• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Egy évem Salingerrel (2021)

Filmkritika

Az igazán nagy írók nem írni, hanem élni tanítanak – Filmkritika

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

J. D. Salinger a XX. század egyik leghíresebb írója, akinek összesen négy kötete jelent meg, abból mindössze egy teljes regény, ami azonban valósággal leigázta a világ könyvpiacait. A Zabhegyező, vagy Rozsban a fogó – kinek, hogy tetszik – őrületes népszerűséget hozott az írónak, és csakhamar maga alá temette a mindennapjait, minek hatására Salinger végül élete utolsó 50 évét teljes elszigeteltségben élte le, és bár tovább alkotott, de újabb művet már nem publikált 1965 után, sőt, 1980-tól már interjút sem adott. Éppen ezért is lehetett volna izgalmas vállalkozás az Egy évem Salingerrel című film, mely egy olyan időszakról mesél, mikor Salinger már évtizedek óta alig-alig hallatott magáról.

Egy évem Salingerrel (2021)

Egy évem Salingerrel (2021)

A feltételes mód bizony indokolt, az ugyanis hamar kiderül, hogy az Egy évem Salingerrel című filmnek valójában csak közvetett módon van köze a világhírű íróhoz, ami alapvetően nem lenne baj, ám a film több fronton sem teljesít kimagaslóan, azonban furcsamód mindezek ellenére is rendkívül kellemes, már-már szívmelengető élmény. Philippe Falardeau alkotásának főszereplője az a Joanna Rakoff, akinek kvázi emlékirataiból született a film, és aki bár írói ambíciókat dédelgetett, egy irodalmi ügynökségnél vállalt munkát, hogy minél közelebb lehessen az irodalomhoz. Történetesen éppen annál az ügynökségnél, mely Jerome David Salinger ügyeit is intézte. Joanna azt a feladatot kapja, hogy meghatározott sablonok alapján válaszolja meg a szerző rajongói leveleit, és a munka, valamint a közeg végül segít neki dönteni, hogy maradjon-e a könyvszakma képviseletében, vagy pártoljon át a másik oldalra, és próbáljon íróként érvényesülni.

Már-már klasszikus, csendes coming-of-age sztori a 90-es évekből, mely bár valóban rendkívül kedves, már-már negédes üzenetet igyekszik átadni, és talán éppen emiatt, a háttérben megbúvó nagy és rejtőzködő író legendájának köszönhetően egészen kellemes hangulatot áraszt, valójában jóval kevesebbet rejt, és azt is igen felszínesen, mint amit valójában közvetít, ettől pedig hamar meglehetősen felemás élménnyé válik. Ez tulajdonképpen nem feltétlenül baj, azonban sajnos a film nem találkozik a címben elrejtett ígérettel, ez pedig könnyen a nézők csalódottságához vezethet.

Számomra ugyan tagadhatatlanul kellemes, bár feledhető élményt nyújtott, mint egy kellemes alvás egy álmos vasárnap délutánon, annál többet semmiképpen, a tőzsgyökeres Salinger és/vagy Zabhegyező-rajongóknak pedig szinte biztosan csalódást okoz.

Egy évem Salingerrel (2021)

Egy évem Salingerrel (2021)

Az Egy évem Salingerrel legnagyobb hibája valóban a cím, mely alapvetően egy irodalmi filmet vetít előre, de valójában irodalommal is csak olyan felszínesen foglalkozik, mint bármi mással, ideértve a jellemábrázolást, a karakterek közti dinamikát, és még a 90-es évekbeli háttér megjelenítését is. Valahogy olybá tűnik, mintha az egyébként becsülendő mondanivaló sulykolása mellett az alkotók a forgatókönyv egyéb, létfontosságú elemeire kevés figyelmet szenteltek volna, mondván, majd a végső konklúzió elviszi a hátán a filmet, ami alapvető hiba. Az Egy évem Salingerrel című filmben ugyanis nem igazán vannak jellemek, akikért izgulhatunk, még akkor sem, ha egyébként Margaret Qualley egészen kiváló, leginkább azért, mert útkereső főhősét kedélyes bájjal képes megtölteni.

