• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
L. Varga Péter, a kötet egyik szerzője

Hírek

A popkultúra kutatása választ ad a rajongásra – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

„A valóság szívás. Mindenki menekülni akarna belőle. (…) És Halliday ezért nagy ember a szemünkben. Megmutatta, hogy úgy is leléphetünk, ha sehova se megyünk.”

/Ernest Cline: Ready Player One/

A popkultúra tanulmányozása nagyon népszerű napjainkban, hiszen ennek virágkorát éljük. A Gyűrűk Ura máig a legkedvesebb fantasy művem, azonban ne feledkezzünk el a hatására kibontakozott fantasykról sem, legyenek azok könyvalapúak, képregényalapúak, vagy a filmművészet alkotásai (a teljesség igénye nélkül: Harry Potter, Trónok harca, Star Trek, Star Wars, Mátrix). A könyvalapú fantasy-világok mellett beszélhetünk filmalapú (Star Wars, Star Trek, Mátrix) , videojáték alapú (Assasin’s Creed, World of Warcraft) és képregény alapú világokról is (Batman, The Walking Dead). A Poptechnikák kötet most segít eligazodni e komplex világban.

L. Varga Péter, a kötet egyik szerzője

L. Varga Péter, a kötet egyik szerzője

A világok, amelyeket ezen művek építenek nemcsak komplexek, hanem már-már brandekké váltak, mint a Trónok harca. A 80-as évek nosztalgiája jelen van a zenében (Lady Gaga), a sorozatokban (Stranger Things, Doctor Who), de olyan kultuszfilmek folytatásaiban vagy remake-jeiben is, mint a Szárnyas fejvadász, vagy a Terminátor.  A kötettel izgalmas utazást tehetünk a popkultúra világában és azt is megtudhatjuk, milyen komplex rendszereket hoznak létre az egyes alkotások.

A H. Nagy Péter és  L. Varga Péter szerkesztette kötet az MA Populáris Kultúra Kutatócsoport monográfiák harmadik kötete, amely hat szerző tanulmányait tartalmazza, őket pedig a komplexitás iránti érzékenység köt össze. A hat hosszabb gondolatmenet hatféle útvonalon közelíti meg a népszerű kultúra egy-egy területét, a választott jelenségrendszer komplex értelmezését nyújtva.

H. Nagy Péter a popkultúra-kutatás lehetőségeiről, majd Lady Gaga Dance In The Dark című produkciójáról ír. Megtudhatjuk, hogy Lady Gaga nemcsak David Bowie, vagy a Queen nyomdokain haladva erősíti a női feminitást, hanem arra is rávilágít, hogy a fennálló heteropatriarchális konstrukciók mennyire romboló hatással vannak a női testre és pszichére. Munkássága és hatása mérföldkő a pop és rock történetében, s elementáris erejű lesz még sok évtizeden át.

H. Nagy Péter, a kötet másik szerzője

H. Nagy Péter, a kötet másik szerzője

Nemes Z. Márió esszéje a hibridizációval foglalkozik, amelyben megtudhatjuk, hogy hogyan interpretálták a görög-római mitológia témáit a filmeken (300, Trója, Titánok harca, Titánok haragja), illetve China Miéville munkáit is elemzi. Réti O. Zsófia a retro jelenségét járja körül, és a Ready Player One-t, napjaink egyik legérdekesebb művét járja körül a könyv és a film alapján. A Ready Player One-ban az OASIS ugyanolyan komplex világrendszer, mint Tolkien, Rowling vagy Martin világa, ráadásul mindennel körítve, amit imádtunk a 80-as években.

Keserű József a fantasy eljárásait a világépítés felől tárja fel, Középfölde és Westeros térképén tájékozódva. Tolkien csodálatos térképei megelevenednek előttünk, s arra is választ kapunk,

hogy A Gyűrűk Ura „elsődlegesen nem a gyűrű elpusztításának történetét kívánja elmesélni, hanem magát a világot, amelyben az események játszódnak, ha úgy tetszik, maga Középfölde a történet”.

Poptechnikák - Komplexitás a népszerű kultúrában

Poptechnikák – Komplexitás a népszerű kultúrában

L. Varga Péter fejezete a posztpandémiás kórképre koncentrál Stephen King Végítélet című regényeposzában, amely King rajongóknak kötelező darab. Lapis József átfogó képet nyújt a kortárs magyar irodalom disztópikus-(ellen)-utópisztikus vonulatáról, amelyben Madáchtól Kosztolányin át Bényei Tamásig is eljutunk.

A Poptechnikák című könyv olvasása nagy élmény volt, hiszen bár szakkötetről van szó és bőven akad benne tudományos kifejezés és hivatkozás, mégis azt gondolom, hogy a populáris kultúrával foglalkozó szakemberek mellett azoknak is ajánlható, akik elmélyültebben szeretnék tanulmányozni a népszerű kultúra komplex jelenségeit is, szeretnének a könyvek, képregények, filmek és videojátékok mögé látni és megismerni kedvenceik valódi hátterét.

Bevallom, hogy már nagyon várom a következő kötetet a nem túl távoli jövőben.

Kapcsolódó cikkek

Búcsú Böszörményi Gyulától

Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

Szerencsevadászok

Elfeledett vadnyugat – 10 keveset emlegetett western Hollywood aranykorából

Néhány klasszikus, az egyértelmű klasszikusokon túlról.

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Világirodalmi krónikák 57. – Erich Marie Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

A háborús regények prototípusa, mely Hemingway-t is megihlette.

A fiú, aki beleszeretett King Kongba, aztán egész életében szörnyeket teremtett

A stop-motion keresztapja, aki átformálta Hollywood látványfilmjeit.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Búcsú Böszörményi Gyulától

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. július 1.

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  • 2022. június 28.

  Korábban nem publikált Weöres Sándor vers került elő

  A költemény 1936-os dátummal keltezve került elő.

  • 2022. június 28.

  Posztumusz megjelenéssel ér véget John le Carré hazai életműve

  Az idős szerző pár héttel a halála előtt fejezte be a kéziratot.

  • 2022. június 28.

  Kovács Krisztián: Mi magyarok valahogy tovább tűrjük a szart, mint a többi nép

  Főszerkesztőnkkel az rtl.hu interjúzott első regénye megjelenése kapcsán.

  • 2022. június 23.

  Elle Cosimano: Ez egy olyan könyv, melyről sosem hittem, hogy meg tudom írni

  A Finlay Donovan ölni tudna az egyik legkiválóbb nyárindító olvasmány.