• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa

Hírek

Amikor Philip K. Dick még követte és nem diktálta a sci-fi trendeket – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az 1982-ben elhunyt Philip K. Dick (portrénk az íróról ITT) munkássága úgy tűnik, nem tud kikopni a köztudatból. Ennek oka elsődlegesen talán az, hogy míg a hatvanas évek közepéig ő követte a sci-fi műfaját, azután az kezdte el követni a profetikus előrelátással megáldott írót, aki az általa teremtett világokat bosszúszomjas entitásokkal, esendő szereplőkkel és fanyar humorral keltette életre. A terebélyes életműben történő elmerülésre nem csupán a nosztalgia csábít; Dick mára kultikussá vált történetei (Különvélemény, Szárnyas fejvadász, Az emlékmás stb.) olyan minőségi igényt támasztanak, amit a mindenkori olvasó az író újabb megjelenéseinek kézbevételével igyekszik csillapítani.

Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa

Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa

Ez hol jobban sikerül, hol kevésbé. A „Vulkán pörölye” 1953 és ’54 között formálódott, vagyis abban az időszakban, amikor Dick második feleségével, Kleóval nem ritkán az állateledelboltban vásárolt húson tengődött, és szerény betevőjét a leütésszám maximalizálásával igyekezett megtermelni. Ebben az egyébként relatíve nyugodt időszakban, 1959-ben bekövetkezett válásáig tizenötnél is több regényt gépelt le szédítő sebességével.

Ezeknek egy része puhafedeles duplakiadványként látott napvilágot: a Vulcanus második, végleges változata 1960-ban a brit John Brunner The Skyenappers-ével osztozott egy köteten; eddigre az író a harmadik feleségét „fogyasztotta”, a beszámolók szerint afféle szerelmes lila ködben.

Talán ennek köszönhető, hogy a Vulkán kevésbé depresszív, mint a bibliográfia java. A könyv sztorija szerint 2029-ben, a huszadik század pusztító háborúi utáni Földön járunk, amit az Egység nevű szervezet irányít. Ez a kormányokat tömörítő militáns struktúra nem mellőzheti az autokrata vezetést, ami azonban nem ember, hanem egy Vulcanus 3 nevű szuperszámítógép. A gép nem csupán iránymutatást ad, hanem kontroll nélkül fejleszti magát, illetve visel hadat a fennálló világrend ellen terrorakciókat végrehajtó Gyógyítók mozgalma ellen. A lázadók vezetője Fields atya, akit az Egység képtelen volt rettegett pszichiátriai intézetében átkondicionálni, így az nem riad vissza az Egység egyik fontos emberének meglincseltetésétől sem. Arthur Pitt, a szerencsétlen elhalálozó hátrahagyja ambiciózus, gyönyörű feleségét, akibe beleszeret volt főnöke, William Barris, majd velük együtt keveredünk az egyéni célok és hatalmi struktúrák szövevényébe, amíg záporozni nem kezdenek az atombombák.

Illusztráció a regényhez

Illusztráció a regényhez

A Vulcanus kalapácsa aligha nevezhető az író legkiforrottabb munkájának. Azt nem mondanám, hogy születésének kezdeti, hányattatott körülményei látványos nyomot hagytak volna rajta, de helyenként kapkodósnak hat, ami a karakterek mozgatásában, vagy a végső konfliktus kidolgozásában érhető leginkább tetten. Megesik, hogy egyes szereplőinek elengedi a kezét, vagy egy huszárvágással ki(ny)írja őket, máskor pedig egy mondattal elintézi a háttérvilág bizonyos elemeinek felépítését.

Ötletelésben tehát jobb, mint az ötletek kidolgozásában. A hidegháborús paranoia, amely ezúttal a nagyhatalmi elnyomást a gépek elleni küzdelemmel fűszerezi, korszellemes tünet; Dick saját egzisztenciális szorongása itt még hagy az emberiségnek némi reménysugarat, mely megközelítés egybecseng a science fiction győzedelmes hősöket követelő klasszikus fősodrával. A ponyvairodalomra jellemző hatásvadász fordulatokkal ugyanakkor hiába próbálkozik, azok üresen puffannak, mint ahogy érettebb alkotóként már szerencsére ő is kidobta ezeket eszköztárából.

Stílusa mégis összetéveszthetetlen: az írásaiban rendre előkerülő toxikus nő archetípusa már most megjelenik, de az „ujjakkal gondolkodó” történetvezetés, amit olvasva mintha az általa irányított marionetteken keresztül töprengene a dolgok természetéről, néha hangsúlyosabbnak tetszett, mint a regény egyszerű narratívája.

Philip K. Dick

Philip K. Dick

A Vulcanus véglegesítése után alig egy évvel készült el a szerzőjének 1963-ban Hugo-díjat hozó Az ember a fellegvárban, ilyenformán előbbi a kor elvárásaiba ágyazott kezdőpont, ahonnan (amfetamin)verejtékes munka vezetett a későbbi, az elvárásoknak megfelelni már nem vágyó remekekig.

Bár a sci-fibe csatornázódó, önállóan igazán sosem realizálódó szépirodalmi ambíciók ebben a regényben még nem tükröződnek, a Philip K. Dick-et, valamint a sci-fi műfaj klasszikusabb megközelítésű darabjait kedvelők bátran adjanak esélyt a Vulcanus kalapácsának. Pék Zoltán értő fordítása és Faniszló Ádám minimalizmusában látványos borítóterve méltó módon ültetik át a múlt jövendöléseit a jelenbe.

Kapcsolódó cikkek

Olvass klasszikus hazait! 2.0 – Újabb 10 halhatatlan regény a XX. századi magyar irodalomból

Avagy újabb 10 klasszikus, mely nélkül értelmezhetetlen a magyar irodalom jelene.

Szeptemberben jön magyarul az Oscar-díjas Will Smith memoárja

A kötet idehaza is megjelenik még idén szeptemberben.

A regény legelső kiadása

Csaknem tíz év után kapott új kiadást a leghíresebb szerelmes regény

Margaret Mitchell egyetlen regényének népszerűsége továbbra sem kopik.

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a 2022-es Libri-díjat

Bödőcs Tibor másodszor, Krasznahorkai először a díjazottak közt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Olvass klasszikus hazait! 2.0 – Újabb 10 halhatatlan regény a XX. századi magyar irodalomból

  Avagy újabb 10 klasszikus, mely nélkül értelmezhetetlen a magyar irodalom jelene.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. május 24.

  A test a lélek temploma, de vajon mennyit ér a tégla? – Filmkritika

  Érdekes téma, felemás megvalósítással.

  • 2022. május 24.

  Ismeretterjesztő road movie készült a magyar El Camino-ról

  A film május 16-tól online is megtekinthetővé válik.

  • 2022. május 23.

  Szeptemberben jön magyarul az Oscar-díjas Will Smith memoárja

  A kötet idehaza is megjelenik még idén szeptemberben.

  • 2022. május 23.

  Csaknem tíz év után kapott új kiadást a leghíresebb szerelmes regény

  Margaret Mitchell egyetlen regényének népszerűsége továbbra sem kopik.

  • 2022. május 23.

  Sigmund Freud bőrébe bújik a kétszeres Oscar-díjas Sir Anthony Hopkins

  A középpontban a C. S. Lewis íróval folytatott eszmecserék.