Ám sajnos mind ő, mind a szigorú, aztán a film végére megenyhülő főnökét alakító Sigourney Weaver hiába kiváló, ha egyébként karaktereik személyisége alapvetően csupán kötelező sablonokból épül fel, ami miatt még a film végi, kettejük közt lezajló és érzelmi katarzist ígérő jelenetek is csupán egyhangú fejbiccentést csalnak elő belőlünk.

Ráadásul a filmnek nincs igazán íve: érezhető, hogy tartunk valahová (és meglehetősen egyszerű kifundálni, hogy pontosan hová) de a film annyira csendesen csordogál a maga medrében, hogy már épp túlesünk az igazán fontos eseményeken, mikor ráeszmélünk, hogy azok azok voltak.

Egy évem Salingerrel (2021)

Egy évem Salingerrel (2021)

Talán úgy tűnhet, alapvetően nem kedveltem a filmet, pedig ez a fentiek ellenére sem igaz, és ettől annyira megfoghatatlan élmény az Egy évem Salingerrel. Szigorúan véve nem jó film, számos fontos kritériumnak nem felel meg, mely azzá tenné, de talán témáját, talán a közvetített mondanivalót, az idealizált amerikai álom csendes megélését mégis képes olyan bájjal bemutatni (és ez bizony nagyrészt Margaret Qualley-nak köszönhető), hogy bár talán másnap már semmire sem emlékszünk majd belőle, kellemes másfél órát tölthetünk a társaságában.

Ráadásul annak ellenére, hogy a film alapvetően nem az irodalomról szól, mégis rávilágít egy fontos irodalmi tézisre, miszerint a nagy írók valójában nem csupán az írásról képesek tanítani, vagy nem elsősorban arról, sokkal inkább az életről, hisz ez az irodalom lényege: az emberi jellemek és az élet visszatükrözése.

Margaret Qualley pedig már rég jóval több, mint Andy McDowell lánya, a Volt egyszer egy… Hollywood lázadó hippije, és a Rendes fickók környezettudatos üldözöttje után most újabb karakterben mutathatta meg, hogy igenis képes felnőni családi örökségéhez.

Kapcsolódó cikkek

George Lucas, Akira Kurosawa és Steven Spielberg

Steven Spielberg cége sorozatot készít Akira Kurosawa klasszikusából

A vihar kapujában 1951-ben meghozta az áttörést, és a világhírt a japán rendezőnek.

Imposztor (2022)

El kellett vennem a fényedet, hogy jobban láss! – Filmkritika

Pinczés Dávid filmje bizonyítja, hogy csak egy jó forgatókönyv kell, meg két kiváló színész.

Élőszereplős mozifilm készül a Macskarisztokratákból

Csak remélni tudjuk, hogy jobban sikerül, mint az Oroszlánkirály.

Kalandfilm készül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről

A Nemzeti Filmintézet 4,5 milliárd forintot szavazott meg a produkciónak.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  A magyar srácok, akik ütőképesen ötvözték a popkultúra két kifulladt sablonját

  Itt az ideje támogatni egy vásárlással a magyar alkotókat.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. január 27.

  El kellett vennem a fényedet, hogy jobban láss! – Filmkritika

  Pinczés Dávid filmje bizonyítja, hogy csak egy jó forgatókönyv kell, meg két kiváló színész.

  • 2022. január 14.

  Az új Sikoly film túlságosan is emlékeztet minket Wes Craven hiányára – Filmkritika

  Önreflexív lett az új Sikoly, de ettől vagy épp ezért rendkívül vérszegény.

  • 2022. január 13.

  A Rémséges rémmesék újra megmutatja, mi is egy mese feladata – Filmkritika

  Régen mesélték el ennyire frissen a Grimm-meséket.

  • 2021. december 22.

  Természetesen a skótokról beszélek, és ez nem egy komoly film – Filmkritika

  Az új rész sajnos nem hozza az előzőek színvonalát.

  • 2021. december 10.

  Fiatalok seregszemléje, avagy egy újramesélt örökzöld – Filmkritika

  Spielberg a musical iránti rajongása átjön a vásznon.