• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Hírek

Az elmúlt karácsonyok könyvei – Disney Adventi Mesekalendárium

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

 „Egy szó, egy tekintet, egy mosoly-oly semmiségek, hogy szinte fel sem mérhetők, számba sem vehetők. ÉS mégis mennyire fontos mindez, a kellő pillanatban többet ér, mintha egész vagyonát osztaná ki közöttük!”

(Charles Dickens: Karácsonyi ének- részlet)

A karácsony nemcsak az együttlét, hanem ezáltal a filmek és az olvasás időszaka is számomra. A Holiday, az Igazából szerelem és a Reszkessetek, betörők! mellett a halászlé, a fadíszítés és az elmaradhatatlan könyvek is hozzátartoznak az ünnephez. Charles Dickens Karácsonyi éneke, Louisa May Alcott Kisasszonyai vagy a Harry Potter-sorozat egyik kötete is elmaradhatatlan kellékekei számomra a karácsonynak, azonban a Disney mesék nemcsak az egész évünket kísérik végig, hanem a karácsonyt is még szebbé teszik. A Kolibri Kiadó most ezt a gyermeki örömet kívánta csodálatos köntösben megvalósítani, amikor 24 édes történetet öltöztetett karácsonyi kalendáriummá.

Bizonyára mindenki gyerekkorát bearanyozták már Walt Disney mesehősei, akiknek száma minden évben növekszik. Az igazi klasszikusok előbb gyerekként kísérték végig az életem, majd kamaszként, fiatal felnőttként is szívesen időztem időnként körükben, amióta pedig édesanya vagyok, természetesen kihagyhatatlanok a mindennapjainkból. A karácsony esetében számomra Mickey és Minnie kalandjai idézték fel Scrooge és Marley halhatatlan történetét, de nagy örömmel néztem meg A Szépség és a Szörnyeteg karácsonyát is.

Mivel a kalendárium minden ünnep egyik legszebb és persze a gyerekek számára legizgalmasabb kelléke 24 napon át, az advent és az ünnepvárás időszaknak megkoronázása, a Kolibri Kiadó csodaszép, 24 kötetből álló kalendáriumot készített azért, hogy az édességek és az apró ajándékok mellett minden este elalvás előtt egy feledhetetlen mesével is gazdagodjanak.

A kötet a 101 kiskutya első karácsonyától Ariel és Erik herceg ünnepi kincskereséséig követi nyomon a klasszikus történetek feledhetetlen pillanatait. A mesék 10-15 perc hosszúak, tökéletesek ahhoz, hogy a meghatározott korosztály (3-tól 6 éves) érdeklődését, figyelmét lekössék. Nagyon jó ötlet, hogy a készítők nemcsak a régebbi történeteket válogatták össze (Bambi, A Szépség és a Szörnyeteg, Karácsonyi ének, Donald kacsa karácsonyfája, Pinokkió, Susi és Tekergő, 101 kiskutya, A kis hableány, Dumbó, Micimackó, Robin Hood), hanem a legújabb szereplőkkel is találkozhatunk a Disney univerzumból (Rontó Ralph, Jégvarázs, Wall-E, Némó nyomában, Toy Story, Szörny Rt., Verdák, Aranyhaj). Igazi meglepetés, hogy a Disney-Pixar egyik legújabb közös sikere, az Előre is helyt kapott a válogatásban, amelyet december 22-én olvashatunk el.

A sok megható mese közül nem lehet kedvencet választani, hiszen mindegyik a szívünkig hatol, akár gyerekek vagyunk akár felnőttek. Üzenetük közös, hiszen a fa alatt, vagy éppen kalandjaik során mindegyik hősünk és barátai rájönnek arra, hogy semmi sem fontosabb annál, hogy ott lehetnek egymásnak, s közösen osztozva és egymásnak örömet szerezve élhetik meg a legszentebb ünnepet.

Nincs más hátra, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt azt kívánjam, hogy ezzel a kedves kötettel és 24 történetével együtt éljük át 24 este a karácsonyt, s pici Timmel szólva kívánjak „Boldog karácsonyt mindnyájunknak”.

Kapcsolódó cikkek

Búcsú Böszörményi Gyulától

Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Világirodalmi krónikák 57. – Erich Marie Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

A háborús regények prototípusa, mely Hemingway-t is megihlette.

Amerikai óriások – A modern amerikai irodalom 12 legendás írója

Avagy, akiket minden könyvmolynak érdemes megismernie.

Weöres Sándor (1913-1989)

Korábban nem publikált Weöres Sándor vers került elő

A költemény 1936-os dátummal keltezve került elő.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Búcsú Böszörményi Gyulától

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. július 1.

  Jurták, táltosok és revolveres hölgyek – Búcsú Böszörményi Gyulától

  A kiváló kortárs és gyerekkönyv író 57 éves volt.

  • 2022. június 28.

  Korábban nem publikált Weöres Sándor vers került elő

  A költemény 1936-os dátummal keltezve került elő.

  • 2022. június 28.

  Posztumusz megjelenéssel ér véget John le Carré hazai életműve

  Az idős szerző pár héttel a halála előtt fejezte be a kéziratot.

  • 2022. június 28.

  Kovács Krisztián: Mi magyarok valahogy tovább tűrjük a szart, mint a többi nép

  Főszerkesztőnkkel az rtl.hu interjúzott első regénye megjelenése kapcsán.

  • 2022. június 23.

  Elle Cosimano: Ez egy olyan könyv, melyről sosem hittem, hogy meg tudom írni

  A Finlay Donovan ölni tudna az egyik legkiválóbb nyárindító olvasmány.