• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Ma este felnövünk (2022)

Hírek

 • 2022. március 17. | Becsült olvasási idő: 4,5 perc

A hörcsög, a záródolgozat és a kamubarátnő, avagy fergeteges vígjáték szívfájdító pillanatokkal – Színikritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Ma este felnövünk vígjáték, ugyanakkor dráma is. Fáj, de mégis a nevetéstől kicsordult könnyeidet törölgeted. Furcsa egyveleg, és ettől lesz különleges, és nagyon szórakoztató. A darab öt gyerekkel indul, másodikba járnak, és játékosan elmesélik, mi történt velük a hétvégén. Amikor óvodás lett a gyerekem, a szülői értekezleten azt mondta az óvónéni, hogy készüljünk fel, ők mindent fognak tudni rólunk, az otthoni helyzetről, mert a gyerekek kijátsszák majd magukból az örömteli és a konfliktusos helyzeteket is. Ez jutott eszembe, miközben hallgattuk a színpadról a hétvégi beszámolókat, ahogyan kendőzetlenül meséltek a gyereknek öltöztetett színészek, mindenről, amiről nem illett volna beszámolni. Kirajzolódott a beszámolók alapján, kivel mennyire törődnek otthon, mit várnak a szülők a nyolcéves gyerekektől.

Ma este felnövünk (2022)

Ma este felnövünk (2022)

Ezután beléptünk a mesterségesen nagy bútorokkal berendezett osztályterembe, és az otthoni helyzetkép után megismerjük a gyerekek egymáshoz való viszonyát, az osztályban betöltött szerepüket. A sztereotip szereplőket, az okos lányt, a rosszcsont fiút, az eminens új gyereket, a lúzert, aki örök gúnyolódás tárgya, és a csini csajt, aki mindig hercegnő a beöltözős játéknál. Majd találkozunk az osztály-hörcsög problémával is, ami az egész darab alatt sokszor okozott mulatságos pillanatokat.

Döbbenetes, ahogy a darab bemutatja, hogy már ebben a korban ott bújik bennünk az a felnőtt, akivé majd válni fogunk, és ahogyan ilyenkor bánunk a társainkkal, az hatással lesz a felnőtt életükre.

A mulatságos jelenetek után ugrunk egyet, a bútorok normális méretűekké válnak, a gyerekekből pedig laza vagy szorongó kamasz lesz. Záróvizsga utáni titkos buliba csöppenünk az osztályterembe, előkerül a dugi ital, elcsattannak a még gyakorlatlan első csókok. A felelsz vagy mersz játék pedig lehetőséget ad egymás szivatására. A záróvizsga sikere szorongatóan lóg a fejük felett, de talán még fontosabb a bontakozó szerelem, és azok az eltitkolt érzelmek, melyek aztán végzetes döntésekre sarkallnak. A kamaszkori jelenetekről egészen biztosan minden nézőben felidéződtek a saját kamasz évei, a tétovaság, a harsányság, a félelem a jövőtől, és az az érzés, hogy előttünk van a végtelen élet.

Ma este felnövünk (2022)

Ma este felnövünk (2022)

A szünet utáni színpadon pedig a bútorok összemennek, a szereplők pedig már felnőttek. Nézőként belecsöppenünk a 15 éves érettségi találkozóba, ahol meglátjuk, hol kötöttek ki a darab elején megismert másodikosok. Van, aki ügyvéd lett, van, aki üzletasszony, lett egy kisállatkereskedő, és egy ügynök, aki WC illatosítót értékesít. Villanásokat látunk az életükből, viszonyaikból, hozzáállásukból az élethez. Vajon meghatározza a jövőt az, ahogyan bántak egymással gyerekként? Számít felnőttként még az a sok gúnyolódás? Vajon amikor mi osztálytalálkozóra megyünk, mi is le akarjuk nyűgözni, azokat, akik az iskolában kinevettek? Szégyelljük a munkánkat előttük, vagy büszkén mutatjuk, hová jutottunk?

Ilyen tükröt tart ez a darab, és nagyon izgalmas volt visszarepülni a saját iskolás koromba, és felidézni az osztálytalálkozókat, ahol újra az a lány voltam, aki kamaszkoromban, hiába változtam sokat azóta. Azt gondolhatnánk az eddigi beszámolóm alapján, hogy ez egy komoly darab, de nagyobbat nem is tévedhetnénk.

