• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Ewoud Kieft: A tiltott könyv

Hírek

A tiltott könyv, avagy a Mein Kampf és a nácizmus vonzereje

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Ewoud Kieft holland írót, történészt még 2015-ben kérte fel az amszterdami Háború-, Holokauszt- és. Népirtáskutató Intézet, hogy írjon előszót a Mein Kampf új, holland kiadásához. Mivel Kieft szakavatott ismerője Hitler landsbergi fogsága során írott, 1925-ben megjelent munkájának, és fontosnak tartotta jegyzeteivel megfelelő kontextusba helyezni az 1945-ig 12,4 millió példányban kiadott könyvet, elfogadta a felkérést. Csakhogy végül a Harcom megjelenése ellen tiltakozó hangok visszavonulásra késztették az intézetet, látszólag feleslegessé téve a befektetett munkát.

Ewoud Kieft: A tiltott könyv

Ewoud Kieft: A tiltott könyv

A második világháború közvetlen túlélői joggal sérelmezhetik, hogy a személyes tragédiák millióit és borzalmas világégést okozó fasiszta vezető irománya ismét a boltok polcairól nézzen velük farkasszemet. Hitler alakjára (a rajongást csak a teljesség igényével számba véve) a bagatellizálás és a démonizálás az általános, bevett reakció. A félelem, vagy tagadás reflexe ugyanúgy az újrakiadás ellen hat, pedig, vallja a történész, az azzal való szembenézés az önmagunkkal kapcsolatos illúziókkal történő leszámolást is jelenthetné. Friss kutatások már a csecsemőknél is kimutatnak bizonyos „rasszizmust”: amennyiben azok egy bizonyos, homogén közösségben érik meg első éveiket, annak jellemző jegyeit tudják csak később elkülöníteni, míg a csoporton kívüliek sematizálódnak.

Ez a túlélést megalapozó egyszerűsítés idővel az ideológia mentén fertőzővé válhat – de a konkrét példánál maradva vajon továbbra is nácikat „gyárt–e” a tiltott könyv, vagy megérett a világ annak objektív vizsgálatára?

Emlékszem, még az általános iskolában rémisztgettük egymást azzal, hogy aki elolvassa a Necronomicont, azaz a Holtak könyvét, józan eszét veszti. Úgy vélem, van némi jogalapom arra, hogy hasonlóan komolytalannak tartsam a Harcomat övező aggályokat: nagyapámat nyilasellenes röplapok terjesztéséért indították útnak Auschwitzba, ám a sín bombatalálatot kapott, így ő kalandos úton végül hazajutott. Bár nem vesztek oda családtagjaim a tömeges pusztításban – ami cseppet sem elhanyagolható különbség azokhoz képest, akiknek igen –, a háború óta napvilágra került információk, beszámolók és dramatizált művek ugyanúgy érzékenyítettek a témával kapcsolatban, mint minden empátiával megáldott vagy megvert sorstársamat. Ettől azonban aligha lettem jobb ember, vagy ha mégis, azzal ugyanúgy morális csapdába kerültem, mint annyian mások. A múlt konzerválásával elvágom a fejlődés útját.

Adolf Hitler

Adolf Hitler

Kieft energiája, bár nem írhatta meg a Mein Kampf széljegyzeteit, nem veszett el, csupán átalakult: rendkívüli érzékletességgel megírt dokumentációja lett Hitler felemelkedésének, ami egyúttal körüljárja, mi volt az antiszemitizmus, majd a nácizmus vonzereje a kilencszázhúszas-harmincas években.

A múlt időt árnyalja az ív, amit a szerző a modernkori populizmusig húz, amelynek bizonyos elemeiben meghaladott, másfelől a mai napig érvényes instrukciógyűjteménye ez a fogságban írt álságos memoár.

Már csak erre reflektálva is velünk él Hitler öröksége, aki ugyan megfogalmaz olyan igazságokat, mint a kapitalista piacgazdaság közösségromboló hatása, ám azokat politikai céljainak eszmei bázisává degradálta, csakúgy, mint – bármilyen szörnyű is kimondani – a zsidók elleni gyűlöletet.

A szerző, Ewoud Kieft

A szerző, Ewoud Kieft

A hollandok vevőknek bizonyultak a nyílt beszédre, és 2017-ben az év legjobb történeti munkájának járó díjat ítélték A tiltott könyvnek. A magyar fordítás kiváló lehetőséget biztosít, hogy elkezdjünk utánuk kullogni, a szövegezés pedig, amennyire lehet, eltávolítja az olvasótól a borzalmakat, amit a vizsgálódás szempontjából indokoltnak tartok.

Ewoud Kieft munkássága tehát megnyugtató módon rendezi a múltat, hogy végre jelenünk azon aspektusaira fókuszáljunk, amik a jövőt veszélyeztetik. Aposztrofáljuk őket bárhogyan is.

Kapcsolódó cikkek

Olvass klasszikus hazait! 2.0 – Újabb 10 halhatatlan regény a XX. századi magyar irodalomból

Avagy újabb 10 klasszikus, mely nélkül értelmezhetetlen a magyar irodalom jelene.

Szeptemberben jön magyarul az Oscar-díjas Will Smith memoárja

A kötet idehaza is megjelenik még idén szeptemberben.

A regény legelső kiadása

Csaknem tíz év után kapott új kiadást a leghíresebb szerelmes regény

Margaret Mitchell egyetlen regényének népszerűsége továbbra sem kopik.

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a 2022-es Libri-díjat

Bödőcs Tibor másodszor, Krasznahorkai először a díjazottak közt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Olvass klasszikus hazait! 2.0 – Újabb 10 halhatatlan regény a XX. századi magyar irodalomból

  Avagy újabb 10 klasszikus, mely nélkül értelmezhetetlen a magyar irodalom jelene.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. május 24.

  A test a lélek temploma, de vajon mennyit ér a tégla? – Filmkritika

  Érdekes téma, felemás megvalósítással.

  • 2022. május 24.

  Ismeretterjesztő road movie készült a magyar El Camino-ról

  A film május 16-tól online is megtekinthetővé válik.

  • 2022. május 23.

  Szeptemberben jön magyarul az Oscar-díjas Will Smith memoárja

  A kötet idehaza is megjelenik még idén szeptemberben.

  • 2022. május 23.

  Csaknem tíz év után kapott új kiadást a leghíresebb szerelmes regény

  Margaret Mitchell egyetlen regényének népszerűsége továbbra sem kopik.

  • 2022. május 23.

  Sigmund Freud bőrébe bújik a kétszeres Oscar-díjas Sir Anthony Hopkins

  A középpontban a C. S. Lewis íróval folytatott eszmecserék.