• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

 • 2022. február 15. | Becsült olvasási idő: 1 perc

Animációs film készülhet Rejtő Jenő Piszkos Fred-történeteiből

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Már a 2008-as válság előtt tervben volt, de végül 2015-ben merült fel először, hogy animációs mozifilm készülne Rejtő Jenő egyik leghíresebb történetéből, és széles vásznon is viszontláthatnánk Piszkos Fredet, Fülig Jimmy-t és a többieket, most pedig úgy fest, a projekt végre révbe érhet.

A Magyar Nemzet Varsányi Ferenccel, a Fecsegő Tipegők című animációs széria Emmy-díjas készítőjével készített interjút, melyben a szakember részletesen mesélt a formálódó Rejtő Jenő-filmről, mely a tervek szerint a szerző Piszkos Fred-történeteit, tehát leginkább Az elveszett cirkáló, a Piszkos Fred, a kapitány, a Piszkos Fred közbelép és A megkerült cirkáló című regényeket foglalná magában.

Varsányi úgy fogalmazott: „Mindent meg kell tartani, ami megtartható Rejtő stílusából, hangulatából. Az animációban, hála Istennek, nem csak a nyelvi humor játszik szerepet. Nagyon fontos a karakter. A rajzfilm pedig megengedi, hogy olyan vagy még inkább olyan legyen, ahogy Rejtő megálmodta és ahogy olvasás közben elképzeljük.” – majd úgy folytatta: „Emellett persze elengedhetetlen a nyelvi humor, a forgatókönyvet nagyon szereti Fonyódi Tibor fejlesztési igazgató. Több egészen fantasztikus meglepetést is tartogat a történet, remek krea­tív csapat Varsányi Kristóf, Kollarik Tamás, Csurgó Csaba, Benkő Orsolya dramaturgként, Maruszki Balázs pedig konzulensként dolgozott rajta, és külön meg szeretném említeni, hogy az Oscar-díj kapujába jutott Anita Doron is részt vett a film forgatókönyvének létrejöttében.”

A beszélgetésben felmerült a kérdés, vajon a készítők mennyiben támaszkodnak a Korcsmáros Pál által megrajzolt figurákra (Korcsmárossal és a Rejtő-képregényeivel ITT foglalkoztunk). Varsányi úgy fogalmaz: „Megőrizzük a Rejtő-figurák hangulatát, de mégis új világot teremtünk a filmben – így a rendező. – Annak idején fekete-fehérben jelentek meg a Korcsmáros-képregények, amelyeket azután színes album formájában adtak ki, Garisa H. Zsolt színeivel és átdolgozásával. Ő és Cserkuti a figura- illetve látványtervezők. A mi figu­ráink egyben nagyon közel állnak a regényben írtakhoz, de másrészről, rossz szóval élve mégis modernebbek, fiatalosabbak. A regényben Piszkos Fred sas­orrú, mi is ilyennek álmodjuk, amitől sokkal ördögibb és élőbb a figura, mint a Korcsmáros-féle, tülökorrú karakter. Nagyon felkészült csapat dolgozik a filmen, megnyugtatóan tisztáztuk a jogokat, pontos ütem- és forgalmazási tervünk van, minden hatékonyságnövelő elemet, amelyeket az Egyesült Államokban megtapasztaltam, beépítettünk a munkába.” A bemutató dátumáról egyelőre nem sok konkrétumot tudni. A kedvenc Rejtő Jenő-regényeinket mi ITT gyűjtöttük listába.

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

  A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

  • 2023. január 5.

  Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

  A rémesen vicces Addams-feldolgozás

  • 2023. január 5.

  Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

  Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.