• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Filmkritika

 • 2021. november 26. | Becsült olvasási idő: 4,5 perc

A tériszonyos tűzoltó és a betlehemes, avagy itt a magyar karácsony-film – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Nagykarácsony után jó eséllyel azt érzed majd, hogy ide nekem a karácsonyt, de azonnal! A zene, az illatok, a karácsonyi vásár, a fényvillamos, a forralt bor és a szerelem olyan intenzíven kúszik be a szívedbe, hogy nagy eséllyel egy karácsonyi vásár felé veszed az utadat a moziból. Remek a film témaválasztása, karácsonykor nyitottabbak vagyunk a szeretetre, a csodára, arra, hogy jobban észrevegyük körülöttünk a jót. Rég nevettem ilyen jóízűen egy filmen, és el is felejtettem, mennyire hiányzott ez a megkönnyebbült kacagás. De a nevetéstől kicsordult könnyeim közé néha belekeveredtek a meghatódáséi is, szóval ajánlom minden romantikus léleknek Tiszeker Dániel második játékfilmjét.

Nagykarácsony (2021)

Nagykarácsony (2021)

A történet szerint fiatal tűzoltónk meglepetés leánykérésre készül, stílusosan egy daruról – elnézést, magasba emelőről – de mielőtt bekopogna gyönyörű menyasszonya ablakán, valami olyat lát, amitől lezuhan a magasból. A lánykérés meghiúsul, és ha még nem lenne ez is elég nagy baj, tűzoltónk még tériszonyos is lesz, így a leszerelés várhat rá. Szerencsére főnökétől haladékot kap a gyógyulásra, és ezt az időt egy karácsonyi vásárban tölti ügyeletesként, egy gyerekcsoport betlehemes előadás készületeinél. A gyerekek tanítónője bájos, tűzoltónk eleinte morgós, de aztán a műfaji szabályoknak engedelmeskedve megenyhül.

A film lehetne sablonos is, mint ahogy sok karácsonyi film csak összedobálja az elemeket, kever alá egy kis Jingle Bells-t, mert a néző úgyis meghatódik. A Nagykarácsony azonban, bár a kötelező elemek megvannak, mégsem válik azzá, méltó az Igazából szerelem című ikonikus filmhez. A siker titka az, hogy bár a történet mesei, a szereplői hús-vér emberek. Ezt a keveredést nagyon jó arányérzékkel adagolja Tiszeker Dániel rendező. Figyelt az apró részletekre, és nem idealizálta a hőseit, attól lesznek szerethetőek, hogy vannak hibáik. A tűzoltó szófukar, nem lehet vele megbeszélni semmit, de figyelmes, és nagyon meleg szíve van. A tanítónő furcsán öltözködik, és gyerekesen naiv, de ragyogóan kedves és árad belőle a jó szándék.  Minden karakter ismerős és szerethető.

A gyerekek külön dicséretet érdemelnek, természetesek voltak, bájosak, igazi gyerekek, nem éreztem rajtuk, hogy a felnőttek kitalálták a szövegeiket; magukat adták. Ráadásul behoztak a filmbe egy olyan nézőpontot, amivel nekünk felnőtteknek is érdemes néha ránézni saját magunkra.

Nagykarácsony (2021)

Nagykarácsony (2021)

Pataki Ádám operatőri munkája pazar volt, méltó volt Budapest gyönyörűségéhez, és csodás volt látni fővárosunk méltóságteljes ragyogását. Ehhez adódott hozzá a fülbemászó magyar zene, amiért külön hálás voltam Balázs Ádám zeneszerzőnek, mert a zene számomra mindig fontos alkotóeleme egy filmnek. Érzelmes, vidám, lelkesítő zenét sikerült komponálni, ami elősegíti azt, hogy jó érzéseket közvetítsen.

A film fő eszköze a humor. Sokunknak van most nagy szüksége vidámságra, kikapcsolni kicsit, és a Nagykarácsony remekül teljesíti ezt a feladatot. Nevetünk a beszólásokon, a csetlés-botlásokon, a szituációkon, és sokszor saját magunkon is.

Soha nem lesz ez a humor alpári, vagy erőltetett, olyan volt, mint egy friss üde szellő. Nagyon szerettem például a tűzoltó haverokat, akik teljes természetességgel hozták az állandó poénokat.

Nagykarácsony (2021)

Nagykarácsony (2021)

A két főszereplő, Ötvös András és Zsigmond Emőke kiválóan teljesítettek az ismertebb, mellékszerepekben feltűnő színészek mellett. Játékuk hiteles volt, sallangmentes, természetes.

Szabó Kimmel Tamás pedig azzal, hogy önmagát játszotta, egy olyan önreflexív csavart adott, ami kifejezetten szerethetővé tette.

Nem mehetek el a történet traumafeldolgozási folyamata mellett sem. Az, hogy Arnold kizuhan az emelőkocsiból, traumatizálja őt, és kifordítja önmagából. Ezzel a film bemutatja, hogy mindannyian kerületünk olyan helyzetbe, amit nem tudunk egyedül megoldani, és nem szégyen segítséget kérni, elismerni, hogy bajban vagyunk. Ez a vonal sem volt szájbarágós, de mégis markánsan jelen volt, fontos üzenet hordozva azoknak, akiknek a karácsony nem a vidámság és a boldogság ünnepe. Nekem mindenképpen kategóriáján belül az év egyik legjobb filmje volt a Nagykarácsony, és nagyon drukkolok a sikerének!

Kapcsolódó cikkek

Johnny Depp bújik minden idők egyik leghíresebb fotóriporterének bőrébe

Hiába a kiváló alapsztori, Depp pere miatt nem találtak forgalmazót.

Adventi, családi ünnepindító, vagy MacGuffin-családi móka – Filmkritika

Kellemes meglepetés a Nintendo konzolért zajló küzdelem.

Idegenvezetőből lett Amerika halk szavú hőse – 105 éve született Gregory Peck

Példaértékű életút a jogásztól, Ahab kapitányon át Josef Mengeléig.

Nicolas Cage lesz Dracula gróf a The Walking Dead írójának filmjében

Már csak ennek fényében is érdeklődve várjuk a végeredményt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Don DeLillo az amerikai posztmodern talán leghíresebb alakja

  Don DeLillo: Az íróknak továbbra is ki kell állniuk a gondolat- és szólásszabadság mellett

  A leghíresebb amerikai posztmodern író nemrég ünnepelte 85. születésnapján.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. december 6.

  Adventi, családi ünnepindító, vagy MacGuffin-családi móka – Filmkritika

  Kellemes meglepetés a Nintendo konzolért zajló küzdelem.

  • 2021. november 16.

  Egy gendersemleges akcióhős egyenesen 1987-ből – Filmkritika

  A Robotzsaru első része köré mára valóságos kultusz épült.

  • 2021. november 12.

  Ha Tom Hanks van a vásznon, nem számít az őt körülvevő díszlet – Filmkritika

  A színész új filmjében nem sok önálló gondolat van, de az legalább jó helyen.

  • 2021. november 2.

  Az istenek köztünk élnek, avagy 21. századi eposz Marvel-módra – Filmkritika

  A Marvel-újhullám első, grandiózus alkotása messze más, mint amit megszoktunk.