• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. február 18. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Amerikai filmesztéta írt életrajzot a Casablanca világhírű magyar rendezőjéről

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Warner stúdiónál töltött huszonhét éve alatt kalandfilmeket, westerneket, musicaleket, háborús eposzokat, történelmi filmeket és horrorfilmeket is készített, Oscar-díjat nyert a Casablancáért, most pedig életrajzi kötet veszi sorra élete és karrierje legfontosabb eseményeit.

Kertész Mihály – Egy filmes élet címmel jelent meg nemrég vadonatúj kötet a Nemzeti Filmintézet és az Osiris kiadó közös kezdeményezésében, melynek oldalain Alan K. Rode amerikai filmtörténész, filmes kurátor, a film noir kutatója elemzi Kertész, avagy ahogy az amerikaiak ismerik, Michael Curtiz pályafutását. A könyvben megelevenedik a rendező kevéssé ismert korai, mintegy ötven filmet jegyző magyarországi karrierje, valamint hatása az európai filmművészetre, mielőtt 1926-ban elhagyta volna a kontinenst, hogy áttelepedjen az Egyesült Államokba.

„Számításaim szerint Curtiz legalább 180 filmet rendezett, alakja mára a hollywoodi folklór tárgyává vált. Megteremtette saját imázsát, és miközben érzékeny művész volt, a körömszakadtáig harcolt elképzelései megvalósításáért” – mondta el Rode videoüzenetben a kötet bemutatója kapcsán. Kertészt négyszer jelölték Oscar-díjra, 1944-ben a Casablancáért el is nyerte a legjobb rendezőnek járó elismerést. További ismert filmjei közé tartozik a Yankee Doodle Dandy, és a Mildred Pierce, vagy az Elvis Presley főszereplésével készült King Creole.

Toplánszky Tamás Yvan 2019-ben életrajzi filmet is készített Hollywood Lugosi Béla mellett valaha volt leghíresebb magyar szereplőjéről és a Casablancának a forgatásáról.  A Curtiz azért is egyedi, mert az autentikus hatás kedvéért hiába magyar film, gyakorlatilag 90%-ban angolul beszél, magyar és amerikai szereplőkkel egyaránt dolgozik, miközben tökéletes korrajzzal és díszletekkel, fekete-fehérben eleveníti fel a Casablanca forgatásának nehézségeit úgy, hogy közben sokkal inkább a meglehetősen öntörvényű, és ezért a stúdióval is számtalan vitába keveredő, Kertész Mihály lélekrajzáról mesél elsősorban. Kertész szerepében Lengyel Ferenc kiváló alakítást nyújt, de ugyanígy emlékezetesek a mellékszereplők is, akárcsak a film felvetett kérdései, vagyis miként tud segíteni az Amerikába szakadt emigráns a holokauszt árnyékában senyvedő családján, hogy birkózunk meg az elvárások adta feszítő nyomással, és miként törjünk ki bátor döntésekkel az önként választott skatulyánkból.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.