kapja a koszt-kvártélyért cserébe, hogy rendezze az idős író hagyatékát, ekkor pedig nem mindennapi levelezésre bukkan a nem éppen izgalmasnak ígérkező foglalatosság közben. Ahogy csípősen megfogalmazza: Ki nem állhatom a felfordulást – épp ezért fel nem foghatom, miért csöppenek bele minduntalan.”

A szerző a könyvhéten dedikál

A szerző a könyvhéten dedikál

Jókai Csengődi újdonsült ismerőse (és több is annál), a csodaszép és okos Lóri által már hallott arról, hogy az idős író nagyon szerette a nőket, de azt nem gondolta volna, hogy titkos szerelme évekig egy nagyon fiatal lányhoz kötötte: „Jókai románca sem maradt titokban, a felesége, Róza mindent tudott, viszont Ottilia tizenkilenc évesen meghalt tüdőgyulladásban. A sors fintora, hogy a lánnyal Jókai szerelmi levelezést is folytatott, s ezek a levelek Ottilia halála után Laborfalvi Róza kezébe kerültek. Aztán pedig szőrén-szálán eltűntek. Aki megtalálja, akár sok pénzt is kereshet… Mindenesetre a vénember az egész házat tűvé tette értük, de eredmény nélkül.”

Az izgalmas nyomozás mellett a kötet 78 fejezetében azt is megtudhatjuk, hogy mikorra tehetők a balatoni hajózás kezdetei, kik voltak a korszak prominens személyiségei, mit ittak szívesen a tónál ezekben az években? Tényleg egy bulvárhír indította be a balatoni vitorlázást, miszerint azt rebesgették egyik nyáron, hogy Erzsébet királyné a tóhoz látogat?

Milyen volt a korabeli fürdőruhadivat? Miként lehet az, hogy míg nemzetünk élet-halál harcát vívta 1848-49-ben, addig Füreden a legmagasabb volt a vendégszám? A kötet nemcsak szemet gyönyörködtető kivitelezésű, de a tartalma is meglepően komplex és ettől annyira pazar az összhang.

Tóth Gábor Ákos korábbi regénye a 21. Század Kiadónál

Tóth Gábor Ákos korábbi regénye a 21. Század Kiadónál

Nemcsak érdekes és érthető nyelvezettel, hanem az általam nagyon kedvelt fekete humorral íródott történet remekül idézi vissza az általunk oly nagyon kedvelt boldog békeidők éráját, de azt is megerősíti, hogy a történelmi viharokkal a balatoni élet semmit sem kívánt törődni, egy zárt, különleges világot alkotva ezzel népünk rohanó, sokszor szomorú történetében.

Ahogy a könyvben is elhangzik: „A Balaton partján az életöröm a kötelező utazási kellék, mint valami életmódi bédekker.”

Fel hát kalandra könyvimádók, a történelem, a nyár, az utazás és a szerelem őrültjei, mert a Balatoni Futár mindannyiótok szívébe beférkőzik majd, a folytatás pedig minden bizonnyal hasonló izgalmakat tartogat majd.

Kapcsolódó cikkek

60 interjún át pályatársaik vallanak a Bud Spencer-Terence Hill párosról

Éppen 60 évvel ezelőtt kezdte a közös munkát a magyarok egyik kedvenc párosa.

Gy. Horváth László John Williams Stonerének eredeti amerikai kiadásával

Gy. Horváth László: Lopni nem szép, görcsölni nem jó, egy valamirevaló műfordító szuverén

Gy. Horváth László a műfordítói pálya helyzetéről és kulisszatitkairól.

Új, illusztrált kiadásban jelenik meg George Orwell Állatfarmja

Ralph Steadman rajzai kiválóan visszaadják a regény világát.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Tények, konteók, gyanúsítottak – Ki felelős a Notre-Dame-ot emésztő lángokért?

  A szomorú tűzeset politikai és vallási ideológiák csapdájában.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 20.

  Tények nélküli tényirodalom egy feltételezett gyilkosság homályos körülményeiről – Könyvkritika

  Giovanni Catelli nagyot markol, de alig-alig fog valamit.

  • 2021. október 20.

  60 interjún át pályatársaik vallanak a Bud Spencer-Terence Hill párosról

  Éppen 60 évvel ezelőtt kezdte a közös munkát a magyarok egyik kedvenc párosa.

  • 2021. október 20.

  Mel Gibson kapta a John Wick-előzménysorozat egyik főszerepét

  A rettenthetetlen Oscar-díjas rendezője elfoglaltabb, mint valaha.

  • 2021. október 19.

  Új, illusztrált kiadásban jelenik meg George Orwell Állatfarmja

  Ralph Steadman rajzai kiválóan visszaadják a regény világát.

  • 2021. október 19.

  Hollywoodi filmekről készít dokumentumsorozatot David Fincher

  A Hetedik rendezője negyedszer dolgozik együtt a Netflix gárdájával.