• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Lichter Péter: Kubrick-akció

Hírek

A Stanley Kubrick-forradalom, avagy az agyfilmek tönkreteszik Hollywoodot – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Lichter Péter nevét remélhetőleg a legtöbb hazai filmrajongó jól ismeri: filmrendező, a Prizma folyóirat szerkesztőgárdájának oszlopos tagja, és nem mellesleg többkötetes író, aki ugyanúgy képes átfogó képet festeni a horrorfilm történetéről, az avantgárd és a sci-fi kapcsolatáról, vagy épp Steven Spielberg pályafutásáról. A népszerű filmesztéta most azonban látszólag új szerepkörben, regényíróként is kipróbálta magát, ám aki kicsit is tisztában van Lichter pályájával, és leginkább a filmek világához fűzött romantikus szenvedélyével, az világosan megsejti a tűpontos mondanivalót a kalandos történet mögött. Merthogy a Scolar Kiadónál megjelent Kubrick-akció az idei év egyik hazai meglepetése, és szinte biztos vagyok benne, hogyha Stanley Kubrick egyszer kalandregényírásra adta volna a fejét, valami ilyesmi született volna abból a nem mindennapi szürkeállományából.

Lichter Péter: Kubrick-akció

Lichter Péter: Kubrick-akció

Sokáig töprengtem, mi lehet Lichter Péter regényének pontos műfaji besorolása? Szatíra? Kalandregény? Aztán rá kellett jönnöm, hogy a Kubrick-akció érzetre nekem kicsit olyan, mint William Gibson cyberpunk regényei, még ha elsőre idegennek is tűnik az összehasonlítás. Mindjárt megmagyarázom. Gibsonnál ugyebár alapvetően a történet szinte másodlagos, sokkal fontosabb az a társadalmi kortabló, melyet felállít a sorok közt, valamint az atmoszféra, mely olyan összetéveszthetetlen ízt ad neki. Lichter esetében a történet valóban egészen másodlagos, hiszen, ha ennek szintjére csupaszítjuk a kötetet, akkor egy sokat látott fordulatokkal megtűzdelt rövidke, és kiszámítható kalandregényt kapunk, valami olyasmit, amit az egyszeri olvasó még a rendszerváltás előtt megszokhatott a Delfin-könyvek sorozat köteteinél.

Ha azonban a felszín alá nézünk, akkor a Kubrick-akció hirtelen egy globális, filmes kinyilatkoztatássá nemesül.

A történetünk kezdetén főszereplőnk, Mike Hirsch egy manhattani pornómozi gépésze, elkallódott rendezői és írói ambíciókkal, látszólag a tökéletes senki, aki mégis kiválasztottá válik, mikor egyik nap hazaérkezve egy különös csomagot talál a küszöbén egy még különösebb üzenettel. A doboz egy furcsa szerkezetet rejt, mellyel használója filmre tudja rögzíteni a gondolatait, vagyis mindez páratlan lehetőséget rejt magában ahhoz, hogy nulla költségvetéssel nagyköltségvetésű, látványos filmeket készítsen az ember. Mike ódzkodik a lehetőségtől, de barátja, Larry meggyőzi róla, hogy igazi aranybányát sodort az életük elébük, a két barát pedig meg is kezdi a menetelést, ám mentális trükkel előállított filmjeik számos buktatót rejtenek magukban, arról nem beszélve, hogy Hollywood vajon mit szól hozzá, ha kimozdítják filmes monopolhelyzetéből?

Lichter Péter

Lichter Péter

Lichter Péter regénye szerelmeslevél Hollywoodhoz, de még inkább egyértelmű kinyilatkoztatás arról, Lichter miként látja a filmipar jelenlegi állását, mit kifogásol benne, mit tüntetne el, és mit változtatna meg, és hogy valójában mely műfajokhoz is húz a szíve.

