• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Rémséges rémmesék

Filmkritika

A Rémséges rémmesék újra megmutatja, mi is egy mese feladata – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Rémséges rémmeséket pont azután néztem meg, hogy több napot együtt töltöttem néhány 10-12 éves fiúval. Az egész sorozat alatt azt éreztem, mintha ezek a srácok mesélnék nekem a történetet, távolságot tartva a mesék gyerekességétől, élvezve a horrorisztikus részeket. Örülök, hogy végre valaki gondolt erre a korosztályra is, és kifejezetten az ő nyelvükön mesélt el történetet, minőségi módon.

Rémséges rémmesék

Rémséges rémmesék

A régi világban a mese felnőtt műfajként segítette az embereket az életút különböző szakaszait jól meglépni, vagy megmagyarázott természeti jelenségeket, megtanította a közösséget együtt élni. Hagyományosan a mesékben a szereplők jók vagy rosszak, így adtak iránytűt azoknak, akik hallgatták őket.

A narratívák azonban az utóbbi időkben átalakultak, és a klasszikus meséket használják az írók, filmesek arra, hogy a mai ember problémáit mutassák be, és ezt nagyon gyakran azzal az eszközzel teszik, hogy a hagyományos jó és rossz tulajdonságokat árnyalják. A Rémséges rémmesék Adam Gidwitz könyvsorozatából készült, a szerzőnek sajnos ez a könyve nem jelent meg magyarul. A történet nem kicsiknek való, talán ezt a cím is sugallja, de ha azt mondom, hogy az első részben a két főszereplő gyerek fejét levágják a szüleik, majd visszavarrják azokat egy aranycérnával, és drukkolnak, hogy sikerüljön, akkor érthető, hogy miért nem óvodásoknak ajánlható. Ajánlható azonban kiskamaszoknak és felnőtteknek, mert szórakoztató, ugyanakkor meghagyja a meséknek azt a különleges tulajdonságát, hogy archetípusokkal és szimbólumokkal tárgyal egy-egy problémakört.

A történet egyszerre egyenes ívű és epizodikus. Miután Jancsi és Juliska feltámadnak a lefejezés után, elszöknek a szüleik elől, és az ő útjukat követjük végig.

Minden epizódban más és más Grimm mese tűnik fel kicsit vagy jócskán átdolgozva, de a lényegi mondanivalóját meghagyva. Így keveredik az ismert és az új történet, ami nagyon élvezetessé teszi a befogadást. Tele van váratlan fordulatokkal, ami azért elég nagy szó, pont a mesék agyonrágott újrafeldolgozásai miatt.

Rémséges rémmesék

Rémséges rémmesék

A két gyerek a sok kaland után végül hazatér, bölcsebben, tapasztaltabban és szinte felnőttként ülnek le szüleikkel megbeszélni, hogy mi is volt ez a lefejezés? Az utolsó részekben pedig előkerül a fő ellenség, a Sárkány. Megvan az oka mindennek, és nagyon tetszett az, ahogyan a készítők az információt adagolták, a végére minden a helyére kattan, és minden megtörtént kalandnak lesz szerepe a végkifejletben is.

A történet narrátora három varjú, akik annyira viccesek, hogy sokszor hangosan felkacagtam. Mintha a 10-12 éves fiúkat hallottam volna, akikkel a téli szünetet töltöttem. Szókimondóan őszinték, vitriolosan szatirikusak, és mentesek minden Disney-re jellemző sziruposságtól. Ennek ellenére a történet több helyen megható, mert olyan témákat dolgoz fel, melyek ismerősek lehetnek.

Testvérféltékenység, hiúság, bátorság, ígéret és kötelesség, szerelem és áldozatvállalás. Fellibbent lehetőségeket, megoldási mintákat ad, de nem tolja az orrod alá, hogy szeresd a szüleidet, mert ez a helyes. Néha utáljuk a szüleinket, és ez így normális.

Rémséges rémmesék

Rémséges rémmesék

Sokat dolgozik a sorozat az őszinte igazsággal, mert eredetileg is ez a mese dolga. Üdítően hatott rám a Rémséges rémmesék, és felnőttként is nagyon élveztem.

Izgalmas és fordulatos a történet, fekete a humora, 10 év felett akár közös filmezésre is kiváló a szülőkkel együtt, remek beszélgetési támpontokat adhat.

A grafika nekem nagyon tetszett, ahol kellett ott szép volt, ahol kellett, ijesztő vagy csúnya, a szereplők pedig egyedi karakteres vonásokkal voltak megalkotva. Ha olyan sorozatot keresel, ami szórakoztató, laza, mesei elemekre épül, de nagyon modern és mellesleg még szól is valamiről, akkor a Rémséges rémmesék jó választás lesz, egy hétvége alatt pont ledarálható.

Kapcsolódó cikkek

Szerencsevadászok

Elfeledett vadnyugat – 10 keveset emlegetett western Hollywood aranykorából

Néhány klasszikus, az egyértelmű klasszikusokon túlról.

A fiú, aki beleszeretett King Kongba, aztán egész életében szörnyeket teremtett

A stop-motion keresztapja, aki átformálta Hollywood látványfilmjeit.

Quo Vadis (1951)

Hollywood-i akták 67. – Quo Vadis (1951)

Avagy a film, mely berobbantotta a szandálos alkotások piacát.

Az első világháború utáni évekbe kalauzol Helen Mirren és Harrison Ford sorozata

Komoly gárdát toborzott össze a Yellowstone spin-off sorozata.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Búcsú Böszörményi Gyulától

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. június 9.

  Reszkessetek, vámpírok, avagy Az elveszett fiúk-retrospektív – Filmkritika

  Retro mozikritika szexelő vámpírokkal.

  • 2022. május 24.

  A test a lélek temploma, de vajon mennyit ér a tégla? – Filmkritika

  Érdekes téma, felemás megvalósítással.

  • 2022. május 11.

  A szabadság és rabság arany középútjának keresése – Sorozatkritika

  Mi lenne, ha a munkahelyi életet teljes egészében el lehetne különíteni az otthonitól?

  • 2022. május 5.

  Dr. Strange, avagy rájöttem, hogy meg lehet férni az ideológiával, bár nem kell szeretni – Filmkritika

  Tartogat meglepetéseket, de nem biztos, hogy jó irányba tart a franchise.

  • 2022. április 7.

  A nő szeretetnyelve a kurvulás, a férfié a gyilok? – Filmkritika

  Ben Affleck-et megcsalják, de könnyen lehet, hogy ő tehet róla.