• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa

Hírek

Amikor Philip K. Dick még követte és nem diktálta a sci-fi trendeket – Könyvkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az 1982-ben elhunyt Philip K. Dick (portrénk az íróról ITT) munkássága úgy tűnik, nem tud kikopni a köztudatból. Ennek oka elsődlegesen talán az, hogy míg a hatvanas évek közepéig ő követte a sci-fi műfaját, azután az kezdte el követni a profetikus előrelátással megáldott írót, aki az általa teremtett világokat bosszúszomjas entitásokkal, esendő szereplőkkel és fanyar humorral keltette életre. A terebélyes életműben történő elmerülésre nem csupán a nosztalgia csábít; Dick mára kultikussá vált történetei (Különvélemény, Szárnyas fejvadász, Az emlékmás stb.) olyan minőségi igényt támasztanak, amit a mindenkori olvasó az író újabb megjelenéseinek kézbevételével igyekszik csillapítani.

Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa

Philip K. Dick: Vulcanus kalapácsa

Ez hol jobban sikerül, hol kevésbé. A „Vulkán pörölye” 1953 és ’54 között formálódott, vagyis abban az időszakban, amikor Dick második feleségével, Kleóval nem ritkán az állateledelboltban vásárolt húson tengődött, és szerény betevőjét a leütésszám maximalizálásával igyekezett megtermelni. Ebben az egyébként relatíve nyugodt időszakban, 1959-ben bekövetkezett válásáig tizenötnél is több regényt gépelt le szédítő sebességével.

Ezeknek egy része puhafedeles duplakiadványként látott napvilágot: a Vulcanus második, végleges változata 1960-ban a brit John Brunner The Skyenappers-ével osztozott egy köteten; eddigre az író a harmadik feleségét „fogyasztotta”, a beszámolók szerint afféle szerelmes lila ködben.

Talán ennek köszönhető, hogy a Vulkán kevésbé depresszív, mint a bibliográfia java. A könyv sztorija szerint 2029-ben, a huszadik század pusztító háborúi utáni Földön járunk, amit az Egység nevű szervezet irányít. Ez a kormányokat tömörítő militáns struktúra nem mellőzheti az autokrata vezetést, ami azonban nem ember, hanem egy Vulcanus 3 nevű szuperszámítógép. A gép nem csupán iránymutatást ad, hanem kontroll nélkül fejleszti magát, illetve visel hadat a fennálló világrend ellen terrorakciókat végrehajtó Gyógyítók mozgalma ellen. A lázadók vezetője Fields atya, akit az Egység képtelen volt rettegett pszichiátriai intézetében átkondicionálni, így az nem riad vissza az Egység egyik fontos emberének meglincseltetésétől sem. Arthur Pitt, a szerencsétlen elhalálozó hátrahagyja ambiciózus, gyönyörű feleségét, akibe beleszeret volt főnöke, William Barris, majd velük együtt keveredünk az egyéni célok és hatalmi struktúrák szövevényébe, amíg záporozni nem kezdenek az atombombák.

Illusztráció a regényhez

Illusztráció a regényhez

A Vulcanus kalapácsa aligha nevezhető az író legkiforrottabb munkájának. Azt nem mondanám, hogy születésének kezdeti, hányattatott körülményei látványos nyomot hagytak volna rajta, de helyenként kapkodósnak hat, ami a karakterek mozgatásában, vagy a végső konfliktus kidolgozásában érhető leginkább tetten. Megesik, hogy egyes szereplőinek elengedi a kezét, vagy egy huszárvágással ki(ny)írja őket, máskor pedig egy mondattal elintézi a háttérvilág bizonyos elemeinek felépítését.

Ötletelésben tehát jobb, mint az ötletek kidolgozásában. A hidegháborús paranoia, amely ezúttal a nagyhatalmi elnyomást a gépek elleni küzdelemmel fűszerezi, korszellemes tünet; Dick saját egzisztenciális szorongása itt még hagy az emberiségnek némi reménysugarat, mely megközelítés egybecseng a science fiction győzedelmes hősöket követelő klasszikus fősodrával. A ponyvairodalomra jellemző hatásvadász fordulatokkal ugyanakkor hiába próbálkozik, azok üresen puffannak, mint ahogy érettebb alkotóként már szerencsére ő is kidobta ezeket eszköztárából.

Stílusa mégis összetéveszthetetlen: az írásaiban rendre előkerülő toxikus nő archetípusa már most megjelenik, de az „ujjakkal gondolkodó” történetvezetés, amit olvasva mintha az általa irányított marionetteken keresztül töprengene a dolgok természetéről, néha hangsúlyosabbnak tetszett, mint a regény egyszerű narratívája.

Philip K. Dick

Philip K. Dick

A Vulcanus véglegesítése után alig egy évvel készült el a szerzőjének 1963-ban Hugo-díjat hozó Az ember a fellegvárban, ilyenformán előbbi a kor elvárásaiba ágyazott kezdőpont, ahonnan (amfetamin)verejtékes munka vezetett a későbbi, az elvárásoknak megfelelni már nem vágyó remekekig.

Bár a sci-fibe csatornázódó, önállóan igazán sosem realizálódó szépirodalmi ambíciók ebben a regényben még nem tükröződnek, a Philip K. Dick-et, valamint a sci-fi műfaj klasszikusabb megközelítésű darabjait kedvelők bátran adjanak esélyt a Vulcanus kalapácsának. Pék Zoltán értő fordítása és Faniszló Ádám minimalizmusában látványos borítóterve méltó módon ültetik át a múlt jövendöléseit a jelenbe.

Kapcsolódó cikkek

Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

Alan Rickman 27 kötetet írt tele élete tapasztalataival

Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. október 4.

  Zacher Gáborral és Philip K. Dick-kel indul az Agave Könyvklub

  A kiadó célja egy új hagyomány megteremtése.

  • 2022. október 3.

  Emma Thompson előszavával jövő tavasszal jön magyarul Alan Rickman 25 évig írt naplója

  Az összességében 27 kötetes gyűjtemény nem kevés szerkesztői munkát igényel még a megjelenésig.

  • 2022. szeptember 29.

  A terapeuta és a sorozatgyilkos, avagy nem minden az, aminek látszik – Könyvkritika

  A Kövesd a pillangót egy vérbeli skandináv történet, ahol a krimi és a dráma egy pszichológus rendelőjében fonódnak egymásba.

  • 2022. szeptember 28.

  Készülő szuperhősfilm kulisszái mögé vezet Tom Hanks új regénye

  A kétszeres Oscar-díjas színész nem először kirándul az irodalom terepére.