Ilyen sokat ugyanis utoljára pont ebben a színházban nevettem, méghozzá a Ma este megbukunk című előadáson. A darabot ugyanaz az alkotógárda készítette, a Mischief Theatre, ami egy londoni színművészetis osztályból alakult. Ez az előadás 2014 óta nagy sikerrel fut a londoni Duchess Theatre-ben.

Ma este felnövünk (2022)

Ma este felnövünk (2022)

Új darabjukat Groan ups címmel tavaly mutatták be a Vaudeville Theatre-ben, Kristy Patrick Ward rendezésében. Ez a cím szabad fordításban Felnyögünk, ami erősen rímel a Felnövünk szóra, de a Ma este felnövünk ügyesen megidézi a Ma este megbukunk előadást, így szerintem szuper lett ez a fordítás.  A számtalan pozitív kritika után Magyarországon mutatták be először London után ezt a művet, és a darabot ugyanaz a Kristy Patrick Ward rendezte, aki tolmács segítségével dirigálta a magyar színészeket. A commedia dell’arte eszközeivel dolgozó darab néhol túlzóan harsány, néha pedig egészen intim és szívbemarkoló.

A színészek, Ágoston Katalin, Földes Eszter, Trokán Nóra, Fehér Tibor, Mészáros András, Rada Bálint és Schmied Zoltán lubickolnak a szerepükben, megerőltetés nélkül, könnyedén játszanak. Kisgyerekként, és kamaszként is remekül hozzák az arra a korra jellemző mozgást, hanghordozást, felnőttként pedig ugyanazt a karaktert kapjuk, csak a gyerekkori extrák nélkül.

Nekem Schmied Zoltán és Fehér Tibor emelkedtek ki a többiek közül, de éppen hogy csak egy milliméterrel, és talán azért, mert közöttük zajlott egy olyan szál, amelybe mindketten tudtak mélységet vinni.

Ma este felnövünk (2022)

Ma este felnövünk (2022)

Rada Bálint karaktere egyszerre volt nagyon vicces és szívbe markoló, minden osztályban van egy lúzer, és felnőttként nagyon nehéz arra gondolni, hogyan bántunk vele annak idején. Rada Bálint előtt külön le a kalappal, mert a második felvonásban nagyon kényelmetlen pozícióban tölt sok-sok időt egy ablakban. Trokán Nóra az első felvonásban egy rövidke szerepben alakítja a sztereotip tanító nénit, míg a második felvonásban igazi dívaként uralja a színpadot, nem kímélve a rekeszizmainkat. Nem könnyű hitelesen ripacsot játszani, de ez az alakítás tökéletes volt. Földes Eszter is nagyon érzékenyen, jó aránnyal hozta azt a nőt, akinek saját maga a legfontosabb, és folyamatosan szeretné magába szívni mások szeretetét, de ő ezért semmit nem tesz.

Ágoston Katalin kapta az okos lány szerepét, aki a kötelesség útján halad, nem is tudok felidézni olyan jelenetet, ahol nevettem, és ő fókuszban lett volna. Ő az a karakter, aki halad a kijelölt úton, miközben vágyik arra, hogy valami izgalmas történjen vele, de közben túlságosan fél attól, hogy letérjen az ösvényről. Az utolsó jelenete alatt igazán, mélyen megsajnáltam, és ha ez egy dráma lett volna, lehet, hogy meg is könnyezem.

A Ma este felnövünk remek választás mindenkinek, aki szeretne igényesen szórakozni, a szó nemes értelmében. Remek forgatókönyv, a legjobb zenék a kilencvenes évekből, fergeteges komikum; a darab kikapcsol, feltölt, tükröt tart, igazi ajándék ezekben a zivataros időkben. Zsebkendő legyen kéznél, mert potyogni fog a könnyük a nevetéstől!

Kapcsolódó cikkek

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

Andor / Disney+ / forrás: https://en.as.com/

A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

Lord of the Dance /Forrás: Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft./

Magyarországon is megünnepli 25 éves jubileumát a Lord Of The Dance

Michael Flatley showja újból meghódítja hazánkat is.

Martta Kaukonen

A terapeuta és a sorozatgyilkos, avagy nem minden az, aminek látszik – Könyvkritika

A Kövesd a pillangót egy vérbeli skandináv történet, ahol a krimi és a dráma egy pszichológus rendelőjében fonódnak egymásba.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.