A Kubrick-akció nem enged elvonatkoztatni Lichter személyétől, személyes nézőpontjától, de miután ez a nézőpont kifejezetten érdekes, és messze nem a mainstream álláspontot képviseli, ez egyáltalán nem válik a regény kárára, sőt.

Tulajdonképpen maga a kibogozandó rejtély egy idő után némileg érdektelenné is válik, és teszi mindezt úgy, hogy így sem csapja agyon az olvasmányélményt, mert ahogy fentebb is írtam, a háttérben kibontakozó mondanivaló jóval fajsúlyosabb, minthogy elvesszen egy egyszerű kalandregény kulisszái közt.

A Kubrick-akció ugyanakkor furcsamód egyfajta filmes tárgymutatóként is működik, olykor néha soronként bukkannak elő legendás, vagy itthon kevésbé ismert, de jelentőségteljes alkotások akár csak említés szintjén is, amivel egy valódi filmes labirintus körvonalazódik az álomgyár folyamatosan változó ízlésvilágáról. Ráadásul Lichter filmesztétaként kiválóan használja ki az alkalmat ezzel az olvasó edukálására: még én, aki nagy filmrajongóként tekintek magamra is számos ötletet merítettem a kötetből, vagy épp néztem újra egy-egy klasszikust némileg más szemmel. Ha van küldetése ennek a kötetnek, akkor alighanem ez az, és ehhez Lichter különösen kiváló formát választott egy mindenki számára könnyen befogadható, igazán könnyed történet formájában.

Lichter Péter további kötetei

Lichter Péter további kötetei

A Kubrick-akció nyilván nem rázza majd fel a hazai kalandregénypiacot – nem is hiszem, hogy az ilyesmi lehetséges volna – ugyanakkor nagyszerűen tanúskodik egy rendkívül elhivatott filmes szakember örök szenvedélye mellett, a sorokból tapinthatóan árad a filmek szeretete, vagy még inkább az értéket képviselő filmek szeretete, ami manapság, mikor Hollywood a remake-ek, és CGI-áztatta műanyag képregényadaptációk otthonává vált, különösen jól eső élmény.

Azt hiszem, ma, amikor mindent felületesen olvasunk, nézünk, tapasztalunk, épp egy ilyen kötetre van szükség, hogy útmutatóul szolgáljon Hollywood útvesztőiben. Sokkal többet ér ez így, mint bármely tényirodalom, portré, vagy gyűjtemény. Nem tudom, hogy ez csupán kísérlet volt Lichter részéről, ahogy főhőse is tett egy kísérletet az agyfilmekkel, de alighanem jól mutatnának Mike Hirsch kalandjai sorozattá gyúrva is.

Kapcsolódó cikkek

Alan Rickman 27 kötetet írt tele élete tapasztalataival

Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

Donald Sutherland főszereplésével jön a következő Stephen King-adaptáció

A végeredményt úgy fest, hogy már idén ősszel láthatjuk majd.

Ahol a folyami rákok énekelnek /Forrás:https://f21.hu/irodalom/olvassotthon-delia-owens-ahol-a-folyami-rakok-enekelnek/

Magányos kislány a lápvilág közepén, avagy az ártatlanság elvesztése – Könyvkritika

Újra elővettük az elmúlt évek egyik legnagyobb nemzetközi bestsellerét.

Nyugati nyaralás (2022)

Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

A film, ami egy kis hazai vidámságot csempész a szürke hétköznapokba.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. október 4.

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  • 2022. október 3.

  Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

  Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

  • 2022. szeptember 29.

  A terapeuta és a sorozatgyilkos, avagy nem minden az, aminek látszik – Könyvkritika

  A Kövesd a pillangót egy vérbeli skandináv történet, ahol a krimi és a dráma egy pszichológus rendelőjében fonódnak egymásba.

  • 2022. szeptember 28.

  Készülő szuperhősfilm kulisszái mögé vezet Tom Hanks új regénye

  A kétszeres Oscar-díjas színész nem először kirándul az irodalom terepére.