• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. február 18. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Amerikai filmesztéta írt életrajzot a Casablanca világhírű magyar rendezőjéről

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Warner stúdiónál töltött huszonhét éve alatt kalandfilmeket, westerneket, musicaleket, háborús eposzokat, történelmi filmeket és horrorfilmeket is készített, Oscar-díjat nyert a Casablancáért, most pedig életrajzi kötet veszi sorra élete és karrierje legfontosabb eseményeit.

Kertész Mihály – Egy filmes élet címmel jelent meg nemrég vadonatúj kötet a Nemzeti Filmintézet és az Osiris kiadó közös kezdeményezésében, melynek oldalain Alan K. Rode amerikai filmtörténész, filmes kurátor, a film noir kutatója elemzi Kertész, avagy ahogy az amerikaiak ismerik, Michael Curtiz pályafutását. A könyvben megelevenedik a rendező kevéssé ismert korai, mintegy ötven filmet jegyző magyarországi karrierje, valamint hatása az európai filmművészetre, mielőtt 1926-ban elhagyta volna a kontinenst, hogy áttelepedjen az Egyesült Államokba.

“Számításaim szerint Curtiz legalább 180 filmet rendezett, alakja mára a hollywoodi folklór tárgyává vált. Megteremtette saját imázsát, és miközben érzékeny művész volt, a körömszakadtáig harcolt elképzelései megvalósításáért” – mondta el Rode videoüzenetben a kötet bemutatója kapcsán. Kertészt négyszer jelölték Oscar-díjra, 1944-ben a Casablancáért el is nyerte a legjobb rendezőnek járó elismerést. További ismert filmjei közé tartozik a Yankee Doodle Dandy, és a Mildred Pierce, vagy az Elvis Presley főszereplésével készült King Creole.

Toplánszky Tamás Yvan 2019-ben életrajzi filmet is készített Hollywood Lugosi Béla mellett valaha volt leghíresebb magyar szereplőjéről és a Casablancának a forgatásáról.  A Curtiz azért is egyedi, mert az autentikus hatás kedvéért hiába magyar film, gyakorlatilag 90%-ban angolul beszél, magyar és amerikai szereplőkkel egyaránt dolgozik, miközben tökéletes korrajzzal és díszletekkel, fekete-fehérben eleveníti fel a Casablanca forgatásának nehézségeit úgy, hogy közben sokkal inkább a meglehetősen öntörvényű, és ezért a stúdióval is számtalan vitába keveredő, Kertész Mihály lélekrajzáról mesél elsősorban. Kertész szerepében Lengyel Ferenc kiváló alakítást nyújt, de ugyanígy emlékezetesek a mellékszereplők is, akárcsak a film felvetett kérdései, vagyis miként tud segíteni az Amerikába szakadt emigráns a holokauszt árnyékában senyvedő családján, hogy birkózunk meg az elvárások adta feszítő nyomással, és miként törjünk ki bátor döntésekkel az önként választott skatulyánkból.

Kapcsolódó cikkek

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

Elátkozott gyermek a csudálatos iskolában (és egyéb bűbájok) – Jessica Townsend Morrigan Crow sorozata

Balszerencse-mágnes lány a mágikus iskolában és egyéb furcsaságok

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Egri Lajos: A kreatív írás művészete

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  • 2022. december 1.

  A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

  A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.