• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Luca (2021)

Filmkritika

Az elfogadás léleksimogató meséje és az olasz Riviéra – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A pandémia a vendéglátás mellett a szórakoztatóipart sújtotta legerősebben, amely a filmgyártásban is jelentősen megmutatkozott. Végre június elején megnyithattak a mozik és egy régen várt mesét nézhettem meg a családommal, amely az idei év egyik legjobb és legérdekesebb animációs produktumának ígérkezett, ráadásul reményeinket bőven be is váltotta. A Raya és az utolsó sárkány mellett a Luca olyan jelentős mese, amelyet kortól függetlenül mindenkinek látnia kell. A Pixar 25 éve ontja magából formabontó animációs filmjeit, de a Luca-val még mindig felül tudta múlni önmagát. Sokat elmond, hogy az alkotást Ennio Morricone emlékének ajánlották, mivel eredetileg ő lett volna a film zeneszerzője.

Luca (2021)

Luca (2021)

A történet szerint Luca, a kisfiú a tengerben tengeri szörny alakjában él, a felszín fölött, megszáradva viszont emberi alakot ölt, senki nem tévesztené össze egy teljesen átlagos, kedves kisfiúval.

Ezt Luca persze sokáig nem tudja, mert aggódó szülei óvják mindentől, a felszíntől és az emberektől egyaránt. Egy szerencsés véletlen során ismeri meg Alberto-t, aki teljesen más, mint ő: igazi vagány, aki a szabályokat inkább áthágni szereti, mint megtartani. Alberto mutatja meg neki e képességet, ő viszi fel először a felszínre is, arra a szigetre, ahol él, és tanítja meg neki, mennyi ismertelen és izgalmas dolgot rejt a szárazföld. A két fiú hamar összebarátkozik és arról ábrándoznak, hogy vesznek egy Vespát, melynek nyergében beutazzák a világot.

Egy nap Luca anyukája persze rájön, hogy fia rendszeresen a felszínen tölti az idejét, ezért, hogy megvédje, a mélytengeri vizekbe küldené a nagybátyjával, Ugoval (hangja Sacha Baron Cohen), ám Luca megszökik, és Albertóval elhatározzák, hogy a közeli kikötővárosba, Port Rosso-ba mennek, ahol biztosan nem akadnak a nyomukra, és ezentúl emberként élnek tovább. A kisvárosba sikeresen el is jutnak, ott pedig hamar találnak egy komoly küldetést is: újdonsült kis barátnőjükkel, Giuliával csapatba rendeződve elindulnak a kisváros versenyén a Porto Rosso-kupán, hogy a győztesnek járó pénzdíjból valóra válthassák közös álmukat, és vehessenek egy Vespát. A küldetés sikerét a kisváros helyi vagány fiúja veszélyezteti, emellett az is folyamatos aggodalmat szül, hogy párosunk nehogy lebukjon, amihez pedig elég, ha víz éri őket. Giulia édesapja a helyi szörnyvadász, akihez a fiúk beállnak segédnek, miközben folyamatosan Luca szülei elől bujkálnak a versenyre készülés közben.

Luca (2021)

Luca (2021)

Többet felesleges is elárulni a történetről, melynek megvannak a bevett, keserédes, aztán boldog fordulatai, ám alighanem ez az alkotás jóval több is ennél. Kezdésnek ott van a mindenhol visszaköszönő olasz kultúra idealizálása, melynek kapcsán az 1960-as évek csodálatos világa elevenedik meg előttünk, nemcsak a zene, az ételek, de még a moziplakátok által is. A zenét hallva pedig olyan érzésünk támad, amely Fellini, Zeffirelli, Bertolucci vagy Tornatore filmjeinek megtekintésekor: mert az olasz filmnek összetéveszthetetlen atmoszférája, felszabadultságot sugárzó életérzése, és valamiféle finom bölcsessége van, mely mind-mind megtalálható Luca kalandjában is.

A rendező Enrico Casarosa, akit a La Luna című rövidfilmjéért Oscar-díjra jelöltek, több helyen nyilatkozta, hogy ő a barátságról akart mesélni saját gyerekkori élményei alapján, azonban ennél jóval többet tett. Bemutatta az ellentétek dacára feléledő feltétel nélküli bizalom és szeretet érzését, a gyerekkor őszinte érzésvilágát és azt a bátorságot, amellyel megismerhetjük és elfogadhatjuk mindazt, amit nem ismerünk, vagy amire kezdetben félelemmel tekintünk.

Az áthallások nyilvánvalók, de nyugodtan mindenki fogalmazza meg magának, ami viszont tény, hogy sokszor zavaros és gonosz világunkban ez a tanmese még politikai felhangok nélkül is tökéletesen megállja a helyét.

Luca (2021)

Luca (2021)

Ahogy a Coco Mexikóba, és a latin-amerikai kultúrkörbe kalauzolt, úgy teszi ezt meg a Luca az olasz tradíciókkal, pazar, ám nem sok újat mutató, tipikus Pixar animációval. Ha filmet kerestek, melyen gyerkőc és felnőtt egyaránt jól szórakozhat, és ha jól esne egy kis napfényes, lélekmelegítő kaland a nyári akciófilm-dömping közepette, akkor alighanem a Luca-val nem igazán lehet mellélőni.

Kíváncsian várjuk, hogy legközelebb mely ország mutatkozik majd be a Pixar égisze alatt, merthogy e nemzetköziségből előbb-utóbb egyfajta trend lesz, afelől nem igazán van kétségünk.

Kapcsolódó cikkek

Idén két kultikus Stephen King-regény adaptációja érkezik a mozikba

A horrorkirály művei továbbra is Hollywood kedvenc alapanyagai közt.

A Netflix anime sorozatot készít a Terminátor franchise-ból

Hat film és egy tévé sorozat után ezúttal rajzfilmként tér vissza a popkultúra egyik kedvenc sci-fije.

Érdekes koncepciónak ígérkezik Christian Bale első horrorfilmje

Christian Bale és Edgar Allan Poe egy brutális sorozatgyilkos után nyomoz

Egyelőre nem sokat tudni a projektről, csak azt, hogy a Netflix nagyon bízik a sikerben.

Hollywood-i akták 55. – Lenni vagy Nem Lenni (1942)

A szatíra történetének egyik remekműve épp idén lesz 80 éves.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Alice szürrealista Csodaországa – Avagy így látta Salvador Dalí Lewis Carroll meséjét

  A szürrealista mester testhezálló illusztrációkat készített a kultikus regényhez.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. január 14.

  Az új Sikoly film túlságosan is emlékeztet minket Wes Craven hiányára – Filmkritika

  Önreflexív lett az új Sikoly, de ettől vagy épp ezért rendkívül vérszegény.

  • 2022. január 13.

  A Rémséges rémmesék újra megmutatja, mi is egy mese feladata – Filmkritika

  Régen mesélték el ennyire frissen a Grimm-meséket.

  • 2021. december 22.

  Természetesen a skótokról beszélek, és ez nem egy komoly film – Filmkritika

  Az új rész sajnos nem hozza az előzőek színvonalát.

  • 2021. december 10.

  Fiatalok seregszemléje, avagy egy újramesélt örökzöld – Filmkritika

  Spielberg a musical iránti rajongása átjön a vásznon.

  • 2021. december 9.

  A préri meséi, avagy egy türannosz bukása – Filmkritika

  Benedict Cumberbatch merőben új szerepben vadászik az Oscar-díjra.